Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Ennek a PHD. -nek nem sok köze van a meggy és cseresznyetermesztéshez. Ez inkább az alanyokkal foglalkozik, azon belül is a Weiroot alanyok hatásával a cseresznye és meggytermesztésre, még a Cemát, mint kontrolt és a GiSelA 5-öst is bevonta a kísérletbe, de a többi alanyról nem sokat ír. Ez egy 6 éves PHD. Azóta a merészebbek kipróbáltak elég sok alanyt, többek közt én is elég változó sikerrel. A MaxMáról elfelejtette leírni, hogy sekélyen gyökeredzik /40-50 cm/ és a Cemánál nagyobb vízigényét. Nekem ez az információhiány egy százasomba került. Van benne sok igazság, de a kor meghaladta.
Azért fejlődnek olyan szépen, mert még itthon elmagyaráztam nekik, hogy "igyekezzetek, Lacy 63 had örüljön".
A viccet félretéve valószínű, hogy csak szerencsésen összejött nekik minden. (Jó erőben lévő , jól áttelelt, jókor szedett oltóvesszők, gyors posta, kellő mértékű és idejű hidegen tartás, jó időben, sikeres pontos oltás (!) és a gazdi féltő tekintete.) 'Szerencse is kell a sikeres élethez!'
A két karó közötti csemetenevelés nagyon jó, mert nem verődik a karóhoz. A kötözés (több magasságban) egy-egy szál dupla 8-assal még azt is lehetővé teszi, hogy a szél hatására izegjen-mozogjon kicsit, ami jó hatásu a leendő törzsnek, mert edződik.
Van mellettük még másik kettő oltvány is, azok más fajták. Alanyuk megegyezik, de azoknak még 10 cm sincs a hajtásuk. Ezek nagyon nőnek, pedig semmi extrát nem kaptak nálam. Tán Ali-bá tett velük valamit annó.
Az olaszok nem nagyon torik magukat de nonek. A tohbit nek szemeztem, tudod,a sajmeggybol lesz a villas orso, elobb azokat kell kinevelnem. Szepen fejlodnek, a vadkortebol is csak egy nem allt be. Majd fenykepezek ha otthon leszek
Én nem szoktam nyáron soha tőben eltávolítani (mit lehet tudni), csak visszavágom 1-2 szemre, aztán ha netán ismét kihajt, és erősen, akkor megint visszavágom. De inkább az a gyakoribb, hogy gyengén hajt újra.
Van két idei cseresznye oltványom (b: Kavics, j: Katalin Ali-bá szíves jóvoltából). Kétszemes csapokból minkettőn, mindkét szem kihajtott. Törzses fává kívánnám nevelni. Mikor kell az egyik - mondjuk az alsó - hajtást eltávolítani? Megtehetem akár most, vagy a nyár végén vagy akár a tavaszig várjak vele?
Jaboulay pl. Milyen a koronája, csüngő? Fénykép van róla? Arról a profik majd megmondják.
Egyébként most én is azt próbálom kitalálni, hogy a mellettünk lévő elvadult gyümölcsösben milyen cserkók lehetnek. Idén elég gyenge és kisszemű rajta a termés, de tavaly se volt valami elsőrangú. Magasra törő, egyenes fa, ez biztos nem Jaboulay.
Ismeretlen cseresznyefám fajtáját szeretném megtudni. Csak annyit tudok róla, hogy nagyon öreg (kb. 30-35 éves) fa. A szemek változó méretűek, most éppen kicsik, de amúgy normál méretűek szoktak lenni, csak már haldoklik a fa. Most érik, azaz május végén. Vannak rajta halványpiros, félérett szemek és bordó, teljesen érettek is. A teljes érés június elejére várható, de már most lehet csipegetni róla.
Ma este nagyon megörültem, mert kihajtanak a rügyek a germersdorfin, megmaradhat a fa! :)) Szinte naponta nézegettem, és már egyre kevesebb reményt fűztem hozzá, de megtört a jég! Remélem nevel őszig pár hajtást és leveleket és jövőre hajrá! A kajszim egyelőre nem követi, így abból lehet dézsás telepítés lesz ősszel. Az a nagyobbik cserkómnál, a Burlatnál bevált, szépen hajt.