Szóljon ez a topic csak a MANDOLINról. Nem igaz, hogy az egész országban 3 év alatt nem sikerül 2-3 embernél többel találkoznom, akinek van ilyen hangszere. Úgyhogy írjatok bármiről, a mandolinotokról, kedvenc zenéről, példaképekről, itthoni koncertekről, tapasztalatokról.
"Dolgozom rajta, hogy még legyen több mandolinos! Egyelőre úgy néz ki a helyzet, hogy egy abszolut kezdő, és egy középhaladó (de rocker) mandolinossal tudok szolgálni. De még rajta vagyok az ügyön! :) ha te is hozol kettőt, akkor hatan leszünk! :) by Matthew Inch"
Ha a második én vagyok, akkor köszönöm a középhaladót, és kikérem magamnak a "de rocker"-t :-D
Ott leszek, legalábbis egy napon biztosan. Megpróbálom megfűzni a bátyámat, hogy ő is jöjjön el, aztán majd jelentkezem.
Szóval múltkor említettem, hogy milyen láma vagyok a hangtechnikához, hogy egy vese karakterisztikájú mikrofont fordítva rakok föl! (vagyis a "hátába" beszéltem)
Na ezt két napra rá újra eljátszottam (csak föl is vettem, nehogy később letagadjam).
Az előfok meg kell a mikrofonnak is (a keverőkben álltalában van, de az pont azért mert álltalános felhasználásra van nem ugyanat, mintha egy célhardvert használnál, ami pontosan a te miksidhez van illesztve). A hangrendszer második érzékeny pontja az előfok. :)
Miksiügyben nem lőném le Inch előtt a poént, de mégis... Szóval ez az AT akárhányas első hallgatásra nem győzött meg. Inch csinált némi tesztfelvételt gyorsba. Döng mint az atom, annyi magasa van mint a piezónak (ami nem sok). Szóval vagy rossz helyen volt felvételkor, vagy...
Tokeletesseg relative. De ez most a legjobb pickup (illetve ennek a belso valtozata lenne a legidealisabb, de ezen nem fogok senkivel osszeveszni :)
Es elofokostul az enyem $310ert.
Az elofok az nem miksi elofok, bar a fene se tudja. Van egy mikrofon bemenete es egy piezo bemenete is. Szerintem inkabb a hurlab pickup miksi kombohoz lenne jo. Az mar elvileg ide fele tart.
BAr lehet hogy hazi studioban a miksihez is lehetne hasznalni. Eloben nem hiszem hogy kell a miksinek elofok, de itt is tevedhetek. (Ez olyan terulet amihez nagyon nem ertek.)
Mennyi volt? Szerintem innen ugaynannyiert hoztam volna 4033ast :) Lehet hogy nem. De ilyenek elott szoljal.
A pickupod uton van :) Elofokot Hetfon vagy kedden tudom kiprobalni, egyelore csak a mandolinommal.
Tegnap kiprobaltam az LR Baggs PARA-DIt a mandolinnal. Kategorakkal jobb a hangja eloerositve, de igy sem a mandolin hangjat hallottam. Hanem egy szetEQzot pickup hangot. Jo lenne egy rendes pickup. (Meg egy rendes elofok :))
Tettem egy szenyenletes ajanlatot az urgenek aki Schetler DYN-M es PRE-A II-tol probalt megszabadulni. Remelem raharap. (Ugy ereztem ajlando naguon barati aron odaadni. Remelem jol ereztem)
Kozben meg van a tokeletes pickup megoldas. C-DYN-M (vagy csak siman C-DYN). Ez a belso verzioa a DYN-Mnek. Kicsit mas a tokozasa de ugyanaz mint a DYN-M.
Aztan ot van az ebayen $99en 0 biddel $150es buy it now-val a csoves blender. Inch, nem kell a pickuphoz egy csoves blenderes elofok? :))
Itt most egy AT-4033-rol beszelunk??? Nekem nem is meselted.
Legohadjarat=Szetganyolas, osszerakas, kicserel cso, stb.
Itt a cafen fikazzak a cso-cuccot. Viszont szomszedban a mandolinos (es hangszerbol tulaj) koleganak van egy. Szerintem meg fogom beszelni vele hogy hagy probaljam mar ki aztan usgyi. Melle rakjuk a Baggs Para DInek.
akor még várok, és nem építetem meg a robival az előfokomat (mondjuk egyébként is a pickuphoz kell igazítani, úgyhogy egyébként is várok :)
Ja!
Itthon kipróbáltam már az AudioTechnika miksit!
Állat!
Beraktam feltoltam a hangerőt, próbálgattam.
Nem rossz, nem rossz, de valahogy nem az igazi. Hiányzik belőle az amire számoltam, vagyis közelhajolok akkor szól rendesen, de kicsit eltávolodok, akkor már gyengén vesz!
Aztán megfordítottam 180 fokkal, és levitte a fejemet! :)
Hát hiába, a hangtechnikusi tanfolyam megérte a pénzét! :)
http://www.guitargearheads.com/modules/news/article.php?storyid=31 Itt olyasmit ír (a kép alatti link után), hogy ment preampos gitárral is. Persze az az igazi, ha kitoljuk rá a belső mikit meg a piezót, és összekeverjük.
Ugy nez ki Inch baratunk is 2 forrasu pickupot hasznal nemsoka. Szerintem az lesz a legjobb ha hozok egyet. :)) Ebbol en vagyok az egyetlen aki most nem ket forrasu pickupben gondolkodik, de magamat ismerve...
