a növények hajtásnövekedéshez 420 nm körüli kék fény kell, a gyökérfejlődéshez 650 nm körüli vörös fény kell. más szín hatástalan, pénzkidobás. Ehhez gyártanak lila színű fénycsöveket.
kellene tudni a ledek spektrumát. A szakboltokban vannak katalógusok, szerencsés esetben ott megtalálod.
Ha egy kicsit is fényigényesebb a növény, akkor azért a 15W édeskevés. Érdemes megnézni legalább a végeredményét ennek a számításnak és számolgatni egy kicsit. Én biztos, hogy így látatlanba is egy 24W-os égőnél kisebb teljesítményűt nem vennék - Magyarországról meg főleg nem, mivel azt a Kínából vették csak ötször annyiért adják tovább.
Ugyanezt vettem decemberben 9,83 dolcsiért decemberben, de azután kevésnek bizonyult a teljesítménye. Mindenesetre ha csak ennyi teljesítmény kell, a legjobb választások egyike.
A következő problémára szeretnék segítséget kérni. Van egy egzotikus szobanövényem, aminek kevés a természetes fény, amit kap. Így be szeretnék szerezni egy LED-es lámpát, ami biztosítaná a hiányzó fénymennyiséget. Én a következőre gondoltam: http://www.ledeslampa.hu/15W_LED_noveny_izzo#page_artdet_tabs
Mi a véleményetek? Esetleg azt még megoldják, hogy nem csak 1 kék lenne benne hanem 2. És akkor egyel kevesebb piros.
Ehhez a fórumhoz csak részben kapcsolódik, és emiatt csak egy linkkel említem meg itt azt, amit az eperfás fórumra felraktam. Amire viszont itt hívnám fel az ablakkertészek figyelmét, az a hosszúkaros lámpák egyik lehetséges rögzítési módja a falon - mindez úgy, hogy gyorsan növő facsemetékről van szó. Lsd. az utolsó előtti képet.
Gratulálok! Pont így csináltam én is,viszont a "gyárilag" forrasztott ledekkel lehet baj! Sikerült kifognom egy olyan szériát,ami rosszul volt forrasztva,nem volt lenyomva szintig és a legtöbbje alá még a hővezető pasztát is kifelejtették cserébe... Marad a darabonkénti újraforrasztás és hővezető pasztázás. Apropó,remélem a hűtőcsillag és a lemez közé kentél pasztát? Létezik korszerűbb(csak a szerelés miatt) verzió,öntapadó hővezető fólia. Pont most mérgelődök rajta,mert elnéztem és egyoldalast sikerült rendelni.
Az első nagyon könnyű,de forrasztós verzió. Viszont erre is kell még hűtőborda vagy lemez a hátuljára. Viszont ha egy nagyobb lemezre elosztva van szerelve,több mint jó. És akkor ki van kerülve a gyári lámpás szindróma: koncentráltan kis helyen nagy teljesítmény,garantáltan arra "néz" minden növény...
Egy jó tapasztalat a 100w-os ledekkel,pont ilyen a lámpám csak a közepén van egy 100w-os kék. Láthatóan arra "néznek" a növények,ha meg megemelem annyira,hogy már ne legyen jeletős a fény felé fordulás,elvész a fény nagy része.
Esetleg leírnál néhány részletet a szerkezetről? Pontosan honnan rendelted a ledeket és milyen ledek ezek? Meg hogy áll össze ez az egész szerkezet? Alapvető villanyszerelést meg tudok csinálni, de nem tudom, hogy kell összerakni egy ilyen ledes valamit, de izgat a dolog. :)
Szépen összeraktad, majd rakjál fel képeket a használatról is. Személyesen ilyet még sohasem csináltam, de tudom más területről, hogy sokkal több munka van benne, mint amit első látásra a laikus feltételez.
A szépség relatív, főleg ilyen esetben, de nekem tetszik, mert precízen össze van rakva :). Gratulálok hozzá, majd a használat közben elért eredményeket is berakhatnád ide.
Na kerem szepen megjott minden kinabol es jelentem elkeszult a ledes palanta nevelo vilagitasom. Nem biztos, hogy a legszebb de mukodik es ez a lenyeg.
