Sajnos a mai meccset nem tudtam megnézni. A fazon, aki ahogy NB2-es olvtársunk helyesen mondta Nacho Rodriguez, és mi azért jegyezzük meg a nevét, mert jelentős részben neki köszönhető az, hogy Ádámot leigazolta a Barcelona.
Az arcokkal én sokszor gondban vagyok, a legutóbbi vb egyik elődöntőjét, az usa-litván meccset mondjuk úgy hogy elég jó helyről volt szerencsém nézni Barcelonában, és ott közvetlenül előttem is ült egy markáns amerikai arc, akivel kapcsolatban vagy 2 órán keresztül rágott az ideg, hogy ismerős valahonnan, de nem jövök rá hogy ki az, és nincs pofám megkérdezni. Ráadásul abból ahogy a mellett ülő csinos hölgynek magyarázta a meccset, látszott az ürgén hogy nagyon ért a játékhoz. A nyakában lógó akkreditációs kártyáját is jó ideig a felső ingzsebébe tette, onnan sem tudtam lelesni, csak a legvégén, amikor már kifelé ment akkor láttam: Kevin Pritchard, Indiana Pacers GM.... Ott azért kiszaladt belőlem egy bazdmeg... remélem csak én értettem. :)
Azóta talán már nem"csak" GM, hanem ő a fő-fő góré a Pacersnél.
Ezek a meccsek kellenek ahhoz, hogy a Barca 8-ba jusson, mert azért a Moszkvát nem sokan fogják verni még otthon sem. Mondjuk jó volt a Barca, de hogy ez a meccs ilyen sima lett nagyon kellett, hogy a Moszkva meg extra szar. Igazándiból évek óta mondják, hogy milyen jó az orosz keret, de szerintem nem jó. Ha a Rodriguez-De Colo-Clyburn triónak nem megy, nem igazán van ember aki megnyerje nekik a meccset. Megjegyzem az első félidő nagy része Clyburn magánshowján ment el, totál vakon volt ma a gyerek :) A Barca ma csapatként leiskolázta a ruszkikat. Ha ezt így tolják tovább, célszalaggal 8-ba érhetnek. Azt nem tudom, hogy most sikerült megtalálni az összhangot, vagy ez egy pillanatnyi lendület ami egyszer csak majd megáll. Sok függ amúgy, hogy a Maccabi, Khimki, Baskonia 3-asból kivel mit játszanak.
Géza, ha nézed a Barca-CSZKA meccset: ki ez az 50es vilagoshajú faszi akit minden meccsen mutatnak egyyzer közelről (átlagos amerikai jójépű arc) de a szpíker sosem miondja ki az. Tök ismerős a feje. Egy haver amerikai férjére hasonlít, de nem az :D
Én ilyen egyszerű dolgokra, mint pénz nem gondolok:)
Arra gondoltam, hogy eddig a Milano sem volt az a veretes alakulat. Konkrétan a Zalgiris sikeresebb csapat az elmúlt pár évben, mint a Milano. Persze, lehet, hogy vele fordulna a dolog:)
A pénztárcájának biztos, nem is kicsit. Két évig még szerződése van a Kaunasnál, de biztosan van az a pénz amiért elengedik.
A Zalgirisnél most kisebb csodát írnak ezzel a szerepléssel, de abban nem vagyok biztos hogy ez évről évre ismételhető. Már most, szezon közben is, komoly nyomásnak vannak kitéve a legjobb játékosaik a gazdagabb klubok irányából, de nyáron szinte biztosan újból kéne kezdeni a csapatépítést. Persze ugyanez lenne, lehetne a dolga Milánóban, Isztambulban vagy Barcelonában is, csak nagyon nem mindegy hogy ezt 7-8 millióból kell megtenni, vagy 25-30-ból..., és ez utóbbi bőven csábíthatja a saját meggazdagodásán túl is.
2017 utolsó napján, a New York Knicks-től novemberben lapátra tett Mindaugas Kuzminskas 2019 júliusáig aláírt az Armani Milanóhoz. Kuzminskas már a következő bajnoki illetve Euroliga meccsen bevethető lesz.
Mivel szép lassan a fél litván válogatott Milánóban lesz, előbb-utóbb csak eszébe jut majd valakinek arrafelé, hogy litván edzőt kéne hozni melléjük... (Jasikevicius? Kazlauskas?)
Simone Pianigiani alatt is berepedt a jég, és kisebb csodának kell ahhoz történnie hogy kihúzza a szezon végéig. Bár nem tudom ki lenne alkalmas felrázni ezt a brancsot, talán az öreg, Dusan Ivkovics jöhetne fél évre, ő biztos hogy 74 évesen is törne-zúzna az öltözőben, kicsit rendet rakna (elsősorban a fejekben), aztán nyáron jöhet Trinchieri a Bambergtől hosszabb távra.
