Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2012.06.06 0 0 2153

Nagyon kár hogy hamarabb nem akadtunk össze mert elkelt volna nekem is néhány tanács metszés ügyben. Akkorák az almafák mint a csresznyefa, ami nem oké azt hiszem.

De ma már nem igen tudom elképzelni mit is lehetne velük kezdeni.

A szemzés ügyében köszi a jótanácsot, de még csak 1 sudár az egész, nincsenek oldalhajtásai, mert szeretném, ha legalább 150 magasig fölmenne.

Előzmény: Ali-bá (2151)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.06 0 0 2152

Ali-bá,

azért metszi a hajtásokat ilyen erősen vissza, hogy gyorsabban vastagodjanak? Gondolom ez az orsó-jellegű koronaforma miatt szükséges...?

Előzmény: Ali-bá (2151)
Ali-bá Creative Commons License 2012.06.06 0 0 2151

Ha nagyon sűrűnek találod, mert egy helyett három hajtásod lett (az is már hosszú), akkor ritkíthatsz. Én a képen látható 3 közül a felfele menőt tőből kivágnám. A 'megszaladtakat' meg ne felére, hanem rövídebbre, (20 cm-re ) vágnám.

Szép a fád, már ott mosolyognak a termőrügyek! Jövőre szüret.

Előzmény: Sanyi apó (2150)
Sanyi apó Creative Commons License 2012.06.05 0 0 2150

Ali-bá!

Mindig elbambulok a visszametszéssel /cseresznye orsó/. Tehát tavaly ilyentályt azt jelezted, hogy 40 cm-es korában felére / tehát cca. 20 cm-esre / vágjam vissza, amit én 60 cm-es korában visszametszettem felére. Most ott tartok, hogy a hajtásaim 70-80 cm -esek. Nos a kérdésem, a tavalyi kb. 30 cm-es hajtásból kifejlődött 2-3 termőrügy után kifejlődött, 2-3 hajtórügyből megerősödött hajtásokat meghagyjam e, vagy esetleg metszem vissza, mondjuk egy egész hajtást?

gergerg Creative Commons License 2012.06.05 0 0 2149

Ha valamit nem értesz, látogass el az /oltás, szemzés/ fórumra.

Előzmény: gergerg (2148)
gergerg Creative Commons License 2012.06.05 0 0 2148

Vágj most egy új hajtást a nagy fáról. Keress olyan leveleket a hajtáson amiknek a tövében ott a szem. Ezekből a szemekből vágj ki 3-4 darabot egy éles tapétavágó késsel. (100ft) A kis fa törzsén csinálj ugyan ennyi T alakó bemetszést a héjjon (kérgen) és told beléjük ezeket a szemeket. Ezután csíkokra vágott zacskóval kötözgesd át jó szorosan hogy csak a szem látszódjon ki, a levelet meg egy ollóval vágd le úgy hogy csak egy kicsi maradjon belőle. Ha ezek a szemek kihajtanak, akkor lesz egy olyan csemetéd mint a nagy fa. Ezt ősszel ha akarod el is ültetheted onnan. Többel is próbálkozhatsz. Másképp nem lesz semmi belőlle.

Előzmény: Törölt nick (2147)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.05 0 0 2147

Nézegettem én már a leveleket, de nem vagyok biztos benne.

Mindenképp meghagyom, majd csak mutat valamit .

Kérdés mikor kéne átültetni, mertha ki is pusztul a nagyfa akkor is útban lenne a kivágásnál. Ha meg nem akkor alatta nem jó hely.

Most kb 80 cm magas lehet. Megvárjam az őszt ?

Előzmény: Flanell (2141)
gergerg Creative Commons License 2012.06.05 0 0 2146

De ha ez a két fajtád már van, akkor én harmadiknak egy Ritát vennék.

Előzmény: házicseléd (2143)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.06.05 0 0 2145

Ezt az ideális fajtát már több kutatóintézetben próbálták megtalálni :))

Viccet félretéve, talán a szomolyai feketére gondolsz, bár az nem annyira roppanós, viszont relatíve korai (így nem kukacos), éretten fekete és bőtermő is.

gergerg Creative Commons License 2012.06.05 0 0 2144

Ki tudom neked sakkozni pár fajtával. 

Tehát jó sötét a Szomolyai fekete, édes, nagyon jó ízű, de nem roppanós, és nem is nagy szemű. De korai, kukac nincs benne.

A Katalin nagy szemű, sötétbordó, ropogós, szív alakú, és elég kései. Kukac nincs.

