Fantasztikus, hogy mennyire màsképpen tudjuk làtni a franciàkat.
Nekem meg pont az a véleményem, hogy a franciàk nem "lazàk", hanem stresszesek (fôleg munkahelyeken), s màsokkal is beszéltem màr, akik jàrnak pl. Angliàba, s azt mondjàk, hogy az angolok a lazàk (cool), nem idegeskednek, nyugodtak stb.
En nem sokat dolgoztam hàzon kivül, de mindenki akivel beszélgetek azt mondja, hogy a munkahelyeken egymàs között nagy a furkàlàs és a fônöki nyomàs (ki nem hallott az öngyilkossàgok sorozatàròl pl. a Renault-nàl és a France Telecom-nàl?).
A tv-ben itt is megvannak a "gyôzikés" mûsorok (màr ahogy képzelem, mert nem ismerem a hazai tv-mûsorokat), a sok jàték, vetélkedô, amikor szinte semmi tudàssal sok pénzt lehet nyerni (utàlom ezeket), a zenei mûsorokat sem szeretem (variété), mit érdekel engem Claude François vagy Johnny (Smet) Hollyday unos untalan; a sztàrok élete itt is àllandoan napirenden van (ez sem érdekel)...
Abban viszont egyetértek, hogy bàrmennyire örülök ha hazamehetek, egy idô utàn visszavàgyok én is. Tul régota itt vagyok (de nem itthon)s otthon sem érzem màr olyan jòl magam. A magyarok is megvàltoztak. Megfertôzte gondolkodàsmodjukat a kapitalizmus, a pénz imàdata, a törtetés (aminek megvannak ugyan a lélektani okai, de kàr hogy igy van...:(
"..nem is akarom tudni..." - félelmedet csak igazolni tudom, mert én màr igy vagyok vele. 25 évvel ezelôtt még törtem magam a tanulàssal, a kiejtéssel (a raccsolàst is), de azòta egyre kevésbé (sôt néha màr egyàltalàn) nem érdekel jòl mondom-e és több hibàt ejtek mint 15 évvel ezelôtt.
A baràtnôm példàja még rosszabb, mert ô sosem szerette a francia nyelvet, s sosem vett erôt magàn, hogy jol megtanulja. Francia férjével Mo-n ismerkedett meg és a kezdetekben angolul kummunikàltak, sokat utaztak (férje munkàja miatt) észak-afrikai orszàgokban, Usa-ban 5 évig éltek, s amikor végül letelepedtek Fr.o-ban, az elsô perctôl fogva ellenszenves volt neki az orszàg, a népe és a nyelv is.
Zsoltinak is szol a következô:
A volt férjem sem vett sosem erôt magàn (ô németes volt), mert sosem szerette a francia nyelvet. Nem azért mert "sötét", sôt nagyon is értelmes, sok tudàsa van történelmi területen és szakmailag is. De a francia nyelvet elmaradottnak tartotta a nyelvtani nemek miatt, értelmetlennek az iràsmodjàt (màs iràs - màs kiejtés), nyelvtanàt logikàtlannak, bonyolultnak, gondolatmenetét hosszadalmasnak ( amit a magyar nyelv pàr szoval ki tud fejezni, a franciànak körül kell irnia)....stb. Körmönfont, felületes a fr. nyelv, - mint az emberek is -, félreértésekre ad lehetôséget amikor ugyannak a szonak több jelentése is van. (Jellemzô, hogy rengeteg szojàtékot lehet csinàlni fr. nyelvvel emiatt)....
Van Nimes-ben egy magas,szőke,salgótarjáni srác,'02-03 körül szerelhetett le,CEA-ban volt."E"-vel kezdődik a neve.Mikor utoljára beszéltem vele akkor ezt csinálta.Sajna azóta ellopták azt a telómat,amiben benne volt.
Pár volt társamat megkérdezem akik lent maradtak,hogy tudnak-e ilyen melót.
Ha itt lennél Strasbourgban akkor azonnal tudnék segíteni,mert a volt litván és fehérorosz szakasztársaim ezt csinálják hétvégente.
"es a nok , hogy itt lennenek a legszebbek a vilagon, azt is valoszinuleg a magyar nok talaltak ki :-)"
.........................................
Azért van benne valami!;)
"Hol a legerdemesebb elni, keresgelni? En mondjuk a hegyvideket szeretem(a tenger nem erdekel)
Hol van alegtobb munka? Es hol van a legkevesebb arab/neger? (ezeket nem kedvelem), gondolom kisvarosok inkabb."
...........................................
