Keresés

Részletes keresés

Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.02.06 0 0 11179

Azért írtam a 20 fok környékét,mert nem tudni hogy van e külön termosztát pl csak a garázsra,mennyire kivitelezhető pl annyira levinni a hőt,hogy ha az átlag hőmérséklete egyébként 25 fok abban a helységben...

Nekem nyáron is kiválóan erjednek, ha jól van savazva... 22 fok környékén  is.

Előzmény: naivkezdo (11178)
naivkezdo Creative Commons License 2022.02.06 0 0 11178

Nem, az sok. Barbárállat jobbat írt.

Igazából 12 fok indulóval a legjobb, nyugis lassú erjedés. 

És nem csak tasakos élesztő létezik, nagyon szépeket erjesztek spontán, amiket hoznak ismerősök az mind spontán, alma mind jó. 

 

Előzmény: Dezodoros Ede (11177)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.02.06 0 0 11177

Hát mint ahogy "Barbár" fórumtárs is javasolta,amíg a gyümölcs cefrédet fogod erjeszteni,arra az időszakra 20  fok környékére vidd le a hőmérsékletet,   22-re max   a garázsban az erjesztés idejére.meg mindenképpen fajélesztővel csináld...

Előzmény: kalomista mark (11174)
barbárállat Creative Commons License 2022.02.05 0 1 11176

Na ...sszameg! Majd' fél órát írtam neked a választ és elszállt.

Na még egyszer. Úgy néz ki, hogy gyümölcs témában nem vagy elég jól informált, javaslom, tanulmányozd a Pálinkafőzés(otthon) fórumot.

25 fok gyümölcscefrének túl sok, főleg, hogy az erjedés hőtermelő folyamat. 18 fok felett már hűteni kell a cefrét (15 fok lenne az ideális), mert az aromaanyagok illékonyak, és ennél magasabb hőmérsékleten való erjesztés, komoly aromavesztést is okozhat. Tehát, a haverok, ha a pálinkádat kóstolják, nem fogják tudni, hogy milyen gyümölcsből főzted.

A másik lényeges dolog, a fertőzések elkerülése. A magasabb hőmérséklet a tejsav, ecetsav termelő baktériumok szaporodásának kedvez. Ugye, nem kell magyarázzam, hogy ez miért rossz.

 

A gabona az más téma, a magas hőmérséklet az enzimek és az élesztőgombák hatékony működését szolgálja. Nem kérdés, hogy ez mennyire fertőzésveszélyes, főleg, hogy még a 4,5-4,7-es ph is rátesz egy lapáttal. (Nem rég emiatt kiöntöttem két hordó cefrét.) Ez egy szükséges kockázat, de ugyanezt gyümölcsnél, teljesen felesleges megjátszani.

Előzmény: kalomista mark (11174)
barbárállat Creative Commons License 2022.02.05 0 0 11175

Akkor próbáld újra, mert nem jött semmi. Másold be újra a címet, mert valami biztosan nem volt jó.

Előzmény: Dezodoros Ede (11173)
kalomista mark Creative Commons License 2022.02.05 0 0 11174

Kb 25 fokos a garázs

Előzmény: Dezodoros Ede (11171)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.02.05 0 0 11173

Írtam tegnap az "ügynök címedre" :D

Előzmény: barbárállat (11169)
barbárállat Creative Commons License 2022.02.05 0 0 11172

Egyetértünk, gyümölcshöz a borélesztő alkalmasabb, arra van kitalálva.

Amúgy a múltkor pont ilyen élesztőt használtam, (mert nem volt már nyitva semmi, és otthon csak ezt találtam) a 11%-os gabonacefrémet nagyon szépen erjesztette. 45l cefréhez 2 tasakot használtam.

