Keresés

Részletes keresés

pintjano Creative Commons License 2016.11.20 0 0 20674

Régebben kiséreleteztem hasonlóval a föld közelében és egyszer sem sikerült, pedig volt amikor takartam is (magasan).

Idén is eggyet próbáltam, petpalack is rá, és semmi. Pegig ezt a fagyok után csináltam (a többi, amit korábban takartam s most is, mert fagyok előtt, és jött 2-szer is minusz 6--nem sikerült). Ha később csinálnám, akkor nem érik be nálunk a vessző. Igy inkább zöldre -fás oltás.

Videón más az éghajlat... De van akinek sikerült?!

üdv PJ

Előzmény: Poplacsek 1 (20673)
Poplacsek 1 Creative Commons License 2016.11.20 0 1 20673

Sokszor olvasom nálatok, hogy "át kell oltani"  ha nem olyan a szőlő, mint szeretné!

Előzmény: lacbp (20672)
lacbp Creative Commons License 2016.11.20 0 0 20672

Sziasztok!

Sokszor olvasom nálatok, hogy "át kell oltani"  ha nem olyan a szőlő, mint szeretné!

Izgatott a téma. Mivel van jópár tőkém, ami egy eddig még beazonosítatlan típus, de nem kedvelem! Nagyszemű fehér, mint a pölöskei vagy szőlőskertek királynője, s társai. De nem édes, későn érik be, de mire beérne vagy lerohad, vagy megeszik a darazsak, vagy mindkettő. Viszont nagyon erős hajtásokat hoz!

Vettem egy oltó ollót... Bár olvastam olyan módszerről is, hogy csak "szemet dugnak be" de azt bonyolultabbnak láttam!  Viszont ehhez az ollós megoldáshoz kérnék némi instrukciót, jó tanácsot kérni.. Mikor hogy mivel érdemes kezdőként nekiesni!

vagy inkább a csemegeszőlős topicba nézzek be?

Köszönöm!

Laci

alfi13 Creative Commons License 2016.11.19 0 0 20671

Igen ez is lehet de mi konkrétan arról beszéltünk hogy a virágok leszáradtak.

Előzmény: granov (20670)
granov Creative Commons License 2016.11.19 0 0 20670

A virágzás kezdetéig négyszer permeteztem mankocebbel, virágzásban Cabrio Top -ot kapott. Szerintem a rossz kötődés az idén az időjárás miatt volt. Virágzás előtt meleg, virágzásban hideg, sőt fagy.

Előzmény: alfi13 (20646)
jaro1979 Creative Commons License 2016.11.19 0 0 20669

Üdv.mindekinek!

Érdeklődnék  valaki tudna nekem segíteni abban hogy van-e olyan táblázat amely leírja a szőlőfajták optimális rügyterhelésétKeresgéltem a neten de eddig nem találtam.Borszőlőfajták érdekelnének,köszönöm a segítséget,szép napot mindenkinek.

Falusi1 Creative Commons License 2016.11.18 0 0 20668

Hát ez az, hogy valami nem stimmel, mert a szakirodalomban én sem találtam ilyen gyors és totális fürtszáradást okozó betegséget. Ami a jelenség megfejtését még tovább bonyolítja az az, hogy a másodterméseket már nem bántja. Persze ez segítheti is a megfejtést, mert nyilván valamilyen, a szőlő tömeges virágzásakor fertőző, vélhetően ismert gombáról lehet szó, csak kérdés, melyikről.

Előzmény: arpad-lajos (20661)
tothbalazs262 Creative Commons License 2016.11.18 0 0 20667

Üdv mindenkinek!

Ma kaptam egy idős úrtól szőlőoltványokat. Volt közte kettő, aminek az a neve, hogy Kismis Jeszenszky. Van valakinek ilyen? A neten mindössze annyit találtam, hogy magnélküli csemegeszőlő.

Falusi1 Creative Commons License 2016.11.18 0 0 20666

Köszönöm a figyelemfelhívást. A szerek legtöbbjét én is használom, legfeljebb nem ilyen gyakran.

Előzmény: Tigris0704 (20660)
Falusi1 Creative Commons License 2016.11.18 0 0 20665

A neten én is megtaláltam, de ott mindössze arról volt szó, hogy a szőlő is az egyik gazdanövénye. Feltéve, hogy ugyanazt találtam meg.

Köszönöm az infót.

Előzmény: alfi13 (20659)
saja75 Creative Commons License 2016.11.17 0 0 20664

Szerintem fejthetsz egyből bele bort. Az egyből mennyi idő elteltét jelenti? A mosás után a víztől beposhadhat vagy ecetesedhet a hordó. Így célszerű mihamarabb újra, teli tölteni a hordót.

Szikkasztani én hazaviszem a hordót a pincéből és otthon szárítom ki rendesen. Nekem van erre lehetőségem és módom. Keress vmi száraz helyet neki.

