Én egy D3-on használom, ekkora felbontású szenzoron meg vagyok vele elégedve, de D800on nem tudom hogyan teljesítene... (12 megapixeles FX-en jóformán a sörösüveg is jól rajzol, ha máshogy nem, rekeszelve:))
Szeretném megkérdezni, hogy használ-e itt valaki Nikon35mm f/2D AF obit. Érdekelne a véleményetek, esetleg nagyon örülnék 1-2 képnek is. Köszönöm szépen a segítséget előre is!
Az AF tuning nem bonyolult művelet. Ráadásul a váz 20 különböző objektív-típus értékeit képes tárolni.
Elég, ha a közelpont környékén és annak háromszorosán lövünk próbákat egy kontrasztos témáról (pl. szög a falban, vagy egy egyszerű AF-beállító ábra.) Utóbbiak innen-onnan letölthetők.
Ezzel es tobb szaz kattintas alvanyrol kesleltetve vizszintmerovel, gep es a celpont tokeletesen merolegesen egymasra, stb. Minden tavolsag 2-szer is meglove.
Aga fórumtársunk az elsők között vette meg a vázat. Két nap múlva módom volt kipróbálni. Mivel az én konverterem (Nikon Capture NX-2) meg sem tudta nyitni a RAW fájlokat, így a csatolt JPEG-eket vittem be PhotoShop-ba.
Azt én persze nem tudom, hogy ő milyen beállításokkal variált. A JPEG-eket kissé alacsony kontrasztúnak és enyhén alacsony szaturációjúnak találtam. Ezeken állítottam utólag a PShop-ban.
Összesen 10-12 expót lőttem a saját fixeimmel, ennyi rutinom van a D800 vázzal kapcsolatban. :)
"Múltkor műteremben túl gyrosan exponáltam egymás után, így a második fotóra nem töltöttek fel és nem villantak a vakuk. Mit ne mondjak, full fekete fotó lett az eredmény. Viccből ráhuzigáltam lightroom alatt és csodák-csodája, teljesen használható képet varázsolhattam belőle. A másik pedig a 36Mpixel, ami hatalmas előny vágásnál és leméretezésnél, utólagos élesítésnél. Így akár 6400-as iso mellett is szinte zajmentes fotó az eredmény egy kis utómunkával, A/4-es nyomatig."
JPG formátummal aligha lett volna ilyen lehetőség :-)
Sajnos nem tudok segíteni, én a boltban beállíttattam valahogy, és nekem csak a gombot kell nyomogatnom, és így tök jó képeket kapok. De mondták, hogy a YouTube-on van egy csomó gyorstalpaló, ami után már pikk-pakk menni fog minden.