Keresés

Részletes keresés

Zoli1949 Creative Commons License 2020.03.24 0 1 4573

Szervusztok Urak!

A roncs állapotú PV 3  vagonjaim számára eljött a Boldog Feltámadás ideje. Ehhez tevékenyen hozzájárult a kényszerű körletelhagyási tilalom, ami megnövelte a rájuk fordítható szabadidőmet. A korábban elkészült BCmot motorkocsikhoz támadtak fel személyvagonok képében. Remélem valamikor feliratok és utazási komfort jelölő számok ( 2. és 3. osztály ) is fognak rájuk kerülni.  A sógornőmtől már lassan egy hónapja, hogy megrendeltem . Az alvázak teljesen átalakultak az egyedi gyártású kerékzsámolyok felhasználásával. Aki még vissza tud emlékezni- hajdanán Gergő feltett ide több csomagot, amikben hagyatékból hozzákerült különféle alkatrészeket ajánlott megvételre. Nos egyet megvettem, amiben éppen ezek a zsámolyok is voltak . Egy nagyon régi Ezermesterben megvannak az elkészítésükhöz  szükséges rajzok is. Amennyiben valakit érdelek, akkor felteszem ide. 

Üdv: Zoli

Gabfy Creative Commons License 2020.03.21 0 0 4572

Kedves pv-vonat,

én is jártam az oldalon (már korábban is) és persze sok mindent innen tudtam meg.

Köszönöm, hogy közzé tetted mindezeket!

Gábor

Előzmény: pv-vonat (4566)
Gabfy Creative Commons License 2020.03.21 0 0 4571

Kedves Mindenki!

Egy eredeti állapotú (ritkábban előforduló) PV Pannónia teherkocsit ajánlanék egy zöld színű PV Pannónia személykocsiért cserébe.
A teherkocsi festése kopott, de eredeti, minden lépcső és ütköző megvan, a kuplungok működnek.
Cserébe egy zöld színű Pannónia személykocsit kérnék (piros és kék megvan) lehetőleg jó állapotban (kopott, de nem rozsdás).

Ha valakit érdekelne a csere írjon a gabfy[kukac]freemail[pont]hu címre!

Gábor

a_hollo Creative Commons License 2020.03.18 0 0 4570

Szia,

Nagyon köszönjük, hogy újra elérhatő a sok hasznos infrmáció!!

Üdv,

Ákos

Nagyadamka Creative Commons License 2020.03.17 0 0 4569

Szia!

Megnéztem az új oldalt, nekem is tetszik! Jó, hogy szép új képeket is láthattam! Köszi szépen a bele fektetett munkát!

Üdv.: Ádám

Ep128 Creative Commons License 2020.03.15 -1 0 4568

Nagyon szép az oldal! :-)

MP210 Creative Commons License 2020.03.15 0 0 4567

Tisztelt Mindenki!

2 tengelyes rakoncás kocsit keresek! Ha valakinek lenne 1db eladó, megvásárolnám!

pv-vonat Creative Commons License 2020.03.14 0 3 4566

Örömmel jelenthetem, új, saját oldalon újraindítottam a Pénzverdei Játékvasutak oldalt.

https://www.pv-vonat.hu/

Új kinézet, régi tartalom bővítve.

Mindenkit megkérek, a fenti linkre kattintson, ne a Google-ba írja a rövid címet.
A régi oldal teljes törlésre került.

Fritz69 Creative Commons License 2020.02.04 0 0 4565

Szia. Köszönöm szépen az infót ,megpróbálom elérni.

Előzmény: Zoli1949 (4564)
Zoli1949 Creative Commons License 2020.01.30 0 0 4564

Szia!

Kb. fél éve adtam el, de aki megvette tőlem, árulja az összes  PV sínét. Kérdezd meg tőle, mert lehet, hogy az is eladó:  szabo_sandor kukac upcmail.hu A családnév és a keresztnév között a kötőjel a betűk aljánál van.

