Én is itt vagyok, folyamatosan olvaslak titeket, és nagyon szeretem az összes eszmecseréteket, mert rengeteg érdekességet tanulok tőletek! Most, hogy már idén 3 napon át belepillantottunk kicsit Boszniába, és nagyon megfogott az ország, még jobban érdekel minden, ami a szokásokhoz, történelmükhöz, természeti szépségeikhez kapcsolódik. Beszélgessetek csak így tovább, örömmel olvasom (és szerintem sokan vagyunk így)! És ha néhol tudok, örömmel kapcsolódom majd.
És nagyon várom a folytatást, hogy vajon milyen élmények vártak még rátok a hegyen :)
Huszonhét év börtönre ítélte kedden Momcilo Perisic egykori jugoszláv vezérkari főnököt, a "Szarajevó elleni ostrom vezetőjét" a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék.
Tényleg, ez nekem is feltünt, de gondolom ennek azért köze lehet a fentebb lévő vizgyűjtőknek is, de ha lejjebb kavarsz Metkovicnál már rendesen van benne víz. Hihetetlen, de ezek a keskeny részek, szinte át lehet menni rajta gyalog, odébb meg hirtelen nagy folyóvá válnak. Biztos van ennek is ésszerű magyarázata, amit mi itten csak kerűlgetünk. Na meg közben elfeledkezünk a Kravica vizesésről, hiszen a Trebizat is itt folyik be a Neretvába, ami gondolom én, azért csak duzzasztja a vizhozamot.
Ne parázz, emoj! Elég, ha a többi kisebb mellékfolyó összeadja a szükséges vizet, amit mi, 1xű túristák, mint Neretvát +csodálunk a kanyonban.
De, vmi igazságod lehet, mert augusztusban nekem úgy tűnt, hogy Pocitelj környékén mintha kiszáradt volna a Neretva, olyan barna förmedvények magasodtak a mederben, mint elszáradt algák, s nem láttam a vizet sehol, de nejem mondta rosszul látom. Azóta nyugodt vagyok. Ő tudja! :)
Örülök mindkettőtöknek, mert a nyár elmúltával el szoktak innen is tűnni az érdeklődők. Ígérem folytatom majd a beszámolómat is. Ma viszont meccset néztem, jelenleg meg pörög a gép ezerrel és készül a következő panoráma kép.
Maso (Mahmud) Cico barátom a szarajevói normalitás eklatáns képviselője (sajnos a drámai események fizikai sérültje is), a korai BiH légügyi igazgatója (1 darabig), tőle tudom, min mentek át anno. Ahogy írod: döbbenetes!
Erről jut eszembe, nehogy leűljön a topik - habár nem hiszek ebben mert The Rible sem fejezte be a beszámolót, aztán gondolom azért Ephedrin is rejteget még mondanivalót. Van egy mai hírem. Hallottátok, hogy a Neretva forrása fent a hegyen teljes egészében kiszáradt 10 km hosszan, amire még a legöregebb Neretvánok sem emlékeznek? Több kisebb nagyobb mellékfolyó táplálja lentebb a folyót, és a helyiek szerint baj lesz ha nem esik az eső még napokig.
Nagyon is érdekesek vagytok. Rendszeresen olvasom az oldalt, meg Montenegrót. Nagyon izgalmas útjaitok lehettek. Már megfogalmazódott bennem, hogy egyszer el fogok menni. Most gyűjtöm írásaitokból az ötleteket. Hozzászólni nem tudok, mert nincs tapasztalatom, csak átutazóban jártam Boszniában Sarajevo-Mostar úton, ami nagyon tetszett. Csak írjatok, én - és szerintem sokan mások - olvasom.
Vajon miért? Nem hiszem ,hogy unalmasak lennénk. Úgy látszik itt nem írnak az autopálya dijakról, arról, hol homokos a part, miként kel ki a leánder és milyen idő lesz a jövő héten. Nem hiszem, hogy nem olvasnak bennünket, hiszen érdekli a népet Bosznia.
Amikor első utam Sarajevoba vitt, mármint a háború után, feltünt, hogy az értelmiségi család egyetlen egy könyv birtokában sincsen. A ház épségben megmaradt, belövések tarkitják a mai napig, kérdésemre, hova lett a könyvtár, természetes hangon azt mondták, ezzel főztünk, mármint azt amit szerezni tudtak. Én ott voltam a háború előtt és utánna is közvetlen, elmondani nem lehet, hogy mit éltek át az ott élők. Napokig szájtátva hallgattam a történeteket. Első utam a Bezisztánba vezetett, ott vettem meg azt az orvlövész térképet, amiről a felrakott beszámoló is ír. Nem tudom miért, de félve őrzöm, mint valami ereklyét. Döbbenetes!
Nos, mégegyszer átszaladtam az ominozus cikken, de már elrejtették, azért megtaláltam, nem ír dátumot, csak annyit, hogy tegnap, és hogy évente tradicionális rendezvény, szerintem ez azt jelentheti, hogy a tegnapi naphoz kötődik. Kihangsúlyozza, hogy a helyiek nagyon ragaszkodnak hozzá. Ha megjegyzed a dátumot, jövőre nagy eséllyel indúlhatsz neki ismét a bulinak.