Gyere Elzászba!:) Hegy van,tenger meg innen van a legtávolabb!:) Az ország második leggazdagabb régiója(ile de france után,de az tárgytalan a sok arab/néger miatt). Strasbourg,Mulhouse kivételével nincs olyan sok belőlük,viszont sok a török. A kisvárosok gyönyörűek,nincs sok arab/néger. Falvakban,kis városokban is rengeteg cég van,így szerintem lehet találni munkát.
"Az alpesi regiorol tudsz valamit?"
......................................
Nagyon szép,de nagyon fárasztó egy nagy hátizsákkal bejárni,főleg ha egy nem normális századpk-d van.:)))
Osszessegeben lehet azert adni ugy gondolom egy 8-ast a 10 es skalan Fr-ra. Ez akszelan .
Tudom mindenki lazitani jon ide, es nem konkret erofeszites altali segitseget nyujtani masoknak.
Hogy is kezdjem, Ti itt akik mar kint eltek regota, ismeritek mire mozdunak (reagalnak, eszjarasukat ismeritek az Fr-nak). --> Cv-m leforditva, mar csak egy par soros erdeklodes kellene melle amivel megkeresem a helyeket. Angolnyelvteruleten tudom a leghatasosabb megirast ami eleg szimpla, de itt meg nem (ugyanis nyelvbol-nyelvbe csak szaraz forditast vegezni ugye nem lehet).
Csak ennyi kellene ha valamelyikotoknek lenne kedve egy ilyen forditasra. so-allors (abszulute nem kell nyelvtani hibaktol mentes legyen, sot kell is,,,mert kulfoldi vagyok, es akkor nem gondoljak, hogy jovo-meno vagyok fr.nyelvtanarkent :-))
Kedves Holgyem / Uram,
Erdeklodnek ures allasok irant az onok cegenel/hoteleben/stb szezonalis, vagy allandora is.
Tapasztalatom van : Londinerkent, karbantartokent, turabuszvezeto/idegenvezetokent (1-55 szem.), de barmilyen egyeb munka is erdekel, akar konyhai, ski lift kezelo, stb.
Utazni napokon belul tudok.
Oneletrajzom csatoltam, kerem tekintsek meg
Udv : ZSolt
szigoruan ha valamelyikotoknek ideje es kedve van a forditasra....mas is épulne belole.
digicatnek: a 7 honapot szezontavra ertettem Maj-Nov Nyar=Fozezon ami 7 honap <nyár< +-
Koszi a valaszod, nagyon tres bien image-t kaptam Fr-rol.
En is sokaig Guernsey-n dolgoztam, de mindig csak nyaranta 7 honapot, es mikor itthon vagyok, , mindig alkedvetlenit , hogy nem lehet itt megelni, de foleg a mentalitas amit itthon utalok (pl ramtoljak az aruhazban a bevasarlokocsit a kasszanal sorban allas kozben,stb). Na meg nem a legszebb orszag. (es a nok , hogy itt lennenek a legszebbek a vilagon, azt is valoszinuleg a magyar nok talaltak ki :-) , persze nem tud a baratnom sem arrol, hogy itt forumozom).
Meg egy kerdesem lenne. Hol a legerdemesebb elni, keresgelni? En mondjuk a hegyvideket szeretem(a tenger nem erdekel)
Hol van alegtobb munka? Es hol van a legkevesebb arab/neger? (ezeket nem kedvelem), gondolom kisvarosok inkabb.
Az alpesi regiorol tudsz valamit? Ja es ha csak makogva beszelek(meg), akkor leneznek? Vagy akkor is szoba allanak velem?
Udv
(johetnek a spontan barmilyen hosszu valaszok, legalabb mas is "horgaszik" belole infot)
Akkor ugye nem is csak egy keves legio volt ebben a 15 evben!Mindegy,en 7-nel tartok,januarban FG1 de valami kis plusz kellene mert kicsit megvaltoztak a korulmenyek otthon.Lelepni nem akarok mert akkor meg ennyit sem tudnek segiteni de teny,hogy ami eddig eleg volt most mar nem eleg.Ha tudsz segiteni vagy hallasz valamit munkauggyel kapcsolatban megkoszonnem.
Ez a Légios unokatestvér leiràs szerintem egy kicsit durvàra sikerûlt.... de haggyuk !
En is kinnt élek màr 1991 ota.... Volt ebben egy kevés légio is, de màr 2006 ota civilként tengetem életem....
Eltem csalàdosan korzika szigetén (ott hàzasodtam, és ott születtek gyermekeim), egyedülàlloként Saint Nazaire-ben (44) és Most Toulouse-ban (31).
