Öddé? Már lassan el is felejtem! :) Múltkor kezembe adtak egyet, oszt nem tudtam belenagyítani vele a képbe! :-)) Dr. Alzheimer velem van...
Volt valamikor Pentaxom (ME Super) is. Csak azért vettem meg, mert rohadtul olcsón vált meg tőle egy éppen megbukott kis újságocska szerkesztősége. Amióta fotózok, annál pontosabb lefedésű keresővel még nem találkoztam. Bal szemmel hajszálra ugyanakkora képet láttam, mint a keresőbe néző jobb szememmel (50-es alapobival).
A váz tetjén találató kis ablakocska mutatja, hogy melyik expómódit választhatod.
Normál esetben Av üzemmóddal szokás dolgozni (rekesz előválasztás). Ha ezt állítod be, akkor a váz jobb felső sarkában levő fő vezérlő tárcsával kiválasztod a megfelelő rekeszértéket. A gép expó előtt erre az értékre fogja beugrasztani a blendét (az "A" nem más, mint az automatikus rekeszállítás jele). Természetesen hozzá vezérel egy - a helyes expóhoz szükséges - megfelelő értékű zársebességet is.
Nyugodtan hagyjam A-n ezt a kis gyűrűs biszbaszt, mert ha - az általam általában preferált - Av módban fényképezek, akkor a vázon elérhető állítással az obi olyan FE-értékre áll be "A"utomatikusan, mint amilyet szeretnék. (??)
A-nál a váz beugrsztja a blendét expókor. Ha nem A, akkor kézzel kell a rekeszgyűrűvel beállítani. Egyébként az A-nál oda ugrik expókor, ahol a rekeszgyűrű éppen áll. Ezt meg tudod nézni, ha leszeded az obit és a hátsó kis pöckét nyomkodod kézzel. Ez akkor igaz, ha van neki hátsó kis pöcke és tudod kézzel beugrasztani a blendét ennek megnyomásával (persze a rekeszgyűrű ne a legnagyobb rekeszen álljon). A régi ndk-s obik és ororzs obik és sok japán obik és nagyon sok más országbéli obik ilyenek. Ha a beugratáshoz nem pöcöknyomás kell, hanem valai feszültségjel, akkor persze nincsen is kis pöcök, meg remény se nem van arra, hogy kézzel (hacsak nem vagy alkalmas feszültségen az obihoz képest) beugrasszad a zt a fránya blendét.
Normál esetben az "A" azt jelenti, hogy automatikusan be fog ugrani a rekesz az általad választott értékre. Ez már az ősrégi NDK-s Praktica obiknál is így ment.
A hétvégén megismerkedten nagyjából a filmes Pentax-szal meg a Tampon 28-80-nal. Namármost az obin van egy rekszgyűrű, aminek lehet valami köze az FE-hez, mert 3,5-22-ig tartományben állítható és van rajta egy A is. Szereztem egy angol nyelvű használatit, de bármilyen ( értsd: Tv,Av, M) módban történő fényképezésre biztatott, az első kép minden mauális állításnál az volt, hogy ezt a gyűrűt tekerjem az "A"-ra.
Mi a tök ez, röviden, ill. holt tudok utánanézni??
Ha már a szem... Itt egy kiváló tesztféle játék, amellyel kipróbálhatjuk és tréningezhetjük a szemmértékünket. Nem újdonság, kb. két éve már játszottunk vele egy sort.
Saját legjobb eredményem: 1,85-ös átlag. Jó szórakozást! :-)
Szinte az alapfelszereltségünkbe tartozik az objektívek képhibáinak vizslatása. Azzal a szemünkkel, aminek az abberációit itt találjuk meg :)) (érdemes egyébként az első lapról indulva végigolvasni az egészet, kis optika)
Festett szőke csajoktól meg azt szoktam kérdezni: Hogy csinálod, hogy a hajad tövét barnára fested? Van aki elmagyarázza, hogy ő szőkére festi. Van aki mesértődik. Több féle reakció van. :)
Kedvenc tréfám volt egy időben, hogy jánynak azt mondtam, hogy olyan az alakod mint egy vénusznak. Habitustől függő válasz (elpirulás, ugyan dehogy, jaj de kedves vagy, stb). Majd a kiegészítés: mint a willendorfinak. Majd az ismeretek mértékétől függő reakció következett. Te dög; vagy hirtelen nem is tudom, majd megnézem, stb