Keresés

Részletes keresés

juhosttt Creative Commons License 2016.11.27 0 0 20704

Ez csak akkor igaz, ha a tőkék töve nem volt megfelelően gondozva ültetéskor és a gyökérzet nagyon sekélyen helyezkedik el. Ekkor a felszíni trágyázás kötelező. Voltak régen kimondottan erre való kísérletek is, olvastam is róla, de nem terjedt el széles körben. Én személy szerint a harmatgyökereket és lehetőség szerint a felső oldalgyökereket is eltávolítom, hogy a lenti gyökérzóna erősödjön. Ezen kívül ha netán el lett hagyva ez a része a művelésnek és az alsó gyökerek szerepét átveszi a harmat és/vagy felső oldalgyökérzet akkor a szárazságtűrése nagyon rossz lesz, akár öntözni is kellhet bizonyos helyeken, de mint ahogy te is írtad a felszíni trágyázás nagyon egyszerűsíti a tápanyag utánpótlást.

Előzmény: pintjano (20700)
pintjano Creative Commons License 2016.11.27 0 0 20703

Volt, hogy nem volt ido beásni csak a tokék korul raktam, de segített a sok eso.

Ezt nem irtam, de ez a lényeg..Kössz!

üdv PJ

Előzmény: FotoJJano (20702)
FotoJJano Creative Commons License 2016.11.27 0 0 20702

Elnézest a beleszólásért, de az én tapasztalatom azt mutatja, hogy tényleg mindegy milyen trágyát használsz és milyen melyre teszed......sok fugg attól, hogy milyen talajba és mikor. Ha jól kifogod és segit az eso vagy a hólé akkor bemossa. Volt, hogy nem volt ido beásni csak a tokék korul raktam, de segített a sok eso. 

Előzmény: pintjano (20700)
FotoJJano Creative Commons License 2016.11.27 0 0 20701

szivesen!

elnézést, de nem magyar vagyok, biztos akad meg bepótolnivalóm a magyar nyelvben :-)

nyugodtan visszavághatod ennyire (lasd fotón ) lesz rajta furt éppen elég ha az égiek is úgy akarják.

Előzmény: tudomka1958 (20699)
pintjano Creative Commons License 2016.11.27 0 0 20700

Persze a száraz is jó, de a lényeg a mélyre való juttatás.

Gyerekkoromban igy csináltuk, de mióta-legalább 25 éve-- kipróbáltam, hogy csak a föld felszinére teszem a trágyát (akár hig, akár száraz, ahogy irod) bizonyos vagyok, hogy sokkal hasznosabb. Ha zavar a szaga, akkor le lehet takarni pl. avarral. Persze célszerű tányért késziteni és abba.

"Persze csúnya-ez a legfőbb "ellenérv" itt is szinte mindenkinek-- és akár útban is van kapálásnál"... de jobb. Homokon még célszerűbb lenne.üdv PJ

Előzmény: juhosttt (20692)
tudomka1958 Creative Commons License 2016.11.27 0 0 20699

kössz ez jól néz ki!

de(amivel nem kezdünk mondatot...) ha ennyire visszavágom tényleg lesznek rajta ilyen erős hajtások?

meg aztán ha szeretnék 1-2 fürt szőlőt idén is akkor hagyhatok rajta mondjuk 1 vesszőt termőre is?

Előzmény: FotoJJano (20698)
FotoJJano Creative Commons License 2016.11.26 0 0 20698

igen, ganajozas = trágyázás :-)

a karra metszés pedig :

ilyet kellene kialakítani

Előzmény: tudomka1958 (20690)
szölőszem Creative Commons License 2016.11.26 0 0 20697

Írj a honlapomra levelet!

Előzmény: memorix (20695)
tudomka1958 Creative Commons License 2016.11.26 0 0 20696

koszonom!

foglak keresni...

Előzmény: Kramcsák István (20691)
memorix Creative Commons License 2016.11.26 0 0 20695

Ott mások a fizetések. Ahhoz képest ott nem drága.

Én máshonnét vettem HIMROD, ROMOLUS szőlőket .

Azonban SOLARIS -t csak itt találtam.  Magyar oldalon a legtöbb fajta nem rendelhető. Véletlenül nem tudod, hogy SOLARIS -t MO.n honnét lehetne rendelni? ÉN sehol sem találtam.

