Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2016.03.20 0 0 38483

Itt vagyunk:

Előzmény: ninovarga (38482)
ninovarga Creative Commons License 2016.03.20 0 0 38482

Még egy házzal odébb kukkantva, megpillantottam egy szép nagy fügefát, amelynek habitusa távolról is arról árulkodott, hogy az általunk ismertektől eltérő fajta lehet. A metszés végén felkeresett gazdája elmondta, hogy piros(!) színű fügét termő fajtáról van szó. Közelről megszemlélve, a gyanú bizonyossággá vált: számunkra eddig ismeretlen.

A ház másik oldalán is van egy füge. Ez sárgát terem. Az általunk "egerszegi sárga"-ként emlegetett fajtának tűnik.

Egyben az is megállapítható, hogy olyan fekvésben/magasságban vagyunk, ahol a füge elfagyásával soha(!) nem kell számolni.

Előzmény: ninovarga (38481)
ninovarga Creative Commons License 2016.03.20 0 0 38481

Közben átkukkantottam a szomszédba, ahol a szomszéd már elintézte a kivijét. Jól látható az ismert típushiba: a jó termővesszők - vízhajtásnak értelmezve - az utolsó szálig eltávolítva, az eltávolítandó részek mind meghagyva.

Előzmény: ninovarga (38480)
ninovarga Creative Commons License 2016.03.20 0 0 38480

A nyesedék elárulja, hogy a tavalyi metszés meglehetősen szakszerűtlen volt.

Előzmény: ninovarga (38479)
ninovarga Creative Commons License 2016.03.20 0 0 38479

A múlt héten egy nagy kivilugast metszettünk Lendván. Úgy gondolom, itt már senki nem igényel mellé kommentárt, a metszési elv jól kiolvasható a képekből is.

Sándor111 Creative Commons License 2016.03.20 0 1 38478

A Ballerina nagyobb virágú mint az alapfaj és sűrűbb a bokra. Ha nem akarsz nagy bokrot, vágd vissza mindig a tél végén. Mindenhol megél, kivéve a száraz talajt és az árnyékos helyet. A vízborítást sem bírja.

Előzmény: Csababá81 (38447)
kavicsos64 Creative Commons License 2016.03.20 0 0 38477

A fáid előrébb vannak mint nálunk !

Előzmény: Törölt nick (38475)
kavicsos64 Creative Commons License 2016.03.20 0 0 38476

Ezt tapasztalom én is évek óta, hogy egyre szélsőségesebb a léghőmérséklet ,és a csapadék eloszlás is! Itt nálunk a hegyek aljában meg még fokozódik is sokszor ! Általában északi áramlás határozta meg a környékünk időjárását ,de már évek óta inkább a déli áramlatok okoznak anomáliákat ! Volt olyan három évünk amikor az egész csapadék mennyisége, nem érte el a 100mm-t ,de eső volt láthatóan csak kb 10kmrel lejjebb vonult erős esőket okozva ,mig itt csak harmat volt 1-2 mm ,és azután a szél feltámadt ami déli irányú volt és a kevéske csapadékot egyszerűen elfújta ,felszárította ! Abban az évben karácsony előtt néhány nappal öntöztem a csontszáraz földet ,mert az időjós fagyot mondott ,hátha a bazi göröngyök szétfagynak ! 5-6 évente meg megjön az eső akkor aztán esik ha kell ha nem ,mint most is már a talajvíz szintje 160cm van ,a szántóföldön már  több tó is kialakult ami a talajvízszint emelkedésének az eredménye !

Előzmény: ninovarga (38470)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.20 0 0 38475

Fenologia 2016.03.20.; hajnali fagy;Még semmi sem virít; A ma hajnali fagyot nem díjazta a ciklámen , a kék babfa és talán a somnak sem tetszett. A szőrös kivi kétesélyes. Íme:

Törölt nick Creative Commons License 2016.03.20 0 0 38474

Köszönöm a chorust (is) akartam írni, csak nem jött a számra a szava.

