Egy idősebb barátom néhány éve kb. 80 tőke Kékfrankost ültetett át, 10-15 éveseket. 4-5 kivételével megeredtek, két év múlva már rendes termést hoztak. Az átültetés utáni évben rövidre kell metszeni, hagyni a hajtásokat növekedni és nem szabad terhelni.
Én metszéskor szoktam tavasszal szedni, félig vízben tárolni néhány hétig majd felmelegedés után dugványozni. Nálam inkább fajtafüggő a gyökeresedés. Az Otelló gyökeresedett, de első évben gyengén fejlődött.
Március 15-re már megindulhat a gyökérnyomás/nedvkeringés. Én nem várnék addig. Tavaly útban volt egy tőke, hát ősszel kellett vesszőt szedni. Ledugtam pet palackba földbe, majd fagy mentes helyen tartottam, de ugyanakkor nem vittem melegre, nehogy januárba kihajtson. (akkor csak plusz munka lett volna és nem volt olyan fontos fajta) Minden gond nélkül kihajtott és 2 hajtást nevelt. Az othellot ne vedd egy kalap alá más nemes szőlővel. A direkt termők gyökeresedése nagyon jó, ellenben sok más bor és csemege szőlővel, amelyeket szinte csak oltással lehet szaporítani.
Idén egy mathiász jánosné muskotály tőkét kellett kivenni, hogy művelés alá vehessem a fél kertet így 180 tőkének helyet adjak. A tőkéről és már most megszedem a vesszőt és ledugom pet palackba.
Én először derítettem, de nem sikerült túl jól. Utána csak simán hagytam pihenni hónapokat. 1x a finom seprőről lefejtettem, majd ment üvegbe. (nem speckó palackozás, csak magunknak volt idehaza csavarzáras üveg üvegbe) 1 év után lett megbontva és az allján volt egy picit zavarosabb, de az annyira jelentéktelen, hogy emiatt kár lett volna hozzányúlni. Persze ha palackoznám akkor 1-2 fejtést még bevinnék, de így is gyönyörű volt. Ha csak nem akarod gyorsan palackozni és kipörgetni szvsz nem kell agyon deríteni. Még egy rozénak is kell egy kis idő hogy a csúcsát elérje, még ha ez kevesebb időbe telik mint másfajta borok. Nálam a szüretet követő 11-12. hónapban van a csúcsán. Legalább is ekkora mindig teszek el egy üveggel hogy szülnapomra legyen.
A sok (és akár többszörös) derítés sajnos az ízanyagból is kivesz, nem csak a színből, úgyhogy csak óvatosan!
A palackozással (szerintem, de pl. üzemi körülmények között nagyon nem így csinálják) azért is érdemes várni tavaszig, mert akkor a télen kissé lehűlő pincében némi borkő is kiválik (legalábbis, ami ki akar). Az ipari körülmények között készülő borokat persze adalékanyagokkal - ebből a szempontból is - stabilizálják, ezért kerülhet már ősszel polcokra pl. az év első bora.
Nyilván a saját pincédben a te döntésed, hogy inkább technológiai (sok élelmiszeripari technológia egészen kis méretekben is megvalósítható, pl. irányított erjesztés, biológiai almasav-bontás, különböző ízvilágnak megfelelő enzimatikus kezelés, borkőstabilizálás stb.) vagy inkább kézműves (ld. kézműves borok definíciója a Kézműves Kiáltványban) bort akarsz készíteni -- vagy dönthetsz úgy is, hogy bizonyos elemeket elfogadsz a technológiai útból, bizonyos elemeket meg kizársz.
Bármilyen megoldást is választasz azonban, nagyon fontos, hogy tudd, hogy mit csinálsz - ha valami félresikerül, egy évet kell várni az újabb próbálkozásra (ezt, sajnos, nagyon megtanultam).
(disclaimer: míg csak pár száz tőkén kacérkodtam a borkészítéssel, kipróbáltam magam is néhány élelmiszer-technológiai eljárást (pl. almasav-bontás), mióta azonban a szőlő és a bor egyre komolyabb számomra, én a kénen kívüli teljes adalékanyag-mentesség útját választottam.)
