Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Na, akkor ez minden szempontból felejtős. Köszi, hogy foglalkoztál vele. A másik ötletem az lett volna, hogy szerzek egy kicsi palackot, valami 5 vagy 2,5 kilóst és fejtek át bele néhány bar corgont. Nem tudom melyik lesz a jobb megoldás, mert a 0,8-as tömör huzalom is elfogyott és 1-est kaptam helyette. Lemezekhez, ilyesmikhez azért már érzik a különbség.
A szándékom az lett volna, hogy mivel fogyóban volt a Lidis porbeles huzalom ( ma el is fogyott) szerzek valami jobb minőségű huzalt mert az eljárás amúgy egész használható. Szembejött velem többféle porbeles ajánlat egyik másik dobozon írták, hogy kell mellé gáz de ennél a rozsdamentesnél nem láttam. Jobban nem néztem utána. Régebben mintha hallottam volna, hogy lehet a rozsdamentessel a sima vasat is hegeszteni, de a fejemben nekem is repedések jártak, ezek szerint nem is ok nélkül. Nem túl fontos dolgokat javítanék vele, főként lemezeket, amiket nem lehet a műhelybe vinni, de azért bosszantó lenne évente ismételni a javítást. A huzal, amit néztem amúgy az Esab OK Tubrod 14.20.
Nagyon gyanús, hogy ez nem igazi szinergikus gép, semmi felirat vagy jelölés (pl. a feszültség potinál egy “0” középállás) nem utal rá. Az alibabás linken meg se említi a leírás. A dobozra is nagy eséllyel rá lenne írva. Meg az ECO (“gazdaságos“) szó is ott van a nevében. Azért kéne a kezelési, hogy az mit ír.
Ha tényleg szinergikus lenne, akkor q jó ára lenne.
Kb két hét,ha igaz ekkor küldik a nyugger véglegessé válási határozatot.
Ha az ebben levő összeg alkalmas megélni,munkát nem vállalok.
Az utólsó cégem pitizik,már most rimánkodnak,hogy szeretettel visszavárnának......
Ugyanis az öregségi nyugdijas korlátlan időben dolgozhat,ráadásul a cégnek semmi járulékozása nincs,,a szerencsétlen időst viszont 15% jövedelem adó sújtjaaaaaaa !
Ez a Zelda egy kicsit gyanús, hogy ez úgy szinergikus, ahogy a kis Hyundai volt. Azaz, van rajta üzemmód választó, de tekerd külön a feszültséget meg az előtolást, azaz mégse szinergikus. Inkább a Panelectrode, azon van anyagvastagság kijelző is. Jobb választásnak tűnik.
Porbeles gépem volt aztán ráírtam egy fogyós gépre közbe találtam egy karcos awit is. Mivel olcsó volt megvettem mind a kettőt. Csak a porbeles fogyósnál maradtam hogy ne szenvedjek a gázzal.
30 percet awiztam annyira volt elég az argonom. Én pálcával inditottam. Az eldobható argon olyan 15eft tán.
Ez olyan 7 éve volt 🤣.
Elég nekem egy rendes pisztoly meg argon palack. Majd egyszer.
Szinte semmit nem tudunk a kérdező töltelékes huzaljáról. Ugyanaz, mint a hulladékból kibányászott lomok esetében: próbahegesztést kell végezni és majd kiderül.
A porbeles, gázos cuccot csak szuperlatívuszokban tudom dicsérni, mint ex-felületkezelő. Több a cunder, mint a corgon esetében, büdös, a pácolás sem szedi ki a kráterben lévő elszíneződést. És huszonezer forint volt/kg - rozsdamentes hozaganyag.
Utolsó mondatodra reagálva: nem vagyok profi hegesztő, még csak tanulom a szakmát, így találgatni nem szeretnék. De szerintem ez a kötés sok esetben nem felelne meg az előírásoknak.
[awi szett: próbáld ki mindenféleképpen, k*jó. Nagyon jól látni mindent is, nem kavar be a salakképződés, a cunderek szikrája, meg ilyesmik. Ha kerítesz gépet, akkor mindenféleképpen HF gyújtásút szerezzél - tisztább, szárazabb érzés - sok bosszúságtól megkíméli az embert.]
Én nem a hozaganyagról beszéltem, hanem az alapanyagokról. A saválló huzalt valóban nem fogja a mágnes. De ott is van olyan portöltetű huzal, ami a portöltet ellenére védőgázt igényel.
Az hozzászólásodban lévő utolsó mondatodon nem fogunk összeveszni.
Ez is egy átszínezett gép. A gyártó a Redbo (China). Edon néven fut még a ruszkiknál. Ezek pirosak. Redbo MIG 120T néven pl. megtalálod. Vannak eltérések, pl. max. Amper, a pisztoly vége (gázterelő), stb... ahogy a helyi forgalmazó rendelte a kínaitól. Érzésre a Hyundai tudja a 160 Ampert.
Anno épp betette a Zákány (egyetlen itthoni forgalmazó) a webshopjába, amikor kiszúrtam. Vélemény, visszajelzés: 0. Gugli segített, és megtaláltam a fenti piros verziókat. Azokat dicsérték. Hajrá, megvettem. Tök jól működött, nem bántam meg. Akkor 40 ezer vót... a rendelésem másnapján 50 lett, valószínűleg el is árazták. Akkor még 1 év garival, ma már 2-vel.
A fogyós munkakábelre vigyázást úgy képzeld el, hogy nem célszerű rálépni, meg főleg olyan helyen húzogatni, ahol egy sorjás vas felhasíthatja a külső burkolatát. Párszor persze én is megtapostam véletlenül. Annyira nem könnyű azért tönkretenni, ha rálépsz, akkor a rugalmas gázcsövet, a huzalvezető spirált meg a szigetelt kábeleket taposod csak. De a "huzat" az csak egy vékony valami, nem vastagabb gumi, mint az eurós munkakábeleknél. A cundert bírja azért, az nem para.
A rezezett alu kábelektől nem kell félni. Előnye is van: könnyű. Nem bírja úgy a cibálást-rángatást, mint a rendes réz, de egy ilyen géphez ez így megfelel szerintem. Sokkal komolyabb gépeket is adnak alu kábelekkel egyébként.
A gépnek van normális testcsipesze, ez se szokott alap lenni ebben a kategóriában. Meg a 3 méteres MMA kábel sem.
A rövid kábelek miatt a gépet felemeled, és 2 ujjal arrébb teszed, ha kell. Amikor csináltam a kerítés elemeket, akkor ez párszor előfordult. :-D
Utána lett a 205-ös Gorillám, amihez szinte rögtön intéztem 5 méteres munkakábelt meg még hosszabb testkábelt. Mert az ahhoz már nehéz, hogy pakolgassam, és így nem is kell.
Egyébként is az anyagot a saját anyagához legközelebb álló huzallal kéne hegeszteni! Nos vagy 10+db a lincolnak csak rozsdamentesre, találjuk már ki melyik a jobb :D
Elgurulltttt 4szeres görgőő nagynyomáás.
Mindegy szerintem az olcsó porbeles az nem rozsdamentes.