Keresés

Részletes keresés

HAL9000 Creative Commons License 2007.06.04 0 0 715

Lehet, hogy annyira azért mégsem x@r a dolog, hogy annyi büntetőpert kelljen indítani?

Ahol pedig kell, ott lett is?

Szerinted éves átlagban hány orvost kellene büntetőperben leültetni, és miért?

Az ellenőrző rendszert lehet jobbá tenni, és, akár legyen teljesen nyilvános a dolog a neten, vagy akárhol.

Végül is valaki alább felvetette, hogy miért nem az orvos fizet ilyen esetekben és miért az intézet? Szvsz. azért, mert direktben egyetlen magyar orvos sem tudná kifizetni mondjuk a 37 milliót... Szemben mondjuk a külföldi kollégáikkal.

Tehát lehet ilyen szempontból is követelni a feszítsd meget, csak akkor biztosítani kell a feltételeket ahhoz is.

Előzmény: Venyerin (714)
Venyerin Creative Commons License 2007.06.04 0 0 714
Már bocs, de az egyik gazdasági, a másik szemérem elleni bcs. volt, én pedig szakmait kértem.

Ami valamennyire is relevánsat eddig kaptam, az pár polgári peres kártérítési ügy, de ugye büntetőről volt szó.
Előzmény: HAL9000 (712)
Venyerin Creative Commons License 2007.06.04 0 0 713
"ahhoz mit szólnál, ha az orvosok egy-két hétig/hónapig senkit sem kezelnének?"

A mostani szelektív megítélésről átállnék a kollektív gyalázásukra, és húznék innen nagyon messze.

"próbáljatok meg boldogulni nélkülük! "

Egyes szám, vazzeg, hányszor kérjelek még?! :((((

Amúgy próbálj meg vízvezeték szerelők vagy szemétszállítók nélkül boldogulni. Pár hét múlva szó szerint belefulladsz a saját szarodba.
A modern társadalom már csak ilyen: egymásra vagyunk utalva vastagon, nemigen van kivétel.

"Nem lehet a hibával arányos büntit kiszabni. Már irtam, nekem az egyik karom egy orvos nyomoritotta meg. Tudott volna új kart adni helyette? A pénz kárpótolhat e? Az hogy őt leültetik/eltiltják javit az én helyzetemen? "

Persze, a te karod nem lesz a régi, és a pénz legfeljebb részben kárpótol (de a rész is több a semminél).
Ugyanakkor nekem fontos lenne az is, hogy a következő beteg ne járjon ugyanígy...

"A holló nem vája ki... meg minden más szakmára is érvényes"

Mindenre biztosan nem.
Leginkább a hierarchikus rendbe szervezettekre, versenytől elzártakra (pl. rendőr, orvos, postás, stb.).
Előzmény: Törölt nick (710)
HAL9000 Creative Commons License 2007.06.04 0 0 712

Kapott kettőt is.

Előzmény: sashimi (675)
Venyerin Creative Commons License 2007.06.04 0 0 711
Mondom, hogy azt az ügyet nem követtem, úgyhogy inkább nem reflektálnék rá.

Ugyanakkor azt gondolom, hogy ha igényli, az orvosnak sokkal jobb kommunikációs lehetőségek állnak rendelkezésére, mint a betegnek, és innentől az ő döntése, hogy él-e velük. Ha pl. az általad felvetettek járnak a fejében, akkor nyílván nem él vele, ez stimmol.
Előzmény: Törölt nick (708)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.04 0 0 710

S akkor ahhoz mit szólnál, ha az orvosok egy-két hétig/hónapig senkit sem kezelnének? Tessék, próbáljatok meg boldogulni nélkülük! ha s zemeteseknek/tisztviselőknek/pilótáknak/vasutasoknak, stb lehet, az orvosoknak/eü- személyzetnek miért nem?

Nem lehet a hibával arányos büntit kiszabni. Már irtam, nekem az egyik karom egy orvos nyomoritotta meg. Tudott volna új kart adni helyette? A pénz kárpótolhat e? Az hogy őt leültetik/eltiltják javit az én helyzetemen?

Jogi eszközökkel nem mindig szerencsés a beavatkozás. leghetséges, de csak a szakma közreműködésével. A holló nem vája ki... meg minden más szakmára is érvényes! Láttál már elkaszált birót, pl? 

Előzmény: Venyerin (705)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.04 0 0 709
Miért a betegnek bármit szabad? Gondolod-már kérdeztem - hogy régi betegét az orvos rögtön durva szavakkal fogadta? Csak miután az csak fujta a jogait, próbálta pontra tenni!(feltehetőleg).
Előzmény: Venyerin (707)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.04 0 0 708
Persze, hogy nem akart! Tiltakoztál az őszi eset kapcsán általam felemlegetett orvos esetének taglalása miattl! tök ugyanez volt! Jól meg is hurcolták, nevesitették is, topikok tucatjai, ujságcikkek szóltak róla! S utólag mindegyik elfelejtett elnézést kérni! Kell ez valakinek, szerinted?l
Előzmény: Venyerin (706)
Venyerin Creative Commons License 2007.06.04 0 0 707
"köszönni és szép szavakat mondnai mindenki tud"

Elvileg biztosan. Csak hát az a fránya gyakorlat, ugye...