Nekem a Khimki emberek tömege, de nem csapat. Ráadásul az edző is sajnos nem hozza azt a szintet ami ide kell. Nem olyan mély a keret, ha 2-3 ember totál homály, nehezen nyernek meccset.
Az esti meccsen pl a Baskonia sokkal inkább csapat, nekem nagyon szimpik továbbra is, pedig nincs ott Ádi:) Szerintem ők be fognak jönni a 8-ba ha lesz zsé és marad a galeri együtt.
A Baskonia meccs második félidejére kiderült, hogy a legjobb kezdő megvan. Amíg ők voltak nem is volt gond, de aztán jöttek a cserék és a +10-ből egál lett. A második félidőben nem tudtak ellépni, annyi mákja volt a Barcának, hogy a Moszkva 5 tök üres trít elszórt a 4. negyedben és ott megléptek 12-vel. Onnan már nem volt nehéz. A kérdés az, hogy a kezdők meddig bírják illetve a cserék felnőnek-e a feladathoz. Az biztos, hogy a Moszkva jó alany volt a Barca feltámadásához:)
Ebből a hármasból a szerb nagyon kilóg, lefelé. Az a jelenlegi formájában szerintem a magyarnál is gyengébb.... Az Aba sem hasonlítható az évekkel ezelőtti önmagához, eléggé kényszeredett tömörülés, és nagyon sokat vesztett a nívójából.
Az izraeli és a litván bajnokság már kicsit más tészta, ők már ott vannak a nagyok (spanyol, török, olasz orosz, francia, német, görög) mögött. Izraelben a Maccabi mögött szinte a makkabeusokhoz hasonló nagyságrendű pénzt tesznek 2-3 éve a Hapoel Jeruzsálembe, gyakorlatilag Euroliga keretük van, de hogy ez mennyire nem egyszerű, azt mutatja hogy a EuroCupból is simán kiestek az alapszakasz után, de ilyen háttérrel komoly potenciál lehet bennük.
A litvánok is nagyon sokat fejlődtek, nekik nagyon jót tett hogy a Lietuvas és a Zalgiris otthagyta a VTB ligát, és visszatért a litván bajnokságba. Mögöttük ott egy szépen erősödő Neptunas Klaipeda és Lietkabelis Panevezys.
A litvánoknál az is figyelemre méltó, hogy milyen komoly infrastrukturális háttér áll a klubok többsége mögött, és nemcsak a Zalgiris vagy a Lietuvas, hanem a Klaipeda, a Lietkabelis, a Siauliai és a Dzukija Alytus is modern, nagy befogadóképességű (5500+)arénában játszik már, és ez egy 2.8 milliós országban nem kis dolog. Emiatt már sz sem véletlen, hogy a litván liga magasabb nézőszámátlaggal bír, mint a VTB liga, az ABA liga vagy a görög bajnokság.
vagy Hansi Gnad, aki pár éve Fehérváron is megfordult már egy felkészülési meccsen, igaz akkor már nagyon levezetett.
Nekem a DSF előtt még a Screensport volt ahol őket láttam, valami érthetetlen okból közvetítettek német bajnoki kosarat, akkor volt ott a nagy fellendülés, ami a 93as EB győzelemmel csúcsra is ért.
Abban a Bundesligában kikerekedett szemmel néztem, hogy a pár évve korábbsn a Vidiben megfodrult Jiri Okac mekkora sztár.
Nagyon bírták a németek még a Svitek nevű játékost, akiről én azt hittem, hogy magyar. Aztán később csak erre vetődött, igen, Stefan Svitek, aki női kapitány is volt, és előtte még játékosként ha jól emlékszem Salgótarjánban vezetett le.
Zalgiris is nyert, az Olympiacos ellen! :) Kellemes meglepetés eddig a kaunasi csapat számomra az idei idényben. Decemberben hibátlanok voltak (5-ből 5 győzelem). Remélem, tudják tartani az alapszakasz végéig ezt a fantasztikus formát, mert egyre bátrabban ki merem jelenteni, hogy nekik ott a helyük a playoffban.
Beszarás!!! Nyert a Real Fenerben! Pedig az elején azt hittem, hogy KO vereségbe szalad bele a madridi csapat, de aztán a Fener is lesüllyedt a spanyolok szintjére és innen aztán jobban lépett el a Real. Mondjuk ez a sok színészkedés nem kéne...
Egész egyszerűen nincs még egy olyan bajnokság ami a közelükben lenne. A VTB ligában 5-6 orosz csapat után elképesztő nagy a szakadék, de már a 6. Szaratov is úgy esett ki a BL selejtezőkben, a BL-ben azóta nem sokat mutató Capo d' Orlando ellen mint a huzat (összesítésben úgy 30 pont körüli mínusszal), és azóta a Fiba kupa csoportkört sem élte túl olyan csapatok árnyékában mint a dán Bakken Bears... a 7. Cmoki Minszket (és a 11. Kalev Tallint) meg láttuk a Fehérvár ellen... és ők lennének a liga középmezőnyének eleje...
