Ez ismét megerősít abban, hogy vmi elektronikai bibiről lehet szó. Én azt figyeltem meg, hogy a napi hidegindítás után a rángatás addíg jelentkezik erősebben, amíg egyszer egy kicsit meg nem pörgetem a gépet (olyan 4 ezres fordszám is elég, nem szükséges a leszabályozás).
Olyan az egész, mintha minden nap egy kicsit újra kellene kalibrálni vmit a kompjúterében.
Mintha pl. egy PC-re kötött joystick-et a számítógép minden egyes bekapcsolása után újra kellene kalibrálni.
Ma reggel, szép lassú, egyenletes tötyörgésnél - amikor a motor éppen nem tudja eldönteni, hogy motofékezzen, vagy sem... - apró rángások. Ez még belefér, éppen a fentiek miatt. VISZONT innentől kezdve váltásoknál is apró megtorpanások.
Hurrá, "7 db. Eu4-es kocsiból 5-nél már volt ilyen gond..." - na, 5 helyett 6 .. :((
Mérgemben, hirtelen felindulásból kicsit (ismét, időszakonként eddig is megtettem...)meghajtottam a lovakat (2-esben leszabályozásig, addig amíg a forgalom engedte - azaz majdnem 3 mp-en keresztül ... (90-nel hamar utolérni egy-két buszt) -, ettől megijedhetett, mert utána NEM CSINÁLTA.
(R*R-csikós ménes-terelgető tanácsai nem először váltak be, ezúton és ismételten köszönet érte...)
Ok, én akkor egy kicsit alulinformált vagyok asszem. Eddig úgy tudtam, hogy 2005 végéig szereltek be olyan szelepeket (mind 16-ról beszélve) amiket 2006 elejétől kezdve már felváltottak egy másik típusra (zárásszögűekre), így azoknál már nem jelentkezik ez a kormozódásos probléma. Ezek szerint nem egy, hanem két lépcsőben volt váltás, először csak a szívó szelepekkel, aztán a kipuff sorral is, az én járgányom meg pont a kettő közötti felemás szelepsorral szerelt szériából való? Hmm....
Na mindegy, nem akarom elkiabálni, de 11000-nél járok így egy évesen, a néhai dadogástól eltekintve eddig még semmi, még pech-lámpa sem. Gyorsan le is kopogom!!!
Legalábbis olyan egetrengető nincs, mert pl nedves körülmények után hajlamos a hátsó fék nyekegni, ami ugye a kezdődő rozsdafilmnek tudható be a fékbetét pályáján, hogy nem csúszik vissza tőle a betét a helyére és kicsit fog, de ez pár fékezés után elmúlik, no meg a szervo kis hangja gyors áttekerésben végállásból végállásba, valamint a járó motornál kis kormányrángatásos kopogás. Ennyi.
Ami a gázpedál holtjátékát illeti, miután állítottam én is, kultúráltabban megy, de kezdem érteni, miért hagyják úgy! Az elektronika nagyon sokszor belenyúl, amit így feszes bovdennél jobban is érezni. Legkönyebben akkor figyelhető meg, ha leállítjuk a motort, majd úgy 10 másodpercig még rajt hagyjuk a lábunkat a pedálon. Leállításnál, valamint pár pillanat múlva utána is rúg egyet a pedál, utána áll le az AC pumpa. Jópofa dolog ez a sok elektronyos kütyü, de amióta meghúztam a bovdent, nem dobol a pedál, hanem egyenletesen haladva érezhetően változik a fordulatszám, tehát amit eddig minden menetre nélkülöző befolyással a pedál holtjátéka elnyelt a lüktetésből, azt most a feszes bovden miatt úgy reagálja le, mintha kis lábdobolással jobban-kevésbé lenyomva ugrálnék ütemesen a pedálon. Nagyon nyugodt körülmények között venni csak eszre, ezért is mondtam, hogy összességében jobb lett a feszesség állítása után.
Az eddigi "statisztika" 13 autó után: 7 db. Eu4-es kocsiból 5-nél már volt ilyen gond 6 db. Eu3-as kocsiból csak 2-nél jelentkezett rángatás, és igazából ezek nem is pontosan olyan jellegűek, mint az Eu4-eseknél.