Van még két helyem ami beültethető.

Az egyikre SOLARIS-t szeretnék. A másikra meg olyan fehéret ami nagy bogyójú és édes. Lehetőleg toleránst vagy rezisztens-t keresek. Esetleg tudnál ajánlani valamit?

Előzmény: szölőszem (20693)
tudomka1958 Creative Commons License 2016.11.26 0 0 20694

a baj ott van hogy én már el sem igazodok rajta hol voltak itt termoalapok meg egyéb alkatrészek,mennyire menjek vissza az alapokig...

egy rendben lévő tőkét (most már...) meg tudnék metszeni de ez olyan mint a szabasminta...

Előzmény: juhosttt (20692)
szölőszem Creative Commons License 2016.11.26 0 0 20693

Mielőtt még valaki rendelni akar a Rebschule H Schmidt kertészetből, el kell hogy szomorítsam néhány fajtát illetően. Pl. a honlapjuk listáján szereplő Anja nálam négy éves,most termett először egy fürtöt. A képen látottakkal ellentétben olyan pici bogyókat termett, hogy elképesztő.(kb.1,5-2 gr.). Ezt a fajtát 15 €.-ért árulják. Sok olyan fajtájuk van, ami fantázia név, a pontos leírásuk sehol nem található, még orosz,vagy ukrán oldalakon sem.A fajta leírás pongyola: very good, very large, stb.nem ezt várná el az ember Németország legnagyobb szőlő árudájától.

Ráadásul elképesztően drágán adnak mindent.

Előzmény: memorix (20686)
juhosttt Creative Commons License 2016.11.26 0 1 20692

Én is fiatalítottam meg hasonló szőlőt. A tulajdonosa azt hitte kipusztítom az egészet, mert fűrésszel álltam neki. Tavasszal meglepődött a sok rejtett rügy mennyi hajtást eredményezett és volt miből új kart is nevelni. amit látok h ez régen jól indult csak a szaktudás nem volt kellő. Látszanak a kordonra utaló jelek, csak éppen fel lett kopaszodva az egész.

Én mindenképpen először a megpróbálnám  kordon termőalapjait visszavágni aztán hátha hajt új hajtást és abból nevelni új termőalapot. De mindenképpen hagynék a tőkéken 1-2 világosrügyet "szívónak", hogyha nem hajtana rejtett rügy akkor se pusztuljon a tőke. Erre szinte 0 esély van de fő a biztonság. A trágyázás jó dolog de ilyen tőkéknél hiába kapálod bele a trágyát a földbe. Én ilyen esetben 50-60 cm-es gödröt ástam és oda hígtrágyát öntöttem. Persze a száraz is jó, de a lényeg a mélyre való juttatás.

Előzmény: tudomka1958 (20688)
Kramcsák István Creative Commons License 2016.11.26 0 0 20691

Tudomka , keres meg email-ben megbeszélhetjük a kérdésed.email címem publikus.üdv, István.

tudomka1958 Creative Commons License 2016.11.26 0 0 20690

a ganajozás trágyázást jelent,vagy a fölösleges ágak eltávolitását?

Előzmény: FotoJJano (20689)
FotoJJano Creative Commons License 2016.11.26 0 0 20689

Szia!

Mivel november van, most csak a jó eroteljes ganajozast ajanlanám, aztán tavasszal karra visszametszeni az osszeset.....legalább is én így csinalnám, de biztos a tobbiek is tudnak jobb tanácsokat adni.

tudomka1958 Creative Commons License 2016.11.26 0 0 20688

pár hete írtam,hogy öreg(elhanyagolt ) szőlőtőkéim kikupálása érdekében segítsetek...

most néhány fényképpel megpróbálom illusztrálni a problémát!

hátha konkrétabb kérdésre konkrétabb válasz tudtok adni...

budai2 Creative Commons License 2016.11.26 0 0 20687

Köszönöm mindkettőtöknek (CBnora és Falusi1) a tapasztalatokat.

Azt szűrtem le belőlük, hogy lehetni lehet szobában tartani szőlőt, de lényeges előnyt nem jelent, viszont sok odafigyelést igényel.