"ilyesmiért főleg a templomba kell járni! "

Hübazz... :((((

"Egy goromba orvost többre tartok mint egy szépszavú pancsert"

Persze, ha csak ez a két buta szélsőség létezik, akkor inkább. No de tényleg ez lenne a választék?
Garantáltan leromlana a te képzeletbeli orvosod, ha elkezdene normálisan beszélni? Drága lenne az átállás?
Előzmény: Törölt nick (702)
Venyerin Creative Commons License 2007.06.04 0 0 706
Megint nem olvastad el, mire válaszoiltam... :(((

Az olvtárs azt reklamálta, hogy a másik fél, azaz az orvos őszerinte nem hallgattatik meg. Erre én jeleztem, hogy minden lehetősége adott, direkte keresték is újságírók, ő nem akart nyilatkozni.

Erre jössz itt azzal, hogy eleve a beteg a hülye, az orvosnak vitázni vele eleve rangon aluli. Hát tudod...
Előzmény: Törölt nick (700)
Venyerin Creative Commons License 2007.06.04 0 0 705
"Szerinted tényleg le kellene kaszálni??? "

Amennyiben ez a hibával arányos büntit jelent, akkor feltétlenül. Ha következmények nélkül lehet bármit bénázni, akkor biztosítva vagyon a minőség hiánya.

Amúgy a szó nem tőlem van ugyebár, idéztem egy lentebbi, az enyémmel ellentétes véleményből, annak is a cáfolatához.
Előzmény: Törölt nick (699)
Venyerin Creative Commons License 2007.06.04 0 0 704
"amit Te műhibapernek hívsz, az legtöbbször kértérítési per."

Bezony. Oda is írtam egyértelműen.

"leültetéshez általában valamilyen szándékosságra is szükség van"

Vagy gondatlanságra. Szerencsére ez utóbbi mód a gyakoribb, azaz az általános eset.

"ha valaki meghal egy rutinműtét közben, azért még nem biztos, hogy le kell ültetni a sebészt"

Mondta valaki az ellenkezőjét?

" ha van jobb ötleted, mint az orvosszakértő"

Nincs. Honnan lenne? :)
Ugyanakkor nem a mostani rendben alkalmaznám őket. Most kvázi ők a bírók, sőt módjuk van akár az eljárás megindítását is megakadályozni.
Előzmény: HAL9000 (674)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.04 0 0 703
Gondolom te is- a megnyilatkozásaid alapján - egy ilyen vinnyogó szipirtyó lehetsz? -:)
Előzmény: itymeg (701)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.04 0 0 702
Persze, fontos a köszönés is, meg a szép szó is! csakhát köszönni és szép szavakat mondnai mindenki tud, s ilyesmiért főleg a templomba kell járni! Ez nem hellyettesitheti a helyes kezelést! Egy goromba orvost többre tartok mint egy szépszavú pancsert! Csakhát sokaknak a legérzékenyebb szervük a dobhártyájuk. S nem a tettek, hanem a látszat alapján itélnek. Ez Mo-on elég elterjedt szindróma!
Előzmény: Uff (687)
itymeg Creative Commons License 2007.06.04 0 0 701
0000 vagy
Előzmény: Törölt nick (700)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.04 0 0 700
Szerinted mivé fajulna, ha az orvos folyvást azzal foglalkozna, hogy melyik unatkozó vénasszony milyen hülyeséget talál ki?
Előzmény: Venyerin (698)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.04 0 0 699
Szerinted tényleg le kellene kaszálni??? Szakmailag teszi lehetetlenné magát a többiek előtt! Ld. ML legendás fűlműtétjét! Utána már csak a politkusok tolták előre az orvos társadalom éreztette vele a dolgot. Nemhiába utálta a többi orvost! S HÁ-sel is éreztetik, hogy szakmailag egy nullának tartják. Ettől állandóan morcos a hölgy és próbáll kontrázni, elég bumfordi módon!
Előzmény: Venyerin (697)
Venyerin Creative Commons License 2007.06.04 0 0 698
"ne csak a panaszost, hanem az illető orvos véleményét is meghallgassák, netán közöljék"

Ha akarja, elmondja. Semmi akadálya nincs.

Pl. jelen ügyben mindent tudunk a betegről (veve, kora, betegsége, lakhelye, stb.), míg az orvosról csak a munkahelyét. Nehogymár az "orvosüldöző" média tehessen erről is...
Előzmény: Törölt nick (663)
Venyerin Creative Commons License 2007.06.04 0 0 697
"Ha valaki ténylegesen szakmai hibát vét, akkor elkaszálják."

