A szülői ház Rákospalotán van, én akkor költöztem Újpestre amikor meghaltak a nagyszüleim. Ők az Árpád út 67. szám alatt laktak, gangos bérházban majdnem a Víztoronnyal szemben. Mikor nála aludtam este nagy zakatolással vonult el a 10-es és az 55-ös villamos az ablak alatt. A Víztoronynak gyerekkoromban sokáig kezitcsokolommal köszöntem :)
Aztán jött a szanálás és az egész házat áttranszportálták az új tízemeletesekbe. Így most itt lakom a Virág utcában, igen, egy erőmű és egy gyógyszertár szomszédságában. Anno rettenetesen büdös volt a Chinoin, főleg este, még a 80-as évek vége felé, de azóta ez teljesen megszünt.
A Könyvesbe jártam gimibe (most volt a 20 éves találkozónk), és én is a sarki cukrászdában nyomtam be a somlói galuskákat :)
Úgy látom szinte mindenki nagy szeretettel beszél a kerületről :)
Köszönöm az érdeklődésed! Nagyon röviden: azért szántam rá magam a linkgyűjtemény elkészítésére, mert láttam, hogy más városoknak (Miskolc, Székesfehérvár, stb.) már van, és gondoltam, akkor miért ne lehetne Újpestnek is. Laktam már az Árpád úton, a Kassai utcában, most pedig a Külvárosi Kávéház közelében lakom. Minden hátránya ellenére szeretek a kerületben lakni, örülök minden változásnak, fejlődésnek.
* Egyébként minden lap.hu-ra végződő oldalhoz a Startlaposok biztosítják a technikai hátteret, és gyakorlatilag minden különösebb honlapkészítői ismeret nélkül elkészíthetők az oldalak (nekem azért volt egy kicsi : )). Az ujpest.lap.hu egyike a négy lapomnak. Nagyon jó kezdeményezésnek tartom, mindenkinek ajánlom. Ha esetleg valakit érdekelnek a részletek, itt a link: Jelentkezz szerkesztőnek! *
A Vécsey a Vécsey Károly utcában, a Rákospalota-Újpest vasútállomásnál van. (A Görgey Artúr utcával 'V' alakot zár a VK utca.) A villamosmegállótól kb. 1 perc gyalog. A Csülökben már régen voltam, 30-as busszal kell menni, és ha jól emlékszem, valahol a Megyeri Temető hátsó részénél van - de a többiek biztos szívesen pontosítanak.
Jó Neked. :o) Ha este mentem haza a piros 122-essel (Káposztásra), rá lehetett feküdni a szagra, olyan masszív volt. :o)) De még Városközpontban is lehetett érezni. (Kiköltöztünk Gödre, most a szemétlerakó illatát lehet szippantgatni - valamit nagyon rosszul csinálok!?)
A Vécsei tényleg isteni, évek óta csak tőlük rendelek tortát (sárgabarackos tejszínes - nyami!). A Horváth Cukrászdába pedig még a város másik végéből (Kispest, Rákoskeresztúr) is jönnek a kuncsaftok a tortakatalógus miatt.
A Fény mozira (később Lux) emlékeztek? Olyan jó állapotban volt, hogy egyszer leszakadt alattam (50 kg) a szék. :o) Az Alkotmány mozi épületével vajon mi lesz? Nagyon értékes helyen van ahhoz, hogy ne használják ki végre.
A Külvárosi Kávéház belülröl nagyon szép, igényesen berendezett, kialakított hely. Két nagyobb terem van az egyik az étterem a másik a kávéház rész. Az étlap alapján nem éppen az alacsony árkategória, még nem ettem ott, de ki fodom próbálni. Egy kávét ittunk az nagyon finom volt. Mindenképpen érdemes benézni hacsak egy kávéra is.
Kedves egyújpesti!
Nos, igen a Vécsei cukrászda neve akarva, akaratlan összefonódott Újpesttel. A csodálatos fagylaltjai, tortái tömegesen vonzották az embereket. Egyébként, ha már a cukrászdáknál tartunk fenti nagy versenytársa volt az Árpád úti Récsei cukrászda. Manapság pedig a Harangvirág cukrászda (István út) lett felkapott hely. Csülök vendéglő? Istenem, de régen is voltam a vendége. Vajon még mindig olyan kiadós és ízletes ételekkel csalogatja a hasukat kedvelőket, mint tíz-tízenöt éve? Jártál mostanában ott?
Szennyvíztisztító bűzéhez nem tudok hozzászólni, ugyanis távol lakom tőle, így nem érzem.
Kedves lakos!
A felfedezés öröme, az újdonság varázsa... lassan lassan olyan lesz, mintha mindig is itt éltél volna. Mondanál valami bővebbet is a külvárosi kávéházról? Árak, kiszolgálás, stb. Egyébként
hiszed, vagy sem nap, mint nap látom a villamosról, de még nem volt időm egyszer sem meglátogatni. Külső homlokzata sokat igérő, kedves helynek mutatja. Vajon milyen lehet belülről?
Az idősebbeknek nem lehet hiányérzetük, mert amit régen a bőrgyárból kaptak, az most jön a szennyvíztisztitóból. Valószínűleg nem ugyanaz a típusú szag, de "élvezeti érték" szempontjából ez sem lehet sokkal jobb. Bár szerencsére én ritkán érzem, de a közelében lakót már hallottam nagyon panaszkodni.