Előzmény: ninovarga (38467)
Sándor111 Creative Commons License 2016.03.20 0 0 38473

Helyesbítés: Az olaj ára csak egy tényező a búzáéban.

Előzmény: Sándor111 (38472)
Sándor111 Creative Commons License 2016.03.20 0 0 38472

Hát ezt (sajnos) én is így látom. Köszönöm Nino, hogy megosztottad a véleményedet. Ebből kiindulva sajnos borítékolhatónak tűnik a "rizikós területeken" virító többméteres hazai fügeállományok drámai és nem várt pusztulása is.

Persze lehet ennek a dolognak egy másik vetületén is gondolkozni: pl. a búza ára történelmi mélységbe süllyedt (nem utolsósorban az olaj ára miatt). Az időjárás viszont kiszámíthatatlan. Az olaj ára csak egy tényező csak a búzáéban. Egy drámai aszály hatalmas ralit hozhat a búza piacán.

ninovarga Creative Commons License 2016.03.20 0 0 38471

Elnézést, 2010. őszén írtam a cikket.

ninovarga Creative Commons License 2016.03.20 0 0 38470

Az ilyen kérdésekre mindig saját régebbi hozzászólásaimból szoktam idézni, miután az elmúlt évtized időjárási történései mindig ehhez hasonló kérdéseket vetnek fel.

"Ahhoz lehetne hasonlítani az évtizedekkel korábbi klímát, mint amikor egy bizonyos témájú vagy hangulatú, koherens eseménysorozatot bemutató filmben van néhány olyan epizód, aminek kiegészítő dramaturgiai funkciója van, de nem alkotja föltétlenül a cselekmény és a mondanivaló szerves részét. (Ami az időjárásban egy-egy epizód jellegű kivételes eseménynek felel meg: nagy hó, átmeneti nagyobb hideg, tavaszi fagy, nyári vihar, stb. az év nagy részében normális időjárási események közé ékelődve.)

A mostani klíma pedig olyan, mintha sok filmből kivettük volna az említett epizódokat és kizárólagosan azokból állítottunk volna össze egy előadásnyi időtartamú filmet. A filmet csak néző, de következetes cselekményszálra és mondanivalóra nem figyelő közönség részére ez a film-mix is olyannak tűnhetne, mint egy "másik film", különösen azért, mert "azokban is ilyen jelenetek szoktak lenni". De sajnos, az ilyen film csak egy "őrült film" lenne, olyan, mint a mostani klíma."

"Az ilyen esetekben a kedvezményezett területeken a jónép pozitívan éli meg a várakozáson felül jó időjárási viszonyokat. Pedig ha értene a klimatológiához, aggodalommal kellene, hogy eltöltse ez a körülmény. Sajnos a nagyon hosszú időtartamon keresztül fennálló ilyen súlyos anomáliák nem szoktak kimerülni csupán egy-egy periódusra gyakorolt abnormális hatással, hanem időzített bombaként működnek, más időszakokra, más évszakokra vonatkozóan is.

Erre évekkel ezelőtt írtam egy példát, amelyet most ismét idéznék:

2009. október 2-án, Magyarország júliusnak is beillő időjárású szeptembere után, egy korlátozottan téltűrő növényekkel foglalkozó internetes fórumban hozzászólást írtam a megelőző időszak időjárási eseményeinek értelmezéseként. Bevezetőben idéztem az olasz „Agronotizie” internetes újság 2009. szeptember 25-ei tudósítását:

