Ha már Miyabiyama szóba került, kíváncsi vagyok, hogy sikerül-e huzamosabb ideig ehhez hasonló teljesítményt produkálnia, és "megragadni" a sanyakuk között, vagy ez csak egy "fellángolás" volt a részéről.
Egyes birkozok, ha sikeres amator multtal rendelkeznek, makushita osztalybol kezdhetik a profi szumot. Konkret kriteriumok vannak, hogy milyen tornakon (osszjapan bajnoksag, nemzeti egyetemi bajnoksag stb.) elert eredmenyek szamolnak be.
Miyabiyama az 1998 júliusi bemutatkozása után pont két évvel, a 2000 júliusi tornán nyerte el az Ozeki rangot. Igaz, hogy Makushita Tsukedashi-ként kezdte.
Szerintem meglehet hogy mind az öten feljutnak hiszen Kotonowaka visszavonulásával mindenki jön feljebb egy rangot, Kotooshul előléptetésével is jönnek feljebb de ez a juryosokat nem érinti mivel ezzel az M17w rang meg fog szűnni. Makuchi kiesők: Takanowaka,Shimotori,Tamaasuka,Tochinonada + Kotonowaka = 5
Szerintetek a juryoból ki fog feljutni? Toyozakura és Tochisakae egyértelműnek tűnik, de vajon Yosikaze 10-5-tel J5W-ből befuthat-e? Ő makuuchi újonc lehet...
Gondolom Kitazakura (J2W) 8-7-es eredménye nem elég jó a felkerüléshez, és Tokitsuumi (J3W) 9-6-tal is határeset.
Érdekes nyelv ez a japán! :D A hegyet szimbolizáló "yama" kanjinak van egy kínai olvasata, a "zan" (pl. Kyokushuzan vagy Hakurozan nevében). De hogy mitől függ, hogy melyik olvasat szerint kell ejteni, meg honnan lehet ezt tudni, amikor cső egyforma a két kanji, lövésem nincs. De ua. igaz az "asahi" és a "kyoku" kanjikra, mármint, hogy tök egyformák. :D
Érdekes, hogy az orosz testvérpár mindkét tagja 10-5-tel végzett. Hakurozan ezzel eddig legjobb helyezését fogja elérni a következő banzukén. Maegeshira 12 volt eddig a legjobb, most olyan M8 környékére saccolom.
Az új ozeki általában utolsó ozeki helyre szokott kerülni, attól függetlenül, hogy van-e kadoban ozeki.Így szvsz az ozekik sorrendeje a következő lesz: O1e Chiyotaikai O1w Kaio O2e Tochiazuma O2w Kotooshu
Így volt ez 4 éve is amikor Azuma lett ozeki, pedig Chiyotaikai előző bashon kyuhos volt.
Nem hiszem hogy 3 sekiwake lenne januárban. A banzuke összeállításnál csak két dolog biztos. Ha valaki pozitiv mérleggel zár, akkor nem léptetik vissza, negativ mérleggel pedig nem léptetik előre. Három sekiwake csak kivételes esetben van, vagy ha egy ozekit visszasorolnak. Szerintem így fog kinézni:
A yokozuna, meg a négy ozeki tiszta sor. Kyokutenho, Kotomitsuki, Hakuho sekiwake kell, hogy legyen. Komusubinak meg Tamanoshimát és Miyabiyamát gondolnám. A maegeshirák "eleje" nagyon felbolydult, még tippelni sem merek; Roho, Tokitenku, Hakurozan és Tochinohana elég sokat jöhet előre. Sajnos Tochinonadától elbúcsúzthatunk.
Bocsi hülyeséget írtam! Természetesen ozekire gondoltam....de sajna már nem eléxem hol olvastam, ha meglelem majd belinkelem. De az sincs kizárva, hogy hülyeséget írtak ott...
Asashoryut meg nem lattam ennyire vigyorogni, mint most a yusho interjunal. Persze, minden oka megvan ra, de altalaban nagyon visszafogott szokott lenni.
Aham... eddig azt hittem, hogy a jun-yusho csak akkor van "értelmezve", ha kettei-senben dől el a yusho. De ezek szerint akkor nem...
Valahol olvastam, hogy ha egy szekitori egymás után szerez két jun-yushot, és korábban már volt egy yuhsoja, akkor is beterjesztik a yokozuna előléptető tanács elé, az "esetet".