Keresés

Részletes keresés

ZsuR Creative Commons License 2007.01.18 0 0 751
A cicaknak is van. Mire jon haza a nagyfiam, a Bugyi kinnt ul a lepcson, el sem lehet zavarni.

Ha meg az etsi tunarol van szo. . .sorakozik mind a negy. Probalnek csak ropit adni nekik. . .
Előzmény: Crazyworld (747)
cavecat Creative Commons License 2007.01.18 0 0 750

a jákóm télen-nyáron 1-2 perccel fél7 előtt elkezdi utánozni apám vekkerét.

a vekker mindig fél7kor szól, munkanapokon. a jákó sajna hétvégén is...

a kutya pedig minden este fél7kor ott toporog a konyhaajtó előtt, és várja a vacsoráját. ha 6kor már kapott enni, ált akkor is odamegy, de aztán elbizonytalanodik...:D:D:D és úgy tesz, mintha csak inni akart volna :-P

kriseva Creative Commons License 2007.01.18 0 0 749
Már hogyne lenne:))Olyan pontosan tudják,percre potosan,hogy mikor van a sétaidő,meg a kajaidő.Nem is lehet elfelejteni,mert percre pontosan toporognak az ajtónál:)))
Régebbi patkányos kísérleteket olvasva,már akkor megállaőpították,hogy pl. a kaját pontosan tudja,hogy mikor kapja.
caterina3 Creative Commons License 2007.01.18 0 0 748
Hogyne lenne? A kutyáknak beépített órájuk van. :-)
Crazyworld Creative Commons License 2007.01.18 0 0 747

Felvetnék egy olyan kérdést, hogy:

Van-e az állatoknak időérzéke?

A patkányos fórumban mondta valaki, hogy nincs.

Nektek mi a véleményetek?

Szerintem igenis van!

ZsuR Creative Commons License 2007.01.17 0 0 744
Nekem nagyon tetszik az amit leirtal - hasonloan gondolkodok en is.
Az ember kepes gondolkodni. . .OK, nem mindegyik, de legyunk optimistak :)).

Akinek a kezebe puska kerul es joga van loni allatra vele, az felelossegtudattal es morallal rendelkezo legyen - legyen kepessege eldonteni, hogy melyik kutyat latja. Azt aki szivesebben ulne a gazdi mellett a szobaban, vagy az aki a szobabol a gazdi mellol szokott ki egy kis adrenalin emelesre - vadaszni.

Aztan ott a masik kerdes, mi legyen a meglevokkel, amig az emberek megtanulnak felelossegel tartozni az allatjaikert. No nem akarok nagyon pesszimista lenni, de ha erre varunk, az nem jo otlet. . .elebe kell menni, elkezdeni valamit, mert maskepp nem megy.

Minden kozossegnek gondja legyen, mit tesznek az ebekkel, macskakkal, akik nem viselkednek rendesen. Nyilvan egy belvarosi korzet mast igenyel mint egy falu szeli. . .tehat mas elbiralas, mas akcio.

Minel lasabban es nehezebben tanulnak az emberek, annal tovabb kell az embereknek allatmenhelyekrol gondoskodnia, ahol a befogott allatokat eletuk vegeig tartjak.
No es a befogashoz is kell ember, amit ugye az adofizeto polgarok penzebol fizetnek. . .