„"...Ilyen esős szeptember emberemlékezet óta nem volt Szicíliában, ahol súlyos problémák keletkeztek a belső közlekedésben, a leginkább sújtott kultúrák pedig a kertészeti ágazat, a csemegeszőlő, a legkésőbbi őszibarackok, de még a citrusfélék növényei is. A szigeten működő Coldiretti azt kérte a Szicíliai Tartományi Tanácstól, hogy hirdessen szükségállapotot, mivel a mezőgazdasági üzemek már több millió eurós károkat szenvedtek. Calabriában is azon munkálkodnak a Coldiretti szakemberei, hogy a károkat elismertessék. A leginkább sújtott térségek a jón-tengeri sávban vannak: a Locride-i körzetben Brancaleoné-tól Monasterace-ig, a Crotonese térségben pedig különösen Cropani-ban és Botricello-ban, de a problémáktól nem mentes a Vibonese körzet és Lametino sem. A heves esők károkat okoztak a közlekedési útvonalakban és az infrastruktúrákban és párducfoltosan tönkretették a vetéseket, a kertészeti kultúrákat, a szőlőültetvényeket, hatalmas problémák vannak a Greco di Bianco szüretelésével és a citrusültetvényekben. A legnagyobb aggodalom Szardíniában is a szőlőültetvényeket övezi, ahol a rossz időjárás nem teszi lehetővé a szüreti munkák normális menetét, sőt egyes körzetekben a legnevesebb szőlők kordonsorait is károsította..."

A cikk idézetéhez a következő gondolatokat fűztem:

„Lehet, hogy valaki erre azt mondja, hogy "ez az ő bajuk, ami engem kevéssé érdekel".
Annak érzékeltetésére tettem be ezt a cikkrészletet, hogy reálisabban tudjuk értékelni az idei magyarországi nyárias szeptembert. (2009-ről van szó!)
Még mielőtt megnyugodva hátradőlnénk a fotelben, megállapítva, hogy "a globális felmelegedéssel" most már majd egyre inkább ilyen szeptemberekre lesz esélyünk a közép-európai térségben, tudjuk, hogy ez is csupán egy időjárási anomáliából fakadó véletlen volt, amelynek az abnormális jellege a fent leírtakból érzékelhető, és ahogy lehettünk most egy ilyennek a kedvezményezettjei, ugyanúgy lehettünk volna, vagy lehetünk majd egy másik ugyanennyire abnormálisnak a kárvallottjai is!!!”

A magyarországi szeptemberekre vonatkozó vélekedésem érvényességének bizonyítására mindössze egy évet kellett várni, 2010 szélsőségesen csapadékos szeptemberéig. Arról nem is szólva, hogy az egész évet az extrém csapadékmennyiség jellemezte, csúnya cáfolatát adva a korábban egyértelműen kijelölt szárazodási trendnek...."

2009. őszén írtam egy kis tanulmány egy tudományos kiadvány részére, abból valók az alábbi részletek:

"Globális felmelegedés? Klímaváltozás? Szélsőségesebbé válás?

Az elmúlt évtizedben központi témává vált a „globális felmelegedés”. Szakcikkek százai, ezrei, tanulmányok tömege jelent meg erről. A kutatók többsége hőmérsékletemelkedést és szárazságot prognosztizált az elkövetkező évtizedekre. Az északi féltekén, azon belül az európai térségben is valóban volt tapasztalható a 20. század utolsó évtizedében és a 21. század első éveiben néhány tizedfokos középhőmérséklet emelkedés. Az ezen évek egyes évszakaiban bekövetkező átlaghőmérséklet-változások azt mutatják, hogy az éves középhőmérséklet emelkedés elsősorban a nyári évszak magasabb hőmérsékleteinek volt köszönhető. Jóllehet a klímaelemzők többsége utalást tesz az időjárás szélsőségeinek szaporodására is, a köztudatba mégis elsősorban az ivódott be, hogy már a jelenben is, de az elkövetkező időszakban különösen, egy melegedő klíma tanúi lehetünk. A nevezett időszak éveinek részletesebb tanulmányozása azonban azt mutatja, hogy sokkal inkább az időjárás kiegyensúlyozatlansága, szabályozatlansága érhető tetten, mintsem az azt megelőző időszakban tapasztalható viszonylagos kiegyensúlyozottság magasabb hőmérsékleti tartományban történő megvalósulásáról lenne szó.

