Keresés

Részletes keresés

alkotasu Creative Commons License 2020.11.16 -2 1 10345

Kiegészítés: ha csak olajat használsz, az hamarabb tűnik el, mint a keverék, ráadásul nem is tudod rendesen ellenőrizni, meddig van még egy vékony filmréteg, és mikor nincs már. Ha meg túlolajozod, a pályádra kerül, meg a forgóvázra, aztán beleragad minden.

Előzmény: alkotasu (10344)
alkotasu Creative Commons License 2020.11.16 -2 1 10344

Ha olcsó kenőanyagot akarsz használni (márpedig a kerekek csapágyaihoz nem kell drága anyag), akkor közönséges műszerolaj is megteszi, de célszerűbb összekeverni kis gépzsírral, hogy ne szivárogjon rá a keréktalpra(Ez szerintem minden olajra vonatkozik). A takony állag kb. jó. A hátránya ennek az anyagnak a Roco-éhoz képest, hogy sűrűbben kell kitakarítani, újra kenni a csapágyakat.

De ajánlottak nekem teflonos szilikonzsírt, olajat (ami nem Roco márkájú, de ők is valami hasonlót árulnak, és csak a neve miatt olyan drága), nagyobb kiszerelésű egy kicsit, de olcsóbb, és életed végéig elég lesz. A 302-es mozdonyomba is ilyen került, átalakítója pedig vegyészi végzettséggel (is) rendelkezik, tehát biztosan nem csinált hülyeséget.

Előzmény: szergely22 (10343)
szergely22 Creative Commons License 2020.11.16 0 1 10343

Üdv!

Szeretnék venni a vagonok kerekeihez olajat. 

Roco iszonyat drága, Piko szintén...Találtam a Fallernak két fajtáját: 170489, 170488. Melyiket ajánlanátok?

somytomy Creative Commons License 2020.11.15 0 0 10342

Hát, valahol itt akadok el én is a gondolatmenetben, hogy mégis hová tudnék értelmesen besuvasztani valami rugót a szerkezetbe és az hogyan tudna rátámasztani a tengelyre. Nincs igazán sok hely a fogaskerekek fölött a hajtásházban, talán rugóbronzól tudnék oda egy laprugót hajtani, csak mire támaszkodjon...

Előzmény: von Smallhausen (10341)
von Smallhausen Creative Commons License 2020.11.15 0 0 10341

Szia!

Az ilyen konstrukciókban a mozdony súlyát azok a kerékpárok veszik fel, amelyek nem tudnak függőlegesen elmozdulni (jelen esetben a rövid oldal felőli 1. és 3. tengely) . A többi kerékpárt csak a saját súlya és az áramszedő lemez nyomja lefelé (és ez néha kevés a rudazat és az ellen(fogas)kerék erőivel szemben). Én a helyedben megpróbálkoznék rugóval leszorítani azt a fickándozó tengelyt.

Előzmény: somytomy (10335)
somytomy Creative Commons License 2020.11.14 0 0 10340

A csatlórudak nem hajtanak semmit, műanyagból vannak és a két középső keréknél mindegyik darabon ovális lyuk van a keréken lévő csapnak. Az egész rudazat laza, mint a Rigalánc, simán kimozogja a fogaskerékhajtás holtjátékát.

@kalivas: Köszi, ez már talán a negyedik változat ugyanerre az egy mozdonyra. Szerintem amúgy láttam is a te mozdonyodról készült képeket, amikor először próbáltam meg dekódert beleforrasztani :-)

Előzmény: K.István 82 (10339)
K.István 82 Creative Commons License 2020.11.14 0 0 10339

De hát ez a modell az amit fogaskerekek és csatlók is hajtanak.

Esetleg a kerekek szöge nem ment el az idők során? 

