Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Útánnakérdezek a jellemzőknek (elvégre ők évek óta eszik) Én úgy emlékszem nem kisszemű, inkább közepes vagy nagyközepes. Nyáron küldök pár szemet a termésből. No meg Ali-bának is csk hogy tudja mit oltott.
Ilyesmi sárga szilva van szüleim szomszédjának. Gyökérsarjról terjed nála, egy visszaszáradt oltvány alól tört ki az öregnek, valószínűleg ez a Sárga besztercei nevű alanyfajta.
A Nemtudomból egész biztosan kiváló lekvárt lehet készíteni, ugye a megye reklámja a szatmári szilvalekvár, ami ebből készül. Úgy tudom, a vírus nem károsítja számottevően.
Meg ha igaz, hogy az Ageni jó aszalni, az azt mutatja, hogy kicsi a víztartalma. Azt meg írják is, hogy a cukortartalma nagyon magas.
Úgyhogy ha valaki rendelkezik Ageni szilvával, akkor szeretnék tőle kérni pár oltóágat.
Árva Pálnak már akkor volt Jojója, mikor a palesits még csak álmodozott róla. Őnála az összes német szilvafajta megtalálható. Horvátlövőn van a birtoka jártam nála pár éve.
Kedves Fórumozók! A jojo szilvát azért keresem mert a paraméterei elég kedvezőek,rezistens mivoltja pedig nagyon fontos! A Sharka-virust az egyéb terjesztőkön kivül a levéltetvek is terjesztik! A csonthéjasok mindegyike fogékony a betegségre. Az"öreg"besztercei lassan sajnos kipusztulni látszik! Az új telepitéseknél célszerű a rezistens fajtákat előnyben részesiteni,a régieket pedig megóvni a kórtól. Várom a visszajelzést a Palesits Faiskolától, az árakról és a vásárlás mikéntjéről. Üdvözlettel: István
Mindenképp valamilyen nagy szárazanyagtartalmút szeretnék, amiből jó kemény szilvalekvárt lehet főzni. Egyszer vettem valamilyen szép nagyszeműt, de az iszonyat leves volt. Alig maradt belőle valamennyi a lekvárfőzés végére.
A sima Besztercei nem túl jó, a muskotályos változata a nagyon finom, de ezzel már nem nagyon érdemes foglalkozni, annyira elterjedt az orszában a sharka.
Így kezdődik, hintik a rizsát, majd a palesitsfélék előállnak rezistens fajtával, ami az ő tulajdonuk, hogy jól megkopasszák a gyanútlan kertészeket. Mire kiderül az igazság, eltelik 10-15 év, közben csinálnak másik kft.
...már nem sokáig.Nemrég olvastam a sharkáról,hogy már a rezisztensnek tartottakat is fertőzi,sőt a cserkót és a meggyet is.A vírus az vírus...nehéz tőle szabadulni.