Amennyiben eltekintünk a többi klímaelemtől, és kiemeltem a hőmérsékletváltozást vizsgáljuk, elfogadva a melegedés feltételezését, érdekes következtetésre juthatunk. Fentebb bemutattuk, milyen jelentős középhőmérséklet különbségeket okoz a domborzat. Néhány tíz méteres magasságkülönbség akár az egész fokos tartományba emelheti ezt az eltérést. Az egyes évek között is jelentős középhőmérséklet különbség van. Ez a tény azonban magában még nem feltétlenül befolyásolja egy adott földrajzi területen hagyományosan működő mezőgazdasági kultúrák biztonságát és termésbiztonságát. Sokkal nagyobb jelentősége van az ezen belül bekövetkező szélsőséges eseményeknek. Olyanoknak, amelyek valamilyen tekintetben a növénykultúrákra nézve bizonyos tűréshatárokat lépnek át. Hasonlóképpen, mint az inverziós jelenségnek köszönhető abszolút minimumokban megjelenő különbségek, amelyek az átlagok közt meglévő eltérésektől függetlenül húznak választóvonalat adott fajnál a téli túlélési lehetőségeket illetően. Az időjárási eseményeket figyelemmel kísérő gazdálkodó megtapasztalhatta az elmúlt években, hogy szélsőségesen meleg periódusokat hirtelen drasztikus lehűlések, teljesen száraz hónapokat özönvizek követtek. A rövidebb időszakok ilyetén szélsőségei évjárat méretekben is jelentkeztek. Kimutathatóan gyakoribbá és súlyosabbá váltak a tavaszi fagyok, érzékelhetően szaporodott a pusztító zivatarok és jégesők száma. Ezek nyilvánvalóan jóval nagyobb súllyal esnek latba, mint az esetleges 4-5-6 tizedfokos hőmérsékletemelkedés, de akár ugyanekkora csökkenés.

Ha vizsgálni kezdjük, miben áll ez a klímajelleg változás, azt láthatjuk, hogy az utóbbi másfél évtizedben megszaporodott az úgynevezett „blocking” helyzetek száma az európai térségben. Ez azt jelenti, hogy az európai időjárást alapvetően meghatározó és szabályozó atlanti ciklonok szabad nyugat-keleti pályán történő mozgását időről-időre szokatlan földrajzi helyeken kialakuló anticiklonok blokkolják. Ez a körülmény az időjárási menet korábbi időszakokra jellemző, úgynevezett „zonális” (szélességi körök mentén haladó ciklonpályák) jellegét „meridionális” (észak-déli) áramlásúvá változtatja.

9. térkép

A térkép (9. térkép) egy, az elmúlt évtizedben gyakran előforduló szinoptikus helyzetre ad konkrét példát. Látható, hogy a sajátosan elhelyezkedő légköri képződmények konstellációjában kialakuló áramlások mennyire éles és mély hullámokat képeznek észak-déli irányban. Ezek mentén időről-időre a szokásosnál hidegebb léghullámok jutnak el déli szélességekre és a megszokottnál melegebbek északiakra. Ezek nyomán a téli időszakban extrém hidegek alakulhatnak ki a kontinens felett, nyáron pedig a keveredési határzónákban pusztító viharok keletkezhetnek. Szélsőségesen meleg időszakokat szokatlanul hidegek válthatnak fel, átmenet nélkül.

Nem véletlen talán ezek után, hogy néhány évvel ezelőtt még szinte kizárólagosan melegedésről és szárazabbá válásról szóltak a kutatók jóslatai, mígnem néhány kivételesen csapadékos, árvízkatasztrófákkal tarkított, és Európa enyhébb klímájú, mediterrán és óceáni területének szélsőségesen hideg telű éve után egyenesen egy kis jégkorszak kezdetének víziója lát napvilágot.

