Csak szeretném közölni, hogy a gaz internacionalista élelmiszer illetve cukor áremelkedés annyira beszivárgott Németországba többek között, hogy ott egy kiló cukor finomított 0,65 centbe azaz kb 180 forintba kerül.
És még azt felejtik el sokan, hogy a mai elhízásjárvány egyik gyökere a 60-as években tett "felfedezésre" vezethető vissza, miszerint hízik a társadalom, és erre ellenintézkedésként elkezdték az alacsony zsírtartalmú élelmiszereket egészségesnek meg light-nak mondani. Csakhogy ezek éppen az alacsony zsírtartalom miatt fajlagosan (ugyanannyi energiára nézve) sokkal több szénhidrátot tartalmazni, ami közvetlenül hajtotta a világ sokkal gyorsabb ütemű hízását.
az ember a finomított cukor és szénhidrátok fogyasztásához képest nagyságrendekkel régebb óta védekezik a hideg ellen ruhákkal, a gyógyszerekkel meg ugyan problémákat is a nyakunkgba veszünk, de az élethosszunkat megtöbbszöröztük az évtízezredekkel ezelőtti őseinkhez képest
a cukor viszont jó lenne, ha megmaradna az étkezések végén szokásos desszertnek, alkalmi élvezetnek, nem pedig alapélelmiszernek, mert nincs rá szükség és csak ártunk vele magunknak
"Itt is hazugság, hogy az egészségről szól, egyszerűen kaszálni akarnak."
senki nem mondta, hogy erről lenne szó - de ha már felvetődött a téma, hogy drágul a cukor, előjött, hogy egyébként meg nem kellene annyit enni belőle, mert nem tesz túl jót a szervezetünknek
és visszakanyarodva az alap problémára, ha valaki felfogja, hogy ez nem egy kötelező alapélelmiszer, akkor képes arra, hogy aztmondja, hogy "NEM, ENNYIÉRT NEM VESZEM MEG, ADJÁTOK OLCSÓBBAN"
de nem, rohannak az emberek és veszik mázsaszámra a cukrot, mert úristen, mi lesz ha nem lehet cukrot enni, csak a tizedét mint eddig...
Mert ott is szeméttel tömik magukat, és ha nem, akkor is a szükséges mennyiség minimum duplájával. Csak ott részben ok a szegénység (ott is a szegények a kövérebbek!), másrészt meg a szemét kaják túlsúlya. (Mondjátok egyetlen egészséges és finom amerikai ételt :)
Mellesleg a magyar konyhában éppen az a zseniális, hogy minimális odafigyeléssel a hagyományos ételek túlnyomó részét el lehet készíteni (minimális összetevő vagy arány változtatással) úgy, hogy beleférjen egészséges étrendbe is. Akár a sokat kárhoztatott töltött káposzta vagy pörkölt esetén is.
Halat kéne sokkal többet enni a vörös húsok helyett, de ez már részben a szokásokat is érinti.
amúgy nem értem, miért kell acukor egészségügyi vonatkozását az árával kapcsolatban nyomatni?
hiszen attól még, hogy az alma meg egészséges, nem lesz olcsóbb!
nem érv, hogy drágulhat eszementen, lehet drágább mint más országban és fölösleges hazánkban a saját cukoripar csak arra hivatkozva, hogy úgysem egészséges!
"van ilyen hogy fehérjemérgezés, aki túl sok száraz húst eszik, az kapja ."
a tisztán húsevés nem a fehérjemérgezés miatt problémás, hanem amiatt, mert a nagyarányú fehérjebevitel következtében megemelkedik a húgysav mértéke, ami a veséket lassan, de annál biztosabban rombolja
kiegyensúlyozottan kell(ene) étkezni és normális életvitelt megpróbálni elérni, hogy az életünk utolsó évtizedei ne a nonstop betegségről és orvosi kezelésről szóljanak
Igen, ez lenne a lényeg. De ebbe nem tartozik bele, a gyerekkortól folyamatos havi több kiló csomagolt, finomított cukor elfogyasztása, ami más formájú táplálékok esetén is a cukros változat felé tereli az illetőt.
A mozgások nagy része csak már valamennyire lefogyva kezdhetó, megfelelő táplálkozás nélkül nem lesz belőle fogyás. Az intenzívebb mozgások előtt mindenképpen jelentősen rendbe kell rakni az elhízást, különben az ízületek nagyon könnyen károsodhatnak.