A kiloves ( ha az allatot megfigyeltek es nem vadat vadaszik) ne lehet megoldas. Nem lehet minden allat felelos az emberek elmaradottsaga miatt.
Előzmény: sirocco (735)
Ladybee Creative Commons License 2007.01.16 0 0 743
Meglehetősen ritkán, mondhatni soha nem lövök altatófegyverrel, a topic témája is inkább a vita lenne és nem a pszichotrop anyagok analízise. De, ha már foglalkoztat a téma, feltételezem a LD 50 35 mg/kg S Ketaminra gondolsz. Szerintem jobb a mellékhatások tekintetében a Xylazin/Ketamin/Diazepam kombináció, vagy a Thiopental mértékkel. Nem rossz a 1,6 mg/kg KM Ketamin + 0,16 mg/kg Xylazin, általános dózisban. A küszöbdózissal semmire sem mentek, így is sokáig fut, amíg hat a szer. De miért vagy ezekre kiváncsi ? Kérdezd meg az állatorvost.
Előzmény: Törölt nick (740)
Ladybee Creative Commons License 2007.01.16 0 0 739
Az altatópuska lövedéke egy fecskendő. Ha szabad területen meglőnek egy kutyát a fecskendővel, az természetesen futásnak ered, és akár 2 km-t is megtehet árkon-bokron, síneken, magánterületen keresztül, amíg majd valahol elalszik, majd néhány óra múlva felébred, és minden kezdődik elölről. Eközben természetesen elveszíti a fecskendőt, ami veszélyes hulladéknak minősül. Adódik a kérdés: hogy találják meg a fecskendőt vagy akár a kutyát?
Ladybee Creative Commons License 2007.01.16 0 0 738
Ezt elbírálni, már ne haragudj, de nem szükséges állatorvosi végzettség.  Ne essünk már át a ló túlsó oldalára. :)
Előzmény: Törölt nick (736)
sirocco Creative Commons License 2007.01.16 0 0 735

Én is hozzászólnék egy "picit" a témához. Nem vagyok ugyan vadbiológus, kynológus vagy kutyatenyésztő, ráadásul nő lévén még megfelelő vitapartner sem Seregély számára :-)

Tulajdonképpen nem is vitatkozni akarok, csak elmorfondírozni ezen a "kilövés-ügyön".

Egy másik topikban már elmondtam a véleményemet, tehát tulajdonképpen itt is ismétlem magamat.

Abból a gondolatból indulok ki, hogy tulajdonképpen minden vitatkozó fél egyetért abban, hogy legjobb volna, ha egyetlen kutya sem kerülne az erdőbe (vagy az utcára).

Ez eddig OK is volna. De mit mond az egyik oldal? Azt, hogy az erdőbe tévedő kutyákat válogatás nélkül ki kell lőni, mert potenciális ellenségei a vadon élővilágának. A másik oldal szerint elfogadhatatlan a kilövés, tehát marad az altatópuska, valamint a befogás más módozatai.

Azonban a dolgok nem ennyire egyszerűek. Mert egyrészt azt az álláspontot én sem tudom elfogadni, hogy minden nyomorult kóbor állat, aki valamelyik vadgazdálkodás területére tévedt, attól a naptól kezdve, hogy gazdátlanná vált, (vagy egyéb okból az erdőbe került), másban sem töri a fejét, mint az ottani élővilág pusztításában. Ugye mindegyikünk tud egy sereg példát, az út szélére kitett ölebtől a sánta vagy más módon sebesült jószágig - miért kellene azonnal célkeresztbe kerülniük? A vadásznak/vadőrnek igenis meg kell néznie, mire lő. Ha mód van a befogásra, és adottak a feltételek, és netalán még állatvédők is vannak a közelben, akik saját idejüket, munkájukat, sok esetben pénzüket áldozzák arra, hogy ezeket a jószágokat befogják, elszállítsák, rehabilitálják, akkor ugyan mi a fenéért ne lehetne velük együttműködni?

Másrészt képzeljük el azt az esetet, amikor mondjuk két-három megtermett, elvadult kutya üldöz és leteper egy menekülő őzet. Remélem, egyetlen állatbarát sem olyan elvakult, hogy azt higgye, ilyen csak a mesékben létezik, hogy csak azok találják ki, akik gyűlölik a kutyákat. Ha már a vadvédelem, természetvédelem nem is szívügye mindenkinek, azért én úgy hiszem, hogy aki a kutyák életét védi, az általában véve minden állat, így a vadon élő állatok életét is tiszteli. Ha ezt a logikát követjük (és miért ne tehetnénk?), akkor lehet, hogy az ökológiai rendszerek működését illetően a legtöbb állatbarát tájékozatlan, a vadgazdálkodás érdekei pedig egyenesen hidegen hagyják, de talán az ő számukra sem közömbös, hogy az őz is érez, sőt, rosszabbul jár, ha három eb csimpaszkodik bele és elevenen zsigereli, mint az egy lövéssel leterített kóbor kutya. A dolgon az sem szépít, hogy azok a kutyák az emberi felelőtlenség következtében kerültek az erdőbe, és csak "ősi ösztönöknek engedelmeskednek", vagy "azért vadásznak, mert éhesek". Ne várjuk el egy vadőrtől, hogy a fent ecsetelt helyzetben ölbe tett kézzel várakozzon. Nyilván meg kell akadályoznia, hiszen ezért alkalmazzák. És be kell látni, hogy az altatólövedék ilyen konkrét esetben nem alternatíva.