A „józan paraszti ész” tapasztalati „agroklimatológiája”

Aki saját tapasztalataira hagyatkozva, különösen, ha gazdálkodóként figyeli nap, mint nap az időjárási eseményeket, sőt azok következményeit a „bőrén érzi”, egyértelműen valami korábbi rend felborulásaként élheti meg azt. A károkat okozó helyzetek súlyosságát még az a körülmény is fokozza, hogy a kárt okozó időjárási események, furcsa módon, egy-egy adott perióduson belül egyazon térséget érintve ciklikusan makacsul reprodukálódnak, tetézve a már egyszer vagy kétszer bekövetkezett negatív hatást. Amennyiben valaki úgy vélné, hogy csupán benyomásokról van szó, annak érdemes lenne követnie például az időszakos, évszakos, vagy éves csapadékadatokat és azokat összevetni a sokéves átlagokkal, különösen a korábban tipikus területi eloszlás tükrében. Ebben a tekintetben a gyökeres változás elsődleges oka abban áll, hogy a gyakran blokkolt ciklonpályák miatt az éves csapadék jelentős része úgynevezett „konvektív”, azaz meghatározott légköri helyzetekben helyileg képződő csapadék, a korábbi évtizedek frontcsapadék többletével szemben. A ciklonok okkluziós frontjaiból származó csapadék sem föltétlenül mutatja a korábbi időszak területi eloszlását, miután a ciklonpályák is változtak, sőt maguknak a ciklonoknak az eredete is, lévén, hogy arányaiban megsokasodtak, az úgynevezett „magassági hidegcsepp” helyzetek és a mediterrán ciklonok, amelyekre jellemző, hogy csapadékukat területileg koncentráltan bocsájtják ki, időnként extrém mennyiségben, atipikus módon teremtve atipikus viszonyokat, soha nem látott időjárási helyzeteket az érintett földrajzi területeken."

Úgy tűnik, minél inkább múlik az idő, annál inkább igazam van mindabban, amit a cikkben leírtam....

Előzmény: kavicsos64 (38469)
kavicsos64 Creative Commons License 2016.03.20 0 0 38469

Olyan három napja fagy van reggelente ,de olyan hogy a kocsi ablakát kaparni kell a jégtől! Süt a nap de még mindig az árnyékban fagy van ,igy nem tudom a metszéseket folytatni azért írogatok itt ,várok a melegebb időre ! Egyszerűen nem értem hogy decemberben ,januárban nem fagyott ennyit mint most ,hogy mi okozza érthetetlen !

Előzmény: ninovarga (38467)
kavicsos64 Creative Commons License 2016.03.20 0 0 38468

Ninovargára hallgass a chorus sokkal jobb, mert -2 fokon is kifejti hatását ,de mivel kevés a felület amin fel tud szívódni, elsőnek az első virág megjelenésénél kell permetezni vele ,ha eső van 12-16 órán belül meg kell ismételni ,és amikor tömegesen hullik a szirom még ajánlatos egy záró permetezést rávinni a későn nyiló utóvirágok miatt !

Előzmény: Törölt nick (38466)
ninovarga Creative Commons License 2016.03.20 0 0 38467

Chorus nevű szerrel kell virágzásban permetezni.

Csodálkozom, itt már két hete vannak virágzó kajszik, miközben a legszerényebb pozitív hőmérsékleti anomália itt volt. Ugyanakkor északkeleten soha nem tapasztalt mértékű.

Előzmény: Törölt nick (38464)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.20 0 0 38466

Ez a kajszira vonatkozott.

Előzmény: Törölt nick (38464)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.20 0 0 38465

Jó.

Előzmény: ninovarga (38463)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.20 0 0 38464

Már erősen dudorodik. 3mm-es bimbók bontás előtt két nappal. ??????

Azért vegyek még score-t?

Előzmény: ninovarga (38462)
ninovarga Creative Commons License 2016.03.20 0 0 38463

Délután vizsgáld meg a kivi kidudorodott rügyeit!

Előzmény: Törölt nick (38461)
ninovarga Creative Commons License 2016.03.20 0 0 38462

A kajszi sem?????

Előzmény: Törölt nick (38461)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.20 0 0 38461

Nincs baj! Még nem virít semmi.