Köszi a segítséget. Közben adtam még egy minimál bentonitos kezelést (40g/hl) és kivárok ahogy javasoltad, valószínűleg tényleg csak türelmetlen voltam. Na mindegy, ezt is meg kell tanulni, remélem azért marad némi színanyag a rozéban. A szabad kénessav jelenleg elég magas, olyan 60-70 körül lehet, de gondolom ez szépen le fog csengeni pár héten belül, vettem szűrőt is, aztán mehet a palackba. Addig is a hétvégére tervezem megcsapolni pár üveg kóstoló erejéig ahogy most is tettük :)
Miért nem próbálkozol bujtással. Tavasszal lehúzhatsz vesszőket. Lehajlítod 15-25 cm-es gödörbe, földet rá, esetleg kis műtrágya fölé. Őszre szép gyökerű, leválasztható, aztán ültethető szaporulatod van. /A lehúzás alá - a földdel takarva - is tehetsz kis trágyát, az biztosabbá teszi a jó gyökeres csemetét./
Sziasztok, van két tő Othello szőlőm, azt szeretném eredményesen végre szaporítani dugványozással! A probléma csak annyi, hogy jövő hétvégén, vagy pedig március 15-én tudok legközelebb eljutni a tövekhez vesszőt szedni ! Eddig 2l palackokban földben szaporitottam, de valami tragikus volt az eredmény.. tehát 30tőből 1-2 gyökeresedett meg! A kérdésem az az, hogy ha most szednék vesszőt, azzal mit csináljak, vagy hogy csináljam.. Néhány helyen olvastam olyat hogy ilyenkor is lehet már szedni vesszőt, de a technológiát nem igazán tudom! Lényeg hogy eredményes legyen!
Légyszi segítsetek ! :) nem szeretnék megint egy elvesztegetett évet..
A bentonit elsősorban a termolabilis fehérjék kicsapására szolgál (ezeket köti magához), amik később (palackozás után) okoznának zavarosodást.
A bor magától is letisztul, a februári fejtéskor már tükrös lesz. A kénezés is segíti a tisztulást, de ahhoz is idő kell. (Meg vigyázni kell, hogy nehogy túlkénezd, úgyhogy érdemes folyamatosan mérni a kénszintet.)
Lehet próbálkozni mindenféle egyéb derítőanyaggal (én nem szoktam), vagy ha nagyon sürgős (pl. karácsonyra palackozni akarod) meg is szűrheted, de a várakozás is segít, ha van időd.
Sziasztok. Rozé szépen kiforrott majd fejtve és derítve lett bentonittal de nem lett tükrös (viszont finom;). Kicsit még matt maradt, nem áttetsző rendesen. Szóval az a kérdés, hogy egy minimális bentonittal ismét derítsem e vagy hogy legyen? Köszi!
Ha nem csal szerény emlékezetem, akkor az újborhoz lehet tenni óbort, de fordítva nem tanácsos, mivel az óborba nem biztos hogy jót tenne egy az új borban még esetlegesen jelen lévő élesztőgomba, cukor, na meg a legfontosabb, az újbor még tartalmazhat olyan anyagokat amelyeket pl derítés utáni fejtéssel lehet a bortól elválasztani. Na ez már nem való az óborba.
Én úgy tudom, hogy a vadélesztők indulnak meg a mustban, és 5-6-os alkohol körül már nem bírják a strapát, és átadják a helyüket az alkoholt jobban tűrő fajtáknak. Nálad most van a mustban alkohol, és egy alacsonyabb cukorfok is lett az egyveleg. Így a spontán erjedés megindulásának kisebb az esélye, és még rossz irányban is indulhat. Ha van még szabadon tiszta mustod 2-3 liter, szerintem indítsd be külön, akár egy 18-20 fokos helyiségben tartva, és ha már erőteljesen forr, add hozzá.
De amit fórumtárs mondott, az alkoholtűtő élesztőtörzs is megoldás lehet.
Ja, és melegítésre olvastam/hallottam, hogy akváriummelegítőt érdemes használni, mert az nem forral, csak melegít, elég alacsony hőfokon.
A merülő forraló ahogy a nevében van, forral. Azt nem tudom milyen hatással lenne egy ilyen hősokk a nedüre. Ha nem sokáig tartod benne akkor végül is értelmetlen. Ha meg sokáig, sztem egy része forró lesz míg a forralótól távolabb eső folyadék meg langyos. Én maradnék a beoltásnál (kiemelek 1-2 litert és hűvös szobába megindítom), vagy élesztővel.