Végül is azt a megoldást választom, hogy átültetem a növénykét és fagyvédelemként azt a módszert alkalmazom, amit Falusi1 írt a csemegeszőlőben: a friss ültetés fölé egy cserépkupola, hogy megvédje az elázástól, majd ezt a kupolát takarom földdel   a hőszigetelés érdekében.

Előzmény: CBNora (20682)
memorix Creative Commons License 2016.11.26 0 0 20686

rezistens fajták

Ha valaki valami különlegesebb szőlőt szeretne akkor itt jó pár fajtát megtalálhat. EU-n -belül szállitanak. BIO termesztésre is használható némelyik fajta.

HIMROD - gyümölcsös is, magnélküli

ROMOLUS - gyömölcsös iz, magnélküli

SOLARIS - Mézédés, rezistens fajta, magnélküli, nagyon jó bor készithető belőle. Magas cukor tartalom jellemzi.

ONTARIO - fekete szőlő

OSELLA - fekete szőlő

ARKADIA- Orosz, nagyszemű fehér szőlő

Galbena nu - Orosz nagyszemű szőlő

Olimpiade - Orosz, fehér szőlő

Piesnia - Ukrán, sárga nagyszemű szőlő

Suzi - Magyar, fehér, toleráns szőlő

Talisman- Orosz, nagyszemű fehér szőlő

Ali-bá Creative Commons License 2016.11.26 0 0 20685

Jól emlékszel. Ráadásul mindig csak vékonyka hajtásai voltak. Menesztettem. Most van két másik, az egyik 3 év alatt ujjnyi vastag hajtásokat hozott, remélem jövöre megkóstolom.

Van más érdekességem is. Egyik alkalommal olasz szőlőt kis szárdarabbal árultak a Tes-óban. Rügy is volt rajta. Novemberben vettem, eltároltam, tavasszal zöldbe-fás oltással beoltottam és még abban az évben termett. Utána négy évig nem, viszont erősen lisztharmat érzékehy volt, ezért átoltottam másra a tőkét.

Előzmény: Falusi1 (20683)
Falusi1 Creative Commons License 2016.11.26 0 0 20684

Mindehhez mekkora cserepeket használsz?

Előzmény: CBNora (20682)
Falusi1 Creative Commons License 2016.11.26 0 0 20683

Bölcs tanácsot nem tudok adni, de leírom én mit csináltam egy kizárólag kíváncsiságból elültetett, gyümölcsösnél vásárolt, csemegeszőlő magjából kihajtott szőlővel.

A magokat betettem egy virágcserépbe és -mivel mindez télen történt- kitettem a lakás egyik délre néző szoba ablakába. Mindez 3 évvel ezelőtt volt. Emlékezetem szerint a magok egy része, nem törődve a nyugalmi időszakkal, kicsírázott és növekedésnek indult. A két legerősebb hajtást meghagytam.

A fagyok elmúltával kitettem az udvar egy jól védett, többnyire árnyékos helyére, ahol nem sokat, de nőtt.

Télre ismét bevittem a lakásba és a kiszáradás ellen öntöztem.

A következő nyáron átültettem egy nagyobb cserépbe és ősszel levittem a pincébe, ahol az igen gyenge fény ellenére, a nyugalmi állapot vége után, kihajtott a legfelső szem. Időközben a gyengébb, konkurens hajtást eltávolítottam. A jó idő elérkeztével ismét felhoztam és egy még nagyobb cserépbe ültettem. Az idén nyáron vékony, de legalább 1 méteres hajtást hozott. Kb. egy hónappal ezelőtt kiültettem a szabadba és betakartam. Kíváncsian várom mi lesz belőle.

A szőlő gyümölcse fehér nagy szemű volt és vélhetően valamelyik mediterrán országban termett.

Még annyit, hogy talán Ali-bá írta egyszer, hogy ő már hatodik éve ápolgat magról ültetett szőlőt, de mintha nem lett volna nagyon megelégedve vele.

Előzmény: budai2 (20681)
CBNora Creative Commons License 2016.11.26 0 0 20682

Nekem vannak cserepes szőlőim.