Előzmény: somytomy (10337)
kalivas Creative Commons License 2020.11.14 0 0 10338

https://indafoto.hu/kalivas/image/14806435-02efd5b3/358925#nagyitas

https://indafoto.hu/kalivas/image/11811303-9779cdeb/358925#nagyitas

https://indafoto.hu/kalivas/image/11811321-c001c27a/358925#nagyitas

Ez a gép az enyém, nagyon jó barátom,( - régi nick-nevén : Tájfun ) építette bele ezt a hagyományos dekódert, a motor és minden egyéb eredeti , régi Piko . Kicsit zajosabb, mint egy korszerű hajtás, de tökéletesen teszi dolgát 10-15 éve.

Amúgy tetszik a megoldásod, de kérdésedre a választ nem tudom. Üdv, kalivas 

Előzmény: somytomy (10337)
somytomy Creative Commons License 2020.11.14 0 0 10337

Egy kis Mitsumi motor van benne, itt a Börze topikban vettem pár éve valakitől. Igazából csak a kis méretben jobb a gyári motornál, így fölötte elfér a dekóder, illetve a motor alatti tengelyre is építettem áramszedést.

A kerék szerintem egyszerűen a legutolsó tengelyen ébredő vonóerő miatt emelkedik fel, mert amúgy maga a hajtás nem szorul. Nem is igazán értem, hogy gondolták ezt tervezéskor. Amit igazából ki szeretnék találni, az a kiemelés megszüntetése.

Előzmény: K.István 82 (10336)
K.István 82 Creative Commons License 2020.11.14 0 0 10336

Szia. 

A motor az maradt az eredeti?

Vagy az is cserélt?

Az a tippem lenne , hogy a motortól(hajtástól) arra az irányba amelyiket felemeli de tőle távolabbi szorul valamiért. Ugye van holtjátéka hogy kövesse a pályaegyenletlenséget az áramszedés miatt. 

Előzmény: somytomy (10335)
somytomy Creative Commons License 2020.11.12 0 2 10335

Úgy egy hónappal ezelőtt végre sikerült megpróbálkozni egy lendítőkerék készítésével, az alany egy kicsit átalakított VEB Piko 106-os. Remélhetőleg így kicsit szebb futást sikerül kihozni belőle, kézzel megforgatva legalábbis érezhető a hatása.

Már csak azt kéne kitalálni, hogy rövid géptérrel előre ne emelje fel a második tengelyét...

K.István 82 Creative Commons License 2020.11.09 0 2 10334

Szia.

Az előttem szólónak igaza van, az isopropyl alkohol az inkább a makett festékhez jó de az is elszinezte nekem a műanyagot. Az én projektem Mr muscle lefolyótisztítóban ázik. Semmiféle elváltozást nem tapasztaltam a modell alkatrészeinél eddig.

Előzmény: Ryuzaki san (10330)
porszívómester Creative Commons License 2020.11.08 0 0 10333

Szia

Hintőporral vékonyan kend be a formát, az segíthet.

Előzmény: KameH (10329)
felisut Creative Commons License 2020.11.08 0 0 10332

Egy hete próbáltam ki több módot, de nekem is a dot3 típusú fékfolyadék jött be (nem bántotta a műanyagot). 12 óra után már jól jött le, fogkefével rásegítve kb 16 óra alatt lent volt a festék. Többször megforgatva pedig még az sem kell, hogy ellepje.

(Az isopropyl alkohol vékonyabb makettfestékhez szintén jó, de ezekhez a kocsikhoz nem mindig.) Utána mosogatószeres vízben átmosva leszedhető róla a fékfolyadék.

(Amit semmikép nem ajánlok az a hígító, az tönkreteszi és oldja a műanyagot, ezért kerülni kell áztatásnál).

(Gumikesztyű, maszk mindig kell, mert vegyszer).

Szép estét.

Előzmény: Ryuzaki san (10330)
felisut Creative Commons License 2020.11.08 0 0 10331

Köszönöm a képeket, ügyes lett az öntés és a forma :)

Egyszer láttam makettező oldalon, hogy valaki Lego elemeket használ és abból készíti el az öntő dobozt. Jó, mert merőlegesen illeszkednek az elemek, méretre alakítható és az is szétszedhető utána.

(A csörgőhöz itthon készítenek jó forgóvázat, ha nem átalakítani szeretnél, de persze ez más. A Zzemoki honlapján van videós bemutató is a saját termékükről.)