(Csak zárójelben teszem hozzá, a gazdátlan kutyák falkába verődve sokkal bátrabbak, és nemcsak a vadakra, hanem lakott övezetben néha még az emberre is veszélyessé válhatnak.)

Szerintem mindkét oldalnak vannak olyan indokai, amelyeket a másik félnek meg kellene hallgatnia.

Tehát a gondolatmenetem most visszakanyarodik oda, hogy az egyetlen ideális, mindenkinek tetsző megoldás az lenne, ha a kutyák a közelébe se kerülnének az erdőknek. Ami szép utópia, ugyebár...

Elégedettek lehetünk, ha csak fényévnyi távolságra megközelíthetnénk ezt az állapotot. Talán nem is annyira lehetetlen, mindazon dolgok együttes alkalmazásával, amelyek már felmerültek itt a topikban. Mentalitásváltás, felvilágosítás, szigorúan szabályozott szaporulat + tenyészteni nem kívánt egyedek ivartalanítása, chiprendszer stb.

De az még nagyon hosszú időt vesz igénybe. És addig... marad a kilövés (?)

Bocsánat a terjengős eszmefuttatásért.

Ladybee Creative Commons License 2007.01.16 0 0 734
Kiegészítés a kiegészítéshez :) Sajnos az oltófegyver a vadászterületen nem alkalmas, ott nincs lehetőség olyan közel menni az állathoz. Orosházán például a kóbor ebek befogásával a Városüzemeltetési és Szolgáltató Rt.-t bízta meg az önkormányzat. A kutyák begyűjtése eddig kézzel történt, amely nem volt biztonságos és veszélytelen. A szabályok azonban megváltoztak, hiszen meg kell felelni a szükséges feltételeknek. Így mostantól a kóbor ebek befogására egy módszer lehetséges: az altatólövedékkel működő oltófegyver használata. A fegyvert csak fegyvertartási engedéllyel rendelkező, hivatásos vadász használhatja. Ennek érdekében a Városüzemeltetési és Szolgáltató Rt. szerződést kötött egy orosházi vadásztársaság hivatásos vadászával. Az oltófegyvert már megvásárolták, és a szérum beszerzése is folyamatban van. Mindez nem volt egyszerű dolog, mert a fegyver és az altatófolyadék megvételéhez számtalan engedélyre volt szükség, főként a szérum esetében, miután kábító szerről van szó.  Ez a típusú oltófegyver, a szérummal együtt több mint 400 ezer forintba került, melyet a vadásztársaság finanszírozott. A lövedék a kutyákra teljesen veszélytelen, a kilőtt szérum két-három percen belül elkábítja az állatot, melytől egyáltalán nem szenved, és nem válik tőle agresszívvá, így befogása biztonságossá válik, hiszen a kóbor eb akár veszett is lehet. A jövőben a hivatásos vadász már nemcsak bejelentésre érkezik, hanem járja is a várost, és az altatófegyver segíti majd abban, hogy biztonságosan begyűjtse a kóbor ebeket, akiket ezután az állatmenhelyre szállítanak. 
Előzmény: Törölt nick (732)
kriseva Creative Commons License 2007.01.16 0 0 729
Általad van félreértés.
A kutyakiképző,a kutyapszichologus szakember.Éveket tanul azért,hogy megszerezze
a szakképesítést.
Előzmény: Munkanélküli seregély (723)
cavecat Creative Commons License 2007.01.16 0 0 728

"Ez megint egy megelőző intézkedés, ami hatásos, és abszolút támogatom."

csak elvben, vagy esetleg pénzben is? utóbbiban ugyanis erősen hiány van, szükség lenne Rád is... sokat segítene, ha minden ilyen elszánt vadvédő, mint te, évente mondjuk 1-1 csip megfinanszírozásával tenne a vadakért.

