Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2017.08.09 0 0 89

A sajthoz mikróban sűrítem be az anyagot, így sokkal kényelmesebb és nem pöfögi tele a konyhát és a karomat.

Előzmény: evodia2010 (88)
evodia2010 Creative Commons License 2017.08.09 0 0 88

Birs feldolgozásánál a lényeg, hogy nem szabad meghámozni, mert a héj tele van pektinnel!

Sajtnak minél sűrűbb legyen.

Ha nem elég kemény a sajt, sütőben lehet még utószárítani 40 fok körül....

Ha nedves és nem szellőzik, gyorsan bepenészesedik a kamrában a sajt.

A lekvárja tényleg nagyon jó süteménybe pl. zserbóba :) Zselésítőt nem igényel.

De van aki a pálinkára esküszik.

Előzmény: kivancsi253 (86)
evodia2010 Creative Commons License 2017.08.09 0 0 87

Hello, tudtommal gránátalmából van "dísz" és "termő" is. A dísz talán terem is valami nem túl értékeset, de télálló, míg a másik nem bírja nálunk a szabadban. Szerintem nézz utána jobban, vagy értekezz a szakértőkkel:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9181283&la=144757358

De lehet, faiskolai leírások is elmondják az infót....

Előzmény: kivancsi253 (80)
kivancsi253 Creative Commons License 2017.08.09 0 0 86

A birssajtot hogyan készíted? Egyszer én is próbáltam, de nem akart megkeményedni, úgyhogy végül pürének ettük.

A lekvár receptje is érdekel. Kompótot már kóstoltam, finom.

Sajnos csak bolti birssel volt dolgom eddig, az pedig ritka dolog, csak egyetlenegy helyen kapni nálunk, ami ráadásul nagyon messze van, és ott is csak néha. Van zártkertben egy birs alanyra oltott körtefánk, aminek a gyökeréből feltörtek a vadhajtások, és mivel sokáig gondozatlan volt a kert, szépen meg is erősödtek. Így most két fa él egy tövön. Sajnos egyik évben nem volt időnk elmenni leszedni, másik évben nem volt termés rajta, így még nem ettünk belőle.

Előzmény: Amita13 (84)
CBNora Creative Commons License 2017.08.09 0 0 85

Én lekvárt is szoktam. Nagyon finom, süteménybe sokszor pótolja a baracklekvárt.

De tényleg finom kompótnak is, vegyesen is, ahogy írod.

Ezen kívül a birs díszfának is jó, gyönyörű, mikor virágzik, és az idős fák platánszerűen hámló törzse is díszít. Nálunk fő helyen van a kertben.

Előzmény: Amita13 (84)
Amita13 Creative Commons License 2017.08.09 0 0 84

Hagyományos birssajtot csinálok belőle. Dióval. :) Nagymamám még csinált kompótot is, sokszor almával vegyesen, de nálam ez valahogy elmaradt. 

Előzmény: kivancsi253 (82)
kaalyz Creative Commons License 2017.08.08 0 0 83

Gyönyörűség. Arra viszont kiváncsi lennék, hogy a 45 év alatt egyszer sem fagyott el? Pedig voltak kemény telek főleg 2000 utáni években. Igaz fagytűrése jobb mint a fügének, viszont nem éri el a nem termő dupla virágú fajták fagytűrését.

Előzmény: diospyros (76)
kivancsi253 Creative Commons License 2017.08.08 0 0 82

Talán azért nem népszerű, mert nyersen nem fogyasztható, feldolgozása pedig kissé körülményes. És persze fanyar, én is csak jól megcukrozva tudom enni. Te hogyan készíted?

Előzmény: Amita13 (79)
kivancsi253 Creative Commons License 2017.08.08 0 0 81

Köszönöm a magyarázatot, a desszert berkenyével én is szemezgetek, na meg persze a többivel is, csak azt nem tudom, melyik fa és melyik cserje. Általában csak a termésekről találok kinagyított képet, ritkán látszik az egész növény, márpedig én kimondottan fát keresek most, ami legalább 3 m-re nő.

Annyit azért sikerült kiderítenem a desszertről, hogy Likvornaja (madárberkenye x fekete berkenye) x naspolya hibridről van szó.

Előzmény: diospyros (77)
kivancsi253 Creative Commons License 2017.08.08 0 0 80

De jól néz ki! Akkor bizakodok, hátha nekem is összejön. Bár én vagy 130 km-rel északabbra ültetném őket. Vajon hány év alatt fordul termőre egy gránátalma?

