Egyébként 30 gól körül lőttünk minden meccsen, így hajlok rá, hogy nem ott van a fő baj.
Persze lehetne szélesíteni a repertoárt, de itt a védekezés, visszarendeződés a kulcs (szerintem). Nem lehet sorban 30+ gólokat kapni egy holland, portugál, izlandi triótól.
Jó csapatok, főleg az izlandi, de azért nem a franciákkal vagy a dánokkal játszottunk...
Ez már OFF topic, de épp a múlt héten néztem meg a Fradi pénzügyi beszámolóját: 14 milliárd árbevétel mellett (8 milliárd volt a BL pénz) 1,6 milliárd nyereséget hoztak össze.
Túledzettségre nincs bizonyíték, viszont Bánhidi megsérült, Szita még nem volt a topon, Máthé sokat volt pályán, Bodó meg ennyit tud védekezésben, ezek számítottak, és hogy a nagy darab embereinknek nem igazán feküdtek ezek az ellenfelek.
Kevés alkalommal éreztem, hogy feszes, pattogós lenne a védőfal.
Érdekes kérdés, hogy ez milyen okra vezethető vissza. Valami olyan is lehet a háttérben, hogy tudat alatt mindenki elkönyvelte, hogy milyen faszák vagyunk, hisz vb. 5. hely, ergo a csoportból biztos tovább megyünk és az energiákat és a formát majd a középdöntőre hegyezzük ki. Hát nem jött be....
Nem tartom valószínűnek, hogy ugyanazon emberek védekezése több együtt töltött idő és felkészülés után nagyon visszaesne, inkább gondolom, hogy ezek az ellenfelek kevésbé feküdtek nekünk, plusz a bíráskodáshoz sem tudtunk jól alkalmazkodni, plusz lehet, a nyomás miatt kicsit több volt a hiba.
Nem gondolom ezt vagdalkozásnak. Elemezte szakmailag a helyzetet.
Betlizések márpedig az első meccsen sajnos voltak bőven - majd Izland ellen a végjátékban (Bóka lerohanásban vonalra lép, te jóég!). Éppenséggel kulcsmomentumokban, ami pont azt jelzi, hogy a nagy nyomást nem tudták kezelni. Erre utal az is, hogy az elmúlt 2 évben nem volt ilyen jellegű gond a külföldi világversenyeken.
Egyébként én is azon vagyok, hogy a belső embereink jók. Bodón kívűl nem is mondanám őket tohonyáknak. A számokat tekintve a szélsőjáték feladása, illetve ezzel összefüggésben a gyors lerohanások (könnyű gólok) hiánya miatt nem tudtunk jobbak lenni. Igen, szélre kellenek a fürgék, meg az is, hogy a kapusaink a kapott gólok után ne kotorásszanak a hálóban, hanem becsukott szemmel is tudják pontosan előrevágni a labdát.
Egy más ország szurkolójának tényleg idegesítő lehet a "nagyképű északi stílus", de talán pont az a lényege. hogy az ellenfelet demoralizálni tudja.
Az, hogy Máthé is ezt csinálja még nem lenne gond, ha mondjuk csak azokban a momentumokban teszi, amikor érezhetően megroppan az ellenfél és nem éppen a kapus rohanva szedi ki a labdát a hálóból és indítják Ellissont....
Talán pont az ilyen vagdalkozások miatt nem lett Élesből komoly edző...
Egyébként nem arról van szó, hogy a nagy nyomás miatt összecsinálták magukat, mert senki nem betlizett, nem voltak összeomlások, zakók, csak a korábbinál kicsit feszültebbek voltak, kicsit többet hibáztak.
Érdekességként: senki lövőszázaléka nem volt 50% alatt (a csajoknál hat emberé is alatta volt), a technikai hiba sem volt sok egyénenként, csak szinte mindenkinél előfordult, és általában a legrosszabbkor...
Szerintem is ez a legjobb keretünk, kis változás elképzelhető, pl. Leimeter is.
Amit Éles a magassággal kapcsolatban mondott: még mindig vannak robosztus csapatok, de mi pechünkre most fürgéket kaptunk. Mi is összeállíthatnánk fürgébb csapatot, csak ki az, aki fürge és támadásban és védekezésben is jó. Illetve ha támadásban a magas embereink a legjobbak, akkor védekezni is nekik kell, nem cserélhetünk le mindenkit, pl. lecseréljük Lékait, mert könnyűsúlyú, a többi belső embert meg mert túl nagy darabok?
Az biztos, hogy javítani kell a védekezésen, és lehetőség szerint fürgébbé tenni a csapatot, de ehhez lehet, elég annyi is, hogy Szita többet van pályán, Bodó kevesebbet, Máthé és Bánhidi kicsit többet pihen, mindenki nyugodtabb, fegyelmezettebb, jobb a forgatás stb. És ha nem tudunk javítani a védekezésen, még támadásban is javulhatunk (mert voltak bosszantó hibák), és nyerhetünk mi 32-31-re is.
Én Éles Józsiék miatt is kedveltem meg, majd játszottam a kézilabdát. Korszakos zseni volt. Meg szerintem jól is csinálja a kis műhelyét.