A Hedelfingeni is nagyon jó szerintem, elég nagy szemű, ropogós, kukac nincs benne, elég kései, sötét, szinte fekete teljes érettségében, és éretten nagyon jó ízű. Éretlenül kesernyés.

házicseléd Creative Commons License 2012.06.05 0 0 2143

Szervusztok!

Szeretnék egy olyan cseresznyefát venni, amelyik szinte fekete, kemény húsú, nincs benne kukac, édes, kissé lapított a teteje (olyan szív alakú). Nagyon finom! Egyik kollégámnak volt egy  "Badacsonyi bőtermő" fája, az volt hasonló, de állítólag ezt  már nem lehet kapni. Szeretném a tanácsotokat kérni , hogy melyik fajta  közelíti meg  ezt a minőséget? Nakünk van egy Germesdorfi és egy Heidenfingen fajta csereszném, de úgy tudom egyik sem az amit sz4retnék.

Köszönöm előre is.

Házicseléd

Flanell Creative Commons License 2012.06.05 0 0 2142

Nem biztos, hogy acsarkodnak, egyszerűen csak nem tudják befogni a csőrüket. Embereket is ismerek ilyeneket, akik nem tudják egy percig befogni a szájukat, attól félnek, akkor összenőne.

Felénk cseresznye kevés van, seregély rengeteg, mint máskor.

Előzmény: Ali-bá (2129)
Flanell Creative Commons License 2012.06.05 0 0 2141

Így van, az az alany, ami hajt.

Amúgy a magonc cseresznye tud hajtani tőről, felénk csupa ilyen pár méterre sarjadzó cseresznye kel össze-vissza.

Szedj le egy levelet a cseresznyefáról, egyet a meggyről, és tedd a kis fa levele mellé, melyik hasonlít jobban.

Előzmény: Törölt nick (2139)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.06.05 0 0 2140

Oltványnál nem a cseresznye fog hajtani a föld alól.

Előzmény: Törölt nick (2139)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.05 0 0 2139

Képes a cseresznye is sarjakat növelni?

Van 1 pár kis csemet a nagy fa alatt, de mivel a közelben meggy is van nem vagyok biztos benne, hogy melyik.

Szégyen ugye? Jó lenne ha a cseri hejtena, mert a nagy bár csak 5 éves nagyon beteg a törzse.:((

Ali-bá Creative Commons License 2012.06.04 0 0 2138

Kár érte! (.. a pénz) Ősszel vegyél újat. (Én ilyenkor azt mondom, azért nem maradt meg, mert más fa akart az én fám lenni. Ilyenkor másik fajtát veszek, vagy oltok. Olyan sok új fajta van!)

Előzmény: inmi (2137)
inmi Creative Commons License 2012.06.04 0 0 2137

Alibá, gegerg, leszáradtak a cseresznyefáról a kinőtt levelek...pedig locsolva lett folyamatosan, mint állat. Úgyhogy a tavaszi szabadgyökeres ültetésből megmaradt a szilvafa, az egyik szőlő, a cserepesekből mind: a köszméte és a fekete ribizke, meg a málna.

Ááááá

Törölt nick Creative Commons License 2012.06.04 0 0 2136

Amiket ősszel telepítettem suhángokat és ki vannak tányérozva, azokhoz én is 10 litert zúdítottam, de ezek még igen kicsik ahhoz, 10 liter egyenként kimosná őket a faiskolából :)

És milyen gyakran ismétled meg? Arra gondolnék, hogy hetente ez a pár deci 0.2%-ban talán nem lenne túlzás...

Előzmény: Csarli1 (2135)
Csarli1 Creative Commons License 2012.06.04 0 0 2135

Én 10 litert locsoltam tövenként, igaz ki van ültetve területbe.

Előzmény: Törölt nick (2134)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.04 0 0 2134

csarli,

adtam az alanyoknak 15-30-15-t (igaz én ezt a típust: http://goo.gl/aaloQ), 0.2%-os oldatot készítettem és azt öntöttem alájuk, átlagosan kábé 3 decit kaptak tövenként.

Ezt a kezelést milyen időközönként érdemes megismételni?