Előzmény: diospyros (76)
Amita13 Creative Commons License 2017.08.08 0 0 79

A birssel kapcsolatban igazad van, bár ugye a kertészetekben árulnak többféle nemesített variánst, mégsem tartozik a népszerű gyümölcsök közé... Én szeretem, ültettem is. :) 

Előzmény: kivancsi253 (73)
diospyros Creative Commons License 2017.08.07 0 0 78

Dmkert 13 féle berkenyét kínál jelenleg:

http://dmkert.hu/kereses?s=berkenye&x=0&y=0

A figyelmem a "desszert édesberkenye"

http://dmkert.hu/gyumolcstermok/michurinskaja_dessertnaja_edes_berkenye

és a Granatnaja

http://dmkert.hu/gyumolcstermok/granatnaja_berkenye

keltette fel, aminek az íze állítólag a gránátalmáéhoz hasonló!

ill. van "Zengővárkonyi" (itt talált és innen oltott)bőtermő kerti berkenyéjük is

http://dmkert.hu/gyumolcstermok/zengovarkonyi_hazi_berkenye

"ez a fa minden évben roskadozik a termés alatt, és befőttként tartósítanak, vagy éppen a semmihez sem hasonlíthatóan extra minőségű berkenyepálinkát készítik belőle! ... közel méteres átmérőjű törzzsel rendelkező anyafája ... igencsak tiszteletet parancsoló!"

kár hogy 20 év múlva kóstolhatjuk a saját termést :(, de azért beszerzek majd egyet... :)

diospyros Creative Commons License 2017.08.07 0 0 77

fekete törpeberkenye (Aronia melanocarpa) Észak-Amerikában őshonos cserje. Termésének számos gyógyhatása ismert. Latin neve után hívják még fekete aróniának, aróniának, termését aróniabogyónak. A fekete berkenyeelnevezése vélhetően annak köszönhető, hogy termése hasonló megjelenésű a közeli rokon berkenyefajokéhoz (Sorbus spp.), azonban berkenye (Sorbus) és a törpeberkenye (Aronia) két különböző növénynemzetség.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_t%C3%B6rpeberkenye

A terméshasonlóságot nem a kerti berkenyére érti (S. domestica), hanem a madárberkenyére, ami viszont tényleg rokona a "kerti"nek.

(madárberkenye (Sorbus aucuparia) a rózsafélék családjába tartozó növényfaj. )

Annyira mondjuk nem hasonlít a termés se, mert fekete (és kisebb), és fekete madárberkenye termés nincs, csak sötétbordó.

Előzmény: kivancsi253 (74)
diospyros Creative Commons License 2017.08.07 0 0 76

45 éves gránátalmafa anyósomnál a Káli-medencében. Pár éve  30 db volt rajta. Kicsit kemények a magok, nem mint a mai fajtáknál, de finomak.

Előzmény: kivancsi253 (73)
fehérkutya Creative Commons License 2017.08.06 0 0 75

Szerintem nem. Folyamatosan törnek fel a friss hajtások. Öreg hajtások sem nőnek nálam 1,5m  fölé. Van egy, amit oltottak valami fára ( talán svéd berkenyére ), az nem hoz fattyakat, de az sem nőveszt fányi koronát.

Előzmény: kivancsi253 (74)
kivancsi253 Creative Commons License 2017.08.06 0 0 74

A fekete berkenyét lehet (egytörzses) fának is nevelni, vagy csak bokornak?

Az miért van, hogy a fekete berkenye latin neve Aronia, míg más berkenyéké Sorbus? Nem rokonok talán?

kivancsi253 Creative Commons License 2017.08.06 0 0 73

A gránátalmáról mit gondoltok?

A régi magyar varrottasokon tipikus díszítőelem, korábban virágát, később termését ábrázolták. Tehát kellett, hogy őseink ismerjék ezt a növényt. Ez is elél vagy 100 évig. Sajnos nem sikerült kiderítenem a történetét, hogy került ide s mikor és miért tűnt el... mivel a fiatal csemeték még fagyérzékenyek, talán a keményebb teleken kifagyott az utánpótlás, az öreg fák pedig idővel kipusztultak.

Nekem van 12 magoncom,  másfél évesek, de még nem merem télre kiültetni őket. Szerintetek várható, hogy majd teremni is fognak?

Hiányolom a birset is a topikból, ma már alig ismert, pedig jó gyümölcs az is.

csehrigo Creative Commons License 2017.05.30 0 0 72

Nincs pénz bekeríteni ráadásul közel vannak a fák ha kidőlnek azok a kerítésre dőlnek.

Azon gondolkodok,hogy csak olyasmit kellene ültetni ami majd közel két méteren ágazik el és még így is le tudom szedni majd a termését és hasznosítani is.

Tavaly vásárolt fám ami csak 170-180-ig van bekerítve most kisebb, mint ősszel !