Előzmény: jannnnika (20663)
jannnnika Creative Commons License 2016.11.17 0 0 20663

Sziasztok!

Olyan problémám van, hogy nincs elegendő tárolóedényem, így olyan hordót is használnom kell fejtéshez, amiben erjesztettem. A kérdésem az lenne, hogy miután kiöblítettem (vízzel) a seprőt a hordóból, fejthetek-e bele bort egyből, szárítás, szikkasztás nélkül? Ebben az esetben nyilván nem kénezném a hordót, csak a bor kapna borként.

Egyébként ilyen taknyos, hideg időben ti hogyan szikkasztjátok a hordókat?

arpad-lajos Creative Commons License 2016.11.16 0 0 20662

A szőlőn aktív Monilia fertőzés nem fordul elő. Ha ezt valaki leírta az egészen biztos tévedett. Esetleg az érett bogyókon másodlagos fertőzésként elképzelhető, de gyakorlatilag ott sem. Egész biztos szakmai tévedés.

Előzmény: alfi13 (20659)
arpad-lajos Creative Commons License 2016.11.16 0 0 20661

Valami nem stimmel ebben az ügyben. Az általad leírtak szerint  leginkább a peronoszpóra virágfertőzésére hasonlít, de amint említetted a leveleken nem jelent meg. Ami nagyon furcsa. Ha elvetjük a peronoszpórát, akkor a botritisz teória a következő. Viszont a botritisznél a száradás inkább részleges és nem terjed ki egyből az egész fürtre.  De a jövőévi védekezés szempontjából ez már csak akadémikus kérdés. Szóval a peronosz várható megjelenése előtt már permetezned kell. A Kapa-bácsi által javasolt folpet (ha be tudod szerezni) mindkét betegség ellen hatásos.

Előzmény: Falusi1 (20658)
Tigris0704 Creative Commons License 2016.11.16 0 0 20660

Egy kis segítség a növényvédelemhez.

http://kertvedelem.extra.hu/3szolo.HTM

Előzmény: Falusi1 (20658)
alfi13 Creative Commons License 2016.11.16 0 0 20659

Egy 1997 ben kiadott könyvben olvastam a címe: Milyen szert használjunk. A  szerző Biber Károly-Dimitrievics György -Tóth Bertalan. Az internetten is megemlítik egy oldalon: http://kapanyel.blog.hu/2013/04/04/iden_a_monilia_all_nyeresre

Előzmény: Falusi1 (20657)
Falusi1 Creative Commons License 2016.11.16 0 0 20658

Valami ilyesmi csak minden fürt leszáradt és totálisan. Részleges száradást nem is tapasztaltam.

Jövőre széles spektrumú megelőzésre készülök. Köszönöm a szemléltetést is.

Előzmény: Tigris0704 (20656)
Falusi1 Creative Commons License 2016.11.16 0 0 20657

Moníliára a szőlőn még nem gyanakodtam. Ez talán magyarázhatná a sajátos tüneteket, de ezt jó lenne biztosan tudni. Ha tudsz szakirodalmat kérlek jelöld meg.

Előzmény: alfi13 (20653)
Tigris0704 Creative Commons License 2016.11.16 0 0 20656

Szia.

Valami ilyesmi volt?

Próbáld meg szürkepenészre is megszórni a virágzási időszakban. Mert virágzáskor is meg tudja fogni a szürkepenész, és annak van olyan tünete, hogy megbarnul majd le is szárad a fürt egy része vagy akár az egész fürt is.

Előzmény: Falusi1 (20650)
Falusi1 Creative Commons License 2016.11.16 0 0 20655

Nem zárható ki, mert a szakirodalom szerint a botritisz virágzáskor is fertőzhet és ilyenkor a növény még kevésbé mutat tüneteket. Csak a folyamat gyorsasága és a tünetek bizonytalanítanak el.

A szakirodalom egyebek mellett fekete rothadást is említ a fürtszáradás okaként.

Előzmény: Kapa bácsi (20652)
Falusi1 Creative Commons License 2016.11.16 0 0 20654

Pontosan erről van szó, hogy minden előjel nélkül szárad el. Az előbb általam említett fürtperonoszpóra szerencsére csak egyszer fordult elő nálam az elmúlt kb.20 év alatt, de az először a leveleken, majd később a fürtökön jelent meg. A fürtök leszáradásáig emlékezetem szerint legalább egy hét, de inkább több idő telt el és ahogyan írtam, ez semmilyen más betegséggel nem volt összetéveszthető.

Az idén viszont szinte nem hittem a szememnek. A szépen kifejlett, virágzó fürtkezdemény az egyik napról a másikra kezdi hullajtani a virágát, a következő napon pedig kezd az egész fürt száradni, majd még egy nap és a vesszőn nem marad más csak a megszáradt kocsány. A növény más részein semmilyen betegség jele nem látszik.