Előzmény: Csarli1 (2055)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.04 0 0 2133

Mi túl vagyunk a cserkószüret nagy részén.A Lindán kb egy jó maréknyi volt,lelegeltük.A fiatalabb,pocokrágásos Germersdorfin volt kb 15-20 kg ezt elfeleztük anyuval,egy része üvegbe,egy része bendőbe...Az öreg Germersdorfit idén inkább csak leveleket,vesszőket hoz.../igaz tavaly erősen lepucoltam,úgy volt,hogy kivágom...aztán meggondoltam magam,marad,amíg önerőből el nem pusztul/.A Katalin meg még zöld.Meggyekből a Korai meteort elfeleztük...a seregélyekkel.Az érdi jubileum és nagygyümölcsű még csak némi kostolót hozott. Érdi bőtermőt viszont figyelni kell,mert eléggé érett,szóval meg kell előzni a  madarakat. Az Újfehértói fürtös meg még zöld...ezen van bőven/mint mindig/

Előzmény: gergerg (2128)
lacy63 Creative Commons License 2012.06.04 0 0 2132

Aztán a cseresznye háborítatlanul érhet tovább a fán.

ninovarga Creative Commons License 2012.06.03 0 0 2131

Az idei évet itt a cseresznye évének lehetne nyilvánítani. Egyetlen seregélyt sem látni sehol, nyilvánvalóan a bőség zavarában szenvednek. Abbéli tétovaságukban, hogy hova menjenek, nem mennek sehova. Viccet félretéve, tényleg nem látható seregély. Azt hiszem, ez a fákon látott gyümölcsmennyiség alapján is könnyen hihető.

gergerg Creative Commons License 2012.06.03 0 0 2130

Hát mert ennyire primitívek. Valami különleges szerkezet lehet a fejükben, mondanám hogy ilyennek csak valami múzeumba kellene lennie hogy lássák az emberek hogy ilyen is van, de inkább még oda sem tennék egyet sem, nehogy valahogy kiszabaduljon.

Ali-bá Creative Commons License 2012.06.03 0 0 2129

Jut eszembe, már régen meg akartam kérdezni, hogy miért acsarkodnak annyira a fán a sergélyek? Ha szép csendben lennének, észrevétlen elvihetnék az összes cseresznyét.

(A szomszédom fája veri az ereszemet, hajnali 4-kor  nem tudtam aludni tőlük, persze, hogy eltapsoltam őket. Aztán szóltam a szomszédnak, ő meg a fiának, le is szedték mindet, 'szegény' seregélyek meg hoppon maradtak.)

Előzmény: gergerg (2128)
gergerg Creative Commons License 2012.06.03 0 0 2128

Nekem csak a szomolyain lett volna kb egy 10 literes vödörnyi, de a felét, több mint a felét érés előtt szétcsipkodták a madarak, annyira nincs nekik sem. Még a hedelfingenin várható 10-15 szem. ( tavaly 4 vödörrel volt csak azon az egy fán) A meggyek csak az utcán lévőkön van, de azt is dézsmálják a seregélyek amiket elérnek. Csak ezek olyan furcsa nagy fajta seregélyek mert ricsajt ezek is csapnak csak ezek "dikmán ottanat egy piros" meg ilyeneket rikácsolnak. Ma tetten is értem őket, ki is menetem és a földről elérhetőeket leszedtem az utólsó szemig érettségre való tekintet nélkül. Már hét eleje óta csipegették, hiába mondtam hogy a 14 napos várakozási idő még nem telt le.

Előzmény: Ali-bá (2127)
Ali-bá Creative Commons License 2012.06.03 0 0 2127

Nálunk meg azt a keveset is ami akad vad seregély csapatok pusztítják.  Hol vannak a Nino cseresznyefái? Hova küldjem őket? Itt alig akad betévő falat számukra.

Előzmény: gergerg (2126)
gergerg Creative Commons License 2012.06.03 0 0 2126

Szövegnek azt is írhattad volna:

tudom hogy idén sajnos sokaknak csak nagyon kevés cseresznye kerül a megszokotthoz képest a kosárba, kárpótlásul hoztam számukra néhány képet. Mint már említettem minket szerencsére elkerült a fagykár, így itt bőven van termés, ugyhogy mikor szomorkodva néztek  az üres fákra, akkor gondoljatok arra hogy jövőre nállatok is olyanok lesznek a fák mint most itt.

Csak mert ígynekem egy kicsit olyan érzésem van mint amikor egy temetésen nászutas fényképeket mutogat valaki. 

Előzmény: ninovarga (2122)
danielvonjeee Creative Commons License 2012.06.03 0 0 2125

Igenis mester,tanács megfogadva,holnap metszem!

A SweetHearth is nyomul rendesen,az alsó oldalhajtásokat levágtam hogy nyomja a vezért,már comkozépig ér,szépen fejlodik!

Az 1drb  termés még rajta van,kíváncsi leszek vajh beérik ééééé !:-)))))

Orulok,hogy sikerult életben tartanod,nagyon várom mit sikerul kihoznod belole!

Előzmény: Ali-bá (2120)
ninovarga Creative Commons License 2012.06.03 0 0 2124

Sőt...

Előzmény: ninovarga (2122)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!