Tornát bárki nyerhet, akár M17 is, csak a győzelmek száma számít. Csak utóbbi időben nem nagyon fordult elő, hogy maegeshira nyerjen. Utoljára 2001 szeptemberében Kotomitsuki nyert M2-ként.
Örülök, hogy rábukkantam erre a topikra! Amióta először láttam szumo közvetítést, rögtön megkedveltem ezt a sportot. Az első meccs amire emlékszem és különösen megfogott, az 2001-ben egy Mushashimaru-Chiyotaikai találkozó volt, amit Chiyo megnyert, pedig abban az időben Mushashimaru majdnem olyan ritkán kapott ki, mint manapság Asa. Azóta is Chiyo-nak drukkolok, remélem, ezen a tornán végre szerencséje is lesz, és besegít neki valaki azzal, hogy megveri Asa-t, mert, szerintem enélkül egyszerűen esélytelen másvalaki a tornagyőzelemre. Döbbenetes, hogy milyen szerencsés is volt, már többször. (Pl. 2 éve, amikor Hokutoriki győzhetett volna, de az utolsó előtti meccsén elhasaltatták, pedig előnye volt Asa-val szemben) . A nagysága előtt is kalapot emelek persze, mert az, hogy formaingadozás, gyak. kizárható nála.
Egyedüli, ami nagyon nem tetszik, az a tv közvetítések teljes kuszasága. Kb. 2004-ig még viszonylag normális rendszerességgel adták a tornákat, de mostanra teljes a káosz. Most ősszel is elkezdték adni az egyik nyári tornát, erre a felénél bejött valami billiárdverseny, ami miatt totálisan leállították.
A szabályokkal kapcsolatban volna egy kérdésem: régóta figyelem a részleteket, de az még nem világos, hogy tornagyőzelemre csak annak van lehetősége, aki a yokozunával is meccsel, vagy nem ez a döntő kritérium? Ahogy eddig láttam, kb. M5 alatti ellenfeleket nem szokott kapni a yokozuna.
Hát ha nem borul a papírforma, és nem bukdácsol az alacsonyabb rangú ellenfelek ellen, akkor simán meglehet neki. A két komusubi rettentő gyenge most (Tamanoshima sérült is!), így elvileg már csak Hakuho és Tochiazuma számítható erősebb ellenfélnek, bár mondjuk egy Ama ellen sem mehet biztosra. Na mindegy, azért szerintem a kachi-koshi meglehet a grúznak. Ja, Chiyot meg elfelejtettem! Gondolom Kokkai vele is meccselni fog.
Hát a mai nap is különösebb meglepetés nélkül ért véget; hacsak Kokkai Kotooshu elleni győzelmét nem tekintjük annak. A grúz ezzel már a második ozekit győzte le a kinboshija mellett. Most sajnálhatja igazán a Kasuganishiki elleni vereséget. Holnap ráadásul a veretlen Hakuhoval meccsel. Ha őt is megveri a le a kalappal előtte. Igaz utána még valószínűleg Tochiazumával is meccselnie kell. A komusubik rettentő gyengék, viszont Chiyotaikai ismét elég jónak tűnik, más kérdés, hogy minden bizonnyal ez is kevés lesz neki a tornagyőzelemhez. Tochiazuma is jól összeszedte magát, és Ama is megint nyert. :D
Viszont ez a Kyokushuzan-Takamisakari meccs egész fantasztikusan látványos és fordulatos. Szintén nagy látványosság Chiyotaikai tsupparizápora, érdemes azt is mindenképp megnézni. Ama meccse sem szokványos, kiderült, a kis mongol védekezni is nagyon tud.
Hakuho extra csavar egyet a már földön fekvő, mozdulatlan Tamanoshima összeragasztott vállán, Kyokushuzan meg a legyőzője arcára támaszkodva áll fel a dohyo mellől... Még jó, hogy nem lépett Takamisakari hasára.
Kyokutenho 0-4-e is meglepő, habár eddig csak magasbb rangú versenyzőkkel küzdött (Chiyotaikai, Hakuho, Kotomitsuki, Kaio). No, és Tamanoshima kiállt Hakuho ellen, pedig tegnap még alig tudta mozgatni a jobb karját.
Érdemes megnézni Roho meccseit. Három erős fickóval küzdött (Kotooshu, Iwakiyama, Kotomitsuki), és mindhármat gond nélkül földhöz vágta egy-egy szép uwatenagéval. Pont az a stílus, ami miatt Kotooshut is megkedveltük :o)
No meg az Iwakiyama-meccs a bíró miatt is érdekes :oD
Most többször visszanéztem Asashoryu és Kokkai tegnapi meccsét, és feltűnt, hogy a grúz fel akarta segíteni a yokozunát, és kezet nyújtott neki. Azonban Asashoryu nem fogadta el, sőt elrántotta a kezét. Nem valami szimpatikus viselkedés....
Hm.. holnap érdekesnek ígérkezik a Tochiazuma-Roho és Kokkai-Kaio párharc. Ha valóban jól láttam és Tamanoshima ma megsérült Kotooshu ellen, akkor Hakuhonak megvan a negyedik győzelme is.
Ojjé, most olvastam, hogy szegény Barutonak vakbélgyulladása volt, és ezért hagyta ki a Kyushu bashot. Talán így nem teljesen fair, hogy makushitát csináltak belőle...