A pékélesztők alkoholtűrése miatt nem aggódnék, budafokival, már nem egyszer 14%-os cefrét is erjesztettem. 25 fokos hőmérsékleten 5 nap alatt kierjedtek. Az viszont tény, hogy, hiába a nagy alkoholtűrés, a gyümölcscukorral valamiért nehezebben birkózik meg. De ami talán a leglényegesebb, hogy a munkavégzésének a hőfoka, kb. 10 fokkal melegebb, mint ami gyümölcscefre esetén ideális lenne.

Előzmény: Dezodoros Ede (11171)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.02.05 0 0 11171

Véleményem szerint gyümölcs cefréhez inkább fajélesztőt tegyél,valamelyik hidegtűrő változatot.

A sütő élesztőt inkább a gabonába,gyümölcs cukroknál nem tudni mekkora az alkohol tűrőképessége ennek,és persze az adott helység hőmérséklete is számít ahol erjeszteni fogsz...

Előzmény: kalomista mark (11170)
kalomista mark Creative Commons License 2022.02.05 0 0 11170

50kg golden alma és 50kg Birs érkezik a héten, kipróbálom ezzel a fajta szárított élesztővel, 7g-os, teszek bele 4db-ot. Ez a mennyiség elég lesz vajon? 28g

Előzmény: barbárállat (11151)
barbárállat Creative Commons License 2022.02.03 0 0 11169

Pest megye északi részén lakom, ennél többet nem árulok el, nem adom ki magam.:)

Már meg is van a zsáknyi rozs, ha van rá igény, tudok még szerezni többet is. Ha kell, Fejér megyébe is el tudom vinni, mostanában többször lesz dolgom arrafelé.

Rozs-ügyben, ide tudsz nekem írni, ez a titkos ügynök email címem: D-3a651nsn0hsqs@maildrop.cc

 

Előzmény: Dezodoros Ede (11167)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.02.03 0 0 11168

Tedd ki ballonba az első főzeted ,aztán az új anyagodhoz amit teszel majd a hordóba, 1 litert visszatöltesz,az első anyagodból...és még előnyére is válik az új főzetednek...majd meglátod :)

és ezt ismételheted is majd  és a több évjárat együtt ,vagy más főzetek keverése egyből  másabb íz karaktert adnak...(tapasztalat)

A "nagyok" sem véletlenül blendelnek...elhiheted...

 

Előzmény: Hyuing-II (11163)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.02.03 0 0 11167

Kevés tölgyfüstölt malátát teszek hozzá,ami nem befolyásolja nagymértékben az ízeket,mint írtam most ilyen többféle ízeket kipróbáló időszakban vagyok,ezeket kisebb tételben 5 literes ballonban érlelem majd,hogy érlelés után milyen ízeket fognak kiadni.

Nem tisztán búzából akarom csinálni :) csak arányában kisebb %-ban hozzáadva,de olvastam még hogy van olyan ...némi zabot (is) tesznek hozzá,majd egyszer azt is kipróbálom :) szóval íz karakter kísérlet is lesz :)

30-as hordóim vannak,ezért mi blendelünk,de mindig csak az ugyan úgy  adott %-os cefréből készült anyagot tesszük abba a hordóba.Ezért is folyik külön az íz karakteres 5 L-es más téma :)

Ha tud szerezni az ismerősöd valamennyi rozst esetleg másnak is,még lehet én is vevő lennék rá,ha nem titok merre laksz.

Akkor kipróbálhatod a kanadai whiskyt is ...annyi rozsból  még azt is lehet.

 

Az első töltetet tedd ki üvegballonba,ne szívja be a további tölgyfa íz karaktert.

Mi még azt szoktuk csinálni a fiammal,hogy a hordó dugóhoz damillal rögzített tölgyhasábot a külsejében szenesre átpörköljük 1-2 havonta,vagy cseréljük a hasábot alkalmanként és ez már alapból lágyít kicsit a hordóban érlelődő anyagon a nagyon megszenesített külsejével.De kinek mi jön be...

