Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
A múlt év augusztusában vettem egy citromfát amin termések és virágok is voltak. Télen 10-15 fokban teleltettem de lehullott az összes levele,a termések megmaradtak és lassan beértek három kivételével. Nem lehet valamit tenni hogy ne hulljon le teleltetéskor a levele? Most hogy szépen belombosodott, nem akar virágot hozni. Talán vissza kellene vágni az új hajtásokat? Segítsetek!
Igen, bent van szerencsés helye van, egy mindkét oldalán (kelet és nyugat) üvegezett fűtött folyosón, ami két épületszárnyat köt össze, így bőven és hosszan kap fényt.
Nem, a növény(!) nem pusztul el, a hajtás(!) az igen! :)
A hajtás (amit a köznyelv tévesen a "banánfának" hív) a letermés után kötelezően elszárad, leépül, és helyet ad a megmaradó, hosszan élő banántő új hajtásainak (amik aztán szétszedhetők, azaz tőosztással szaporítható a banán).
Az évről évre kihajtó, évelő füveinkre sem mondja senki, hogy elpusztul attól, hogy egy-egy fűszál terem rajtuk, ami utána elszárad, csak a banánnál égett be a köztudatba, hogy fa, meg hogy elpusztul...
Ez az első citromfám, májusba vettem, kint van a teraszon szélvédett helyen.Majd ha lehűl az idő akkor hozom be a lakásba, pontosabban a spejzba, mert ott elég hűvös van neki, és elég fényt is kap.Mielőtt megvettem, elolvastam róla sok mindent, nem szeretném ha tönkremenne, hiszen nem azért vettem, hogy kidobjam. Miből gondolja, hogy egynyári növény lesz, talán lát rajt betegséget? Minden észrevételnek örülök!
Sziasztok. Már növekszik a kis citromom,amit mesterségesen poroztam be.A fáról levágtam a beteg hajtásokat, kivágtam belőle a beteg részt, és eldugványoztam, szerintetek ebben az időszakban még meggyökeresedik?Most így néz ki a fám, azért pöttyös mert le lett permetezve.
Nekem egy hegy lábánál, déli fekvésben, rendkívül kötött, murvás talajon van két darab, reggeltől estig éri őket a nap. Szép egészségesek, 8 éves korukra ugyan nem nőttek nagyra, bő két méteresek.
Én június elején tövig levágom a mentát, ami véletlenül megmarad, idősebb korban azon is jelentkeznek foltok, valami tovarféle rágja is a leveleket. A levágott menta újra sarjad, majd ősz felé azon is megjelennek hasonló tünetek. Szerintem ne permetezd semmivel, egyszerűen vágd le, nem lesz tőle semmi baja.
A menta levelének ilyen barna pöttyös az alja és a felső része sàrgul.Tudom, hogy nem citrus téma de afàk között van és meg szeretném előzni a bajt.Szóval mi okozhatja?(mentarozsda?)és mivel tidnàm kezelni?
A menta levelének ilyen barna pöttyös az alja és a felső része sàrgul.Tudom, hogy nem citrus téma de afàk között van és meg szeretném előzni a bajt.Szóval mi okozhatja?(mentarozsda?)és mivel tidnàm kezelni?
Lehet, de a növekedési erélyüket érdemes összeválogatni. Gyengébb növekedésű citromot(nem túl sok van..) mondjuk Tahiti lime-al, mert különben túlnőheti egyik a másikat.
A tőzeges föld nem egyértelmű hogy problémát okoz ez esetben.
Ha a hajtásai szépek, nem száradnak, akkor nagy gond nincs sztem, lehet csak vmi stressz érte a fát. A nap vagy átültetés stb, majd lesz később még gyümi rajta.
Vashiány, Mg-hiány. Vagyis valószínűbb hogy nem tudja a talajból felvenni, ha jól látom csapvízzel locsolsz.?
A termések mondjuk ettől nem szoktak leesni, lehet csak ilyenje van, nem kötöttek, de lehet túl sok N a tápban. Esetleg túl erős napon van.. túllocsolás stb..
Ha citromot oltasz rá akkor citrom terem rajta (a poncirusra akarsz oltani vagy egy magról vetett citromra, mert elég félreérthető, a kérdéseidből nem tiszta most már.)
Lehet, 1-2 citrom kivétel van, de a legtöbb citromot és lime-ot lehet.
Ha nem nagy termésű a citrom akkor a termése sem lesz kisebb, a növény viszont kompaktabb.
A fagytűrését kis mértékben növeli a poncirus alany, de nem számottevően (1-2 fokkal, nem lehet kiültetni ettől még, de teleltetésnél a negatív hideget jobban bírja).