De felmerül bennem, hogy ezeket a kiválasztással kapcsolatos észrevételeit ő már alkalmazza? Vagy csak most esett le tényleg a tantusz nála? Mondjuk dicséretes, hogy tanulni akar a helyzetből.
Nincs igazad! A játékos felhozatallal nincs baj. A baj az edzőkkel van. Nem elég okosak. Nem fektetnek energiát a magyar játékosok fel és beépítésébe. Adott pillanatban nem tudják motiválni őket. Nem akarom ismételni magam, de Vova erre a legjobb példa. Ahol edző lett, mindig ki tudta hozni a maximumot a játékosaiból. Manapság pontosan ez hiányzik. De említhetném a Paks példáját. Miért jobb egy idegenekből álló Fradinak szurkolni (írhatnám a Veszprémet, a Szegedet, a Győrt), mint egy magyar játékosokból álló csapatnak? Divat lett szeretni az idegeneket. Én, ha veszprémi lennék, a veszprémi magyar gyerekeknek szeretnék szurkolni. Majd őket szeretném látni a NEMZETI válogatottban is. Magyar edzővel. Vagy kinek lengetitek akkor a nemzeti trikolort? Kinek éneklitek Győrben a magyar himnuszt? Mint edző, tapasztalom, hogy már a legkisebbeknél is a megfelelő motivációval, szakmai hozzáértéssel minden gyermekből ki lehet hozni azt az eredményt, amire képesek. Na, ez hiányzik!
Szerintem lehetne edző páros a hármas helyett. Egy felelne a szakmáért egy pedig pszichológiára helyezné a hangsúlyt. Ott az adott pillanatban! Én, mint volt játékos örültem volna egy ilyen segítségnek a pályán. Mekkora előny lenne már az ellenfelekkel szemben!
Éles szerint aki nem tud nyomás alatt teljesíteni, azt ki kell rakni a keretből.
Már csak az a kérdés, hogy akkor hogy lesz meg a létszám...
Mondom, én Ancsint elképzelhetőnek tartom, hogy lecserélik egy fiatalabbra, mondjuk Leimeter is 27 éves... Idővel esetleg bekerülhet 1-2 új arc, pl Fazekas Gergő. És kb ennyi.
Lehet, aki jobban ismeri a férfi mezőnyt, tudna még 1-2 nevet mondani, de jelenleg valószínűleg nagyjából ez a legjobb keretünk.
Meg kellene nézni, hogy a többi válogatott hogy a túróban ért utol ennyire minket, például Hollandia, amelyet nevetve vertünk meg három évvel ezelőtt, vagy Portugália, amely iszonyatosan feljött, ugye Izlandot tudtuk, hogy milyen erős, és láttuk a többi csoportot. Azon kellene gondolkozni, összedugni minden edzőnek a fejét, hogy jó-e a kiválasztásunk.”
Sajnos a világ elment egy teljesen más vonal irányába, hiszen a holland csapat 182 centis átlagmagassággal elvert minket, akik közel 2 méteres, 195 centis játékosokkal rendelkezünk. Izland szintén. Van min elgondolkozni” – fogalmazta meg őszinte véleményét Éles József.
Amikor ezt meghallottam, hogy a csapaton biztos nagy a nyomás, mivel kint volt 20 ezer ember, és a megfelelés kényszere nyomta őket agyon – erre én azt mondtam, hogy ha ez nyomaszt, hogy kimegy 20 ezer magyar ember egy mérkőzésre, akik tombolnak, és óriási a hangulat; ha agyonnyomja a tét a játékost, akkor a címeres mezt le kell adni. Mert ez azt jelenti, hogy az illető nem tud ilyen nyomás alatt játszani, és valószínű, hogy nem ebbe a keretbe való” –
Máthé az egyetlen olyan játékosunk a férfi válogatottban, akinek a mentalitása, hozzáállása, viselkedése olyan, amit itt a kocsmában a női kézi szurkolók "nagyképű északi stílusnak" szoktak hívni. Átéli a pillanatokat, ünnepel, de nem sz@rja össze magát, van önbizalma, de nem nagyképű, lekezelő. Ezt nagyon könnyű félreérteni, vagy ráhúzni valamit, főleg ha ez valakinek nem tetszik vagy ha rossz eredményt értünk el.
Az tény, hogy a góljai utáni ünneplések helyett jobb lett volna megfordulni és védekezni, de ezt is meg fogja tanulni, most vitte magával a 20.000 ember és a hangulat (aki kint volt tudja, miről beszélek). Párizsban tovább fog fejlődni.
Az EHF korlátlan pótnevezést engedélyezett. A németeknél azért felmerült, az mégse megoldás, hogy minden nap még három-négy játékos Pozsonyoba utazzon.
Egy hosszú válságértekezlet után úgy döntöttek: maradnak. Persze minden létező elvárást töröltek a csapattal szemben, éljék túl és a végén mindenki menjen haza, ezen túl minden más, amit elérnek, ajándék.
Pluszban küldtek még orvosokat Pozsonyba, akik folyamatosan vizsgálják a játékosokat, szív, tüdő, egyebek, és csak azt engedik játszani, akinek minden eredménye negatív, láthatóan tartanak a fertőzések rejtett következményeitől.