Hindu oldalról megközelítve úgy tartják, hogy a spirituális önmegvalósítása alapja és első lépcsőfoka az, hogy lemondásokat végzel, a legelapabb lemondás pedig a húsról való lemondás, vagyis vegetáriánussá válsz. És ezzel gyakorlatilag még semmit nem tettél, mert ez az alap. A többi csak ezután következik, de ha e nélkül kezded el a spirituális ünmegvalósítást, az megfelel a bort inni, vizet prédikálni kategóriának, vagyis nincs összhangban az ahimsa, a dharma és az egyéni karma (cselekedet). Még a keresztény tízparancsolatban is ott van a "Ne ölj" parancsolat, Isteni kinyilatkoztatás, Isteni szakrális törvény, s nincs külön feltűntetve ott sem, hogy ez a parancsolat csak emberre vonatkozik.
Sokan tartják magukat úgy spirituális embernek, hogy közben alapvető szakrális Isteni törvényeket szegnek meg, kedvükre-kényükre csak olyan dolgokat ragadnak ki a szentírásokból, amelyek egojuk céljait szolgálják. Azonban ez sokkal inkább egy nagy spirituális kotyvasz, semmint valódi spirituális önmegvalósítás.
Jó,akkor légyszíves mondd el,hogy nyilvánvalóan mit nem értek szerinted,abból,amit írtál?Hogy Káli istennő nem Isten,akinek a szentélyében áldozónapokon nem fogok bokáig gázolni a levágott kecskék és csirkék vérében,amely állatáldozatokat aztán,naná,hogy elfogyasszák?Hogy csak a vaisnavák és a dzsaivák élnek az általános erkölcsi rend szerint a világon,máshol sehol?Hogy a buddhisták nem esznek húst?Ha százegyszer írom le,hogy a tehén egy bölcs és szent jószág,akkor már oké a dolog?Mi Istenről beszélünk,Isten pedig maga a kinyilatkoztatás,rátapintottál a lényegre.A gyors dolgokat viszont általában nem szeressük,ezzel a gyorstalpaló kurzus-elmélettel nem találtad el a fejét a szögnek.Hiába,az elméletek márcsak ilyenek.
Nem is tudom, mi a nagyobb tragédia - az, hogy a hétvégén élvezettel benyomtam egy steaket, vagy az, hogy 180 hozzászólás alatt most kerül csak elő a CYNIC neve.
En inkabb husos vagyok, mint halas, de eltem jonehany evet mediterran orszagokban, foleg part menten, igy sok haletellel es tengeri herkentyuvel talalkoztam. Tudom ajanlani a bacalhau com natas es a bacalhau a bras eteleket, fenseges tokehal koltemenyek. Es ha mar Portugalianal tartunk, erdemes elmenni Setubalba, mert ott az utcan sutik a friss halat es olyan finomat keves helyen lehet enni.
De lehet. Például a hindu hagyomány szerint te azzal, hogy eszel húst, lehet azt választod, hogy következő életedben disznótestbe kerülsz és téged esznek majd meg.
Honnan tudod, hogy az allat nem ajandekozza oda magat? Nem lehet, hogy a lelek olyan eletet valaszt, ahol megtapasztalja az aldozat es taplalek sorsat?
Én is úgy tudom, hogy amikor a Yes megalakult, akkor a tagság fele vagy egésze a vegetarianizmusban is egyetértett. Azt nem tudom, hogy később is tartották-e mindezt, mindenesetre az isteniség, Istenazonosság szerintem is jócskán kiérződik a Yesből, messze menőkig a legszellemibb prog-muzsika. Nagyon jó a többi banda is, de a Yes és a többi zenekar között mégis van egy szakadék. A Yes, mintha a lelki világból, az Égből szólna, a többiek pedig még a Föld és az Ég között oszcillálnak, nem olyan kristálytiszta náluk a lelki-szellemi célirány, mint a Yesnél (itt csak az 1980-as Drama lemezig vonatkozóan írom mindenzt).
Viszont rengeteg metant fingik, ami karositja a legkort. Egyebkent ha ennyire a fejlodes ellen vagy, hogyhogy hallgatsz zenet es netezel? Ezzel iszonyu merteku szennyezest csinalsz.
"Az erősebbnek nem megölni és megenni kell a gyengébbet,hanem épp ellenkezőleg,védeni,ápolni,gondozni és felemelni."
Példaértékű hozzáállás! Sajnos ritka ez, főleg itt a fórumon.
A hindu hagyományban úgy tartják, hogy a húsevők következő életükben lehet, hogy disznótestbe kerülnek, és majd őket eszik meg. A karmikus visszahatások nem feltétlenül ebben az életben következnek be. Az állatokat pedig azért kellene felemelni és nem gyilkolni, mert karmikus vonatkozásban ők várnak a következő létformára, a kedvezőbb anyagi testre a felszabadulás, a szamszárából való kikerülés érdekében. Így tartja a hindu hagyomány...
Az ember viszont beleesik az "egyszer élünk és létünk nem több anyagnál, ezen túl nincs semmi" tipikus nyugati hibába, és nem számol a következményekkel. Az ember felejt, de a karma nem...
A növényi táplálékszerzés is valahol ölés, a fa kivágása is. Azonban a növény jóval alacsonyabb tudati szinten van az állatnál, így ez a kisebbik rossz.
Hazudnék, ha azt mondanám, nincsenek jó ilatok egy pecsenyésnél. Viszont felfordul a gyomrom attól, hogy az a pecsenye az milyen áron került oda. Más egy fa esetében, ami a termését odajándékozza. Az állat az nem ajándékozza oda magát, az ember erőszakot követ el rajta.
Milyen érzés neked elmenni egy pecsenyesütő mellett? Gondolom gyertyát meg koszorút azért nem viszel mindig magaddal, de egy om mani padme hum legalább elhangzik halkan mormolva.