Kotooshu 11-4-es teljesítménye teljesen ozekihez méltó, Kaio 10-5-e is elfogadható, sőt Chiyo is meglepően jó volt. Remélem januárban már Kotooshu is versenyben lesz yushoért, és megizzasztja a yokozunát.
Két lehetőség van: -Ha azért hiányzik mert előző bason sérült meg akkor "igazolt" a hiányzás, így úgy veszik mintha egy 7-8-as makekosit csinált volna. Valószínüleg így lesz Wakanosato esetében hiszen szeptemberi tornán Hakuho ellen sérült meg. -Az összes többi esetben úgy veszik mintha 15x vesztett volna, így Shimotori repül vissza a juryo hátsó régiójába.
A Maegashiráknál egy kyujo esetén hogy számítják a következő Banzuke helyezését? Az Ozekik ugye ilyen téren védve vannak, de pl. az egykori longtime sekiwake páros két tagja, Wakanosato most M3, Shimotori M14. Bizonyos rangnál kapnak egy "esélyt" vagy visszavetik őket 15 hellyel?
Össze. Bár egy szakértő fejtegetését olvastam, hogy ezek csak számok, és ez nem jelenti azt, hogy Asashoryu nagyobb versenyző, mintn Taiho, vagy Kitanoumi. Más korban, más körülmények között versenyeztek; almát a körtével nem érdemes összehasonlítani. Ez mondjuk olyan, mint amikor azt fejtegetik hogy Ronaldo vagy Pelé (volt) a jobb focista.
De azért grat Asának, és még nagyobb grat Kotooshunak.
Egyébként, amikor előző basho után szó esett az előléptetésről, ellenérvként hozták fel, hogy hiányoznak a tsupparik. Úgy érzem ezen a téren is sikerült fejlődnie a bolgárnak, bár nem igazán értem miért kellene egy alkatához nem passzoló kimaratet erőltetni.
Nem feltetlen, itt egy pelda szeptemberbol. Hokutoriki semmivel sem kezd jobban, ugyanugy migi-yotsu fogas alakul ki, mint a mai meccsen, hogy aztan Kotooshu uwatenagevel gyozzon.
Mindenesetre ezen a bashon ugyanannyi yorikirit csinalt, mint egesz evben 5 bashon, ami talan nem csak a feljavult tachiai eredmenye :)
Az persze igaz, hogy ha jobb a tachiai, tobb opcioja van, mintha vedekezni kell.
Megnéztem Kotonowaka interjúját. Szegény szinte semmit sem tudott mondani, elrebegett egy köszönömöt, és végig a könnyeivel küzdött. Úgy vettem ki, hogy a hátralevő két meccsre már ki sem jön. A szövetség honlapján már Sadogatake Terumasa oyakatként szerepel. Kotozakura utódja lett a heya élén. Nagy versenyző volt, remélem edzőként is sok jó szumóst nevel ki, és az ő dicsősége is lesz ha Kotooshu egyszer yokozunává válik.
Lehet, hogy tévedek, de a dobás inkább védekező elem, a jobban rajtoló ellenfelet szokta volt ezzel meglepni Osh. Mostanában viszont mintha sokkal jobban csinálná a tachiait, övé a kezdeményezés, és ő támad.
Kotooshu mar a tachiai utan elonyos helyzetbe kerult, kedvenc, migi-yotsu fogasaba. Ez a fogas vegig meg is maradt, hiaba probalkozott a yokozuna, Kotooshu ki tudta hasznalni testmagassagabol adodo folenyet. Persze csak azert lett yoritaoshi mert Asashoryu ellenallt a tawara mellett, ha kevesbe harcias, sima yorikiri lett volna ez is.
Egyebkent megfigyelheto ezen a bashon, hogy Kotooshu tudatosan modositott a szumojan. A regebben vedjegyenek tekintheto uwatenage-t egyaltalan nem alkalmazta eddig, sot kiserletet sem nagyon tesz dobasra. Ehelyett ha megvan a fogas a mawashin inkabb elorenyomulassal probal yorikirit elerni. Valoszinuleg Kotooshu es az oyakata biztosabb modszernek tartjak ezt, mint a latvanyosabb es egyben kockazatosabb dobast. Ha megnezitek Kotooshu gyoztes kimariteit ezen a bashon, a kovetkezokeppen nez ki: yorikiri: 6 yoritaoshi: 2 oshidashi: 1
A holnapi Chiyotaikai - Kotooshu meccs se lesz akármi. Minimum a második hely múlik rajta, no meg presztízs, sőt, Chiyo egy győzelemmel még a yusho-reményeit is fenntartja.
Ráadásul szakmailag is érdekes lesz: Osh mindig azonnal övre szokott menni a hosszú karjaival, Chiyo meg pont az eltáncolós-hasrarántós stílust nyomja.
Banyek, Asát erőből így megverni... nem semmi.... úgy tűnt esélye sincs a yokozunának...
Chiyo meg pont az ellentéte, annyi vereség után végre megverte Kaiot... semmi erő, csak fifikával... (az oshidashizó Chiyotaikai jobban tetszett, de ha így nyer yushot nem bánom :))))
Nem vagyok japanszakos, de ugy tudom, heya ha onalloan all a szo, beya ha szoosszetetelben. Tehat a Sadogatake Kotooshu heyaja, amelyet ugy hivnak, Sadogatake-beya.
Egész pontosan abban különbözik a yorikiritől, hogy nem csak simán kiszorítja az ellenfelet a mawashinál fogva, hanem az ellenfél "összeomlik" a támadás ereje alatt.
Értem. A Sadogatake heyának mikor volt utoljára ozekije? Ha jól néztem az utolsó yokozunájuk a mostani mester Kotozakura volt, és a 80-as évek elején, volt egy Kotokaze nevű ozekijük. Tényleg, ha heyának kell mondani, akkor miért írják sok helyen beyának?
Formalis latogatast tesz a kyokai valamely eloljaroja a leendo ozeki heyajanal ahol kozli az eloleptetesre valo javaslat tenyet. Az uj ozeki pedig rovid beszedet tart, amelyben elfogadja a rangot es igeretet tesz, hogy a rangjanak megadja a megfelelo tiszteletet, annak megfeleloen fog kuzdeni stb. stb.
Aha, köszi.... és ez is olyan ünnepélyes ceremónia, mint mondjuk egy visszavonulás? Gondolom az a néhány nap arra kell, hogy a Kyokai még tanácskozzon egyet az "esetről"?