"Ha ez törvényszerű lenne, akkor minden ember cukorbeteggé válna egy idő után. De azért nem mindenki lesz az. Szóval csak kell lenni ott még valaminek, amiről esetleg nem is tudunk, nem?"
aki az említett életmódot folytatja, az azért nem lesz cukorbetegnek nyilvánítva, mert előbb fog meghalni szívrohamban/agyvérzésben mint hogy diagnosztizálnák nála a cukorbetegséget
Nem "ezek" akarnak kaszálni, hanem az Eu elszúrta a cukoripari és termelői politikáját. Emiatt nem képes a termelői oldal helyi válságait másik területi termeléssel kiegyensúlyozni.
németországban is szétverték a cukor ipart? ott is egy gyár maradt az egész országra? ott is fizettek a parasztnak, hogy mást termeljen? tájékozódj mielőtt hülyeséget írsz. így olyan mintha az elmegyógyintézetből kommentelnél.
Az elhízás és betegségek megelőzésére egyetlen nagyon-nagyon olcsó és hatékony eszköz van: mozgás. Ez lehet gyaloglás, futás, bringa, foci, korcsolyázás, elliptikus futógép, taposógép stb., csak rendszeres legyen, no és persze a mértéktartó táplálkozás, kevés alkohol (az is legjobb, ha vörösbor) és no cigaretta. De azért az nagyon ciki, ami cukor ügyben történt, és nem ám csak a cukorral van gond, hanem a liszttel is, üzemanyaggal is, gáz, áram, víz... mind drágább annál, amilyen lehetne, ill. a magyar fizetések is alacsonyak. No meg ugye adót kéne fizetnie kb. 2 millió embernek, simlis rokkantnyugdíjasok stb., van baj itt elég. Ha minden rendben lenne, akkor a kerítést is kolbászból fonnák már nálunk.
"Azt azért tedd hozzá, hogy vannak egyéb okai is a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának."
természetesen vannak - de egyáltalán nem az egyéb okokból is kialakuló 2.cukorbetegség a népbetegség, hanem a túltáplálkozás (anyagcsere rendszer túlterhelése), a kevés testmozgás és a stressz hármasa miatt kialakuló, ami viszont teljesen átlagos sajnos már, így az ebből kialakuló betegségek is átlagosak már
És a mozgás nem csak amiatt hiányzik, hogy az ember elhasználjon még napi 350-550kCal-t, hanem amiatt is, mert a nem mozgó szervezetben az izmok csak nagyobb adag inzulin hatására veszik fel a vérből a glükózt, tehát eleve magasabb az inzulin rezisztencia kialakulásának esélye, illetve a többlet inzulin termelés miatti zsírraktározásé és elhízásé.
Ebben is van valami, de nem mond ellent az eddigieknek. A nagy össznépi kövérség sokszor a rossz összetételű, olcsó de túlnyomórészt "értéktelen" tápanyagokon élés következménye, aminek részben a szegénység, részben a tudatlanság az oka.
Nem azt mondjuk itt páran, hogy milyen jó, hogy drágul a cukor, hanem, hogy itt az alkalom, hogy visszafogjuk a fogyasztását, és jelentősen javulna a tömeges elhízás és a kapcsolódó betegségek helyzete.
Aminek meg részben ellentmond a "napi két zsömle"-nek megfelelő CH beviteli ajánlás, ami cukorbetegek diétájánál alap szokott lenni. Ez ugye 60g CH, ami 240kCal, ami a napi ajánlott bevitel nem 50, hanem kb. 15%-a.
Ezen kívül még ha CH ajánlás is van, az sem a gyors feldolgozású CH-okra vonatkozik, amit viszont mindenkinek jó lenne betartani.
Ha már itt tartunk, szerintem a mai közismeret és oktatás, ismeret népszerűsítés nagy hiányossága, hogy az emberek a cukor és az inzulin szerepe és hatása legfeljebb érintőlegesen, és gyakorlatilag csak a cukorbetegség kapcsán ismert.
Esetleg csak annyit teszek hozzá, hogy a ritka, de akkor bőséges étkezésekkel hullámvasútra küldött inzulinválasz miatt aztán a szervezet egyre érzéketlenebb lesz az inzulinra. Kialakul az inzulin-rezisztencia, és ezt még többnyire nem veszik észre. Ha nem kezdik elkezelni gyógyszerrel és diétával, akkor egyenes az út a II. típusú cukorbetegségbe. Barátosém már benne van, én még remélem, időben elkaptam a baj grabancát. Ha nem akarok cukros lenni, úgy kell ennem, mintha már az lennék. Na, ez kemény dió, mert napi 5x úgy enni, hogy csak max. 160 g tiszta szénhidrát lehet benne az is besoztva, hogy mikor mennyi és milyen típusú, az piszok nehéz, és többször nem sikerül, mint ahányszor igen.
Azt tudja valaki, hogy a horvátoknál mennyi a cukor? Pécsi vagyok, jó lenne valami olcsó beszerzési helyet találni, tavalyi évben 3-4t volt a felhasználás (méhészet).