Na a mostani resz sok mindenre fenyt deritett, a dolgozoszoba peldaul egesz hatul van a konyha felett lehet. Hamaorsan elkeszitem 2.0-s verziomat. MOst a szemelyzeti feljaro rejtelye foglalkoztat. Valoban sok kritikanak igaza volt.
Azt hiszem pont fordítva van az ebédlő-szalon dolog: azaz a szalon a nagyobb. Hogy miért? Nos, ugyebár az ajtók pontosan szemben vannak (az átvonulásokkor lehet követni, egyenesen átlátni a szalonba az ebédlő kamerájából), az ebédlőben viszont az ajtó gyakorlatilag a falnál van, a szalonban ellenben rengeteg hely van még a télikert irányában.
Ja és a maiból Henry "vonulása" volt a csúcs!!! :-))))))))))))))))))))))))))
Mabelnek arany napja volt. (még akkor is, ha a neki leszelt sonkát Stokes Mrs. Liptonnak játszotta át, az esti vacsi kárpótolhatta mindenért) Nem csak jól lakhatott, de törleszthetett Mrs. Liptonnak is: És ne felejtse el a múlt héten összeesett a felfújtja !
Stokesnak megoldódott Mrs. Lipton felé a tartozása, bár cserébe úgy tűnik Ivy kontrázza a Stokes süteménytársaság (leendő örökség) továbbélését.
Rose, a szobalány sokat sír mostanában, lehet, hogy valaki nehéz helyzetbe hozta. Ettől Teddy az asztal alél (megjegyzem én is a röhögéstől)
Ivy megússza Lavender tányérgyakorlatát, talán a sok mozgás segített ebben, Mrs. Lipton viszont a szép tiszta (és nagy) kötényének búcsút mondhatott. Ezt a megaláztatást !
Ivy a cukrászdában ismét remekel (Ne úgy fogd a bögrét, mint egy matróz)
Henry viszont ismét kapott vagy 5 taslit (egyet önújságjával önmagának)
JA !
És az alaprajz készítők a hall végében, a lépcső feljáró után még álmodhatnak egy kisfolyosót, onnan nyílik a dolgozó, most Cissy útja követhető volt visszafelé.
Most pedig nekilátok, a múlt heti részből nem sok szöveg került wincseszterre.
A szócsővel kapcsolatban nekem még az a poén sem tiszta, amikor Henry egy kockacukrot tesz bele, és megfújja, aztán Mrs. Liptonnak ez rosszul esik. El tudja valaki magyarázni?
Az ételliftre biztos van valami magyarázat, a szócsővel ellentétben az elég valóságosnak tűnik, bár inkább hallgatózásra szokták használni :)
Egyébként rájöttem a napokban, hogy szerintem is folytatódik valamerre, mert pl. Henry a cipőket is azzal akarja felhúzni, és biztosan nem az ebédlőbe vagy a szalonba...
Akkor nézd meg azt a részt, amikor az érsekkel vannak a szalonban, és jön Sir Ralph. Ekkor Őméltósága és Stokes a szalonból jönnek ki, és ugyanazon az oldalon az ajtó felé tesznek egy-két lépést, és az a dolgozószoba.
A térképen már csak azért is rosszul van ábrázolva a szalon és az ebédlő, mert úgy tűnik róla, mintha egyforma nagyságúak lennének, pedig az ebédlő sokkal nagyobb.
Nekem a kapuk rejtélyéhez sem tud többet hozzátenni az első rész, kitartok az eredeti elképzelésem mellett...
Amennyire emlékszem, a szócső korábban még nem volt meg. Őméltósága biztos halad a korral...:-))))
Az étellift mozgása már nekem is feltűnt, mert ha olyan tempóban és rángásokkal húzná Henry, ahogy a filmen húzza, akkor régesrég kilötyögne pl. minden leves....
Ahogy olvasom elég sok észrevétel foglalkozik a szobák elhelyezésével. Lehet hogy rosszul vettem észre, de szerintem az étellift nem is igazi. A szinészek csak úgy csinálnak, mintha fel- vagy lehúznák. Akinek megvan több része is kérem nézzen utána. Másik észrevételem, hogy a konyha és az emelet közötti szócsőt is csak kb. a két héttel ezelötti adásban használták. Vajon elötte is ott volt?
