Nem minden a túlnyúlás hossza. Az A33-omon a pirossal jelölt rész elég rövid, mégis kellemes a billentése. Ahogy írtam, mozgásban a legközelebb áll a B3-hoz ennek ellenére. Viszonylag gyors is.
Az alsó billentyűzet a Fatar SL161 túlnyúlása ugyanolyan rövid, de mégis puhább, az már lényegesen lassabb. (viszont könnyű a doboz súlya)
A Fatar waterfall szerintem egy digitális zongora átalakított billentyűzete, ahogy korábban a Viscount/Oberheim DB5-é is volt. (az puhább és lassabb)
És végül egy B3/M3 billentyűzet. Már az is érdekes hogy egykarú emelő, nem kétkarú mint a midibillentyűzeteknél, mert a függőleges acéllap maga a rugó. El tudnám képzelni hogy ilyen rugózással kellemesebb mozgású lenne a Fatar termék is a mostani tekercsrugózás helyett. Két nyíllal jelöltem további érdekes leletet, hogy egy-egy sokat megélt orgonában miket lehet találni! :-D
A rugókat csak cserélni lehetne, állításra nincs mód sajnos. Ez viszont drága művelet lenne, ráadásul nem tudom hogy lehetne vkinek elmagyarázni, hogy mennyivel gyengébb rugót adjon. Csak próbálgatással lehetne vmi szervizben legfeljebb...
Amúgy a billentyűkkel nincs baj! 5 cm-t nyúlnak be a hangszerszekrénybe (én is megmértem az E3-on). Vannak olcsó szintik ahol ez mindössze 8 mm, tehát nincs még 1 cm sem!
Viszont pótmegoldásként 400 Ft-ból vettem egy kupac öntapadó autófelni súlyt. Azok szépen be lettek ragasztva a billentyűk alá, így kicsit javult a helyzet, 5 g / billentyű
VK-7 lett :))) Nagy kétkedéssel megnéztem ugyan a VR700-at, de nagyon le volt harcolva. Szóval..lehet nyugodtan röhögni...de az electro 5D-ről visszatéretem a VK-.7 hez. És pár óra játszadozás után nem bánom. Persze külső leslie szimulátorral, csöves előfokkal.
Az nagyon érdekes viszont, hogy én nem orgonkálás alatt érzem igazán keménynek, hisz ott fix a dinamika, sokkal inkább zongorillázásnál. (Volt zong.tanárom szerint viszont profi zenésznek jó technikájának kell legyen, mert azzal minden megszokható, úgymond mindegy min játszik. Jelentem, ezt én nem tapasztaltam még, mert hát csak amatőr vagyok.)
A Fatar (Nord) waterfall nagyon kemény az igazihoz képest. Ezért szeretem az A33-at. Az hasonlít a legjobban az igazihoz és más szerint is. A VK fehére is közelebb áll ehhez.
Tapasztalataim szerint a Nord electrok billentyűje jóval keményebb a VR760-énál, de ez is a ki mit szeret kérdés. Nekem nagyon puhány volt így a haverom 760-asa. Zongorája felejtős, de szerintem az lehet a VK7, 8-ban is. Kíváncsi leszek azért, Fegya végül mit fog venni az 5D helyett! :)
Tube!
Majd a klón meccsről pár sort megereszthetsz ha gondolod és van releváns információ.
De amúgy nem egyszerű dönteni. Mert a VR09-hez képest sokkal jobb rajta játszani a billentyűk miatt, és nem is néz ki rosszul. Csak ne lenne ilyen nehéz.
Annyi szól jelenleg az újabb Neo Vent2 mellett, hogy nem kell cipelni mint egy rendes lacit. (meg utóbbi nem is nagyon van mostanság eladó)
Nálam kb 1 évet töltött egy VR-09. Váltotta egy Korg Triton Extreme 88 és egy Roland VK7. Azóta se bánom (kivéve a súlyt) mert elég nehezek az utódok. Viszonot hangzásban ég és föld :)
Sokkal teltebb és jobb hangja van a régebbi cuccoknak az eddigi tapasztalataim alapján. A VK7 játék érzete is jobbat tetszik, kevésé annyira műanyag. (meg a hangja is)
Jelenleg a VK7 helyett gondolkodom egy Electro 5D cserén. Esetleg egy NeoVent2 leslie pedál vagy rendes leslie. Valaki póbálta már ezekkel? Valahol mintha azt olvastam volna hogy rendes leslie-vel már nem annyira jó a hangja.
A Roland Vr-09-et általában nagyon szereti akinek van. Volt, aki Nord Electro 4d-t cserélt, kiterjedt rajongó bázisa van a facebookon, és szerintem az összes klón között a legolcsóbb. Billentés terén túl nagy összehasonlítási alapom nincs a klónok és eredetiek terén, én amikor próbáltam egyet sokkal jobban bejött, mint amire számítottam a fórumos hozzászólások alapján. Ráadásul hangos, fönt is, lent is. A legújabb frissítéssel jött még egy kifejezetten rock-ra kihegyezett leslie szimuláció a már benne lévő 2-3 mellé. Nekem rhodes-okban egyáltalán nem jött be, viszont a szintetizátor része a demók és fórumok alapján is pöpec, és tekergethető.
Ahogy írtam, a VK7 sokkal rokkosabb. Tele van kiválasztható Marshall, Vox csöves láda szimulációkkal, állítható click on, off, leakage értékekkel, többféle lezliszimulációval, zengetőkkel. A későbbiek lényegesen kevesebb szolgáltatással bírnak. Javaslatom csakis rokkra vonatkozik a kedvező árkategóriából.
Következő péntekre tervezzük Bécsben s Klangfarbe-ban összevetni a C2d, XK5 és Viscount Legendet. Nem titkolt reménnyel hogy a Legend veri a többit és jazzre is végre lesz egy elfogadható.
Úgy néz ki, sikerül szereznem.. :) Vagy Motion Sound-ot, vagy 147-est. Már csak le kell csekkolnom. Köszönöm a javaslatokat! Már csak azt kell eldöntenem, milyen billentyű legyen hozzá. A VK7-est említetted..a VK8 gyengébb nála? Illetve ott van még lehetőségnek a VR-09. Nem tudom..
Egyetértek...a kiállításon egy órán keresztül próbálgattam, kerestem a választ, miért kerül ennyibe. De nem találtam.
Rendületlenül kutatok az E5D utódja után, mert nem jött be. Bár ezzel a Motion Sound cuccal felcsigáztál, de jelenleg sehonnan nem tudom beszerezni. Gondolkodom még valamilyen szimulátor (Burn vagy Vent) és egy Spacestation V3 kombinációján. Nem tudom...