Keresés

Részletes keresés

Goldman Emma Creative Commons License 2014.12.27 0 0 10614

Ha jól értem, a probléma lényege, hogy mindenféle szemét, hajuknál előrángatott kötözködéseket vezet elő a kollégáknak, és csodálkozik, hogy nem kap választ. Nekem semmi érdemit nem írt, bármit, amit "el lehetne intézni", csak újra és újra ugyanazt, hogy de miért nem kap választ. (Meg hogy miért nem írom nagybetűvel az uramat, amikor azt írom neki, hogy Tisztelt uram!.) Ötödik válaszomban megkértem, hogy ezt a beszélgetést majd akkor folytassuk, amikor mondandója is lesz. Most itt tartunk. De ha tud valaki egy állást, bármilyet, feltétlenül szóljon. (Csak halakkal ne kelljen foglalkozni.)

Előzmény: _Nyuszi (10613)
_Nyuszi Creative Commons License 2014.12.27 0 0 10613

Érdemit, vagy úgy általában?

Előzmény: Goldman Emma (10611)
_Nyuszi Creative Commons License 2014.12.27 0 0 10612

Tegnap az egyik barátnőm mutatta az itt telelő német rokonaitól kapott sál-sapka-kesztyű kombót. Amíg sétáltunk a városban, kénytelen voltam németül beszélni (már amennyire tudok), nehogy az újsütetű kötöttárukat kizárjam a magasröptű eszmecserénkből.

Előzmény: Goldman Emma (10609)
Goldman Emma Creative Commons License 2014.12.27 0 0 10611

Karácsonyi abszurd.

Harmadik napja sűrű levélváltásban áll velem egy pasas, akinek az a fő baja, hogy a cégünktől nem kap választ a leveleire. :-)))

Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2014.12.27 0 0 10610

Ulan Bator után a leghidegebb főváros vagyunk. Szívesen látunk hát!

Előzmény: Alexander Demeter (10607)
Goldman Emma Creative Commons License 2014.12.27 0 0 10609

Az imént, amikor lementem vásárolni, eldöntöttem, hogy keresek valami sapkát. Én! Azt hiszem, nincs is sapkám.

 

Előzmény: _Nyuszi (10606)
Boszorka Creative Commons License 2014.12.27 0 0 10608

Pontosan!:-)

 

Ma viszont a napon direkt meleg volt. Tegnap is a szél miatt akartam megfagyni este.:-(

Előzmény: Alexander Demeter (10607)
Alexander Demeter Creative Commons License 2014.12.27 0 0 10607

Már csak valami rendes havazás hiányzik!

(Tudom, menjek Tamáshoz Ottawába.)

Előzmény: Goldman Emma (10605)
_Nyuszi Creative Commons License 2014.12.27 0 0 10606

Tegnap éjjel vártam a 8-as buszt, majd' megfagytam. Utána a Döbrentei téren a 86-ost, a Duna-parton. Na, ott tényleg hideg volt; a Sas-hegyen ezt még nem éreztem. :( Kínomban néztem a Dunát és próbáltam nem arra gondolni, hogy én hülye, miért szövetkabátban indultam el...

Előzmény: Goldman Emma (10605)
Goldman Emma Creative Commons License 2014.12.27 0 0 10605

Hinnye, de rohadt hideg van.

Goldman Emma Creative Commons License 2014.12.26 0 0 10604

Abból dehogy, sőt, a főzést tartom az egyik legkreatívabb időtöltésnek. Én csak a rendetlenséget és a hisztérikus, kényszerű rohangálást utálom, ami a karácsonnyal itt együtt jár. (Mai élmény. Fiatal leány álldogál a pénzváltó előtt, kétségbeesetten kérdezi, miért van zárva. Mondom, mert karácsony van. Erre ő: karácsony tegnap volt. Ja kedves, a maga hazájában. De itt három napig tart. Aztán meg jön majd a hétvége.)

 

Előzmény: Tamas(Ottawa) (10603)
Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2014.12.26 0 0 10603

Abban a hiszemben voltam, hogy most egy évre eleged van a sütésből-főzésből...

Előzmény: Goldman Emma (10602)
Goldman Emma Creative Commons License 2014.12.26 0 0 10602

Remélem, a tortát is elmeséled. :)

Előzmény: John Howard (10599)
Goldman Emma Creative Commons License 2014.12.26 0 0 10601

Őrület...

Előzmény: Alexander Demeter (10600)
Alexander Demeter Creative Commons License 2014.12.26 0 0 10600

Na szóval: petrezselyem az, de valóban Heston Blumenthal módra.

Igazából tiramisu ez,virágcserépbe töltve, a tetejére csokoládéföldet kell szórni.

A zöldséget el kell dobni, s a többi fogyasztható.

 

 

Előzmény: Alexander Demeter (10582)
John Howard Creative Commons License 2014.12.26 0 0 10599

Holnap (illetve már ma) stefánia vagdalt, meg felszúrok egy darab karajt, és "megdugom" egy fél szál gyulai kolbásszal - ezek elvannak egymás mellett a sütőben. Hozzá hagymás krumplisaláta lesz; ez már elkészült, mert jobb, ha összeérik legalább egy napot. A húsneműek hidegen, vékonyan szeletelve még jobbak talán, mint frissen, ha marad huszonhetedikére, amikor meg az elmaradhatatlan névnapi torta sütése fog lefoglalni...

Goldman Emma Creative Commons License 2014.12.26 0 0 10598

Áldott, békés.... miiiiiii??!! :-)

Előzmény: John Howard (10595)
Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2014.12.26 0 0 10597

Te csak ne csigázzad... már így is transzban vagyok...

