Amúgy nem tudom, hogy az van-e írva, de nekem úgy tünik, hogy mintha "Entziehungsanstalt Sanitätsgeschäft" "Wolfgang Görl(?)" lenne a feliraton. A vezetéknévben vagyok a leginkább bizonytalan, a "Santitätsgeschäft" nekem fixnek tünik, meg a "Wolfgang", az "Entziehungsanstalt" inkább csak sejtés,mint meggyözödés.
Ez is benne van az 5 legidegesítőbb képemet tartalmazó gyüjteményenyemben azzal a képpel együtt, ahola Tejbetök áll az anyjával és a kishugával egy szökőkút előtt egy Marktplatzon. A Szász-Svájctól nem túl messze kell lennie szerintem a domborzat és az épületek anyaga miatt (a Naumburg-Meißen vonaltól délre ill. Naumburgtól keletre.
A "Petrezselyemárusok otthonkában a parkolóban" c. kép viszont valószínűleg nem Erfurt, mert egy 1950-es címjegyzék alapján nem találtam olyan boltíves ablakú HO-t, ami mellett ilyen nem elvágólag berakott ablakú ház volna.
egy Albert Gerlach nevü ipse hoteligazgató volt 1948-ban Weimarban, de a címe nem passzol a képhez. viszont -egyelöre- nem tudom, milyen néven futott a hotel, amit vezetett.
Tegnap végignéztem egy 300 valahány oldalas 1948-as jénai címjegyzéket A-Z-ig (amolyan Szaknévsor-szerűség), különös figyelmet fordítva az Alfred C-kre, Alfred G.-kre, Alfred O.-kra és Alfred Q.-kra, de nem találtam semmi érdemlegeset. Ha legalább a vezetéknév első betűjét látni lehetne teljes egészében, vagy a járdát/úttestet.
"Die vor 50 Jahren abgerissene Innenstadt von Jena bewegt bis heute viele Menschen in dieser Stadt, vor allem natürlich diejenigen, die den alten Eichplatz mit seiner großen Eiche in der Mitte, die Leutrastraße mit ihren Geschäften sowie Rinne und Brüdergasse noch kannten."
Mivel Weimar eléggé megmaradt, így szerintem valahol Jénában kéne lennie, de ahhoz régi képek kellenének. Itt van pár, de egyrészt rossz minöségüek, másrészt túl kevés:
Most ezen agyalok. Sattler környező képei Weimarban és Jénában készültek. A képen látható házakhoz hasonlók vannak mindkét városban, ami nincs, vagy legalábbis én eddig nem találtam ennyi palatetős házat egymás mellett, ami passzolna (a Frauenplanon lévők nem ilyenek). Pedig a wc-jelző tábla miatt a Harztól délre, a tetők miatt meg a Freiberg-Lipcse vonaltól nyugatra, leginkább Thüringiában (de nem Erfurtban, ott nem jellemző a pala, szemben pl. Gerával) kéne lennie. A villanyoszlop miatt fixen NDK.
A képek közti lépegetéssel túljutok 1962-őn, majd 1963-on is. Igen ám, de 1963 végeztével nem 1964 következik, hanem 1963 közepe (251884 történetesen).
ezt találtam még hozzá, de Pünkösdfürdő pont rengeteget változott 60 év alatt
hozzákezdtek a távvezeték Duna-meder alatti csővezetékének lefektetéséhez. Pünkösdfürdő magasságában süllyesztik a háromszáz milliméter átmérőjű hegesztett csöveket a folyam medre alá.
évszám és a felhajtás alapján erről lehet szó, de nem tudom mi lehetett a vezeték pontos nyomvonala. "2ly" írta korábban, hogy a FŐMTI tervezte ezt a gázvezetéket
1960 november: A jövő héten megkezdik a Duna medrében annak az ároknak a kotrását, amelybe az Őrszentmiklósi földgázmezőt az Óbudai Gázgyárral összekötőcsöveket fektetik majd. A csővezeték elkészítése jelentős lépés az emelkedő gázfogyasztás biztosítására. Az azonnal fel nem használt földgázt az Őrszentmiklósi kimerült földgázmezőben tárolják.
A wikipedia azt írja, hogy a kórust 1956-ban kezdték elbontani., 57 márciusában hirdettek eredményt a tervpályázaton.
Annyiban tévedtem, hogy nem a közép-német, hanem a Rajna-vidéki román templomok voltak a mintául szolgáló elődök és nem homokkőből, hanem az Eifelből hozatott tufából készült a homlokzata.
Én szentül meg voltam gyözödve róla, hogy a KWG romjait 1950-re már rég eltakarították, de ezek szerint nem, ezért is nem gondolkodtam benne, mint megoldásban, pedig tényleg csak meg kellett volna nézni egy régi képet, de ehhez kettöt hátra kellett volna lépnem, nem elveszni a részletekben...
A kapu azért nem stimmel, mert a kapu fölött is csináltak egy helyiséget, födémet rakva a bejárat fölé, levágva a kapuboltozatot. Az ablakok stimmelnek: balról jobbra két egymáshoz közeli, majd egy-egy egymástól távolabbi, aztán az új ablak a boltív helyén, majd megint egy-egy egymástól távolabbi ablak, végül két egymáshoz közeli, följebb a zárterkélyek között 5-5 ablak.