Persze a sötét szakasz hossza változtatható, de szerintem minimum 6 órát kellene hagyni. Nem látom az előnyét annak, ha mondjuk egy 18fény-6sötét periódus helyett 24 óráig világítunk. De azért érdekelne, hogy ennek mi lenne a lényege, mert nem értem :).
1. vetéskor dithane-os vízzel öntözöm be a földet (2g/1l víz)
2. szinte teljesen hagyom kiszáradni a földet, és csak akkor öntözök megint, amikor a föld felszíne már száraz. Fehér műanyag poharakba raktam a magokat, így oldalról is látom, amikor még nedve a föld. Lehet alulról is öntözni, de én felülről szoktam. Ezt mindenki eldöntheti magának, hogy szeretne, nekem a felülről öntözéssel sem lett palántadőlés.
A dithane-os kezelést még legalább egyszer megismétlem, amikor kihajtottak a növények.
Eddig egy palántám sem dőlt el. Tavaly volt egy-két palántadőlés, akkor kihagytam a dithane-t, de ha a föld felszíne nem nedves folyamatosan, akkor a nyálkagombák sem tudnak támadni.
Lehet fokozni persze, ventilátorral. Én a szélhez szoktatást is a természetre bízom. Főleg kényelmi okok miatt, mert jelenleg nincs kéznél ventilátorom, és nem is tudnám normálisan elhelyezni. Néha végigsimítom a növényeket, ez is edzi őket, de amikor majd nappal már kimehetnek a szabadba, akkor az elég lesz nekik a szoktatáshoz.
A 24 órás világításról nincs tapasztalatom. Lehet, hogy jó, de a természetben ilyen nincsen. A növények fotoszintézisének van fény- és sötét szakasza. Utóbbihoz sötét szükséges. Ilyenkor fixálja a növény a CO2-t és alakítja át szőlőcukorrá a fényszakaszban keletkezett anyagok segítségével. A sziklevelek is fotoszintetizálnak, amíg ki nem fejlődnek teljesen az első lomblevelek, így nem ártana sötét szakaszt is biztosítani nekik. Nem tudom, mit okoz, ha folyamatosan világítjuk őket, de ez természetellenes, a növény bioritmusa nem így van kitalálva.
A pihenő növényfajtánként változó. Általánosan a palánta korszak első 3-4 hete,és ezzel általában véget is ér,lehet 24 órát világítani. Utána 5.-8. hét között 16 óra és utána nagyon változó. A paradicsom például minimum 8 órás sötétséget igényel,különben nem terem rendesen és elsatnyúl. A paprikák meg szeretik a 18-20 órás világítást is felnőtt korukban.
Nekem van 3db 10W-os uv és 3db 3W-os infra led. Ez a kinti fényviszonyokra és a gombás fertőzések elkerülésére jónak bizonyul,viszont a hőmérséklet változásra és a szélre fel kell készíteni a palántákat. A szélre könnyű,ventillátort kell használni,lehetőleg billegőset,ennek még a gombák és penészek elleni harcban is van jelentősége. Viszont kint a páratartalom is sokkal nagyobb,főleg éjszaka,és ezt is meg kell,hogy szokják a palánták. Kísérleteztem tavaly ezzel és ami az elején kint maradt az megmaradt fele akkorának,mint a többi és a termés mérete is csak a fele. Viszont amiket délelőtt kitettem napozni és a délutáni napnyugtánál behoztam,sokkal szebbek lettek. És azok is amelyiket csak az ablakba tettem éjszakára. Tehát fontos a szoktatás és hirtelen nagy szélről ne is beszéljünk. Érdekes,hogy több mint 20 csiliből csak kettő maradt meg azokból,amiket elajándékoztam...
Két-három hete átváltottam az ablak+este világítva vörös izzóról az ablak+este kék fényre. Javasoltátok a palánta nyúlás ellen a nappali világitást, de végül nem alkalmaztam. Azóta olvastam másnak is volt itt problémája a nappali világításból. Viszont kevesebb vizet kapnak a palánták és közvetlen az ablak mellé raktam, amelyek nyúltak este pedig közvetlen a fénycső alá, úgy tűnik ezekkel eredményt értem el, megállt a nyurgulás.
