Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
"A citrusoknál alkalmazható oltási módokról, azok kivitelezéséről ebben a kezdőknek szóló anyagban eredetileg nem szándékoztam írni, de most már készül ez az anyagrész is."
Esetleg elkészült a fent említett anyag is, csak nem találom?
Van két szép, magról nevelt, három éve ültettem a magokat, Pomelo növényem, talán megpróbálkoznék az oltással.
A gyökeres képeket a visszaszáradó fáról tettem fel, melyről írtam, hogy állapota miatt szintén mix föld mellett döntöttem (nála javasoltad a csak kókuszrostba ültetést). Íme képeken (ez a fa):
A mai fotón lévő lankadó fák szintén átültetettek. Még dél környékén bevittem (a lankadókat) a lakásba, és csoda történt! Visszaegyenesedtek!!!! Bár nem értem, hogy a reggeli nap miért bántotta őket. Még csak nagyon meleg sem volt!
Amúgy minden fámat átültettem, mivel egy sem fejlődött tavasz óta!
A gyökereit minden nagy fámnak megbolygattam, mivel megszabadítottam őket az tömör, ócska földtől.
Bocs, elvesztettem a fonalat a fáid között, sőt, én azt sem tudom, melyiket kellett visszaszáradás miatt többször metszeni :( Ez, amiről a fotó van, visszaszáradó, visszametszett volt? Ennek nem látok a gyökerén semmit.
A mai fotóidon a lankadó növények szintén frissen átültetettek?
Ha igen, a gyökereit mennyire bolygattad meg? Ha nagyon, sürgősen tedd át őket kevésbé napos helyre, sőt, inkább árnyékba.
A gyökérzetre visszatérve, mert az kimaradt (a lombozatot azt írtam). A gyökérzet a fényképezésnél vizes volt. A felső részt inkább sötét barnának láttam, mint feketének. De nem merem 100%-ra mondani mert inkább összességében néztem, és leginkább a gyökér végekre koncentráltam (elhalás, rohadás, vízkövesedés...)! Az pedig így laikusként megítélve jónak tűnt.
Sajnos most viszont újabb észrevételem van az átültetést követően. 2 fánál is furcsaság tapasztalható (új hajtások elhajlása + egy elbarnult kicsi 5mm-es hajtás, ami érintésre le is esett> bal / levél kókadás>jobb):
Most akkor megint mi történt? A Bombaba mix föld felső 1cm-es rétege már száraz, de alatta még nem száradt ki nedves az átültetés óta! Az alátétek azóta eltávolítva az edények alól. A képeket 2 órája készítettem. Akkor picit levél permeteztem őket (hátha...), de semmi állapot javulás nem történt!
Kis citromfám levelének alsó részén fekete pöttyöket találtam, először azt hittem, hogy föld, de nem jön le. Mi lehet?( rendesen terem, még sokat is, a 14 leveléhez 8 termése van) Csak, ha lehet inkább megelőzném a bajt.
ha legközelebb átültetem, lefotózom. úgy nézett ki amúgy, hogy a törzs vastagságával megegyező "fő"gyökér ment egészen hosszan, egy kis "félgömbben" végződött, és egyenletes vastagságú oldalgyökerek indultak róla kb. merőlegesen. Amúgy az utóbbi napokban, hogy erősebben locsoltam + a sok esőből is kaphatott, mert bever oda az eső, elkezdett mára megjelenni rajta számtalan még mini virágbimbó :)
egy kicsit lemaradtam, ez az Oliocin mire is jó pontosa?
Ha a bajok elmúltak nyugodtan szétültetheted. A citrusföld nem fog nekik ártani, de csak ezek miatt nem kell venni, sima földben teljesen jó nekik (persze ha be lesznek oltva akkor már lehet jelentősége).
"A szer : 0,5l vízhez 2 evőkanál ecet(almaecet, vagy étkezési ecet mind1) 2 evőkanál cukor 2 evőkanál folyékony szappan(mindegy milyen lehet mosogatószer is) FONTOS az összetevők mind legyenek benne mivel csak együtt hatásosak. Levéltetvek ellen 100%, palyzstetű ellen 90%(ismételni naponta többször akk. 100%)
Most járok itt először, és lenne egy kérdésem. Van két 2. éves citromfácskám. Megjelentek rajta a pajzstetvek, és nem tudom őket sehogy se kiírtani. Mit tudtok ajánlani, mivel permetezzem le?? Másik kérdés, ketten vannak 1 cserépbe, szűkösen. Ilyenkor átültethetem őket? Mert attól félek a földjükben is van ezekből a dögökből, mert hiába szedem le a levelekről és a szárukról, minden nap, újra meg újra megjelennek. Mit tanácsoltok, mivel kezeljem, illetve ültessek ilyenkor. Sima virágföldben van, abba, amibe a mag el lett ültetve. Készülök citrusföldet venni. Légyszi segítsetek, és válaszoljatok a kérdéseimre.
Itt a postában benne van egy része a termék árának. Egy db-ot nem is éri meg venni, de ha 4-5-en összeálltok akkor már igen olcsó, mi is így vettük 1-2 éve Ebay-en.
5 db-al visszaosztva 2800 Ft körül volt emlékeim szerint az 1 l-es cucc , olcsóbban nemigen lehet beszerezni sztem.
Biztos gyorsan összegyűlne 4-5 ember akivel össze lehet állni nekem pár óra megvolt, és még így is volt aki reklamált mert kimaradt.
Egyébként lehet használni Agrol is, csak hígabban az sem olyan borzalmas. Azt hozzátenném viszont hogy, ezek őszi-kora tavaszi lemosáshoz a legmegfelelőbbek, nyáron fennáll a levélhullás illetve a napégés lehetősége, tehát teljes árnyékban kell tartani, de így sem a legjobb ilyenkor.
Nyáron a megfelelők a kontakt, illetve a felszívódó szerek használata, esetleg ragadozó atka stb.....
+ ezt már régebben is én néztem, de a postaköltség háromszorosa a termék árának! Amennyiben lehetőség van rá , akkor barátibb áron szeretném megvásárolni, némi extra beszerzési díjjal!
Amennyiben ezt a forrást ismered, úgy a privát e-mail címemre szívesen várok Tőled infót erről!
Sajnos a tavalyi atkák megtették a hatásukat a fáimnál. (az Olicint még tavaly Te ajánlottad szintén).
Tavaly is a horror postaköltség riasztott el. A termék ára teljesen elfogadható amúgy.
Bombaba tanácsára átültettem a fáimat (Hiszek benne, hogy ez sokat fog javítani az állapotukon!!!!). Azonban az a gyanúm, hogy az atka utóhatás miatt a tavaly ősszel virágban rogyásig pompázó fa (és a többi is) totál legyengült, és nem is épült újra azóta sem ...
Sajnos az idei év katasztrofális a citromfáim szempontjából. Gondoltam a tavaszi permetezés (az atkák szemmel nem láthatók már) + átültetés (a semmit érő nehéz, tömör Szlovák citrusföldbe csak rontott a helyzeten > mint láttam tegnap) új típusú víztartó földbe, + tápoldatozás együttese megteszi a hatást, és helyre jön ő, és a többi fa is! De nem így történt....
Azt gondolom, hogy az Olicin permet a tegnapi átültetést (Bombaba féle mixbe) követően kb. 2 hét múlva nem tenne rosszat a fáknak, ha más problémájuk is lenne esetleg.
Ha van más ötleted az Olicin mellett, akkor szívesen veszem. Azonban az OLICIN-re igényt tartok a jövőbeni problémák gyors orvoslása érdekében!