Előzmény: KameH (10329)
Ryuzaki san Creative Commons License 2020.11.08 0 0 10330

Üdvözletem!
Egy olyan kérdéssel fordulnék a fórumozókhoz, hogy Fuggerth mozdony kasztnijáról a gyári festéket mivel érdemes eltávolítani?

KameH Creative Commons License 2020.11.08 0 0 10329

Vakumtartaylom nincs. Ennyire nem akartam beinvesztalni meg. 

A gyantat gyorsan vegigjaratom a formaban hogy minden oldalt erjen. De mivel a reakcio ido nagyon alacsony valoszinuleg nincs ideje a buborekoknak a felszinhez kozelelebb emelkedniuk.

Megprobalkozok majd masfajta gyantakal amik lassabban kotnek.

A forgovaz maszkot lehetne onteni de a komplex formaja es a kicsi alkatreszek miatt nehezkes a szetvalasztast megoldani. Ezert kell valoszinuleg tobbreszes ontomintat kesziteni hozza.

Mozgo alakatrszekbe nem tervezek nagyon belemenni. Olvastam a forumon hogy alakitottak at Roco es Piko donorokbol Csorgoket es ezeket valoszinuleg relativ jo aron be tudom szerezni. Reszletes leiras sajnos nem volt de majd megoldom valahogy.

Előzmény: felisut (10327)
KameH Creative Commons License 2020.11.08 0 1 10328

Előzmény: felisut (10327)
felisut Creative Commons License 2020.11.08 0 0 10327

Köszönöm, megnézném a két formát hogyan készült. A gyantát vákuum alatt öntötted, hogy kitöltse rendesen?

Látom van egy belső és gondolom egy külső forma is.

A forgóvázat (ha a maszkra gondolsz) a kis mérete miatt egyben nem lehet önteni? 

Viszont a mozgó alkatrészek miatt a hajtást inkább keményebb, ipari műanyagból érdemes elkészíteni, vagy kompletten megvenni.

Előzmény: KameH (10326)
KameH Creative Commons License 2020.11.08 0 0 10326

Udv

Itt vasarolhato 2 komponensu szilikon gumit hasznaltam( https://www.amazon.co.uk/dp/B00261ZKLK/ref=cm_sw_r_cp_apa_fabc_Ks0PFbBQH4ZSP?_encoding=UTF8&psc=1 ) a forma kiontesere. Az eredeti kaszninak az ablakait belulrol lecelluxoztam e s kitomtem alufoliaval majd modellezo gyurmaval.

Beragadassal nincs problema mivel a szilikon igazan csak onmagahoz tapad. Az ontominta ket felehez egyszeru vazelint hasznaltam.

Ha erdekel tudok felrakni kepeket ahogy a lenyomat 2 felet elkeszitettem.

A replika pedig egy szinten 2 komponensu poliuretanbol van( https://www.amazon.co.uk/dp/B0037YCX92?ref=ppx_pop_mob_ap_share).

Nagyon alacsony a viszkozitasa igy konnyu onteni de a reakcio ideje kB 2 perc szoval gyorsan Kell vele dolgozni. Annyibol Jo hogy kB 20-30 perc alatt teljesen bekot es levalaszthato.

Rugalmasabb mint az eredeti de a formajat megtarja noha a kaszni oldala behajol mivel nincs kitamasztva. Az alazra rarakva nem lesz vele Gond.

Azota csinaltam egy harmadikat ami meg jobban sikerult.

Kovetkezonek valahogy ki Kell talalnom Hogy keszitsek lenyomayot a forgovazrol es alvazrol.
A forma sokkal bonyolultabb de szeretnem egyben kionteni oket.

Van valakinek tapasztalata ebben?
Valoszinuleg megprobalok egy 3 vagy 4 reszes format kesziteni hozza

Előzmény: felisut (10325)
felisut Creative Commons License 2020.11.07 0 0 10325

Üdv.