Itt azt mondjak az eszesek hogy nagyon sok mulik a benne levo csovon. Szoval legohadjarat szaga is van a dolognak :) (Szeretjuk az ilyet.)
Ebayen most van 2. Szerintem $100 korul fognak elmenni. A Cafen is el akarja a csako adni az ovet. Szerintem tudok hozni jo aron.
PS: Azt tudod hogy ez azt jelenti hogy ki kell kotnod a preampet a gityodbol :)
A Stageesek nekem most allitottak be a gitaromat tokkal vonoval, mindennel.
6e. Nem hinnem hogy a mandolin sokkal tobb lenne.
Egebkent sokat hallok hasonlo hozzaszolasokat. Ezek abbol az otthon igen sokat gyakorolt foldhoz ragadt szemeletbol ered hogy az ertek az az ami fizikailag ott van es all. (Ez egy eleg filozofiai hozzaszolas lesz es kiterjesztheto akar a repterprivatizaciora vagy a mobilpostakra is, de maradjunk csak a hangszereknel.)
Probald meg a hangszert ugy felfogni mint egy szolgaltatast. Nem mint egy termeket. Innentol kezdve ha azon a hangszeren szar jatszani akkor az egy szar szolgaltatas es nem er szart se. Ha jo rajta jatszani akkor az egy jo szolgaltatas. (Ez egyebkent meg a hangjanal is fontosabb.)
Ha 15e-be kerul hogy egy jo szolgaltatast nyujto hangszer legyen belole, akkor ne azt nezd hogy menniert vetted indulasbol. (Egyebkent nem fog ennyibe kerulni.)
En mikor kiertem a nagy budos ujvilagba elso dolgom az volt hogy baratnom kozepszar es hasznalaton kivuli gitarjat bevittem a hangszereszemhez es azt mondtam hogy jo legyen. En fizettem erte 15ezret, de a kozepszar gitar most olyan kenyelmes hogy igy hangszert otthon meg nem allitottak be nekem. (Draga hangszert sem)
A rohely az egeszbe hogy nem is az en gitarom. Talan er 2x annyit mint amit a beallitasert fizettem. De megerte mert most akarmikor tudok jatszani egy kenyelmes gitaron.
TE weboldalan megnezed a videokat. O is azt mondja hogy ha kezdo vagy es veszel egy kezdo gitart az elso dolgod az legyen hogy elviszed a lokalhangszereszhez beallittatni. Ha nem kenyelmes a hangszer csak utalni fogod es nem fogsz megtanulni gitarozni. Ez a mandolinra is igaz.
S itt egy kezdo gitar annyiba kerul mint egy beallitas.
Kb. hasonlóan vagyok én is. Mármint a gyakorlással. A színházi próbák meg a meló miatt elég kevés az időm. Csak attól félek, hogy a hangszeres benyög nekem beállítás címén egy olyan árat, amitől dobok egy hátast nem nagyon érezném jól magam, ha egy 47 ezerért vett hangszerre még rá kéne költenem 15-t, meg még tokot is kéne venni/csináltatni, ami szintén elég borsos, merhátugye kapni készen itthon nem nagyon lehet, (én legalább is nem láttam) Még Banjo tokból is többet láttam mint mandolinból, pedig azért tartok tőle, hogy kis hazánkban nem rohangálnak túl sokan banjóval. no mindegy. Most "abszolútkezdő" leckéket kotrok, skálázás stb. ... baffus elkések a melóból...
De a legaranyosabb az volt, amikor Judit közölte velem, hogy a Matyi mandolinján, amit elhozott a bázisba, sokkal könnyebb volt lefogni a C, meg a G dúrt, mint az enyémen.
Püff neki.
En keveset tanultam a mando anyagokbol. De ennek az az oka hogy nem szantam ra idot. Mondogatom magamnak hogy majd fogok, de nem tudom mennyire realis. :))
Meg gyakorolni is kene.
Szerintem a mandolinhoz hoszabb ujak kellenek. Lattal mar mandolin akkordot? :))
Na mando mondo leiras.
Ha felhuroznam a muanyag WC deszkamat az is jobban szolna. Nem is ertem hogy hogyan lehet ilyen pocsek hangot funerbol kihozni. Ki fogom probalni mas hangolasokban is. Meg jo lenne zenei kornyezetben jatszogatni vele, de nem tudom mikor lesz alkalmam.
Egyelore annyira megijedtem hogy inkabb hozza se nyulok :))
Kicsit lebetegedtem, de holnap, ha nem robbanok le jobban akkor lesz alkalmam bedugni a mandolint egy L.R. Baggs DIba Kivancsi vagyok hogy a pickupbol ki lehet-e rendes hangot hozni. Remelem igen.
De sajna kezdek felkeszulni arra az eshetosegre hogy be kell ruhaznom.
Kuldtem a CAFEra egy hirdetest hogy pikcupot es elofokot vennek.
Eddig jott 3 reakcio. Az egyik az alom-megoldas ami uj aron tobbe kerul mint a mandolinom. (Na jo nem, de majdnem.) Ha olcson adja a csavo akkor lehet hogy beruhazok. (Chris Thiele is ilyet hasznal :))
Aztan jott egy LR Baggs Gig pro $65ert. Ez vagy nem EQzhato, vagy nehezen (ertsd, egyszer szetszeded, beallitod, azt ugy hagyod. Ez nekem nem szimpi, foleg mert jon a mandola.
Aztan jott meg egy megoldas. De szerintem ezt a Matyi meg fogja venni :))