Előzmény: barbárállat (11165)
barbárállat Creative Commons License 2022.02.02 0 0 11166

Igen, valószínű, hogy nálad is ez lehet a probléma. Vagy ez is? Fehéren, kihígítva kóstoltad a whiskyd, az rendben volt?

Ha tényleg csak a csersav a gond, az egy kis aktív szénnel lehet orvosolni. Persze, csak óvatosan vele! Nálam működött, szén szűrés nagyon sokat dobott rajta. Az alap Jacktől az enyém csak egy picivel marad el. Ugyanaz a lágyság, hordóíz, illat. Csak a lecsengésében durvább egy kicsit, bár ez nem feltétlenül hiba.

Előzmény: Hyuing-II (11161)
barbárállat Creative Commons License 2022.02.02 0 0 11165

A rozsprobléma mefoldódni látszik, úgy tűnik, hogy egy ismerősön keresztül tudok szerezni egy zsákkal.

 

A búza szerintem nem igazán való whiskybe. Ha lágyítani akarsz vele, arra végülis jó lehet.

A tölgyfa füstjének határozottan keserű íze van, nem hiszem hogy jó választás.

 

Tetszik ez a hordóba rátöltögetős módszer, a második töltet után alkalmazni is fogom. Az első töltet durvaságát viszont nem akarom továbbörökíteni. 

Előzmény: Dezodoros Ede (11160)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.02.01 0 0 11164

Itt van rozs utánvétesen rendelhető,az igaz,hogy szállítási költséges,lehet olcsóbban jönne ki,mint a bioboltban...bár nem ismerem a bioboltos árakat.

https://www.agroinform.hu/aprohirdetes_adatlap/termeny/szantofold-gabonafelek/etkezesi-rozs-elado-postai-utanvettel/h_7005079?ref=933d1e7a

Előzmény: barbárállat (11159)
Hyuing-II Creative Commons License 2022.02.01 0 0 11163

10 liter

Előzmény: Dezodoros Ede (11162)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.02.01 0 0 11162

Mekkora a hordód?

Előzmény: Hyuing-II (11161)
Hyuing-II Creative Commons License 2022.02.01 0 0 11161

Na most már sejtem mit éreztem én:   az új hordónál a csersavat!  Én hordó íznek fogalmaztam.

Előzmény: barbárállat (11159)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.02.01 0 0 11160

Valószínű nekem is  Singel malt lesz a kedvenc :)

Hát igen...rozst beszerezni...felénk a környékben sincs...(Fejér megye))

Innen rendeltem különböző malátákat,itt van tölgyfüstölt búza maláta is.Kiszállítás megrendeléstől 2 nap max hétfőn rendeltem kedden délután ott volt az anyag.https://hopline.hu/alapanyagok/malatak/specialis-malatak

 

Rendeltem már ezt az enzim malátát is tőlük,amit whiskybe javasolnak,de még nem próbáltam ki,majd ha kicsit jobb idő lesz,és könnyebben erjesztődnek a dolgok a melléképületben.

https://hopline.hu/viking-enzim-malata-691

 

 

Meg van náluk ez a maláta,édeskésebb testesebb ízt ad a sörnek,vajon ez átmenne a whiskibe is?

https://hopline.hu/viking-dextrin-malata-664

Majd rendelek és a kipróbálás "mint a pudingnál' mindent eldönt.

 

Fogok majd csinálni,füstös búzamalátás anyagot is, 50 búza 50 % árpa maláta lesz benne,persze ezt is kicsiben :) üvegballonban érlelem majd ezt is.