Előzmény: juhosttt (20651)
alfi13 Creative Commons License 2016.11.16 0 0 20653

Ahogy leírtad a tüneteket ez lehet monília fertőzés is.

Kapa bácsi Creative Commons License 2016.11.16 0 0 20652

Ez a virágzáskori száradás lehet botrytis. Virágzáskor a lombtrágya sem igazán jó,a kötődést elősegítők kivételével.A bór túladagolására is figyelni kell,az éppúgy káros.Virágzás előtt alatt én folpet tartalmú szereket használok érzékeny fajtáknál/Rizling Szilváni,Kék Oportó stb/.A folpet jó a peronoszpóra,az orbánc.és botrytis ellen is.

juhosttt Creative Commons License 2016.11.16 0 0 20651

Ha fürt peronoszpóra lenne akkor látszani kellene a fürtön a gombatelepeknek. Én idén tapasztaltam először másodtermésen. Eddig sose láttam még ilyet (Hogy erre büszke legyek v emiatt "amatőr" vagyok azt nem tudom)

De ha előjel nélkül szárad el annak nem peronosz lesz az oka! De persze azért a megelőzés attól még fontos. De mindenképpen ki kellene deríteni mi okozza.

Falusi1 Creative Commons License 2016.11.16 0 0 20650

Mindenkinek köszönöm az eddigi észrevételeket kötődés témában. Az ok, amiért ezt most előhoztam az, hogy az idén fordult először elő kötődési probléma 2-3 évvel ezelőtt termőre fogott fehér tőkéken. Nem arról van szó, hogy a fürtök madárkásak, vagy ritka bogyójúak lettek, egyszerűen leszáradtak a virágzás után. (A másodtermések egyébként nekem is olyanok lettek mintha mi sem történt volna.)  

Tény, hogy az időjárás nem volt ideális az idén virágzáskor (sem), de ennek szerintem nem a totális fürtszáradás a következménye egyes tőkéken.  Kötődési problémák a vörös tőkéken is előfordulnak minden évben, de nem fürtszáradás, formájában. 

Bórt eddig nem használtam, de a virágzás előtt peronoszpóra ellen sem permeteztem, ha az időjárás egyébként nem indokolta.

A bórral ezek szerint vegyesek a tapasztalatok. A fürtperonoszpóra megjelenése néhány tőkén, főleg úgy, hogy máshol a növényen és másik tőkéken semmi jele, számomra érthetetlen. Volt már peronoszpórával dolgom fürtön is, de az semmivel nem volt összetéveszthető. Az a megfejthetetlen, hogy a fürtök minden előjel nélkül lényegében két nap alatt megbarnulnak és megszáradnak. Mindenesetre  jövőre permetezni fogok bórral és peronoszpóra ellen is a virágzás előtt.

Kérlek benneteket, hogy a témát ne tekintsétek lezártnak. Folytassuk az elmélkedést, mindannyiunk okulására.

Falusi1 Creative Commons License 2016.11.16 0 0 20649

Elnézést kérek, már tudom, utánanéztem.

Előzmény: Ali-bá (20642)
Falusi1 Creative Commons License 2016.11.15 0 0 20648

Köszönöm a tippet, de ahhoz hogy kérdezni tudjak légy szíves írd meg mi is pontosan a visszacsípés.

Előzmény: Ali-bá (20642)
juhosttt Creative Commons License 2016.11.15 0 0 20647

Nálam is voltak kötődési gondok. Vagyis inkább a fürtök aprók maradtak. Ami érdekes, hogy a másodterméseknél a fürt és a bogyóméret is olyan nagy volt, hogy ha nem látom el se hiszem... A télen elgondolkozok, hogy mit kellene másképp csinálni. Első körben egy korábbra időzített lombtrágyázáson agyalok, de semmi hiperszuperturbó cucc, csak a szokásos agroceanból egy picit.  Bár nekem pont akkor volt esős idő mikor a virágzás megindult. Ezzel pedig semmit nem tudtam tenni. Tavaly nem volt ilyen gond, a fürtméreten meg is látszott a jó idő, pedig a növényvédelmem akkor is ugyanilyen volt.

Előzmény: Falusi1 (20640)
alfi13 Creative Commons License 2016.11.15 0 0 20646

A virágzás időszakában védekeztél a peronoszpóra ellen?

Előzmény: granov (20645)
granov Creative Commons License 2016.11.15 0 0 20645

Háát én nem tudok bór ügyben jót mondani.

Egy területemen rendre rosszul kötött, madárkásak a fürtök. Az idén polybbór + turbófoszfor volt az első indításom, mondván mindkettő jó. Minden kapott ebből nem csak a rosszul kötő rész, de ilyen pocsék kötésem nem volt még. Nem a lombtrágyának hanem az időjárásnak tulajdonítom. 

Jövőre ismétlem a kezelést még egy szezonra való maradt. Persze év közben folyamatosan megy a lombtrágya.

Előzmény: Falusi1 (20640)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!