Jelentkezett egy új tünet, és ezzel kapcsolatban szeretnék véleményeket kérni: úgy nézem főként a chiliknél elkezdték eldobni a nagyobb leveleket, viszont helyette jönnek lejjebb új hajtások. Ez normálisan a kék fény hatása, vagy valami betegség? Aggódjak vagy ne?
Gyula20, honnét lehet szerezni datolyaszilvát? :) Én voltam Grúziában és amit ott ettem, abból elraktam pár magot földbe, kikelt, most van 5 káki palantám. Most olyan 10 centis zöld szárú növények. Ha jól értem azt tanácsolták itt többen, hogy inkább csak akkor ültessem ki a fás szárúakat, ha már fás és nem zöld, igaz? És nyár közepén tegyem ezt ne tavasszal?
Király a datolyaszilva, de szerintem én inkább kertészetben veszek tavasszal... eleve jobb típus az, amelyik nem magról kell, gondolom én, mert abban nem is lesz mag a gyülmölcsében sem, de javítsatok, ha hülyeségeket beszélek.
Két hete még mindenki abban értett egyet a környezetemben, hogy kell pihenő időszak azaz sötét a növényeknek. Tapasztalataim nekem is ezt igazolták. Viszont Lacika azt írta, hogy két hétig folyamatosan világítot a palántáknak, és ez remek módszer a palántadőlés ellen. Amit olvastam Lacikát erősíti meg, ugyanakkor tapatsztalataim és pár hete kapott tanácsok viszont a sötét időszak fontosságát erősítik meg. Most akkor mi van szerintetek? :)
Értem, akkor a májusi kiültetés mégsem jó. Eperrel kapcsolatban egyáltalán nincs tapasztalatom, illetve eleve szokatlan a fás szárú növények nevelése mesterséges fény alatt :). Legalábbis a zöldségnövényeknél bevett gyakorlat, de cserjéknél, fáknál ritkábban olvastam ilyesmiről. De érdekes kísérlet :).
A leglényegesebb, hogy tilos kinthagyni őket éjszakára, amikor napközben már jó meleg van, mert nagyon könnyen megfáznak (a szobában állandóan min. 20fokon vannak!) és ekkor kb. két hónap míg a másodlagos rügyek kijönnek. Csak akkor ültetem ki őket júliusban, amikor éjszaka min. 15 fok van.
A fokozatos szoktatással egyetértek.
Ez után a hőség nem hiszem hogy betesz nekik (de majd meglátjuk), imádják a forróságot.
A lámpával való felkészítés onnan jutott eszembe, hogy Lacika írt erről, de a konkrét megoldást nem ecsetelte. Ezért kérdeztem rá.
Lámpát nem tudnék mondani. Vagyis vannak kimondottan növényvilágító lámpák, nekem is van két db Megaman 14W-os CFL. Lumen értéke nem túl sok, de elvileg a fény egy részét UV-tartományban adja le.
Szerintem a kinti léthez benti körülmények között nem nagyon lehet hozzászoktatni. Egyrészt a természetes fény utánzásához rengeteg lámpára lenne szükség és teljesen nem is fogod tudni utánozni.
Egyébként mikor akarod őket kiültetni szabadba? Mivel bent növekedtek, nincsenek hozzászokva a kinti körülményekhez. Én tavasz elején, amikor már a kinti hőmérséklet megfelelő, elkezdeném hozzászoktatni a kinti körülményekhez. Amikor még este hideg van, akkor estére bevinném, csak napközben hagynám kint. Talán május közepe felé már ki is lehetne őket ültetni a végleges helyükre, addig szoktatni őket kint a szabadban. Mindenképpen még a nyári hőség előtt kellene kiültetni. Másik lehetőség az őszi ültetés, akkor nyáron félárnyékos helyen kellene nevelni a szabadban.
Azt javaslom, hogy a kinti napfényre konkrétan a kinti napfénnyel készítsd fel őket fokozatosan :).
Kimondottan UV-lámpával nincs tapasztalatom, de egy-két ilyen konkrét növényvilágító lámpával lehet próbálkozni, mert elvileg azok UV tartományban is sugároznak. A normál UV-lámpa nem tudom, milyen hatással lenne rá, de én természetes termesztésben gyakorlottabb vagyok, mint a mesterségesben, úgyhogy még jöhetnek jobb ötletek :D.