 

 

Azt nem próbáltad még,hogy max a felét benne hagyod az első töltetnek, és arra rá az új anyagot? Biztosan kellemesen tompítaná az új hordó savasságát.Évjáratok blendelése kicsiben :)

Előzmény: barbárállat (11159)
barbárállat Creative Commons License 2022.01.31 0 0 11159

Én nem kínlódok már a melléképületben, meg pincében erjesztéssel, hogy két-három hétig erjedjen, és csak kozmaolajat, meg utópárlatot gyártsak. A hordókat beviszem a házba, mert a gabonacefrének kell a meleg. A lehető leggyorsabb erjedésre törekszem, annál tisztább lesz a végeredmény. Skót főzdék például, 24-48 óra alatt erjesztenek.

 

A feje-farka lepárlásából származó második szíve, jellemzően jobb szokott lenni, mint az első.

 

Főztem már füstölt skótot, ír 3x párolt árpát, single maltot (ez a kedvencem), kornt, bourbont. Rozst whiskeyt szeretnék még csinálni, csak az a gond, hogy a rozst nem tudom beszerezni. A bourbon cefrékhez azt a szükséges egy-két kilónyit horror áron megveszem bioboltban.

Mostanában jellemzően bourbont főzök, 80% kukorica 10% rozs 10% árpamaláta arányban. Van 5db 10 literes égetett hordóm, amit újra kell vele tölteni. Nagyjából 9 hónap alatt megy végbe a 200 literesben 3 évnek megfelelő érés. Az első töltet erősen csersavas lett, úgyhogy szénszűrni kell, aztán még ballonban  pihentetni, hogy a fanyar, kesernyés íz tompuljon. Egyébként jó ízt adnak a hordók, karamell és vanília dominál, halvány kókuszillattal. A második töltet szintén bourbon lesz (egyet kivéve, az single malt lesz), remélhetőleg már nem lesz csersavas. A harmadik töltet már úgy gondolom alkalmas lehet lágyabb whiskyk érlelésére is. Úgyhogy akkor már készülhetnek az árpa whiskyk is. Addig is türelemmel kell lennem, ami nem könnyű.

Előzmény: Dezodoros Ede (11158)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.01.31 0 0 11158

Ezt én is gondoltam valahol ,hogy így lesz :) legalább tényleg van tápanyag a fajélesztőnek,a sima élesztő úgyis "óccsó" :) Emelem a hőfokot a melléképületben,valamit valamiért alapon,had érezzék jól magukat az enzimek.Holnap lefőzőm a Single malt-nak a fejét, farkát,kíváncsi leszek mennyire másabb ízek lesznek érezhetőek benne mint a szívében,külön ballonban megkapja majd ez is az alaposan pörkölt tölgyhasábjait,aztán érlelődhet.

Te  milyen whiskyket szoktál főzni?

Előzmény: barbárállat (11150)
barbárállat Creative Commons License 2022.01.31 0 0 11157

Ha füstölés közben a hőfokot nem tudod 50 fok alatt tartani, akkor igen. Az enzim készlet sérül, elcukrosításra kevésbé lesz alkalmas, csökken a kihozatal. Az aszalás kezdetén alacsonyabb hőmérséklet kell, mondjuk 40-45 fok, aztán későbbiekben ahogy csökken a maláta nedvességtartalma, úgy bír el fokozatosan nagyobb hőmérsékletet.  szárítás végén, mikor már megkeményedtek a magok, 30-40 percre fel lehet vinni a hőmérsékletet, mint a pilseni malátánál,

80 fokig is. Szárazon hőállóbb, nedves közegben érzékenyebb. Nem mindegy, hogy egy 100 fokos szaunába ülsz be, 10%-os páratartalom mellett, vagy 100 fokkos vízbe.

 

Ha nem füstöléssel szárítasz, hanem kíméletes szárítás után füstölsz, akkor a hőmérsékleten nem kell annyira parázni. Viszont a tőzeg íz szempontjából, nem a már száraz maláta füstölés a kívánatos, hanem legjobban 15-30%-os nedvességtartalom mellett tudja felvenni a fenolokat.