En màr annyira megszoktam az itteni életet, hogy otthon nem is tudom rendesen elfoglalni magam, annak ellenére, hogy van egy szép hàzam, és a kiccsalàd otthon él màr vagy 5 éve (a gyermekeimet otthon szerettem volna tanittatmi, annak ellenére, hogy itt születtek, mert a magyar iskola keményebb, mint az itteni)....
En nagyon szeretem a franciàk lazasàgàt, a nyugalmukat (ami néha màr nemtörödômség...) és legföbképpen azt, hogy itt a valos értékek vannak elönyben :
- Nem szàmit, hogy mekkora autod van, hogy kinek vagy a kije, nincs "farokméregetés" az emberek közôtt, és legföbképpen nem hülyitenek a Tv-ben és a médiàkban Gyözikével, Pàkoval, és a többi értelmiségivel......
Az élet nem olcso, itt sincs kolbàszbol a kerités, de ha van egy rendes szakmàd, és abban még jol is teljesitessz, akkor nem kell harminc mellékàllàs, egy fizetésbôl is kényelmesen kijôssz, ném kell szàmolgatni a honap végén....
Az orszàg nagyon vàltozatos, lehet sokat utazni, itt mindent megtalàlsz, a jo borok mellett a kaja is kivàlo (jo, itt nics babgulyàs) de vannak nagyon igényes ételek.
Ami az egyik legfontosabb szerintem : Itt nem néznek kûlföldinek ! Nem logsz ki a sorbol, mert annyira kevert az orszàg népessége, hogy Te is ide tartozhatsz egy rövid idô utàn....
Amit a nyelvtanulàsrol irtàl, azt megint csak egy kicsit nagyképünek vettem (mea culpa) ugyanis a latin nyelvcsalàd legnehezebb nyelve a francia (probàld meg kiszotàrazni Stendhal - Vôrôs és Feketé-jét...) ami egy jo nyelvérzékû emberkének is több honapos eröfeszitést jelent, az némelyikûnknek szinte lehetetlen.... En ugy érzem, hogy kb egy év kellett ahhoz, hogy naggyàbol tàrsalgàsi szinten beszélgessek, de most közel husz év ittlét utàn is van olyan alkalom, hogy kijavitanak szoban ! Arrol nem is beszélve, hogy némely szoviccet egyszerüen nem is értek !!!
Sziasztok!Nem akarok egyaltalan sirankozni,mar 7eve vagyok kinn,nemsokara allampolgarsag,allando melo (neha jol fizet neha nem).Viszont kellene valami fizetes-kiegeszites,lehetoleg valahol del-fr.o.-ban Montpellier kornyeken.Ha valaki tud valami portas melot ejszakai szorakozo helyen meg havi 2-3 alkalommal ahhoz jol ertek de barmilyen lehetoseg erdekel.
ujra netten, bocsi, hogy beleszolok de igazan erdekesnek talalom...
emlekeztetoul, en mar 11 eve elek kint , francia ferj, csalad, melo minden van...ami allitolag boldogga tesz./
Hogy milyenek a franciak ?, itt is van hulye is meg normalis is. Az en tapasztalataim szerint elegge felszines, csak magadra szamithatsz, lelkizni egyaltalan nem lehet veluk, mivel neha ugy erzem nekik nem ugyan azok a dolgok fajnak , mint nekunk. Hallgatni meghallgat, csak nem hallja amit mondtal...masnap ujra elmeselheted neki ugyan azt a gondodat, uj tortenetkent eli meg, vagy lehet, hogy itt mindenki szenilis?
Ha kis idore akarsz kijonni, rossz tapasztalataim ellenere is - azert megis ugy gondolom, hogy ez egy nagyon szep orszag, s igazan van mit felfedezni, attol fugg, hogy te mit varsz .
Azt irod talaltal egy melot ahol kb 1500 net. fizetest kapsz, nem rossz, de a mai vilagban ebbol a penzbol itt franciaban meg lehet elni, kicsit szorakozni, hazamenni Mo. egy kicsit, s ennyi, semmi tobb.
Ui.: viszont az unokatesod tenyleg gazos, ha a szarajevoi hallotgyujtest "mokas melonak" talalta , ugy gondolom ilyen esetekben szoktuk azt mondani, hogy pszihologushoz kell jarni egy kicsiket....
a nyelvtanulas temaja: tudod a jo istenke elotte nem igazan vagyunk egyenloek, te a szerencsesek koze tartozol, s orulj ennek, gondolom meg fiatal vagy az eszed nagyon gyors....konnyen tanulsz, konnyen kommunikalsz, vannak batortalanabb emberkek is , ami nem azt jelenti, hogy tok hulyek.
