Sziasztok! Tanácsot kérek: alant mexikói csodahajnalkám szabadföldben. Fagyok előtt lemetszve, cserépbe ültetve megmarad-e; most ősszel esélyes-e a gyökereztetés; és a 3. képen a lila gubók csak nem magtokok netán?
Már jó sokszor vettem "kávécsokrot", de már elajándékoztam mindet. Csak a nagy fám van meg az már virágzott és termett. 3-4 éves korától már virágzik ha jól van tartva. Erősen savanyú föld, vas és tápanyag utánpotlás, szürt napfény és jó esély van a virágzásra. Ha jól érzi magát hamar nő, szép sötétzöld, nagy leveleket hoz. üdv.
Ha már vettél multinál, illetve nagyobb boltban "csokorban" kávét, akkor szeretném megkérdezni, hogy megvannak-e még, illetve virágot, netalán termést hoztak? Én is vettem nyár elején egy ilyen, kb. 10-15 kis szálból álló "csokrot", amiből vagy 4 db-ot óvatosan kivettem és külön ültettem, de azon kívül, hogy néhány levelet hoztak azóta, látványos eredményt nem produkáltak.
Kösz a válaszod,ezek szerint nagyon ne fenjem a fogam a szamócára.Viszont a nataliról azt olvastam minden része mérgező,kivéve az érett gyümölcs.A magjából
Arbutus termést a Kew-i botanikus kertben ettem néhány éve...hát mit mondjam annyira semmilyen izű volt,nem voltam odáig érte.Sajnos a magoncaim elpusztultak,nem maradtak nekem meg.
Natalszilvám van,de kivel dugványnövényröl van,nem mertem megkostolni:((mivel ugy olvastam,hogy egyes fajtái ehetőek,más fajtái mérgezőek,miközben a növények kivülröl ugyanugy néznek ki.
Gyönyörű vaníliádról kérhetnék egy hajtást? Esetleg nem gyökereztetnél nekem egyet? Egyszerűen képtelen vagyok beszerezni, pedig már nagyon régóta vágyom egyre.
Élvezeti szerek szakértője?....hmm:) Már én is sokszor vettem igy kávét, nem kell tőle félni:) Érdemes szétültetni mert egyenként jobban nőnek, bár igy egyben is elnövögetnek. A földlabdát vedd ki és óvatosan szed szét növényekre hogy minnél kisebb károsodást szenvedjen a gyökere. Nem baj ha 1-2 gyökér letörik, hamar ujragyökeresedik a kávé. Az egyes növényeket ezután erősen savanyú, rhododendron vagy kis pH-jú földbe ültesd át. A kávét jól be kell utána öntözni majd 20 fok feletti, árnyékos helyen tartani, amig jól be nem gyökeresedik. olyan 2 hét alatt már elkezdhet hajtani ami a gyökeresedés jele. Tavaszig is lehet várni a szétültetéssel, az az ilyen dolgok ideje, de félő hogy akkor még nehezebb lesz a gyökereket szétbogozni. üdv.
Kedves gáborke! Egy általános fórumban kaptam a linket ide, és ahogy körülnéztem, úgy tűnt, te vagy az "élvezeti szerek" szakértője, úgyhogy elsősorban hozzád intézem a kérdésemet, kérlek adj tanácsot, ha tudsz! Persze bárki mástól is szívesen fogadok minden ötletet!
A héten az egyik nagyáruházban beszereztem egy cserép kávénövényt. A sok-sok magonc egy csomóba van ültetve egy meglehetősen kicsi cserépbe, épphogy csak megeredhettek, 2-4 levélkéjük van és kb. 10 cm magasak. Persze nagyon szépek így egy csokorban, de attól tartok, gyorsan elpusztulnak majd. Gőzöm sincs mit csináljak velük (ha lehet egyáltalán valamit), hogy ne csak 1 hónapig nézegethessem őket. Megpróbálkozzak a szétültetésükkel? Ha igen, hogyan csináljam és milyen földbe ültessem őket?
Köszi cucurbia,majd megpróbálom én is jövöre hasonló módon elhelyezni a gardeniarumot.. Szerintetek ha ezeket a gyömbérféléket kiültetem tavasszal,mint egy cannat,és késő összel csak a gumót szedem fel,és azt szárazon átteleltetem,akkor van esély rá,hogy nyáron a szabadban virágozzon és a telet is túlélje? Mellesleg örömhír,hogy az Ertyrina crista galli(tarajos korallboko)r rengeteg virágot hozott,de szerintem azok idén már nem nyílnak.
Gardenianumot anno magrol vetettem(3 év alatt lett virágzoképes),nyáron a kerti csap közelében van elhelyezve,igy a kifolyo viz kielégiti nagy vizigényét,és majdnem tüzö napon van,szinte csak a déli orákban éri árnyék.Télen elég későn viszem be szinte a fagyok előtt,üveghűzban van,5-7 fokon,szinte szárazon tartva,a leveleit sokszor tavaszra le is dobálja,száritja.Amikor szétfeszitette az előző cserepét mindig nagyobba ültettem,és minden évben oktober környékén két-három száron is virágzott.Tavyl kénytelen voltam szétszedni mert már akkora cserép nem volt amibe belefért volna,igy most leállt kicsit afejlödéssel,sem tavaly sem idén nem fog virágozni,mert nem hozott akkora hajtásokat.Nálam külön tápoldatot sosem kapott eddig.50 centi az még csk félig kifejlett méret.
