Elnezest,kiszaladt a szamon....De egyebkent mint elso levelemben megemlitettem nem szuksegszeu ilyen jellegu elfoglaltsagot talalnom,barmilyen lehetoseg erdekel(majd eldontom,hogy jo vagy sem -egyebkent szakacs lennek..ha csinalnam)Mindegy,az intelmeket megfogadom,ovatosabb leszek.
Régebben, amikor még nem igen ismerték/hasznàltàk a franciàk a piros paprikàt, valoban vilàgosak voltak, mert ki tudja mennyi ideig tàrolòdtak az àtlàtszò üvegcsékben, mivel azt persze nem tudjàk, hogy a paprika fényérzékeny és elveszti szinét-zamatàt a fényben. Azòta, hogy többen vàsàroljàk, frissebbnek làtszik, mindenesetre én kénytelen vagyok ezt hasznàlni, mert nem tùl sûrûn jàrok haza.:(
Hihi! Làtom te is fölfedezted, hogy az orosz uborka felel meg a legjobban a mi szàjizünknek...:)))
Amikor még Pàrizsban laktunk, ott volt egy "ötvenhatos" hentes, aki mindenféle magyaros kolbàszàrut, egyéb ételeket készitett és àrult. Azota ô nyugdijba ment, s lassan kihal ez a generàcio, amely még igyekezett megôrizni a magyar szokàsokat (ételben is). :(
A gyerekeim imàdjàk a màkos ételeket (kalàcs, tészta), de màr jò rég ota nem tudtam csinàlni. Màkot még csak lehet talàlni (az sem egyszerû mindenhol), de a daràlàs a probléma, mert egy költözködés alatt elvesztettem a jo kis magyar màkdaràlòmat...:(
Az elsô idôkben nem tudtuk megenni a francia kolbàszokat (charcuterie) annyira rossznak talàltuk (késôbb az ember hozzàszokik, ha nincs màs), hiànyzott a pirospaprika is, de ma màr lehet kapni minden boltban, amiota divatba jött a franciàknàl, hogy mielôtt megsütik roston a husokat, beszòrjàk paprikàval (csak azt kérdezem magamtol, nem ég-e meg a paprika?).
Egyedül Baszk orszàgban talàltunk a magyarhoz hasonlo kolbàszt, kellemes meglepetés volt.
Errôl jut eszembe, hogy olvastam egy történelmi tanulmànyban, hogy a mi népünk konyhamûvészete évezredek òta "fôzôs-pàrolòs", (vagyis bogràcsban, fazékban fôzzük, pàroljuk inkàbb a hùst, s az esetleges sütés elôtt is legalàbb bepàcoljuk), ugyanakkor a nyugati népeké "sütôs" (nyàrson, sütôlapon, ràcson sütik a hust - és azt sem eléggé, félnyersen eszik). Egyszer vacsorameghivàson a hàziasszony keveskedni akart nekünk (férje magyar volt ô francia) és ràntott csirkét tàlalt nekünk. Azonban a csontoknàl véres volt, ami ugye baromira undorito nekünk magyaroknak.
Ha màr Elzàszrol is van szo, a choucroute -juk (savanyitott kàposzta) borzalmas. Iztelen, külön vannak hozzà adva a kolbàsz és füstölt darabok, semmi lé rajta....Hol van ez a magyar töltött kàposztàtòl, vagy székelykàposztàtòl ? (az utobbit gyakran készitek, a gyerekeim imàdjàk, sôt francia vendégek is elismerik, hogy sokkal izletesebb a choucroute-nàl).
Hat pontosan-e miatt kedvelik az en lanyaim a zacskoslevest, mivel sok so van benne, tenyleg ritkan eszunk, vegetat en egyaltalan nem hasznalok mivel baromira sos, de itt is lehet kapni. Fruktozt is talalhatsz , szerintem barmelyik bevasarlokozpontban. Mi rengeteg mezet fogyasztunk, igy cukorbol kb 1 kg fogy evente.
Biobolt, szinte mindenhol van , persze nagyobb varosokban, mi egy 3500 fos faluban lakunk, itt nincs biobolt. A bioboltok itt is nagyon dragak, viszont van egy ket aru amit csak onaluk lehet megkapni, pl: gesztenyelisztet, tokmagolajat csak ezekben a boltokban talalsz.Eleg nagy valaszteku boltok vannak, az otthonihoz kepest, viszont-teny itt is nagyon draga.