Ha ehhez hozzávesszük, hogy évek óta senkit se kaszáltak el, egyenesen következik, hogy senki nem hibázott. Nem mondom, hogy rossz lenne, de egyáltaán nem reális.
Előzmény: kheiron (656)
kheiron Creative Commons License 2007.06.04 0 0 696
A kulcsszavak:

"canada usa healthcare system compare"
Előzmény: kheiron (692)
kheiron Creative Commons License 2007.06.04 0 0 695
Ez igaz. De ez az első link a guglin. :-)

Tessék, itt egy másik.
Előzmény: Uff (694)
Uff Creative Commons License 2007.06.04 0 0 694
A wikipédiát úgy tom bárki szerkeszteti, azt ir amit ő szubjektive helyenek, igaznak vél. Autentikus forrásnak semmiképp nem megy el.  Most akar a létrehozója egy másik szolgáltatást inditani, amelyen csak ellenőrzött infok jelennek majd meg.
Előzmény: kheiron (692)
Uff Creative Commons License 2007.06.04 0 0 693
Ezzel egyetértek. Igy jó a játék.
Előzmény: kheiron (691)
kheiron Creative Commons License 2007.06.04 0 0 692
Keress rá akár a wikipedián a kanadai és USA egészségügyi rendszer összehasonlítására. Azt a cikket nem patikuss írta. :-)

Másik példa egyébként az "állam rossz gazda" mítoszra a Deutsche Telekom.
Előzmény: Uff (689)
kheiron Creative Commons License 2007.06.04 0 0 691
Röviden megismétlem a kedvedért: szabad szolgáltatóválasztás, szektorfüggetlen finanszírozás, ha valaki gondolja, több biztosító, inkl. OEP; csomagtól függő térítések. Mondjuk nálam 9000 egy ultahang-vizsgálat díja. Ebből az OEP térít 5000-et, a beteg fizet 4000-et. A Tudomisén Biztosító Rt. arany csomagja térít 9000-et, a beteg nem fizet semmit, az ezüst csomag térít 6500-at, a beteg fizet kápé 2500-at, az alumínium csomag fizet 5000-et, a beteg fizet 4000-et.

De az OEP szerződik velem is, meg a Szt. Pintyőke Kórházzal is, aztán ha én jobb körülményeket és magasabb szintű ellátást adok, mint egy közkórház, nálam tolongani fognak a betegek. Ha túl drága vagyok, akkor kevesebben jönnek, akkor engedek az áron.

Szóval verseny, nem pedig durva versenyellenes központosítás, amit a mostani kormány csinál.
Előzmény: Uff (688)
Uff Creative Commons License 2007.06.04 0 0 690

Leonyid Iljics Brezsnyev nekem soha nem volt a barátom, sőt. De még Vlagymiri Iljics Uljanov sem

Egyik kutya másik eb.  

Előzmény: kheiron (685)
Uff Creative Commons License 2007.06.04 0 0 689

Kanadában mégis csak sikerült....

Urban legend,  szokták a kanadaiak mondani ;-)

Lehet, hogy ez a tévhit patikus uramtól ered? Ez nem lepne meg.

Szerintem Kanadban sem élnek másfajta homo sapiens-ek, mint az Egybesült Álmokban, vagy sorolhatnánk.

Előzmény: kheiron (686)
Uff Creative Commons License 2007.06.04 0 0 688

nálam kevés vadabb versenypárti ember van.

OOOpsz. Ezt azért jól titkoltas. :-)

Előzmény: kheiron (685)
Uff Creative Commons License 2007.06.04 0 0 687

hogy számos orvos nem ismeri el, ha tévedett

Fogalamazzunk a valóságot inkább bemutató kifejezéssel. Ez ajellemző, bár nem kivétel nélküli orvosi viselkedésmód. Hozzáteszem, ez ne magyar sajátosság, hanem mindenhol jelen van, aahol az orvosok közt nem alakul ki olyan versenyhelyzet, mint bármely más szolgáltatási iparágban.

Az egészségügy nem valamiféle különleges helyet elfoglaló ágazat, ugyanúgy szolgáltatás az ügyfelek számára,  mint bármi más.  ( mégegyszer: ügyfelek, és nem betegek. Mert ez a kifejezés inherens módon arra utal, hoy egy alá-fölé rendeltségi mechanizmus működik a a megbizó és a szolgáltató orvos között. Pedig ennek nem szabad igy lennie. )

Szerintem Molnár Lajos ezt próbálta kifejezni azzal a képletes metafórával, hogy a betegnek köszönni kell. Persze óriási az ellenállás az orvostáradalom részéről, hiszen egy szerzett jogként felfogott (számukra) érték  veszne el.

Előzmény: kheiron (682)
kheiron Creative Commons License 2007.06.04 0 0 686
Egy kvázi monopólium helyzetben lévő bürokratikus szervezettől soha nem lehetett, nem lehet és a jövőben sem lehet hatékony működést várni.

Kanadában mégis csak sikerült....

Szóval ez az "állam rossz gazda"-hoz hasonló mítosz. Más szóval tévhit. :-)
Előzmény: Uff (684)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!