Előzmény: Fritz69 (4563)
Fritz69 Creative Commons License 2020.01.30 0 0 4563

ZOLI 1949-nek!!! Szia meg vannak még a fa talpfás sínek?

nixon61 Creative Commons License 2020.01.30 0 0 4562

Valakinek eladó Előre motor, esetleg a sufniban, nem hentereg?

Ha megválna tőle, szívesen átvenném. Más megoldás is érdekel.

További szép napot.

nixon61 Creative Commons License 2020.01.30 0 1 4561

Kedves Kollégák!

Az a helyzet, nem félek a villanytól, de ezekkel a dolgokhoz nagyon amatőr szinten értek. Csak kísérletezek sokszor. Ha nem működik, akkor másképp próbálom, legfeljebb a szemetesben landol az alkatrész, de az alanyra vigyázok. Hát ezért ilyen a bekötés.

Cavill Creative Commons License 2020.01.29 0 0 4560

Szia Zoli,

feltételezve az egyenáramú üzemet, -- hiszen különben minek lenne Graetz a mozdonyban --, az irányfüggő világítási ágakat szerintem a sinfeszültségre, vagyis a Graetz bemeneti, "váltó" lábai közé kell kapcsolni. Egyik irányú menetben, vagyik egyik polaritáson az egyik ág vezet és világit, a másik irányú menetben, a másik polaritáson pedig a másik ág.

Ezt viszont az LED-eknek önmagukban nem szabadna vezérelniük a záróirányú feszültség káros hatása miatt, hanem szükség lenne még egy-egy soros diódára is, mintha izzók volnának.

A Zener-ek ebben nem tudnak segíteni, mert azokat pont fordítva kell bekötni, hogy csökkentsék a LED-ek üzemi feszültségét.

Üdv! S.

Előzmény: ZésZoli (4559)
ZésZoli Creative Commons License 2020.01.29 -1 0 4559

Szia Sándor!

Szerintem így bekötve záróirányban pont nem esik rájuk feszültség. Bocs! Vagyis az egyikre. A dióda híd "-" kimenetén mindig "-" van. Ha a másik (föld) oldalon is "-" van, akkor az ide bekötött LED-en nem esik semmilyen záróirányú fesz. Ez már nem igaz a diódahíd váltóáramú bemenetére kötött LED-re. Azon tényleg a teljes sínfesz megjelenik záróirányban. Azt át kellene kötni a diódahíd "+" lábára.

Gondolom Nixon rajzán a föld a teset jelenti, vagyis a nem szigetelt kerékérintkező potenciált.  

A fenti módon bekötve a két dióda is elhagyható.

Üdv. Zoli

Előzmény: Cavill (4557)
pk79 Creative Commons License 2020.01.28 0 0 4558

Ismét vannak Pénzverdei dolgaim a Jófogáson .

Előzmény: pk79 (4528)
Cavill Creative Commons License 2020.01.27 0 0 4557

Kösz a rajzot! Biztos, hogy a pontosan így van? Hova van kötve a föld pont, ahová a LED-eket kötötted? Hány voltosak a Zener-ek? Mindenesetre, ha úgy működik, ahogy feltételezem, akkor az éppen nem világító LED túl magas zárófeszültséget kap, ami előbb vagy utóbb tönkre fogja tenni. Üdv! S.

Előzmény: nixon61 (4554)
nixon61 Creative Commons License 2020.01.27 0 0 4556

Fix ellenállás, be van építve a dióda szárára. Én csak a zénerrel vacakoltam.

Előzmény: ZésZoli (4555)
ZésZoli Creative Commons License 2020.01.27 -1 0 4555

Szia Nixon!

Ezek szerint csak szerencse, hogy működik. :-)

Miért tettél ide még diódákat? Ezek tényleg változtatható ellenállások, vagy csak rosszul rajzoltad?