Ezeket a részeket már régen láttam, de nem hiszem, hogy ott lenne a dolgozószoba. Egyrészt nem fér el (bejárati ajtótól csak pár lépés a szalon ajtaja), másrészt a szalonnak van az a 3-as kiugró ablaka (Levender pénzkiszórását onnét bámulják, vagy Sir Ralp-et onnét akarja meglesi Teddy).
Sajnos mindenkibe bele tudok kötni... :)
A bejárati ajtó és a szalon között. az ebédlővel szemben. Mikor Teddy lejön a gumipárnával a lépcsőn, akkor jobbra fordulva egyenesen a dolgozóba jut. De akkoir is így van, amikor Sir Ralph jön ellenőrizni, vajon ott volt-e Őméltósága a Bádogtányérgyártók és Áramfejlesztők ájtatos társaságának bankettjén.
Az ételliftre én mégis ezt gondolom a leglogikusabb megoldásnak, ezt össze lehetne azzal is egyeztetni, hogy Mabel látja a házba érkezőket, mivel, mint mondtam, több nagykapu is van.
vorga "A szalon mellett van Őméltósága dolgozószobája, méghozzá az ajtó felőli oldalon. "
Ezt kifejtenéd részletesebben?
"Az étellift-rejtélyt meg lehetne oldani úgy, hogy a folyosó felőli sarkánál fogva jobbra beforgatjuk a konyhát és az egész alagsort az étkező és a folyosó alá."
Úgy érted, hogy a konyha ablaka a ház utcafront oldalán van? Ha végiggondolod, ez sem lehetséges. Pl: a személyzeti kijárat is az utcafronton lenne, nem téglafalak között.
Ami még segítség lehet, az a konyhaablakból a killátás. Nappal pl. elég jól kivehető jobbra távol egy téglaépület, balra pedig egy vaskerítés teteje. Plussz Myble egyik részben látta ebből az ablakból, kik érkeznek a házba (nem a szolgálói bejárathoz). Kezdem azt hinni, nem biztos, hogy következetesek voltak. Valaki már említette is, hogy bizonyos részeket műteremben vettek fel, erről nincs valakinek bővebb infója, vagy aki ezt írta, az honnét tudta?
Szerintem nem ugyanabban a házban forgatták az egészet, sőt, a belső képeket (kilátással akár), lehet, hogy stűdióban filmezték. És ha mi itt nem kekeckedünk ;), a kutyának se tűnnének fel a paradoxonok az elrendezésben.
Nem oly rég láthattuk ismét a magyar tévében az "Utánam, srácok!" című sorozatot. Nagy részét itt, Miskolcon forgatták, és talán az első részben az egyik kissrác Lillafüredről biciklivel kerekezik be a városba, olyan útvonalon, amely a valóságban hüjeség. Mer' felismertem a helyszíneket, és a valóságban az adott űtvonalhoz képest nem abban a sorrendben, még csak nem is egy viszonylag egyenes űtvonal mentén helyezkednek el.
Én mondom, a filmek készítésénél nagyon kevésszer gondolnak a logikára: akár helyszínek, akár a történet. Amire inkább gondolnak, az a gazdaságosság, a lehetőségek szerinti helyszínek, eszközök, ...
Ekkor a főbejárathoz mentek. (néhány lépés fel)
És még James is használhatta, mikor a motyókat vitte Poppynak, Illetve Ivynak is ott volt bemenése, mikor őméltósága a konyhán át nyomult.
Mint már mondtam, az udvarnak két kapuja van, és C-alakban veszi körbe a házat. A konyhaablak afelé néz, ahol Wilson kapitány elterelte a forgalmat. A másik ajtó ott van, ahol ténylegesen elmentek a gyárba, tehát a bejárati ajtóval szemben.
Nagyon jó a rajz, de azért van néhány hozzátennivalóm:
1. Az udvar nem négyszög alakú, és legalább két kapu van (mikor Wilson kapitány leállítja a forgalmat a "Probléma a gyárban" c. részben). Ezenkívül az udvarról be lehet jutni a házba úgy is, hogy nem a mosókonyhán át megyünk (Úgy tűnik, esni fog, vedd elő a kulcsot!) . Az udvarról a mosókonyhába úgyis egy lépcső vezet (lefelé).