Előzmény: John Howard (10596)
John Howard Creative Commons License 2014.12.26 0 0 10596

Ja, és a felvágáskor leeső szélekből helyes kis pogácsákat is szokott gyúrni-szaggatni; a tetejét keresztben bevagdosva szépen kinyílik sütéskor, mint egy kis virág...

Előzmény: John Howard (10595)
John Howard Creative Commons License 2014.12.26 0 0 10595

Végülis... Ne csak Kanadában legyen ismert. ;-)

 

Édesanyám is sokszor készítette jeles ünnepekkor, szerencsére el tudtam még lesni tőle. Ő ráadásul a variációját szerette szinte kizárólag, mi, többiek, meg a sajttal szórtat. Emma, figyelj!

 

Sajtos-sós stangli

 

Hozzávalók:

  • 25 dkg kockamargarin
  • 25+10 dkg liszt
  • 25+10 dkg reszelt sajt (legalább kétféle, pl. Pannónia és Emmentáli, lehet kevés füstölt is)
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 tojás
  • 2 tojás sárgája
  • fél csomag (kb. 1 dkg) sütőpor

Elkészítése:

 

A liszt nagyobbik részébe belemorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a sütőport. Alaposan összegyúrjuk, beleütünk egy egész tojást, és még egy tojás sárgáját. Erősen sózzuk (a fenti mennyiségeknél 4-5 kávéskanálnyi), majd lassan hozzáadjuk a tejfölt és a maradék lisztet. Addig dolgozzuk ki, amíg kellemesen gyúrható, nem ragadós állományú lesz. Akkor jó, ha sem az edényhez, sem a kézhez nem tapad. Ekkor belekeverjük, belegyúrjuk a reszelt sajt nagyobbik részét. Ügyeljünk arra, hogy teljesen egyenletes legyen az eloszlása, kívülről ne látsszanak a sajtdarabkák. Kis cipót formázunk belőle, és legalább fél órára állni hagyjuk. Lisztezett gyúródeszkán (a deszkát és a sodrófát időnként lisztezve) kb. fél-egy centiméter vastagra kinyújtjuk. Tetejét megkenjük csipetnyi sóval elkevert tojássárgájával, megszórjuk gazdagon a maradék reszelt sajttal, és késsel, vagy inkább tésztarollerrel kb. 10 centiméter hosszú, kisujjnyi széles rudakat vágunk belőle. Nagyon vékonyan kivajazott, liszttel vékonyan megszórt tepsibe tesszük, és 200 oC-ra előmelegített sütőben 25-30 percig, illetve a sajt megpirulásáig sütjük. Vigyázzunk, hogy ne száradjon ki a tészta, vagy ne égjen meg az alja!

 

Variáció: a tetejére reszelt sajt helyett kevés egész köménymagot is szórhatunk!

Ma gyorsabb akartam lenni a két tepsi között, ezért a kilisztezés helyett - hogy ne kelljen közben mosogatni az egy tepsimet - sütőpapíron próbálkoztam. Tökéletes az eredmény; tisztább, szárazabb, biztonságosabb érzés!

Előzmény: Boszorka (10593)
Goldman Emma Creative Commons License 2014.12.25 0 0 10594

Ááááá, drága anyósomnak volt egy ilyen stanglija, szegény, inkább gyártotta tonnaszám, mint hogy elárulja a receptjét. Anyám úgy hívta, "a kábítószer".

 

Előzmény: John Howard (10591)
Boszorka Creative Commons License 2014.12.25 0 0 10593

Ide írhatnád a receptet, ez egy off topic itt.:-)

Előzmény: John Howard (10591)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.25 0 0 10592

Ezt kaptam karácsonyra tesótól. Néhányat közülük még én címkéztem fel, viszont sehol sincs megemlítve (vagy én nem találom), hogy a fortepanról vannak a képek.

John Howard Creative Commons License 2014.12.25 0 0 10591

Olyan gyorsan fogy, hogy alig tudtam belőle menteni holnapra is:

 

Előzmény: John Howard (10579)
Goldman Emma Creative Commons License 2014.12.25 0 0 10590

:-) Azokat én is nagyon bírom. Súlyos őrült, lehet, hogy a főztje nem nagy szám, de szobrásznak simán elmegy.

Egyébként petrezselyemnek néztem, de akár lóhere is lehet. :)

Előzmény: pégés (10588)
gybind Creative Commons License 2014.12.25 0 0 10589

Olyan zellerszerű képződmény. :)

 

Előzmény: pégés (10588)
pégés Creative Commons License 2014.12.25 0 0 10588

Bocsánat ha zavart okoztam, de mivel nem tudtam hogy valójában mi van a képen, azt hittem olyan mint amit az a manusz csinált (pl olyan mintha föld lenne de ehető valamiből van stb stb)

Előzmény: Goldman Emma (10587)
Goldman Emma Creative Commons License 2014.12.25 0 0 10587

Eddig nekem is összeállni látszott, de a három Michelin-csillagos Hestonnál kezdtem elveszteni a fonalat.

Előzmény: manhattani (10586)
manhattani Creative Commons License 2014.12.25 0 0 10586

Szerintem arról van szó, hogy aki a karácsonyi ünnepek alatt megevett egy egész marhát, az utána legeljen.

Előzmény: Goldman Emma (10585)
Goldman Emma Creative Commons License 2014.12.25 0 0 10585

Fejtsétek már ezt meg nekem, mert kilyukad az oldalam.

Előzmény: pégés (10583)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!