Maracujám gyerekkoromban termett,de az a tö elpusztult jo régen.Azota amiket kaptam vagy nem is virágoztak még soha vagy amelyik véletlenül hozott egyet kettőt mutatóba,semmi termést nem produkált,még beporzásra sem.
Köszi,nekem gardeniarum van. Milyen sürün tápoldatozod,emnyni fényt kap,és hogy tartod télen? Én idén vettem,most kb 50 cm magas,de vmiért megállt a fejlődésben,és nem nő tovább,ráadásúl amit kihozott új hajtást,az is elég beteges. Most átültettem,hátha a talaj ami kimerült,remélem hogy észhez tér. A maracuja termett már vkinek?
Nekem a Hedychiumok,ha megnöttek kifejlett méretükre(ez fajtol függöen más és más),már állandoan,miden évben virágoznak(greenii pl.éppen most,gardenianum okoberben szokott nekem)
igaz ha átültetem,szétszedem öket utána egy évig sosem virágoztak eddig.
Inkább a kifejlett méret eléréseben lehetnek különbségek szerintem.
Képfeltöltés:,...nekem se ment először,feltallóztam, feltöltöttem, aztán a kisképet behúztam ebbe a mezőbe, hova most írok!így sikerült!
Hmm,...egzotikumaim?...lássuk:nem tom mennyire számít annak, de van egy dögvirágom,,...ami még érdekesebb lehet, egy kicsi papagájvirág!Azzal nem tom mi lehet, ugyanis a tavasszal rendeltem, és alig nő.mióta itt van hozott vagy 3 levelet, a 3. pedig nagyon kicsi!,...eltörpül a töbiek mellett!:(
Van aloe verám is, ami nagyon szép,...alig bírom kidobálni a kicsiket, aztán van egy hatalmas(kaktuszféle) én úgy ismerem: kutyatejvirágom, ami vörös!Rengeteg apró virágot szokott hozni és egyszerre!
Most viszont rendeltem új húsevő virág-magokat!Hmm,....talán még ennyi!De tervben van egy Heliconia fajta is,(rákollóvirág)aztán, meg ki tudja!....
Hali Reginae. anno éán is ígyvoltam minden övényemmel,hogy agyon pátyolgattam,és mégsem igazán fejlődtek úgy,ahogy reméltem. A vulkánpálmám majdnem kidöglött,aztán letettem egy sarokba,néha meglocsolom,és most gyönyörüen nő. Szerintem a strelitzia nem kényes annyira a hidegre,én akkor is kinthagytam,mikor már csak 10 fok volt este. De ha már így kommunikálunk egymással,segítenél,hogy miért nem tölti fel a képeket a fórumra a szerver? Milyen más egzotikumaid vannak?
nem szoktam kitenni nyaranta, mert nagyon féltem!,........lehet, h. ez lesz a veszte?:DNekünk van egy hosszú teraszunk, de nem hinném, h. nagyon szélvédett lenne, de a naptól valamellyest véde!
De álltalában, ha jó az idő, a nap 24 órájában ki szoktam nyitni az ablakot, és ő ott van rögtön mellette,!szval megy rá a nyári éjszaka levegője!:DMost is épp nyitva van az ablak,....de nincs valami nyári tikkasztó hőség!
Egyenlőre ennyit merek ,de látom, h. bírja, szval jövőre majd tavasz közepe,vége,..nyár eleje felé én is kiteszem!,....fogom szoktatni!
szia Reginae! Rengeteg fény kell neki,de szerintem hogy nyugati fekvésü,az nem gond. Ki szoktad tenni nyáron a szabadba? Én igen,bár macerás,hogy ne égjenek meg a levelei. Télen is a szobámban tartom,nek kell neki hideg. Most hozza a "törpe" levelet,így hamarosan meglátom az új virág csúcsát. Nem tudom,miért nem töltötte fel a képet,megpróbálom újból! Vki tudna tippet,hogy a gyömbérliliomom ( hedychium) miért nem virágzik? Kap tápoldatot,jó talajban van,félárnyékos helyen.
Nagyon feldobtál,...:Dtényleg kíváncsi lennék arra a virágra!Nekem valószínű, h. azért nem virít, mert NY-i ablak előtt van?....Sima földben,van tőzeggel keverbe!,..és nem nagyon várom meg, h. kiszáradjon a földje felszíne,...de ezentúl meg fogom!Tavasszal pedig majd speciális földbe fogom átültetni!Tápoldatot én is adok neki, de sima trópusi növényeknek gyártottakat!
Szia reginae! Nekem is van egy Strelitziam (papagájvirág),és tavaly télen meg is örvendeztetett egy csodaszép ,majd 4 héten át nyíló virággal. Nekem tűzó napon volt egész nyáron,és szeptemberben jelent meg a virág,ami kb november végére fejlődött ki. A papgájvirág 3. évtől már virágzik,,lehet a tiéd még csak lustálkodik. Amúgy pl én novobalt tőzegbe ültettem,kapot osmocote tápgyöngyöket,de nem öntöztem túl,két locsolás között hagytam,hogy a talaj felső része kiszáradjon. Érdekes,hogy mielött virágot fejleszt,még kinevel egy levelet,de az rövidebb szárú,és a levéllemez is rövidebb.tehát ha egy kisebb levél jön középen,akkor heteken belül meglátod a virágot is. Megpróbálok küldeni képet a téli virágról... Sok sikert!
Nekem tiz éve is van már vagy két tövem,de még egyik sem virágzott sem napon,sem árnyékban sem üvegházban sem szabadban sem télen sem nyáron sem nedvesen,sem szárazon.