Sz.Besenyő Sajógát alatti talajmenti minimum és 2,0méteren mért pillanatnyi  hőmérs.  
Sorszám    Dátum          Rad.min.    2m-en mért pillanatnyi         Megjegyzés
 763.      03.20.           - 5,5°C      8,5°C/09h00'
 762.      03.18.           - 3,0°C     14,6°C/15h24'  
 761.      03.17.           - 3,5°C       1,4°C/07h26'
 760.      03.16.             2,5°C       5,9°C/19h18'
 759.      03.15.             0,5°C        3,2°C/22h13'
 758.      03.14.           - 1,0°C        5.8°C/08h02'
 757.       03.12.             4,5°C        7,1°C/07h52'
 756.       03.11.             5,5°C       11,4°C/08h40'
 755.       03.10.             1,0°C        3,5°C/07h27'
 754.       03.09.             0,0°C        4,0°C/08h58'

CBNora Creative Commons License 2016.03.20 0 0 38460

Nálunk a ház előterében volt -5. Lent a kertben nyilván megvolt a -7 is, de szerencsére nálunk még nem is virágzik semmi, ami érzékeny lenne rá. Napok óta fagy reggelente.

Előzmény: successful77 (38458)
Csababá81 Creative Commons License 2016.03.20 0 0 38459
Köszönöm szépen. ☺
successful77 Creative Commons License 2016.03.20 0 0 38458

Erős fagyokat hozott a vasárnap hajnalA kiderülő égbolt alatt éjjel igen csak lehűlt a levegő, északkeleten nem volt ritka a -5, -7 fokos fagy sem.

A szombati hidegfront nyomában hideg és meglehetősen alacsony nedvességtartalmú levegő szivárgott be térségünkbe, ennek "köszönhetően" vasárnap hajnalra főként az ország északkeleti felén és az Őrségben alaposan lehűlt a levegő.

Közel -8 fok volt Nyírábrányban

Elsősorban északon és a Tiszántúl északi felén voltak erősebb fagyok, a leghidegebbet, -7,7 fokot Nyírábrányban működő automatánk mérte.

Vasárnap reggel 6 órakor mért hőmérséklet

A csillagászati tavasz első reggele tehát meglehetősen hidegen indul, a fagyos idő sajnos a már virágzó növénykultúrákban (sárgabarack, szilva, mandula) is károkat okozhatott.

A következő reggeleken ilyen hidegre szerencsére már nem kell számítani, a fagyzugos, mélyebben fekvő tájakon azonban még előfordulhatnak -1, -2 fokos fagyok.

successful77 Creative Commons License 2016.03.20 0 0 38457

Hajaj 

kavicsos64 Creative Commons License 2016.03.19 0 0 38456

Milyen igaz abból az alja felöl jól ki lehet tolni földestől ! És újra használható!

Előzmény: Törölt nick (38454)
Antikmuki Creative Commons License 2016.03.19 0 0 38455

Bár idén már nem akartam több csemetét vásárolni,de a szomszéd faluban volt egy mobil árus aki utánfutóról és az autóból árult.Volt nála sok fajta,át nézve listáját ismét az áfonyán akadt meg a szemem és asszonypajtásnak még kellett egy sárga málna tő is.Én vörös áfonyát és amerikai áfonyát vettem.De ez utóbbi már ott sántított Nekem,mert nagyon hasonlított a mézbogyóra a rajta lévő virágok miatt,igaz nem vagyok szakértő hisz Nekem is csak idén van először mézbogyóm de Ő amerikai áfonyaként árulta és mikor megláttam a címkét rajt melyen ez szerepelt :   Jagoda kamczacka "Atut"

Érdekes Nekem a gugle mézbogyókat dobott ki ezen a néven,de lehet hogy csak nagyon hasonlít rá a szár,levél,virág,mert a másik mellé tettem és nagy a hasonlóság.Persze hogy hoztam egyet,és majd kiderül mi is lesz ;)

Törölt nick Creative Commons License 2016.03.19 0 0 38454

Én 110-es pvc csövet vágtam kb fél méteres darabra...abba ültettem a két kis paw magoncot ,amiket úgy kaptam.../külön -külön csőbe persze /...aki adta az javasolta.

Előzmény: Csababá81 (38446)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!