En mielott kijottem franciaba, a gimiben tanultan franciat ami semmit sem ert, utana belgiumban dolgoztam, mint baby-sitter.Teny francia kornyezetben , en is "eleg jol cseveresztem 3 honap utan", azota jartam suliba is itt kint, allitolag nagyon jol beszelem a nyelvet, van olyan emberke aki eszre sem veszi, hogy idegen vagyok. De neha vannak olyan pillanatain, amikor hulla faradt vagyok, s a hopipo is tele van, ilyenkor azt sem tudom- mi a le es a la, s nem is akarom tudni(tudom ez nem jo, de igy van, s attol felek az evek mulasavval egyre jobban igy lesz)
Természetesen nem akarok ott maradni orokké. A nyelvtant elég ott megtanulni szerintem majd, a ragozás gondolom nem pikóta. Úgysem agysebésznek mennék oda. :-), hogy tuti nyelv kelljen. Már ne hari , de aki egy nyelvet nem tud legalább kozepesen megtanulni 30 év alatt az elléggé sotét lehet :-), szerintem az is aki 3 hónapnál tobbet kinlódik az sem eléggé fix agyilag, hisz egy nyelv szinte csak 1-15oo szóval operál alaptársalgási szinten. Nekem a német kozépfok 3 hónap volt, az angol kb 5 hónap. Elképeszto mennyi hasonló szó egyezik a francia és angol nyelvben kb 40%-ra tippelek. (sok angol szót csak csúnya poszén kell mondani, és már francia is): decide=décider, consider=considére, és még sok száz.
Latom elakarod venni a kedvem Fr-tol, és majd kényetelen leszek az 5 km-re levo ausztriába járni dolgozni :-(.. (most haza jottem Mo.ra).
Osszességében milyen az a Franciaország, ha 5 mondatban ábrázolnod lkellene??? Szar hely? Vagy jó? A pénz jonak tunik, mert egy buszos állás turista resortban Haute-Rhoneban amit tegnap pályáztam angolu :-) 2200 eu fizet, kb 1500 netto.
Milyenek a Francia emberek???
Más: a légió az unokatestverem szerint nem nagy kunszt....bár o kisse fura volt gyerekként. Emlekszem, hogy kis gyerekként ugytanult meg biciklizni pár ora alatt egyedul, hogy kb 50 szer elesett, és kozben soha sem sirt, csak nevetett. A ruha cafatokban volt rajta, a ver folyt az arcán , és egész testén, de mindig ujra probalta kb 3ora mulva tudott bicklizni.Talán az ilyeneknek semmi nem nehéz.
Aztan a légióban elkuldték szarajevoba a reptérhez(ensz kéksisakos cuccban). Azt mondta nem volt semmi extra, ok gyujtotték a halottakat a tuzvonalból,,,elete legmokasabb melója volt, de megszokott mert rohadt unalmas volt, és nem volt olyan kalandos mint a konyvekben, vagy amiket a tetkos emberek mesélnek akik jártak ott. Az igaz, hogy sokáig parázott és életében eloszor, és pedig azért, hogy utána jonnek, stb...mondtam neki ez csak legenda...de nem hitte el.
Végigolvastam a topicot, nagyon sok érdekességet tudtam meg. Imádom Franciaországot, igaz, csak innen (Baja) a távolból, kimenni nem akarok, legalábbis egyelőre nincs a terveim között.
Egy kérésem lenne, talán tudtok segíteni; egy francia gyermekdalt keresek, magyarra így fordították: Egy elefánt, ha téved, ha téved, hű, de nagyot téved két elefánt... Ha jól emlékszem... A francia szövegre lenne szükségem, ugyanis pályázatra írok egy színdarabot, abba szeretném beleírni.
A volt férjem màr harminc éve él itt és még mindig nem tud rendesen franciàul (pl. ragozni és fôleg irni, mint pl. azt is, hogy: "beaucoup":))). Ö sosem tanulta iskolàban hanem csak munka közben (akkor az épitôiparban dolgozott), s ahogy egy nick mondta lejjebb, màr belerögzôdtek a rossz kifejezések, sosem tudja mikor mi nônemû vagy himnemû...stb. Az ilyen àllapot elmegy, ha az ember csak pàr évig akar itt maradni, dolgozni etc.; viszont ennyi év utàn elég kellemetlen és néha megalàzò is lehet....