Szépen alakul látom. :)

Megkérdezhetem milyen anyagokat használsz öntéshez (gumi, gyanta, segédanyag az öntéshez a beleragadás ellen)? A végső kaszni mennyire lesz rugalmas?

Nem öntöttem még műgyantát, de a buborékok ellen általában előre bekenik a formát az anyaggal, főleg a kisebb réseknél, illetve ékszerészeknél láttam ultrahangos gépet, amit 1-2 másodpercre bekapcsolnak és "kirázza" a buborékokat.

(Korábban beszéltünk a festék leszedésről. Az isopropil alkohol nálam vékonyabb réteghez jó volt, de a párolgással hamar visszaköt a festék. Viszont a dot3 típusú fékfolyadék mindent leszed és a műanyag épp maradt (fél napig ázott a kaszni, aztán fogkefével rásegítve még pár óra kellett és lejött a modellre ráfújt maradék autófesték).

Sok sikert a továbbihoz :)

Előzmény: KameH (10324)
KameH Creative Commons License 2020.11.07 0 3 10324

Udv mindenkinek!

Gondoltam megosztom Hogy haladok a fuggerth Csörgõ masolasaval. 

Nem lettek tokeletesek de ekkora ontomintat meg nem csinaltam. Vannak buborekok itt ott, foleg elol a kicsi bordak korul es a modell also vonalan de mindent egybevetve elegedd vagyok az elso probalkozassal.

Megprobalom kijavitgatni a deformaciokat es tobbet onteni. 

Mit gondoltok? Van esetleg valakinek javaslata hogyan javithatnek az eljarason?

alkotasu Creative Commons License 2020.11.01 -1 0 10323

Nem, de szomorú.

Szerencsére nekem van még 4 jó lapom, így még pár kocsira való feliratot tudok készíttetni.

Előzmény: róbertke (10322)
róbertke Creative Commons License 2020.11.01 0 0 10322
Előzmény: alkotasu (10321)
alkotasu Creative Commons License 2020.11.01 -1 3 10321

A héten elkészültem két teherkocsival. Az egyiket a felszámolás alatt levő DB-s állományomból festettem, matricáztam, lakkoztam, a Gu alapját pedig egy fórumtárstól kaptam, köszönet érte.

A Kzmu-t egy filmrészlet (Utolsó pillanat) ihlette, a Gu-t az MTI 1954757 sz. fotója.

A Kzmu-nál csak a féktuskókat kellett levágni, A Gu-nál meg a tetőn levő leszorító léceket kellett felragasztani. A nehezebb feladat a matricák pontos beállítása.

Nem nagy meló, kezdők is nyugodtan álljanak neki barkácsolni!

HDRailway and 3D Creative Commons License 2020.10.31 0 0 10320

Szia. 

Keress meg. Tudok segíteni. 

Előzmény: Törölt nick (10318)
HDRailway and 3D Creative Commons License 2020.10.31 0 0 10319

2020as verziót. 

Előzmény: KameH (10317)
Törölt nick Creative Commons License 2020.10.31 0 0 10318

Üdvözletem! 

Van itt esetleg valaki, aki foglalkozik 3D nyomtatással? ACME Giganthoz lenne szükségem néhány apróságra. Mail címem publikus elvileg. 

Köszönöm szépen előre is! 

KameH Creative Commons License 2020.10.30 0 0 10317

Mar nezegettem azt a programot. Sokkal egyszerubbnek tunik a kezelese mint a legtobb masik szoftvernek.

Melyik tipust hasznalod?

Előzmény: HDRailway and 3D (10315)
alkotasu Creative Commons License 2020.10.29 -3 2 10316

Az első próba a részemről sikeres volt, a közös játékon rendben működtek azok a kocsik, amiket felszereltem a kinematikákkal.

Ezek után jön majd a házi nyúzópróba a kis ívekkel.

Az ékpályák méretét kell majd nagyon pontosan belőnöd, mert ha szűk, akkor kín becsúsztatni a kapcsolót, ha tág (mint pl. az ott levő Csörgőé volt), akkor meg kiesik.

Előzmény: HOTotya (10231)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!