Üdv. Zoli

Előzmény: nixon61 (4554)
nixon61 Creative Commons License 2020.01.27 0 0 4554

Bocsánat a késői válaszért.

https://indafoto.hu/collectioneditor/796051

Itt a skicc a kapcsolásról. Nem tudom miért, de így működik, de működik, menetirány szerint.

Előzmény: Cavill (4543)
hmavalos Creative Commons License 2020.01.25 0 0 4553

kedves Zoli,

nagyon szépen köszönöm az infókat! hétvégén régészkedem egyet a dobozban, meg rápróbálok az izzócserére is.

üdv

h

Előzmény: Zoli1949 (4546)
Zoli1949 Creative Commons License 2020.01.24 -1 0 4552

Szia Zoli!

Az első két képen látható a II. generációs Előre váltó. A harmadikon a Pannónia váltó. A negyediken az általam kétkomponensű poliésztergyantából öntött Előre válltószívek vannak az eredeti Előre váltószív két oldalán. Az utolsó képen a szilikongumi öntőforma van. Ebbe öntöttem ki az átlátszó váltószíveket. A termelékenység növelése miatt három öntőformát készítettem és összesen 20 ml. gyanta kellett egyszerre a háromba  Két öntőforma eladó, mert már kiöntöttem  az összes Pannónia váltómba való mennyiséget. A poliésztergyanta  összekeverése és kiöntése csak jól szellőztetett helyen, vagy a szabadban ajánlott. Most a kis hat négyzetméteres fűtött műhelyemben erre nem vállalkozok, ezért inkább eladok két öntőformát 2000Ft/db áron. Ez csak jelképes ár, ami egyáltalán nem fedezi a szilikonkaucsuk és az elkészítésükre fordított  munkám árát.

Előzmény: nixon61 (4551)
nixon61 Creative Commons License 2020.01.24 0 0 4551

Kedves mindenki !

Kérlek benneteket, akinek van jó minőségű Előre alusínes váltója, arról kérnék szépen egy közeli , vagy kettő, fényképet, különösen a szívre koncentráltat is.

Üdv.: Nixon

nixon61 Creative Commons License 2020.01.24 0 0 4550

Szia Drusza !

Nekem így megfelel. Eredetileg fehér fény volt beépítve , de kicseréltem sárgára, öreg mozdony, öreg fény.

Nekem tetszik így. Kinek a pap, kinek a papné. Ezeket elég rossz állapotban vettem, gondolkodtam, mi legyen velük, de mivel asztalra akarom, úgy döntöttem, modernizálom.

Cavill kollégának úgyis tartozom egy skiccel. majd felteszem.

Üdv.: Zoli

Előzmény: ZésZoli (4548)
ZésZoli Creative Commons License 2020.01.24 -1 0 4549

Remélem meg tudta venni Zsombi, deha nem is, azért visszatér ide hozzánk. Volt azóta egy másik Pannonia is a Jófogáson. Igaz, csak egy mozdony és egy alagút.

Előzmény: mozgópostás (4547)
ZésZoli Creative Commons License 2020.01.24 -1 0 4548

Szia Nixon!

Ezekkel a LEDekkel nekem csak az lenne a bajom, hogy a fénysugár nyílásszöge 25 fok, vagyis csak szemből látszik, hogy világít. Nem így van? Szórja rendesen a fényt oldalra is? Nekem az izzós világításban pont az tetszik, hogy szépen beragyogja a teret. :-)

Üdv. Zoli

Előzmény: nixon61 (4538)
mozgópostás Creative Commons License 2020.01.24 0 0 4547

Kedves Zsombi Úr!

Na milyen a dobozos Pannónia készlet? Szépen fut, nagy az öröm, helyreállt a lelki béke?

Üdv!

Előzmény: ZésZoli (4530)
Zoli1949 Creative Commons License 2020.01.23 0 0 4546

Szia Hunor!