Előzmény: diospyros (71)
diospyros Creative Commons License 2017.05.26 0 0 71

2,8 méteres kerítés? :) azt már nem viszik át

viccet félretéve, tény, hogy a kerítés sokba kerül...

nekem is "csak" villanypásztorom van, jó és olcsóbb, de az meg nem véd a kétlábúaktól, 

kell rendes kapu is...

Előzmény: csehrigo (70)
csehrigo Creative Commons License 2017.05.24 0 0 70

Nekünk nincs pénzük bekeríteni,de nincs is értelme  olyan szempontból, hogy nem hozná vissza az árát.

A szarvasok miatt 2 méterig nincs biztonságban semmi. Alatta még az őzeik "játszanak". Korona kialakítás nem nagyon fog összejönni !Ja,a környékünkön nem vadásznak !

diospyros Creative Commons License 2017.05.15 0 0 69

a vadak nagy gondot jelentenek. nálam a szarvasok "tisztogattak" 2015-ben,

nagy kárt okozva, így kellett villanypásztor.

a másik területen meg egy (valszeg süldő) vaddisznó ment non-stop be a vadkerítés alatt (!)

3 éven keresztül, össze vissza túrva :(, hogy ne lehessen normálisan és könnyen füvet nyírni...

szerencsére az a fákat kikerülte mindig :) berkenyét is meghagyta :)

Előzmény: csehrigo (68)
csehrigo Creative Commons License 2017.05.15 0 0 68

Nálam a legnagyobb meghaladta már a rettenetes 1 métert,de most egy picit lecsíptek az őzek a tetejéből.

Úgy érzem a következő 5 évben nem kell azon izgulnom,hogy tudok-e majd valamelyik ágba oltani vagy sem. Az még odébb van :-(

Előzmény: diospyros (67)
diospyros Creative Commons License 2017.05.13 0 0 67

sok sikert az oltáshoz, majd számolj be róla.

igen, abban is van szépség, amire sok évet kell várni.

így vagyok én is ezzel, különben nem lenne 5 berkenyefám.

jövő héten lefotózom a "legrégebbit", már szép erős, lombos, kb. 2,5 méter.

Káli-medence.

Előzmény: csehrigo (66)
csehrigo Creative Commons License 2017.05.11 0 0 66

Nem is azért ültettem őket,hogy gyorsan termést hozzanak. Tudom,hogy ez a jövőnek szól. Kevés van belőle.

A magoncokat nem átoltani akarom hanem majd csak 1-2 ágba oltani. Kíváncsi vagyok a saját termésére is.

Még nem akarom elszólni,de lehet sikerült körtére oltanom. Ha megmaradnak a dzsungelban akkor majd mások magamnak is oltok. Talán egyet ki tudok ásni.

Előzmény: diospyros (65)
diospyros Creative Commons License 2017.05.10 0 0 65

ja, látom hogy majd átoltod őket. akkor "gyorsabban" lesz termés.

Előzmény: csehrigo (63)
diospyros Creative Commons License 2017.05.10 0 0 64

még 12-15 év, és terem! :))

azt nem tudom, hogy a magonc később-e, de valószínűsítem, hogy pár évvel később lehet...

más gyümölcstermő fáknál így "szokott" lenni.

egy fa az "örökkévalóságnak".

minek siessen a terméssel, ha utána még pár száz évet élhet? :)

Előzmény: csehrigo (63)
csehrigo Creative Commons License 2017.05.10 0 0 63

A magoncok azt hiszem a harmadikat tapossák, az oltvány talán 4. éve van nálam.Vagy 5 . +gondolom 1 év az alanyon.

Előzmény: diospyros (62)
diospyros Creative Commons License 2017.05.07 0 0 62

hány évesek?

Előzmény: csehrigo (61)
csehrigo Creative Commons License 2017.05.05 0 0 61

Már van 3 Házi berkenyém. kettőt vettem a Dmrt-ből amiből 1 még él ,de nagyon lassan nő és van még kettő amit magról kelt nálam . Kb 20-30 méterre vannak egymástól.

Az egyik egy nagyon idős fának a magjából van. Mellmagasságban nem érem át.

Ha az éghajlatváltozás és ezzel együtt a betegségek és rovarok valamit az őzek és a szarvasok is kegyesek lesznek hozzám Fortunával együtt akkor majd sok-sok év múlva a magoncokra próbálok majd ráoltani valami nagyobb szemű fáról. Ha majd tudok egyáltalán szerezni.

Előzmény: diospyros (56)
diospyros Creative Commons License 2017.05.05 0 0 60

nagy nehezen kihajtott az ősszel ültetett lószemű szilva. :)

már az hittem, kipusztult a téli fagyban.

akkor hajrá, 2 év múlva talán megkóstolható!

van valakinek termő?

Előzmény: diospyros (50)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!