Akkor nekem tárgytalan, az itteni Lidlben soha nincs semmi.Párszor elmentünk, mikor jeleztétek, hogy ez vagy az éppen van, de csak néztek ránk értetlenül, mikor rákérdeztünk.
Ezt bátran ajánlom mindenkinek. A héten ezzel csináltam a paradicsom befőzést (először szétfőzöm a negyedelt nyers parikat ) REMEKÜL DOLGOZOTT NAGYON MEG VOLTAM ELÉGEDVE. cSAK MERŐKANÁLLAL ADAGOLTAM SZÉP FOLYAMATOSAN ÉS SEMMI MELLÉFOLYÁS CSÖPÖGÉS. Bocs a nagybetükért.
Hát ne essünk túlzásokba....nem is vagyok rendes....de nem is ez a lényeg....kb 2007 óta kertészkedem nagyon megszerettem .... aztán amikor egyre több termés volt és nem tudtuk frissen megenni akkor fordultunk a tartósítás felé...sok kísérletezés után remek receptek születtek ma már rutinból megy minden....persze ettől függetlenül mindig lehet újítani és van amikor sikerül van amikor nem....nyilván ezzel mindenki így van...
Nagyon rendes férj vagy. Valóban az összetartás, az összedolgozás az alapja a békés és boldog együttlétnek. A jó Isten tartson meg titeket sokáig egymásnak! :)
Tényleg én fotóztam. 😂 De ennél azért többet is dolgoztam. Valóban...nálunk évek alatt szépen kialakult a munkamegosztás. Mindenkinek megvan a feladata és a specialitása...jól működő projektről van szó....pl én ásom fel a kertet rotálom palántát nevelek ültetek trágyázok stb...a párom gyomlál kapálgat kacsol stb...a befőzés úgy működik ki mit tud jobban...pl a koviubit mindig én csinálom....ő inkább lekvározik...nem sorolok fel mindent de lényeg hogy mindent közösen csinálunk egymást támogatva... másképp nem lehet...
Tegnap zuhogó esőben mentem ki a kertbe és szedtem fel céklát.. . Talán az egyetlen növény amit nem támadott meg se betegség se kártevő....nem vetettünk sokat.... Eddig apukám termesztette nekünk de ugye....hát Isten nyugosztalja... Most így néz ki a történet
Végül 11 üveg lett és még hagytam a földben, kell az frissen is amíg a másodvetés nem nő meg
Nekem a gyümölcsprés volt egy jó vétel, azt aránylag ki tudom használni. Paradicsomot nem préseltem vele, hallottam, hogy arra nem jó - talán éppen Taorminától -, de almát és céklát dolgoztam már fel vele. Egy ismerősöm is gyárt vele paradicsomlét, mondta, hogy el szokott dugulni, de szerinte nem áll sokból kitisztítani. Szerintem viszont kevés utálatosabb munka van, mint egy létől csöpögő készüléket munka közben többször szétszedni, úgyhogy inkább meg sem próbálom.
Na azért az enyém sem egy álom - elég erős kattogó hangot ad működés közben. Vissza is akartam küldeni, de aztán a férjem megbarátkozott vele, és végül is ő darál:) Addig jó lesz, amíg nem sikerül végre eldönteni egy jó robotgépet, ami kever, dagaszt, darál, reszel. Csak pár éve vacakolok, hogy melyik legyen, amolyan Pató Pál úr formán.
Idén nem is fogom, nem valószínű, hogy lesz annyi paradicsom, hogy befőzzem, vagy ha mégis, nem lének. Tavaly (vagy tavalyelőtt?) kisebb adagokban sűrűre főztem, de csak hámoztam, nem passzíroztam. Pl. pizzára finom, jobban tudom használni, mint a levet. Lé van egy csomó maradék korábbi évekből, valahogy nem fogy.
Nálam lehet, hogy az is a baj, hogy a konyhapult széle lekerekített, és nem nyúlik be elég mélyen a rögzítő rész az asztal felé. Alig harap rá, táncol a szerkezet, ha tekerem. Segédeszközökkel nem merem meghúzni, mert félek, hogy sérül a konyhapult burkolata. Ugyanez a bajom a húsdarálóval is.
Nálam évekig fogyóeszköz volt a piros műanyag kombinációs, ami gyakran eltörött. Emlékét őrzi pár db széles tölcsér, nagyon jó pl. lekvárt tölteni, de a gyerekeknek kaják befőttesüvegbe pakolásnál is jól szolgál. Tavaly vettünk egy ilyet. Jól végzi a dolgát, kicsit hangos.
Biztos jó lehet a tied is, és már megszoktad. Nekem is bevált a daráló, nálam nincs vele gond, sok éve használom. Annyi csak, hogy a rögzítő csavart kell kicsit erősebben meghúzni, a kezem nem bírja, így egy kis fémrudat hívok segítségül. :)
Én paradicsom darálót használok. A nyes parit ledarálom, a lyukacsos cső alján folyik ki a húsa leve, a végén pedig kitolja a majdnem száraz héjat és magot. Ha csak addig főzöm míg elfövi a habját akkor hígabb lesz, ha tovább főzöm, sűrűsödik.
Biztos unjátok már, sokszor volt róla szó: paradicsomeltevésröl kérdeznék. Sürítményt készítenék, de egyéb ötletnek is örülök.
Van egy ilyen gépünk, ami elvileg szétválasztja héjat meg a magot a többitöl, e a finom nyílásai a paradicsom kocsonyás belsejétöl azonnal eltömödik és nem la´tja el a funkcióját. Ti erre mit javasoltok? És hogyan sürítitek/tartósítjátok?
Botmixerrel pürésítettem kb. 10-15 (nem számoltam, nem mértem) apró körtét, előtte félbe vágva kivájtam belőlük a magházat. Megolvasztottam kb. 7 dkg vajat (másfél vaj lett elosztva kétféle tésztába, szemre). Belekevertem nem tudom, mennyi kristálycukrot, 1 zacskó vaníliás cukrot, aztán 4 kicsi tojást, majd a körtepépet. Végül 1 púpos teáskanál szódabikarbónával együtt annyi lisztet, míg megfelelőnek találtam a tészta állagát - aránylag hígat akartam keverni, hogy készen ne legyen száraz.
Kivajazott jénai tálba öntöttem a massza felét, rászórtam 3/4 (vagy talán 2/3) Carte D'Or-os doboznyi málnát, arra a massza másik felét, és betettem 1/4 órára a mikróba.
Finom lett. A recept alapján lehet, hogy nehéz reprodukálni (valószínűleg nekem sem sikerül még egyszer pont így), de nyilván minden kevert tésztával meg lehet csinálni, ha híg adalékot -kefirt, reszelt almát, cukkinit stb. - körtepürével helyettesítjük, és sütünk bele málnát. És persze sütőben sütve is nyilván jó, de egyedül vagyok itthon, nem kell egy egész tepsinyi. Most nincs meleg, lehet sütni, de kánikulában már nem szívesen melegítem a sütővel a konyhát, akkor eleve ez a mikrós megoldás jön szóba.