Ja, persze bocs! Te azért ajànlottad a Légiot, mert magad is szolgàltad. Igy vilàgos. Az biztos, hogy a nyelvet jòl meg lehet tanulni és ha nem tévedek a szolgàlati idô letöltése utàn automatikusan fr. àllampolgàrsàg is jàr a fiunak. Viszont tényleg kemény legénynek kell lennie ezt végig csinàlni (valami teszt is van, ugye? akàrkit nem vesznek föl?)...
Talàn màr kérdeztem, hogy ismered-e Kemencei Jànos könyvét: Légionnaire en avant! -t ? Ö a II.v.h. végén került Fr.-orszàgba és àllt be az idegen légioba. Megjàrta Indokinàt (a "viet"-ek fogja is volt, de sikerült megszöknie), majd ùjra visszament, késôbb pedig Algériàban és Madagaskàron szolgàlt. Kapott egy rakàs kitüntetést, àllampolgàrsàgot és valami kényelmes munkàt nem tudom hol.
Merci boku a valaszod. Tehat az anpe az allami kozveto. Ranezek, remelem angolul is van.
Azert szerintem a 1-3000 szo / 1-2 honapot meger, mert ha nyelvtannal tanulom a nyelvet az eltart akar 1 evet is. Ha nem is tudok beszelni jol eleinte , legalabb meg lesznek a nyelvi teglak, es ertem mirol beszelnek. Eleinte ugy sem kommunikativ teruleten helyezkednek el :-)
Szia! Én inkább azt ajánlom, hogy az ANPE honlapján keress előre munkát. Mindenhol jelzik, hogy adnak-e szállást. Küld el a CV-det sok helyre és próbáld közel azonos időre lebeszélni a bemutatkozásokat. Általában a szezonkezdésre mindenhol meg van a személyzet. Nekem az a tapasztalatom, hogy örülnek, ha valaki próbál beszélni. Sok a vendégmunkás, bevándorló, hozzászoktak. Na persze kivételek mindig vannak, de ez ne vegye el a kedvedet. Viszont, ha így tanulsz az nem jó, mert utólag sokkal nehezebb rendesen beszélni, ha már rögzültek a rossz "szokások". Remélem érted mit akarok mondani. Könnyűnek meg éppen nem mondanám a nyelvet. Sok sikert!
en letoltottem az ipod touchomra, es ket honap alatt megtanultam nyelvtan nelkul mar kb 1000 szót Fr-ul jatekosan ezzel a flash cards es jatekos modszerrel.
Elkepesztoen konnyu nyelvnek tunik, mert latin gyokeru, es sok szo azonos, csak mashogy ejtjuk mint angolul.
Ahol eddig dolgoztam, oda latszik a Francia part , es sok turista jar oda Fr-bol nyaranta (Chanel Islands),,,a franciakat eleg kulturalt, jol nevelt embereknek latom, foleg az angolokhoz kepest. Az itteniek , de foleg az angolok sokan oda vagynak, a nemetekrol nem is beszelve.
Foglaljuk ossze : Mik az elonyei Fr o.-nak, es mik a hatranyai.
Hogyan erdemes neki kezdeni a munkakkeresesnek?
Mennyire foglalkoznak a nyelvtani helyeseggel beszed kozben? (mindenkinek ajanlom az adott orszag nyelvebol legalabb azt az 1000-1300 szot megtanulni,ami nem tobb 1-2 honapnal.. addig semmikepp ne induljon el sehova)
Az biztos, hogy sok kulfoldi forumot vegig olvastam es az amerikaiak foleg , meg olni is tudnanak ha oda mehetnenek...nekunk konnyebb Eu-ban vagyunk...de ez a lakasberlesi tema kisse zavar .
Mi van a teli szezonalis siudulos munkakkal? Ott sem adnak szallast sehol a hotelek?
Termeszetesen kocsival mennek, es mindenhova szemelyesen mennek be egy kb ilyen franciasaggal : Bon jour, je chercher travail, es kesz,,,az internetes munkakereses tuti egy kalap sz~r. Szemelyes munka keresesre mi az esely???? Bocs a sok kerdesert, udv!
UI: akinek van kedve beszallni a benzinbe es telen szetnezni a Fr . alpokban munkaugyben jelezze. (Kemping, halozsak, stb)...
Nem számít a nyelvtudás,iskolai végzetség,állandóan van felvételi.Nincs olyan,hogy hónap végén nem fizet a főnök,azonnal bejelentenek.:)) Csoportos utazásokat biztosítanak a Föld bármely részére.:))