De ez nem azt jelenti, hogy nem lehet bio dolgokat fogyasztani, mivel itt Francihonban a bevasarlokozpontokban is lehet biot kapni, megvan a sajat markajuk, s joval olcsobb.Talalhatsz Auchan-nal, e.leclerc-nel, s carrefournal is.
Melyik olcso, mindegyik draga- amikor Toulouseban laktunk Auchanba jartam, megfelelt.
Jelenleg e.leclerc-nel vasarolok mivel naluk van Drive, ami annyit jelent, hogy interneten megrendelem a liszt, tej, mosopor...stb, kifizetem, s csak beugrom erte, a csomagtartoba rakjak, s ennyi( hozza kell tenni, UTALOM a bevasarlast. S a friss aruert viszont a kiskereskedohoz jarok, itt kozel hozzam van egy csarnok ott nindent megkapok, teny dragabb, de jo.A husaru a hentesnel dragabb, de jobb. De neha vannak olyan bevasarlo kozpontok, ahol jo a hentes aru, ki kell probalni.Mi ugy vagyunk vele, inkabb kevesebbet, de jobbat kajalunk.
Szoval, csak hogy a tudomàsodra adjam, teljesen "civil" foglalkozàst üzôk mostanàban, ugyhogy még ha akarnék sem tudnék Neked segiteni, mert senki ilyen vagy ehez hasonlo munkakôrben dolgozo emberkével nem tartom a kapcsolatot....
Azert kerdezd meg de ha folmennek strasbourgba akkor ugye ugy erne meg,hogy pentek-szombat ejszakara.Ha mar egy ilyen hetveget megkapok maris elorebb vagyok valamennyivel.Azert koszonom,hogy valaszoltal.Ugy latszik a civilek elvannak a sajat kis rozsaszin vilagukban...legalabb mi tartsunk oszze.
Én pont a rendszerváltás előtti évben voltam kint először, kiküldetésben pár hónapot dolgoztam Párizsban. Már akkor többen kérdezték is, hogy nem akarok-e kint maradni. Hogy is maradhattam volna, amikor a kicsi gyerekeim itthon voltak, pedig harmincegynehány évesen talán lett volna esélyem. A szivem azóta is odahúz, néhányszor "kiszöktem" kis párizsi levegőt szívni. :))
Most én nyüstölöm a gyerekeimet, hogy amint lehet menjenek ki a nagyvilágba tapasztalatot gyüjteni, nézzék meg, hogy merre hogyan élnek az emberek.
Olyan nincs, hogy utolsó esély, még én is reménykedek, hogy valami összejön. A nagymamám is ötven évesen kezdett új életet egy egész új környezetben, bízom magamban én is.
Szorítok, hogy sikerüljön nektek, nem szabad görcsölni és holmi félre magyarázott kispolgári szokások miatt megragadni valahol, ahol nem érzitek jól magatokat! Vive la liberté! Sok szerencsét hozzá. :))
Sajnálom, hogy így elszaladt az időd... Kívánom, hogy sikerüljön az itthonmaradásból kihoznod a legtöbbet!
Én is kábé úgy érzem, hogy az utolsó esélyünk így harmincévesen. Gyerek van már egy, de még pici. Úgy érzem, neki sem fog ártani, hogy kint próbálunk boldogulni.
A biobolt divat odakint? Ott is nagyjából megfizethetetlenek a bio-árak?
Nekem a leveskockák/porok nem annyira jönnek be, viszont találtam sómentes ételízesítő keveréket (Vega Mix - a sómentesség van aláhúzva) itthon a Sparban. Ilyesmit is itthonról kellene vinnem?
Plusz ami még nekem fontos: kristálycukor helyett fruktózt használok - azt árulnak Frankhonban?
Ár-érték arányban szerintetek melyik a legjobb áruházlánc?
Hol lehet a legolcsóbbanbevásárolni? A kis sarki fűszeres (ha van ilyen) jellemzően kint is drágább, ugye?
