Köszönöm a jó tanácsokat. Egyébként a kis hamis úgy látszik, még nem döntötte el, hogy mit akar. Tegnap lejött a fészekről, de ma megint egész délután ül. Azért én reménykedek. Ha megkotlana, nem kéne két tyúkot ültetnem, kikeltene annyit, hogy ha a fele kakas, akkor is elég nekem új generációnak.
További kérdés: A kotló pulykát mivel etessem? Eddig a tyúkokkal együtt evett. Kukoricadara, búza, tojótáp, zöld. Van-e kotláskor ettől eltérő igénye?
Az én pulykáim nem nagytestű állatok. Pulyka és sima tyúktojást, fele-fele arányban, úgy 22-26-ot tettem alájuk. De mikor megülteted, úgyis látod, mennyit takar le kényelmesen.
Nagyon szívesen. Még az jutott az eszembe, hogy nálam nem jött be, hogy tettem eléjük kaját, mert akkor sz...i sem tud lejönni, és ha a tojásokra megy, az nem jó, koszosak lesznek büdösek, és nem is kelnek ki.
Egyébként meg, ha másik helyre teszed kotlani, akkor még pár nap múlva is a régi helyére menne vissza.
Én szívesen leengedem 1-2 naponta őket, és azt a negyedórát amíg lenn vannak rájuk szánom. Tök jó elnézegetni őket.
Nálam hál'Istennek egyik tojó sem vadóc. Nem csipkednek, de azért védik a tojásokat.
Jó ötlet az esti költöztetés is, de én nappal szoktam átrakni őket a kotló helyre. Ott úgyis sötét van. Én 3-4 napot is várok, míg alájuk teszem az "igazi" tojásokat. Addig pingponglabdákon és kifújt libatojásokon ülnek. :) Kaja, víz legyen előttük, de azt tapasztaltam, hogy ott nem igen esznek,isznak. 2 naponta letessékelem őket a fészekről. Az udvaron már megoldják a többit. Bár sokáig nem tartózkodnak kint. Aztán szépen visszamennek a helyükre. De az első napokon még lehet, hogy az eredetire szállnak vissza. Ezt persze nem engedem.
Én este szoktam amikor már nem látnak rongy a fejére,meg kesztyűbe mert kellemetlenül tudnak csípni.A tojásokat alárakhatod egyből az új helyén.Viszont vagy pár napig barikádozd el ne tudjon kijönni /víz kaja legyen/ .Képes visszamenni a kiválasztott kotlóhelyére még ha a tojások már nincsenek is ott.Ez az én tapasztalatom.Hajrá :)
Mára szereztem hat kamu tojást (műanyag), mert a tyúkjaimat vissza akarom szoktatni a tojóládába (a tyúkház tetején egy zugba tojnak, néha heten is).
Ahova meg a pulyka tojt (a kifutó sarkában két szénabála tetején) tettem három műtojást. Azóta nem jön le a fészekről, fúj rám és borzolja magát. Lehet, hogy megkotlott? Egyenlőre nem macerálom, csak tettem elé egy tálka vizet, mert elég meleg van. Ha megkotlott, milyen napszakban érdemes átrakni arra a helyre ahol célszerű költenie? És rögtön tegyem alá a tyúktojásokat, vagy várjak vele míg megszokja a helyét?
Már nem tudom ki kitől kérdez, de azért én is belebeszélek!
Ha egy helyre tojnak és az egyik már nem is akar leszállni a tojásokról, akkor előveszem az eltett tojásokat -sztem max 2 hét - és ráültetem azt amelyik már kotlik. persze külön zárva egy másik ólba. van amikor egy nagyon régi tojással előtte megnézem, hogy igazán kotlik -e.
Ezt addig folytatom amíg a kotlók el nem fogynak /nálam 8, most éppen/ .Aztán már csak várni kell, illetve egy nap egyszer leengedni őket. Nem mindig jön le mindegyik.
A gyöngytyúk tojásokat is közéjük teszem, nálam mindig vegyesen kelnek. Van hogy az utolsó pulyka alá már nincs csak tyúktojás, de azt is simán kikelti.
Látom, hogy mindenki keltetni akar. Én sajnos nem. Viszont a pulykácskám hűségesen tojik, mindennap egy tojást. Eddig kilencet. Úgyhogy ma megkóstoltam, hogy milyen. Csináltam két tükörtojást (egyik se volt szemes, de mitől is lenne). Szerintem jobb ízű és állagú mint a tyúktojás. Finom krémes és nagyon kiadós. Az egyiket ettem én, a másikat a papa. Szóval tényleg kár, hogy a pulyka nem tojik annyit mint a tyúk, mert akkor tojásért is érdemes lenne tartani. Kíváncsi vagyok, hány tojásnál hagyja abba.
Sziasztok! Kezdő pulyka tartó vagyok!Hány darab tojásnak kell lennie kb, hogy elüljön a pulyka? Nekem van 3 tojóm és 17 tojásom (12 napja kezdtek tojni). Mind a 3-an egy helyre tojnak. Ilyenkor mit kell csinálni, vagy kell-e egyáltalán csinálnom valamit? Nagyon nem értek tőle!
Tudom, hogy nem engem kérdeztél és bocs, hogy belepofázok! :)
Bátran vedd el a tojásokat alóla, előbb-utóbb úgyis megkotlik. Írd rájuk a dátumot és rakd el őket. 10 napnál azért tovább tárolhatók! Nálam kelt már jóval "idősebb" tojás is. Persze hónapokig nem áll el!
Szia! Nem rég kezdtem bele a pulykázásba most kezdett el tojni a tojó. Szeretnék vele keltetni de nem tudom mit kell csinálni az a baj hogy a gyöngytyúkok is odatojnak. Azt olvastam hogy ott kell hagyni a tojásokat de csak 10 napig jó a tojás keltetésre. Nekem 1 tojóm van . Mit csináljak?
Nekem annyira már nem mert én keltettem tavaly vásárolt monori tojásokból :)Amúgy idegen a két tojónak a harmadikkal meg együtt kelt.Rááll a hátukra hogy jobb legyen a kilátás k.b.ennyi.Nem tolja a rúzst az a baj,nagyon kicsi a libidója valszeg :(
A kakassal van a gond szerintem is.Rááll a tojóra azt utánna semmi.Nála ennyiben ki is merül a sexuális élet fogalma..Kicsit még várok.
Aztán majd pár hét múlva olvassátok (kitűnő,nagyonaktív pulykakakas vérfrissítés céljából elcserélendő) :D
Szia! A tojókat ne edd meg, inkább vegyél vagy cserélj egy "kakas" kakast! Bár lehet, hogy még a tojókra vár, nálam is volt, hogy a tojók későn ültek le a kakasnak.
Akkor abból a kakasból én is kérek :) Az enyém pöffeszkedik,menőzik azt a tojások meg szemtelenek :/ Idén valahogy kifogtam a sok terryblack állatot... nesze neked törzsállomány..
lesz egy kis időm mindenkit megeszek .. :)
Ne aggódj, nálam még egy sincs! :) A kakas meg annyira dolgozik, hogy az egyik kisebb tojómnak már lóg a szárnya és véres. Szegény már alig mer kijönni az ólból.
Én is leszoktam mosni langyos vízben puha szivaccsal, aztán leöblítve amelyik szennyezett, nagyon óvatosan, hogy ne rázkódjanak ... ezután 24 óráig jó pihentetni a tojásokat (hegyes végükkel lefele), mielőtt keltetőbe kerülnének.