Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Árva Pálnak már akkor volt Jojója, mikor a palesits még csak álmodozott róla. Őnála az összes német szilvafajta megtalálható. Horvátlövőn van a birtoka jártam nála pár éve.
Kedves Fórumozók! A jojo szilvát azért keresem mert a paraméterei elég kedvezőek,rezistens mivoltja pedig nagyon fontos! A Sharka-virust az egyéb terjesztőkön kivül a levéltetvek is terjesztik! A csonthéjasok mindegyike fogékony a betegségre. Az"öreg"besztercei lassan sajnos kipusztulni látszik! Az új telepitéseknél célszerű a rezistens fajtákat előnyben részesiteni,a régieket pedig megóvni a kórtól. Várom a visszajelzést a Palesits Faiskolától, az árakról és a vásárlás mikéntjéről. Üdvözlettel: István
Mindenképp valamilyen nagy szárazanyagtartalmút szeretnék, amiből jó kemény szilvalekvárt lehet főzni. Egyszer vettem valamilyen szép nagyszeműt, de az iszonyat leves volt. Alig maradt belőle valamennyi a lekvárfőzés végére.
A sima Besztercei nem túl jó, a muskotályos változata a nagyon finom, de ezzel már nem nagyon érdemes foglalkozni, annyira elterjedt az orszában a sharka.
Így kezdődik, hintik a rizsát, majd a palesitsfélék előállnak rezistens fajtával, ami az ő tulajdonuk, hogy jól megkopasszák a gyanútlan kertészeket. Mire kiderül az igazság, eltelik 10-15 év, közben csinálnak másik kft.
...már nem sokáig.Nemrég olvastam a sharkáról,hogy már a rezisztensnek tartottakat is fertőzi,sőt a cserkót és a meggyet is.A vírus az vírus...nehéz tőle szabadulni.
Persz, de biztos van akinek már a könyökén jön ki a csodaringlóm. :-))
Szóval ez egy halványlila szinű, mint az Althann ringló, de a kocsányánál púpos mint a Debreceni muskotály. Magvaváló, lédús, zamatos, és ami engem a leginkább meglepett hogy még teljesen zöld érettlen kemény állapotában sem volt savanyú.
Sajnos az albertirsai faiskolákban nem találtam jojo szilvát. A Sieberz "aranyért" árulja. A Hunyadi Garden (Debrecen) -nél van,de itt sen ár, sem hozzáférés nincs. Kutatok továb. Köszönöm a tippeket. Üdv. István
A nyár folyamán találtam egy öreg ringlófát a falunk határában. Egy Haltenberger Gyula nevű földbirtokos (Kodak-Forte tulajdonos, Szeleczky Zita férje stb) gyümölcsöse volt valamikor az 1930-as években. Itt-ott még fellelhető néhány túlélő fája,. Ennek a ringlónak jó 50cm-es törzse van. Termés már nem volt rajta augusztusban, de apám elmondása szerint ilyesmit nem árulnak manapság a faiskolákban. "Ökörszem" ringlónak mondták valmikor. Jó lenne ha sikerülne azonosítani.
(Ilyen környékbeli régi fajtáknak a megmentésébe fogtam bele tavaly nyáron. Találtam Leánycsecsű almát, Glocker óriás cseresznyét, többféle eddig beazonosítatlan almát, körtét és szilvát.)
Valszeg az illető nem ismeri az én előéletemet :)))) Az,hogy én előtted járok /persze csak fajtamennyiségben / az nekem rengeteg kuncsorgásomba került.A Fórumnak köszönhetem,hogy az elmúlt 3-3,5 évben eszméletlen mennyiségű fajtát tudtam / tudtam volna,tudnék stb/ összeszedni.Nagyjából én is küldtem cserét,vagy csak szimplán.Eddig nem csinált belőle problémát senki.Én ugyanúgy becsülöm azt aki csak 1 fajtához juttatott hozzá,mint aki sokhoz,mert örömet szerzett vele.Na jó azért vannak VIP -kapcsolatok is :))),mert vannak /voltak kiemelkedő lehetőségeket biztosítók is....de ők sem éreztették,hogy többet adtak,mint kaptak cserébe.
Tényleg nem kell foglalkozni az ilyenekkel...
Ui:az ember /pl én/ egyszer úgyis eléri a határait...én már közelítek hozzá.Aztán úgyis kénytelen lesz befejezni a gyűjtést,hacsak nem akar virágcserépbe is gyümölcsfákat ültetni.
...persze ha vami nagyon új dologba botlanék....pl....na ez már betegség :))))))))))))))))))))
De. Vannak emberek akiknek minden fáj, de különösebben nem bosszantott fel. Én tudom kitől mit kértem eddig, és kinek mit adtam. A saját lelki békém érdekében igyekszem egyensúlyt tartani. Ma össze is írtam az eddigieket, pont egy emberrel adtam többnek mint kértem. A most folyamatban lévőket nem számoltam bele, azok erősen elviszik az arányt az adok oldalra. Ebben persze nem csak oltóvesszők vannak. A sors úgy hozza hogy azoknak tudok a legkevesebbet adni akiktől a legtöbbet kapom. Ez azért van mert te meg Ali-bá, meg Csarli is jóval előttem jártok. Flanellal is az az egy szerencsém hogy szereti a diót meg hogy közel lakik, másképp vele is bajban lennék. Ezek zavarnak is egy kicsit, már jó ideje gondolkodom hogy nektek mivel viszonozzak de előbb-utóbb csak eszembe jut valami. Másoknak meg szivesen adok ha tudok, egészen addig amíg valamiből 2 van. Vannak akik csak e-mail-ben keresnek meg, mert csak olvassák a fórumot. Van aki kér de olyan is van aki kínál. Szerintem teljesen jól működik ez a csere-bere. Na mindegy, szilvázzunk inkább.
Csak nem oltóvesszők miatt ?...mert abból én voltam a legnagyobb gyűjtő...és még senki sem intett le :)))))))))....de a a probléma ismerős,volt részem benne.....