Itt nincs, legalabb is nem olyan mint otthon.Van valami hasonlo-brousse a neve, de nem az igazi, ha turopogit csinalok, ahhoz jo, teny turogombocot meg nem probaltam csinalni belole...nem ad hozza kedvet.
Fuszerpaprikat , en annyit szoktam kihozni ami eleg egy evre, leveskockabol szinten. Mar lattam itt is fuszerpaprikat-ami magyar szarmazasu volt-de olyan sapadt fuszerpaprikat meg eletemben nem lattam.Mi eleg sok magyar zacskoslevest(tudom rohelyes) szoktunk kihozni, mivel a lanyaim ugy tartjak, hogy a magyar zacskosleves sokkal finomabb, mint a francia, teny otthon joval nagyobb a zacskosleves valasztek.Igy amikor este hetkor erunk haza, jo kis majgombocleves...5 perc, s vacsora.
Ami a csemegeuborkat illeti, s azt talalsz szinte minden Auchanban, edes-savanyu orosz ubi az ami a mi uborkankra hasonlit a legjobban.
De ha ti Oise megyebe mentek, tehat Parizs nincs messze szerintem talalhatsz, lehet nem magyar uzletet, de szlav elelmiszer uzletet, s ott lehet neha olyan dolgokat talalni, mint nalunk.
Ja es amit en is fel fogok keresni, zsido-koser elelmiszerbolt, szerintem naluk is lehet egy_ket dolgot talalni.
Lett volna rá egy fogadásom, hogy a rudi hangzik el legelőször. :)
A franciáknál sincs túró? Mondd, hogy csak te nem tudod, hogyan kell túrógombócot, stb. csinálni belőle! Azt reméltem, ez csak a svájciak nyavalyája... Legalább valami natúr krémtúró-szerű vacakban reménykedem.
TURORUDI az igazi, amikor otthon vagyunk mindig feltoltom magamat, na meg a Dunakavics, azt legalabb ki lehet hozni, s tarolhato. Egyebkent mas nem, itt annyi fele kaja van, hogy ha haza kellene menni, biztos kis idobe tellene mire ujra megszoknam a magyar kajakat.
Nekem csak a gyerekkori kajak hianyoznak, derelye, turosgomboc, smorni.....
Úgy néz ki, hogy a férjem munkát kapottegyOisemegyeikisvárosban.Hamindenjólmegy,ajövőévetmárottkezdjük.:)
Olvasgatlak Titeket, és közben szokom a gondolarótot. Biztos lesznek még kérdéseim, de elsőre ez jut eszembe: melyik élelmiszer hiányzik Nektek itthonról?
En is ugy gondoltam mar regebben, hogy Elsac jo lenne kezdetnek, vagy akar hosszabb tavon is, mert ott inkabb nemetek laktak/nak, es talan nem annyira nagy elvaras az a p"osze, europa legrondabb nyelve (FR), csak minimalis szinten, es a svabok talan tesznek bele ha rosszul beszelem a franciat. Masik elony, hogy nincs tenger, mert utalom a parat, es nyirkossagot.
(de ezt csak tippelem, eleg regen annektaltak mar a franciak a nemetektol azt a videket, azota biztosan sok idegent betelepitettek, hogy a nemet etnikumot fellazitsak..a lakossag etnikai osszetetelerol semmi infot nem talaltam).
Szoval mit mondassz? 1000 szó Francia (messzemenoen nyelvtan nelkul) es jó német és angollal belevágjak Elszász-ba? Arra gondoltam kocsival bekarikazom a kornyeket, es valahol kiveszek egy putrit...aztán nézek valami buszos melot vagy kamionost,,van nemzetkozi szllitmanyozasim, asszem ez a fimo ott. Vagy mosogatok eleinte, kein/ne pas problem.
.....................
Rufella! Nem akarok en hazudni a kiseroben, csak azt a par sort irni amit alabb es leirni, hogy csatoltam a cv -met .
Na jó, nekiesek egy megfogalmazasaba, es majd kijavitjatok.
UI: Milyen fura, hogy nem sok hely van a vilagon ahol jol erzik magukat az emberek. Nem hiaba kulfold , az megis kulfold.