Az ACB előtt, úgy kb. az ezredfordulóig, a Serie A volt a legerősebb bajnokság Európában, de ott meg 5, mai mércével komoly szintet képviselő Euroliga sztárklub vérzett ki az elmúlt 15 évben: Fortitudo Bologna, Benetton Treviso, Virtus Roma, Montepaschi Siena és Virtus Bologna. Közülük az előbbi négyes még mindig az olasz másodosztályban birkózik, és csak a Virtus Bologna az aki kezd éledezni, és az utóbbi években egyre komolyabb terveket szövögetve, maximum 2-3 éven belül újra az Euroliga ajtaján szeretnének kopogtatni.
A Serie A, a VTB ligával ellentétben, egy nagyon homogén, masszív liga, ahol az utolsó is megverheti az elsőt, és ebben hasonlít az ACB-re és a francia Pro A-ra. Viszont egyetlen Euroliga klubja van csak, és ez ez egyetlen is egy állatorvosi ló egyelőre, és nagyon nehezen megmagyarázható, hogy ilyen feltételrendszer, háttér és keret(ek) mellett miért nem tudnak sem a Serie A-ból kiemelkedni, sem az Euroligában jóval eredményesebbek lenni.
A francia Pro A-ban pedig nincs egyetlen Euroliga kompatibilis zászlóshajó sem, ők ennyiben gyengébbek az olasznál, és ennek financiális gyökere van, éppen a napokban került nyilvánosságra a legjobban Pro a játékosok listája, és az sokatmondó, hogy a francia ligában legjobban kereső játékos, már a Serie A-ban sem férne be az első 20-25 közé, a spanyol, orosz, török listáról meg ne is beszéljünk...
A görögöknél a két óriás mögött elképesztő a szakadék, emiatt ők sem mérhetőek az ACB-vel.
Talán a török lehet a legközelebb a spanyol bajnoksághoz, de szerintem egy bajnokság erejét nemcsak a nemzetközi eredményességben lehet mérni, hanem abban is hogy milyen körülmények, mennyi szurkoló és milyen érdeklődés/publicitás mellett bonyolódik le az adott liga, és ebben a törökök csak az oroszokat és a görögöket előzik meg, de az ACB, a Serie A, a Pro A ,és még a Bundesliga is simán előttük jár e tekintetben.
Kicsit csalódás a spanyol csapatok nemzetközi szereplése idén,és ha nem is elsősorban az Euroligára gondolok(pedig talán ott a legszembetűnőbb hogy az első ötben nincs spanyol,addig utolsó hatban három is),akkor is minden fronton.
Nem követem aktuálisan az acb-t erőviszonyok,költségvetések,gazdasági mutatók stb. szempontjából,a legtöbb csapatból(realon,barcán kívül) három-négy játékost nehezen mondanék de ez így akkor is karcsú.
Ec-ben, 10 meccs alatt a Bilbao két győzelmet szerzett,az Andorra hármat. Simán kikaptak,illetve kiki meccseket nyomtak olyan(kaliberű) francia-olasz-török-német kis és középcsapatokkal akik ellen egy-két-három éve a Szolnok és a Körmend egyáltalán nem vallott szégyent.
A kanáriak csoport negyedikként vért izzadva továbbjutottak ugyan,de bekormányozták magukat két nemsok jót sejtető török közé,egyáltalán nem lenne meglepő ha következő körben kiszállnának.
A Bl-ben a üdítő hispán kivételként a Tenerife úgy nyomja ahogy elvárható a címvédőtől,de pl. az Estudiantes és a Murcia is 5-4el negyedik csak a csoportjában.
Biztos hogy megkérdőjelezhetetlen a spanyol bajnokság abszolút első helye Európában, és abszolút második helye a világon?
Dennis Wucherer és Michael Koch volt még ikonikus név Leverkusenből. a 90-es évek legelejétől 7-8 éven keresztül uralták a német kosárlabdát, és annak idején, nekünk itt a DSF jóvoltából, valóban a Bayer Leverkusen volt a német csapat. Klasszikusan, még csak két légióssal. Aztán a 90-es évek vége felé, az Alba Berlin megjelenése, no meg a Bosman-ügy begyürüzése a kosárlabdába ( Olaszországban, Görögországban, Spanyolországban egyre másra gründolták a légiósokkal teli szupercsapatokat) térdre kényszerítette őket, a legjobbjaik mind eligazoltak, és szép lassan a Bundesligában is a középmezőnybe süllyedtek. Aztán 2008-ban a Bayer gyógyszeripari cég szinte teljesen megvonta a kosárlabdacsapattól a támogatását, emiatt gyakorlatilag megszűntek, és a német megyei bajnokságból kezdték újra, azóta eljutottak már a másodosztályig, de a tavalyi kiesésük után jelenleg a német harmadosztály déli csoportjának középmezőnyében tengődnek..