Nem fagyérzékeny fajták (Teréz, Néró), csak az erősebb fagyok idején szoktam bevinni az épp, hogy fagymentes melléképületbe. Mivel lomb nincs rajtuk, csak kiszáradás ellen kapnak nagyon ritkán vizet és fény se kell nekik.

Tavasszal igyekszem még kihajtás előtt kipakolni, hogy ne induljanak meg túl korán. Akkor megnyúlnának és könnyen elfagynának.

Így tartva már termést is hoztak, szép nagy fürtöket.

Előzmény: budai2 (20681)
budai2 Creative Commons License 2016.11.25 0 0 20681

Bölcs tanácsotokat kérném.

Van egy görög  nemesítésű szőlőnövénykém (Attika, oltvány), amelyik egész nyáron csak épp hogy élt, villanyvezeték átmérőjű és csak 10 cm hosszú a hajtása, de vannak rajta fehér rügyek). Muszáj átültetnem, mert vagy nagyon rossz helyen van, vagy a gyökerével nincs rendben valami.

És most jön a kérdés: tegyem-e egyből az új helyére, vagy próbáljam szobanövényként nagyobb edénybe átültetve felerősíteni. Az a gondom, hogy dokumentált fagyállósága elég alacsony, a szabadban mindenképpen fagyvédelem kell, de félek, hogy a kis méretei miatt  károsodik földtakarás esetén.
Szeretném, ha szobában lehetne tartani tavaszig, de nem tudom, hogy ennek milyen feltételei vannak (fűtött - fűtetlen, sötét - benapozott, öntözött, vagy csak a kiszáradástól védő vízellátás).
Ha van valakinek ilyenben tapasztalata, kérem ossza meg velem is.
Köszönöm.

jaro1979 Creative Commons License 2016.11.24 0 0 20680

Trágyázni feltétlen kell!A tápanyagokat rendszeresen kell adagolni a talajnak.Amit te említettél annak nem sok a valóság értéke.

Előzmény: szenyor Lopez (20678)
juhosttt Creative Commons License 2016.11.24 0 0 20679

Hát ha így lenne akkor a jobb borvidékeink mind a fasorban sem lennének és csak a kunsági  borvidék és a homoki szőlő lenne. Úgy nagyon leegyszerűsítve ezt a dolgot: a zöld munka elsődlegesen befolyásolni képes ezt. Ha nem végzel időben hajtásválogatást esetleg csonkolást akkor csak a hajtásba nyomja végig az energiát és kevesebbet a termésbe. Persze a megfelelő időben és megfelelően végzett munka nagyon fontos. Ha túl korán csonkolsz töménytelen hónaljhajtás lesz, ha túl későn nem éred el a kívánt célt. Ha túl sok a lombozat akkor kevesebb anyag jut a termésnek, túl nagy lesz az önárnyékolás, ha túl kevés a lombozat akkor megint csak nem tud eléggé asszimilálni a termés és nem tud rendesen beérni a termés.

Előzmény: szenyor Lopez (20678)
szenyor Lopez Creative Commons License 2016.11.24 0 0 20678

Olvastam olyant egy könyvben, hogy a szőlőnek ha minőségre utazik az ember, a legkiválóbb talaj a gyenge tápértékű. Minél több benne a tápanyag, annál többet pumpál a fás részekbe és a levélzetbe és szedi össze a tápanyagot a lehető legmagasabb talajból. Míg ha gyenge minőségű a talaj alatta, akkor nagyon mély gyökereket ereszt és onnan szedi össze a tápanyagot és kizárólag a gyümölcsbe pumpálja azt.

Lehet ebben valami? Tapasztalatok hasonlót mutatnak. Nem érdemes trágyázni? :)

lacbp Creative Commons License 2016.11.22 0 0 20677

KÖszönöm! átnézek oda egy kis olvasásra! ;)

Előzmény: Ali-bá (20675)
gempuci Creative Commons License 2016.11.20 0 0 20676

Irtam email t Aliba önnek

Előzmény: Ali-bá (20675)
Ali-bá Creative Commons License 2016.11.20 0 0 20675

A csemegeszőlősben is, de főleg itt foglalkozunk a szőlő oltásával : 

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9048304

Én a zöldbe-fás oltást favorizálom! Egyszerű és gyors eredményt hoz.

Előzmény: lacbp (20672)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!