Ez egy jo zene , a kulfoldon eloknek sokat mond/jelent a tartalma:
Itt teny a munkapalyazatra ket papirt kell elkuldeni,- vagy lehet, hogy otthon is igy van most mar. 1 oneletrajz 2 motivacios level, amiben leirod miert is erdekel teged ez a melo, s miert is te vagy a legmegfelelobb .
akkor vegul is normalis a reakciom, nem en hulyulok...koszonom megnyugtattal.
S tenyleg nalam is ez a furcsa allapot van, hogy itt sem vagyok itthon, s sajnos most mar Magyarorszagon sem vagyok otthon. Az lenne a legjobb, az egesz csaladot becsomagolni, s utnak indulni...csak meg nem tudom hova?
Az teny, hogy a francia mindig minden korbeir , mintha itt mindenki tok hulye lenne.
Elzàszba még én is elmennék...ugyanis azon gondolkodom hovà költözzek, mert itt Bourgogne-ban semmiképpen sem akarok tovàbb maradni. A tàj és épitkezési stilus tetszik arrafelé (de nem tul merev, rideg a német-keverék lakossàg?).
Hàt tôlem ezt ne kérd! Hülyét kapok a CV és a 'lettre de motivation' iràsàtòl! Fôleg az utobbit nagy hülyeségnek tartom, mert mindenki csak hazudozik benne, probàlja eladni magàt (màssal iratja meg, ami màr nem lehet ôszinte), lényeg hogy szép legyen, tetszen a munkàltatonak (ja és vigyàzat a nyelvtani hibàkra, fontos !) és behivja egy 'entretien'- re. Aztàn ezen az elbeszélésen dôl el, hogy felvesznek-e vagy sem.
Fantasztikus, hogy mennyire màsképpen tudjuk làtni a franciàkat.
Nekem meg pont az a véleményem, hogy a franciàk nem "lazàk", hanem stresszesek (fôleg munkahelyeken), s màsokkal is beszéltem màr, akik jàrnak pl. Angliàba, s azt mondjàk, hogy az angolok a lazàk (cool), nem idegeskednek, nyugodtak stb.
En nem sokat dolgoztam hàzon kivül, de mindenki akivel beszélgetek azt mondja, hogy a munkahelyeken egymàs között nagy a furkàlàs és a fônöki nyomàs (ki nem hallott az öngyilkossàgok sorozatàròl pl. a Renault-nàl és a France Telecom-nàl?).
A tv-ben itt is megvannak a "gyôzikés" mûsorok (màr ahogy képzelem, mert nem ismerem a hazai tv-mûsorokat), a sok jàték, vetélkedô, amikor szinte semmi tudàssal sok pénzt lehet nyerni (utàlom ezeket), a zenei mûsorokat sem szeretem (variété), mit érdekel engem Claude François vagy Johnny (Smet) Hollyday unos untalan; a sztàrok élete itt is àllandoan napirenden van (ez sem érdekel)...
Abban viszont egyetértek, hogy bàrmennyire örülök ha hazamehetek, egy idô utàn visszavàgyok én is. Tul régota itt vagyok (de nem itthon)s otthon sem érzem màr olyan jòl magam. A magyarok is megvàltoztak. Megfertôzte gondolkodàsmodjukat a kapitalizmus, a pénz imàdata, a törtetés (aminek megvannak ugyan a lélektani okai, de kàr hogy igy van...:(
"..nem is akarom tudni..." - félelmedet csak igazolni tudom, mert én màr igy vagyok vele. 25 évvel ezelôtt még törtem magam a tanulàssal, a kiejtéssel (a raccsolàst is), de azòta egyre kevésbé (sôt néha màr egyàltalàn) nem érdekel jòl mondom-e és több hibàt ejtek mint 15 évvel ezelôtt.
A baràtnôm példàja még rosszabb, mert ô sosem szerette a francia nyelvet, s sosem vett erôt magàn, hogy jol megtanulja. Francia férjével Mo-n ismerkedett meg és a kezdetekben angolul kummunikàltak, sokat utaztak (férje munkàja miatt) észak-afrikai orszàgokban, Usa-ban 5 évig éltek, s amikor végül letelepedtek Fr.o-ban, az elsô perctôl fogva ellenszenves volt neki az orszàg, a népe és a nyelv is.