A Külvárosi Kávéház tényleg jó. Ha további gasztronómiai élményre vársz, akkor a Csülök Éttermet és a Vécsey cukrászdát ajánlom. Egy újpest attól újpesti, hogy ismeri ezeket a helyeket...
Lassan kezdem megismerni a környéket. Legújabb, hétvégi, igen kellemes felfedezésem a Külvárosi Kávéház nevü hely. A központtól kijebb, egy kis téren, ahol a villamos elkanyarodik. Nagyon tetszik a hely.
Kedves Kdezsoe!
Hmmm no igen a Bőrgyár, és az Ő illata.:))) Hát az volt neki, volt bízony és milyen orr facsaró tudott lenni. Valamikor édesanyámmal egy kétszemélyes élelmiszerboltban közel hozzá dolgoztam, volt benne részünk bőven.
Most gondoljatok bele, nem csodás, hogy mindez már a múlt. Engem büszkeséggel tölt el Újpest tiszta levegője. Örömmel legeltetem szemem zöldellő parkjain, pedig én csak ide jöttem férjhez, mit érezhet egy tősgyökeres újpesti?:))))
Drága Ani!
Bizonyosan sok munkád fekszik az Újpest link gyűjteményben. Gratulálok hozzá, igazi élvezet olvasni, valóban sok hasznos és érdekes információ tárhelye. Most már csak azt szeretném olvasni, hogy mi adta az ötletet? Hogy és mikor jutott eszedbe, hogy egybe gyűjts mindent, amit csak lehet? Mi fűz Újpesthez? Kérhetnélek, hogy írj erről pár sort nekünk?
Nagyon dögledezik ez a topik. Ilyen kevesen vagyunk újpestiek? Én különben még akkor születtem ide, amikor az igazi neve nem Budapest,IV.kerület volt, hanem valóban Újpest. Végigolvasva a topikot sok emlék bennem is feltört. Csak pár dolgot címszavakban, hogy megjőjőn a többi újpestinek a kedve a nosztalgiához. Lidó. Ez valamikor a Tungitól a vasúti összekötő hidig tartó Dunapart volt, alacsony vízállásnál széles, sárgahomokos fövennyel. Szilas patak. Valamikor, amikor még Káposztásmegyer helyén kukoricaföldek voltak, tarajos gőtét lehetett fogni benne. 2-es út . Annak idején sárga keramitkockás volt Dunakesziig és még nyugodtan lehetett bringázni is rajta. A piac. A mostani csarnok helyén egy platános park volt, a templom körül normálisan kinéző kerítés. Ehhez képest a mai kinézete iszonyú. Meg persze a 10-es villamos, amelyik a Tungiig kiment, ott volt a végállomása. No hirtelen ennyi, hátha más fantáziája is beindul.
Igen magam is tanusíthatom - tőszomszédságában laktunk - gyakran éreztük a Gyógyszergyár bűzét. Ma már a korszerű tisztító és szűrő berendezések nagy valószínűséggel működnek, ennek ékes bizonyítékát adja a tiszta levegő, amit nap, mint nap Magad is érzékelhetsz.:)) Gondolom az orrodról csak nem hiszed, hogy piár tevékenységet folytat.:))) Egyébként lakótelepünkről - majdhogy szomszédok vagyunk - alkotott véleményeddel a legteljesebb mértékben azonosulok.:)))
A Chinoin illatát régebben is csak akkor kapta meg a lakótelep, ha délies szél fújt. Az uralkodó szélirány az É-NY, így az egész cuccost Zugló és Palota kapta az orra alá.
Én a lakótelepi részen lakom, és az az érdekes az egészben, hogy hiába lakótelep - annak összes hátrányával együtt - valahogy mégis olyan városrész hangulata van, nem olyan mint pl Békásmegyer vagy Gazdagrét. Talán a viszonylag megmaradt régi utcaszerkezet miatt vagy nem is tudom. A közlekedés is jó és az is tetszik, hogy sok bolt van elérhetö közelségeben. Persze elég különös egy erömü és egy gyógyszergyár közvetlen szomszédságában lakni. Ezekröl mit tudtok, mit lehet tudni a veszélyességükröl? Levegöminöségre gondolok. Azt hallottam, hogy régen lehetett érezni a gyógyszergyár szagát és ha érezni lehetett akkor gondolom az egészségre sem lehetett túl jótékony hatása. Valahol azt olvastam, hogy az új korszerü tisztitó- szürö berendezéseknek köszönhetöen ma már tisztább levegö jön ki mint ami bemegy. Hát nem tudom, remélem, bár elég piár íze van a mondatnak...
Én és a propaganda gyűjtő??? Ugye most viccelsz? Nem is értem, hogy miért kell gyanakodni, bármi mögöttiséget feltételezni? Hát annyira elképzelhetetlen, hogy csupán jólesik beszélni arról, mi kedves, és szívemhez nőtt nekem, neked, és bárki másnak?
Ok, mégis egy ajánlat: aki nem járt arra az utóbbi 1-2 évben, menjen el a piac mögötti környékre (piac és Duna közötti terület, József A. u., Liszt F. u., és társai). Lesz csodálkozás... És megnyílt a MEO is a József Attilában, a bőrgyár helyén.
www.meo.org.hu