amúgy ez így van, ahogy halad a férfiember a korral, egyre inkább értékeli a szép növényeket, páromon is észreveszem... régebben épp hogy végigszaladt a fűnyíróval a kerten, mindig mondta is, hogy ez a max., amit hajlandó tenni "földtúrás ügyben", és azt sem túl nagy lelkesedéssel tette, gyanítom, az olykor letarolt ilyen-olyan növény is néha nem véletlen volt:D
mondjuk mostanában sem tesz sokkal többet, nem is igazán bíznám rá a rózsák, hortenziák ápolását, de egyre többet matat körülöttem, amikor kint vagyok és látom rajta is a "gazda szeme effektust", mert képes elgyönyörködni a kertben.
tegnap egész nap kerteztünk, ő nyírta a fél lábszárig érő füvet, én nekiestem a gaznak, kigyomláltam mindent, átkötöttem a futórózsákat, kézi ollóval megcsináltam a "kozmetikai fűnyírást", ahová géppel nem fért oda.... és késő délután, már majdnem este, csak kiültünk egy kávéval és néztünk ki a fejünkből a fáradságtól, de nagyon jól esett... és láttam rajta, hogy örül neki, milyen szép lett a kert most.:)
sőt már fejből vágja (ha nagyon nagyra nő a fű és nem látszik rendesen, ami még kicsi), mi hol van, véletlenül sem tarol le semmit:D
most jött haza melóból, de tegnap egy rész még kimaradt egy eldugott sarokban, már ment is kifelé, hogy még azt megcsinálja:)
úgyhogy imádom az olyan pasikat, akik "kerteznek", és szeretetből teszik:)
azt mondod, még mindig várjak? bár most aztán rendesen esős idők vannak, hátha.... hacsak a jég el nem veri... tegnap 20 percen át esett a jég sűrűn, már kezdtem a frászt kapni tőle, de szerencsére csak kb. borsónyiak voltak, túl nagy kárt nem okozott.
tartogattam eddig pár tövet, nem vágtam vissza teljesen őket, hátha még csoda történik és a sok esőre beindulnak fentebb is, de láthatóan semmi, csak lent hajtanak, úgyhogy ma visszavágom őket.
Ez erdekes ez a szaradas... nem feltetlenul az egesz noveny szarad ki ha bokorrol, farol van szo.
Az egyik - a legnagyobb - tulipanfam kozepso ket aga kiszaradt. Ki figjuk a hetvegen vagni a szaraz agakat, es aztan meglatjuk. Ez nem a tel hibaja, mar osszel lattuk, valami gond van.
A nagy rhodo a tel miatt szaradt ki - legalabbis telen tortent... akkor vettuk eszre. Azt is megprobaljuk kivagni, persze csak a szaraz agakat.
már nagyok voltak az enyéim is, szépen befásodott szárakkal, ezért voltam én is "bátor", hogy nem kaptak takarást... de tényleg lehet, csak simán kiszáradtak? az viszont még eszembe jutott, hogy "csak" szimplán kiszáradtak volna a kevés csapadék miatt, akkor nagy valószínűséggel ki sem hajtottak volna... nem?
úgyhogy lehet mégiscsak az a pár napos -10 körüli hőmérséklet tett be nekik... ha tudnám, mi bajuk konkrétan, akkor okosabb lennék és el tudnám kerülni, hogy megint így járjanak, de így csak találgatok, túl sokra nem megyek vele.:)
Tavaly Kisidinél kaptam egy csomó ágat, sokminden megmaradt, de ami a kedvencem belőlük, abból kettő is maradt, egy már kiültetve a kertbe, egy meg cserépben, és épp mondtam a Zuramnak, hogy azt nem adnám senkinek, mert ha az enyémmel gond lenne, legyen miből pótolni. Viszont Neked odaadom, Rád merem bízni: "Popcorn" macro. Ha szeretnéd és van helyed, szólj bátran!
elvileg --úgy emlékszem-- mindegyikre azt írták, hogy télálló, és előző télen a takarás alatt nem is volt velük semmi probléma, nem fagytak el... de akkor volt hó is bőven, idén meg egyetlen egyszer és csak pár napig tartott, azután nem nagoyn volt csapadék... szerintem kiszáradtak, még örülhetek, hogy élnek azért, és legalább tőről elkezdtek hajtani. némelyiken azért vannak ágak, amiken fentebb is jön levél, azokat meghagytam.
név szerint már nem is tudom őket, van egy geisha, egy variegata és egy schneeball... a többi passz.
Nyugodtan kitalálhatsz, imádom az újdonságokat, de gondolom a hortenziákat nem dobod ki, ha meg ez a sok tő rákezdi a virágzást, mesés lesz mindenképpen. :-)
Tényleg?? Pedig mi is épp azon gondolkodtunk, hogy elég nagyok már, minek takargatjuk... bár idén még alkalmaztuk a csirkehálós ötleted, el is tettük őket, de akkor jövőre is előkerülnek.
De sajnálom! :(( Ne add fel, lehet, hogy még lesz rajta idén virág, én is így jártam. Sajnos előző években nekem sem jött be a takarásos megoldás a macrophylláknál (a "sima" kertiek bírják vígan), ezért két éve már cserépben laknak, a telet a leánderekkel töltik, és tavasszal költöznek ki a kertbe, a korábbi, félárnyékos helyükre. Szerencsére, őkényeskéik csak ketten vannak, nem nagy meló költöztetni és külön locsolni őket.
nagy gödrökbe, hortenziaföldbe vannak elültetve, kapnak komposztot is, azzal nem lehet gond... csak ott a baj, ha nincsenek betakarva, ill. idén télen azért annyira nem vagyok ebben biztos, mert komoly és hosszú hideg nem volt, sőt... viszont szárazság, kevés csapadék, na az volt... lehet locsolni kellett volna őket, inkább ott szúrtam el, hogy nem locsoltam.:(
Lala, nem ertem miert fagynak ki! Nalunk nagy volt most (is) a tel, es nem fagynak ki a hortenziak. A rhodok, azaleak sem... ott mas baj lesz. Lehet a fold minosege az, amin ugyan ha sok munkaval is, de lehet javitani - mig az idojarason nem...
Probaltad az avart beasni a foldbe? Baratnom igy javitotta fel a kertjeben a foldet - amikor volt egy kis komposztalni valoja, beasta, mert nem volt helye komposztalasra. Csodalatos kertje van...
hát én idén úgy jártam, hogy nem takartam be őket a szokásos csirkehálós-avarral feltöltős módszerrel, és annyi lett a makróknak. vagy lefagytak (azért csak volt párszor -10 fok körül, ha nem is tartósan), vagy kiszáradtak, a kettő közül valamelyik... de csak lentről hajt mindegyik, úgyhogy most megint indulunk a nulláról:((