Zsoltinak is szol a következô:
A volt férjem sem vett sosem erôt magàn (ô németes volt), mert sosem szerette a francia nyelvet. Nem azért mert "sötét", sôt nagyon is értelmes, sok tudàsa van történelmi területen és szakmailag is. De a francia nyelvet elmaradottnak tartotta a nyelvtani nemek miatt, értelmetlennek az iràsmodjàt (màs iràs - màs kiejtés), nyelvtanàt logikàtlannak, bonyolultnak, gondolatmenetét hosszadalmasnak ( amit a magyar nyelv pàr szoval ki tud fejezni, a franciànak körül kell irnia)....stb. Körmönfont, felületes a fr. nyelv, - mint az emberek is -, félreértésekre ad lehetôséget amikor ugyannak a szonak több jelentése is van. (Jellemzô, hogy rengeteg szojàtékot lehet csinàlni fr. nyelvvel emiatt)....
Van Nimes-ben egy magas,szőke,salgótarjáni srác,'02-03 körül szerelhetett le,CEA-ban volt."E"-vel kezdődik a neve.Mikor utoljára beszéltem vele akkor ezt csinálta.Sajna azóta ellopták azt a telómat,amiben benne volt.
Pár volt társamat megkérdezem akik lent maradtak,hogy tudnak-e ilyen melót.
Ha itt lennél Strasbourgban akkor azonnal tudnék segíteni,mert a volt litván és fehérorosz szakasztársaim ezt csinálják hétvégente.
"es a nok , hogy itt lennenek a legszebbek a vilagon, azt is valoszinuleg a magyar nok talaltak ki :-)"
.........................................
Azért van benne valami!;)
"Hol a legerdemesebb elni, keresgelni? En mondjuk a hegyvideket szeretem(a tenger nem erdekel)
Hol van alegtobb munka? Es hol van a legkevesebb arab/neger? (ezeket nem kedvelem), gondolom kisvarosok inkabb."
...........................................
Gyere Elzászba!:) Hegy van,tenger meg innen van a legtávolabb!:) Az ország második leggazdagabb régiója(ile de france után,de az tárgytalan a sok arab/néger miatt). Strasbourg,Mulhouse kivételével nincs olyan sok belőlük,viszont sok a török. A kisvárosok gyönyörűek,nincs sok arab/néger. Falvakban,kis városokban is rengeteg cég van,így szerintem lehet találni munkát.
"Az alpesi regiorol tudsz valamit?"
......................................
Nagyon szép,de nagyon fárasztó egy nagy hátizsákkal bejárni,főleg ha egy nem normális századpk-d van.:)))
Osszessegeben lehet azert adni ugy gondolom egy 8-ast a 10 es skalan Fr-ra. Ez akszelan .
Tudom mindenki lazitani jon ide, es nem konkret erofeszites altali segitseget nyujtani masoknak.
Hogy is kezdjem, Ti itt akik mar kint eltek regota, ismeritek mire mozdunak (reagalnak, eszjarasukat ismeritek az Fr-nak). --> Cv-m leforditva, mar csak egy par soros erdeklodes kellene melle amivel megkeresem a helyeket. Angolnyelvteruleten tudom a leghatasosabb megirast ami eleg szimpla, de itt meg nem (ugyanis nyelvbol-nyelvbe csak szaraz forditast vegezni ugye nem lehet).
Csak ennyi kellene ha valamelyikotoknek lenne kedve egy ilyen forditasra. so-allors (abszulute nem kell nyelvtani hibaktol mentes legyen, sot kell is,,,mert kulfoldi vagyok, es akkor nem gondoljak, hogy jovo-meno vagyok fr.nyelvtanarkent :-))
Kedves Holgyem / Uram,
Erdeklodnek ures allasok irant az onok cegenel/hoteleben/stb szezonalis, vagy allandora is.
Tapasztalatom van : Londinerkent, karbantartokent, turabuszvezeto/idegenvezetokent (1-55 szem.), de barmilyen egyeb munka is erdekel, akar konyhai, ski lift kezelo, stb.
Utazni napokon belul tudok.
Oneletrajzom csatoltam, kerem tekintsek meg
Udv : ZSolt
szigoruan ha valamelyikotoknek ideje es kedve van a forditasra....mas is épulne belole.
digicatnek: a 7 honapot szezontavra ertettem Maj-Nov Nyar=Fozezon ami 7 honap <nyár< +-