De még ha ezeket a különbségeket nem is vesszük figyelembe, akkor is beszédesek a számok.
Sziasztok, KL1NF486J6... 1,6-os pici torpanások voltak ugy fél éve,azóta csak multkor a " gazdaságos benzintől",de az kiment belőle utánna semmi gond.Sárga lámpa nem volt.
Az enyém 2005-ös és azt nem tudom, hogy 3vagy 4, de állítólag 4-es. Rángatás és P300 hibakód 1x volt kb.5eKM-rel ezelőtt 2 olcsókutas tankolás után azóta semmi. 1,4moci KL1NF487J6
Cápa! A kipuf. szelepeket nem véletlenül cserélik a 2006-osoknál. Mint írtam a szárukon van módosítás a beépítetthez képest. Egész pontosan vagy rajtuk egy könnyítés, ami állítólag azon segít, hogy a száron (+vezetőn) ne tudjon a korom lerakódni.
Természetesen a sör(özés) jegyezve, amint alkalom lesz megejtjük. Már csak azért, is, mert félig jó hírekkel szolgáltál, nyolc szelep már javított, nyolc még lehet gázos.:-))
Vagy a mai napig ez a felállás és így jönnek ki ezek a motorok? Ezek szerint lehet azt mondani a lacsimra, hogy már a módisított új szelepekkel szerelt? Ha ez így van, akkor akár egész sörre is jogosult vagy! :-)
U.i.: pezsgőt megúszta a szülinapos cápacetti, viszont egy lufit kötöttem a farára.:-) Először bajban voltam, mert eddig minden autómon volt külső antenna.:-)
Az enyém 2005-ös modellévű, 1.6-os (gondolom euro3-as) de számomra tök ismeretlen dolgokról beszélgettek. Egyébként Shellnél tankolok 99%-ban ha ez számít valamit.
Igen, a Tied eu4-es. És amint korábban írtad, ha nem ÖMV-t raksz bele a rángatás jelentkezik váltásnál (bár csak minimálisan) . Ez még egy pont az elmélet mellett. Viszont nem is 1,6-os, hanem 1,4-es moci. Ez is okozhat különbséget.
Egyébként a tiedben már csak a 8 kipuf szelepet cserélnék, ha kellene (ezeknek a szára módosított a gyárilag beépítetthez képest). A szívók maradnának az eredetiek. 2005-ös modellévűekben mind a 16-ot cserélni kell.
Tapasztalat dettó...6643-ban írtam le a tapasztalataimat, lehet, hogy nem is csak a pancsolt benzin és egy bizonyos ÖMV kút közti különbség az oka? Vagy ezen a két ÖMV-n nem pancsolnak, amiken mi tankolunk? :-))
A fogyi nekem is egy litert csökkent, de gondolom olvastad...
Ahűny pontot raktam, annyi szám van a helyükön. Úgy tudom, ebben Euro IV-es van. Na ha ebből valaki megmondja, hogy már az új szelepek vannak-e benne, akkor azt megvendégelem egy sörözésre.:-))))
Én is azon vásárlók közé tartozom, aki véletlenül töltött Carrera 95-öt a tankba. :)))
Azóta viszont csak azt veszem, mert konstans 1 literrel kevesebbet eszik, mind sima OMV 95-ösből (a többiról meg nem is szólva). Sokat járok az M5-ön, határtól Bp-ig, így visszafelé átába Szegeden szoktam tankolni, mert ott van a legközelebbi OMV. Na egyszer volt úgy, hogy nem volt kedvem tenni egy kunkort, és az újonnan épült MOL kútnál tankoltam. Mindjárt lett egy +2 százon.
Az én Lacettim még (lekopogom: kopp, kopp, kopp) nem rángatott egyszer sem, viszont én hülye Bp-i autós vagyok, aki lát száz métert maga előtt dugó nélkül, akkor nyom egy padlógázt (mondjuk fogyasztás 10 alatt, városban épp csak hogy, és melegben, 100% klímával meg sehogy... :))) )