Előzmény: Hyuing-II (11153)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.01.31 0 0 11156

Hagyományosan tőzegfüstön szárították a malátát. Ez nem tévesztendő össze azzal, amikor házilag a bolti száraz malátát füstölik ízesítés céljából.
A füst egyébként is tartalmaz az enzimeket károsító anyagokat és fennáll a túlmelegítés veszélye is. Nyilván a sokéves gyakorlat mellett ez ritkán fordul elő. :)

Előzmény: Hyuing-II (11153)
cloaked Creative Commons License 2022.01.31 0 0 11155

Nekem a mai Johnnie Black már túl száraz, az ára meg szerintem egyáltalán nincs rendben. Mifelénk Lauder's 15-öt lehet még kapni 10e-ért, az az utolsó skót blend ilyen áron, ami az én ízlésemnek élvezhető. De lehet, hogy már ez is régebbi készlet, azért ilyen olcsó.

 

Ami szerintem manapság baromijó vétel, azok a jerezi brandyk. Carlos I, Cardenal Mendoza, Gran Duque d'Alba, mind 10-12 körül, nem is értem, miért nem drágulnak semmit évek óta, miközben ugyanolyan jók.

 

Jaja, a literes Four Roses mindig jó vétel volt :)

Előzmény: barbárállat (11142)
cloaked Creative Commons License 2022.01.31 0 0 11154

Nem csak megpróbálják, el is adják :) Nem kell őket félteni, tudják nagyon jól, hogyan kell az utolsó fillért is kihúzni adott kapacitásból, más kérdés, hogy eközben 100+ éves márkák presztízsét teszik tönkre a kólába való szarjaikkal. Az utóbbi 12 év változásai alapján én azt látom, hogy amikor a cégek folyamatosan újradefiniálják, hogy milyen színvonalon kezdődik a "márkás whisky" vagy a "prémium whisky", akkor a whiskykedvelők egy jelentős része minden további nélkül el is fogadja ezt. Főleg azok, akik csakis whiskyt isznak, azt is csak pár éve, így semmi összehasonlítási alapjuk nincsen.

Előzmény: Dezodoros Ede (11140)
Hyuing-II Creative Commons License 2022.01.31 0 0 11153

Na most bajban vagyok:   esküdni mernék, hogy azt olvastam, hogy a kicsiráztatott  majd megszárított malátát füstölik.  Vagy ekkor el..szódhat nekem valami benne?

Előzmény: barbárállat (11152)
barbárállat Creative Commons License 2022.01.30 0 0 11152

Nem csoda hogy bükkfával nem ízlett, nem az az íze, amit a skót whiskykben megszokhattunk. Tőzegkockát virágboltban, de inkább kertészetekben tudsz venni. Én csak árpát füstöltem vele, a malátát féltettem, hogy károsodik a füstöléstől. De a lényeg, hogy a végeredménynek, abszolút skót whisky íze és illata van.

 

barbárállat Creative Commons License 2022.01.30 0 0 11151

Ezt nem tudom megmondani. Ki kéne próbálni, ugyanazt a cefrét két külön hordóban, egyiket kocka, a másikat szárított élesztővel beoltva. Azt hiszem nem lehet jelentős különbség. A jó kihozatal inkább a jó cefrézés függvénye.

Előzmény: kalomista mark (11149)
barbárállat Creative Commons License 2022.01.30 0 0 11150

Ha a pékélesztő mellé hidegtűrő élesztőt adsz, attól a pékélesztő nem lesz hidegtűrő, és se együttműködve, se felváltva nem fognak dolgozni. A fajélesztők killer aktívak, lényege, hogy minden más élesztőt, főleg vadélesztőt megöl. A pékélesztő biztosan halott. Ennek a kevert élesztőzésnek csak annyi értelme volt, hogy adtál egy kis "tápanyagot" a fajélesztődnek.

 

Az enzimnek viszont, hogy jól tudjon dolgozni, nagyon kéne a szobahőmérséklet.

Előzmény: Dezodoros Ede (11144)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!