2. A szalon mellett van Őméltósága dolgozószobája, méghozzá az ajtó felőli oldalon.
3. A lépcsők kérdése még nekem is homályos...
4. Az étellift-rejtélyt meg lehetne oldani úgy, hogy a folyosó felőli sarkánál fogva jobbra beforgatjuk a konyhát és az egész alagsort az étkező és a folyosó alá.
A fenti folyosóról, a cselédszobákról is össze lehetne állítani egy térképet... Erről már egyébként én is készítek egyet, csak még folyamatban van...
Újabb rejtély: a 9. részben (Pénz beszél) amikor Lady Levi szórja ki az ablakon a pénzt melyik oldalról fut ki James, Mrs. Lipton és a Kapitány a ház elé? A bal oldalról, ahol a garázs van. A 2. részben (A firkáló fantom) pedig látható amikor a kocsitól jönnek vissza, hogy a szolgáló bejárathoz jobbról fordulnak be (a szokásos mosogató feletti kameraállásból nézve).
Összegezve: a szolgálati kijárattól kétfele lehet kijutni: jobbra a garázs fele, és egyenesen-balra-jobbra a ház másik kapuja fele. Mindebből az következne, hogy a szolgálói alagsor külön épület lenne a ház mögött, és a konyha ablaka (a bejárati ajtóval együtt) az utcafront fele néz. De ez baromság, bizonyítja az étellift.
Bármerre néz a konyhaablak, tudok rá cáfolatot mondani. Lassan kezdek begolyózni, mára abbahagyom.
elkepzelheto, majd most jol megfigyelem a kovetkezo reszben, es majd pontositom. Az az igazsag, erre eddig nem koncentraltam a nezes kozben, csak nevettem.
Szuper a rajz, de azért kapsz tőlem egy csomó kritikát. :)
A szalon+hall+étkező rendben van. A 2 szint összeforgatásánál viszont már nem értek 1-2 dolgot:
1. Az alagsorból felfelé vezető lépcső fordítva van, tehát a képeden balról jobbra lehet feljutni a lépcsőn, akkor viszont már nem pontosan van összeillesztve a 2 szint. Sőt mondok brutálisabbat: az étellift pontos helye alul a konyha és a telefonos helység fala között van; a telefonos helység másik fala mellett vezet felfele a lépcső. Namost ha föléképzeljük az ebédlőt az étellifttel összeillesztve, akkor a lépcsőnek valahol az ebédlőben kellene "feltörnie".
2. A konyhából nyílik még egy kis helyiség, a kamra. A szokásos kameraállásból nézve szembe van a nagy ablak, jobbról lehet bejönni a mosogatóból. A kettő között van még egy ajtó ferdén berakva. Ezt a kis helységet kerülik meg kifele menet. Tehát kilépve a szabadba a mosogatóból egyenesen megyünk kb 5m-t, miközben elhaladunk a kamra valószínüleg mindig zárvatartott külsö ajtaja és vékony ablaka melett. Kb. 5m után balra kell fordulni, 2 szük fal között egy boltív alatt kell átmenni, amely átjáró szintje 3 lépcsőfokkal feljebb van. (Ez megmagyarázza, hogy elől félig földben levő alsó szint, miért van földdel egyszintben hátul.) Ennek végén (kb. 3-4m hosszú az egész) jobbra lehet kijutni (Ezt lehet látni párszor, amikor jön pl. az Őrmester). A rajzod szerint ekkor balra távozik az illető, de akkor miért mondta a Kapitány, hogy a szolgálati bejáró a jobb oldalon van?
3. Az üvegházat tényleg kihagytad a rajzról, emiatt a konyha ablaka valahol a ház közepén van befalazva, hacsak nem lóg a levegőben az üvegház.
4. A szolgálati kijárat az első szintről a hallból szokás szerint látható, csak nagyon sötét az ajtaja. A lépcsőfeljáró alatt van szemben. Balra mellette a sötétben van egy állóóra is, azt jobban látni. Persze nem biztos, hogy ez a szolgálati kijárat a konyhába vezet, de valószínűnek tartom.
Látod, csak bajom van a rajzal, megoldásom nincs rá. Előbb-utóbb úgyis mindenre rá fogunk jönni, ez biztos. Mégegyszer gratula a rajzhoz, én papír és ceruzánál tovább nem jutottam!
Megy mostanában valamelyik adón a sorozat?
Vagy magyarul meg lehet szerezni a részeket valahogy, akár digitálisan, akár videón, bárhogy. Köszi: ViTDavid