Árakat nem írok csak néhány fontos dolgot, ami alapból fontos az árazásnál:

- a vagonok árait döntően befolyásolja, hogy megvan - e rajtuk minden ( lépcsők, kapaszkodók, a vonószerkezetet visszahúzó rugó és komplett -e a vonószerkezet. Valamint a festés minősége. Ahogy látom, a tehervagonnak hiányoznak a lépcsői.

- a mozdony irányváltója működik -e ?. Ehhez az oldalán kiálló fémée,ezt át kell nyomni  a másik oldal felé. A tetőn lévő stilizált áramszedők épek -e ? Itt is fontos a festés minősége.

Sínek: az alapkészlet 12 db íves, ebből egy árambevezető  és 6 db egyenesből állt  A talpfák száma csak azért eltérő, mert ez első szériában tudtommal csak három talpfát, a következőkbe ,már négyet raktak a sínek alá. Egyenes sínek között nem volt áramvezető, csak az íveseknél.

Trafó.: a fekete gomb benyomása megszakítja a trafóból kijövő feszültséget.

a piros gomb pedig a túláramvédő automata helyreállítására szolgál. Amennyiben a kimenetnél zárlatot csinálsz, egy erős kattanással kiold az automata és a zárlat megszüntetése után  piros gomb benyomásával lehet visszaállítani. A trafónak lét kimenete van egymás mellet Az egyiken  fix 18V volt jön ki a jelzőlámpák és egyéb extra tartozékok működtetésére. A másikon pedig a  szabályozó gomb elforgatásától függően 0 - 18V. Ennél a kimenetnél azért nem jön ki semmi, mert a jelzőlámpa izzója kiégett és ennél a PÉVÉ feliratú trafónál az kimenő áramkörben sorba van kötve az izzó. Tehát ha kiégett nem jön ki semmi. Egyszerű javítás : az izzót takaró lyukas fekete bakelit tárcsát kicsavarod. Ezt a műveletet segíti a tárcsában lévő két vakfurat, amikbe egy kúpos fogó kétcsőrét belenyomva egyszerű a kicsavarás. Kicseréled a kiégett izzót egy 24V 3W-tosra  Amennyiben jól végezted el a javítást, lesz szabályozott feszültséged.

Előzmény: hmavalos (4544)
mozgópostás Creative Commons License 2020.01.23 0 1 4545

Kedves Hunor, a Google utan az Ebay, meg a Vatera a legjobb barátaid. Üdv!

Előzmény: hmavalos (4544)
hmavalos Creative Commons License 2020.01.23 -1 0 4544

sziasztok!

amennyiben lehetséges (remélem, hogy nem probléma) szeretnék értékbecslést kérni azoktól, akik értenek is az alábbi képeken látható PV-modellekhez.

https://drive.google.com/open?id=1rVIIwraNh5zgS3ChT6PIV4OQvyPmq-JC

adott egy vegyesfelvágott "Előre" készlet, aminek része:

- 1db mozdony (működőképes)

- 3db személyvagon

- 2db postakocsi

- 1db tehervagon

- 1db trafó (1957-es, "működőképes"... a visszajelző fény nem működik, a gombjai nem csinálnak semmit, a potméter nem végzi a dolgát.. azaz átalakítja az áramot és a gombok/potméter állásától függetlenül folyamatosan küldi a delejt a sínbe)

sínek:

- 11db ív három talpfával

- 21db ív négy talpfával (ebből egy betáp)

- 12db (ha jól emlékszem) egyenes, ebből egy betáp, de nincs rajta dugvilla

- 1db váltó (működik)

(az íves síneken a talpfák száma a készlettől függött?)

- 1db karos jelző (működik, az izzót nem próbáltam)

alapvetően el szeretném adni a dolgokat - lehetőleg egyben - de nem szeretném elherdálni. nézegettem a jelenleg elérhető eladó darabokat és az árak túl nagy szórást mutatnak, illetve van annyira ritka ez az egész, hogy nem tudok nagy mintából szemezgetni.. :)

minden segítséget előre is köszönök,

üdv

hunor

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!