"Hiába van csipje egy kutyának, ha befogni nem tudod (vagy nem éri meg stb.)"

Azt nem hinném, hogy profi vadászok ne tudnának egy altatópuskával meglőni egy kóborkutyát, tehát a "befogni nem tudod" elvethető, ha a kutyavédők belefeccölik a kellő lóvét, megoldható. Megint pénz...
Mit jelent az, hogy nem éri meg? Kinek nem éri meg? Ez nem objektív, hanem szubjektív érv, rengeteg ebóvónak megérne soksok pénzt, időt, energiát.

"Az első befogási kísérletnél az emberek elriasztják, és akkor többet nem megy vissza, onnantól más területen fog vadászni."

ahol szintén vannak vadászok, ugyebár, és szintén megpróbálják befogni, ezáltal elriasztva az ebet. Vissza az előző vadászterületre, így "menetrendszerűen" újra felbukkan, mint a busz. ;) Megint megpróbálják befogni (altatópuska, másodikra már csak eltalálja, nem?) és ha mondjuk 4-5 ilyen "passzolgatás" után (ami 2 vadászterülettel számolva 8-10 próbálkozás) sem sikerül befogni, akkor, ám legyen, lőjék ki.

Valaki javasolta, hogy kötelező legyen szólni valami állatvédő szervnek is, nos, ők valószínűleg hamarabb befogják, minthogy ez a 4-5 passzolgatás bekövetkezik.

Tehát pár héten belül be lenne fogva, vagy ha nagyon nem megy senkinek, 1-1,5 hónapon belül ki lenne lőve.

Ezek itt fenn világos érvek, indokkal. Semmi személyeskedés. Kéretik megpróbálni rájuk hasonló érvekkel válaszolni.

Előzmény: Munkanélküli seregély (727)
Munkanélküli seregély Creative Commons License 2007.01.16 0 0 727
1. Ez megint egy megelőző intézkedés, ami hatásos, és abszolút támogatom. Ám nem a jelenlegi, hanem a jövőbeni kóborebek számát csökkenti majd, és nem a nullára, tehát a maradék még akkor is kilövendő lesz. Hiába van csipje egy kutyának, ha befogni nem tudod (vagy nem éri meg stb.), azonosítani csak azután lehet, miután kilőtted.

2. "a vadász köteles x alkalommal megpróbálni befogni az állatot, ha nem megy, csak akkor lőhet. De előbb bizonyítania kell (1-2 vadásztárs megerősítésével) hogy egy kutya garázdálkodik az erdőben, és nem befogható."

Ez a javaslat azért működésképtelen, mert a kóbor kutya nem autóbusz, hogy naponta menetrendszerűen megjelenjen valahol, és így "x alkalommal" kísérletezni lehessen a befogásával. Az első befogási kísérletnél az emberek elriasztják, és akkor többet nem megy vissza, onnantól más területen fog vadászni. Így a vadászterületek egymásnak passzolgatnák a kóbor kutyákat, és sosem lenne kilőve vagy befogva egy sem.

Ezek itt fenn világos érvek, indokkal. Semmi személyeskedés. Kéretik megpróbálni rájuk hasonló érvekkel válaszolni.
Előzmény: cavecat (694)
Munkanélküli seregély Creative Commons License 2007.01.16 0 0 726
Ez megint személyeskedés. Azon felül, hogy semmit sem tudsz az emberekkel való kapcsolatomról, még nincs is semmi közöd hozzá.

Próbálj inkább a témában hozzászólni.
Előzmény: ZsuR (690)
Munkanélküli seregély Creative Commons License 2007.01.16 0 0 725
"amennyiben nem vagy kilövés párti, és mások az elképzeléseid, sőt még le is mered írni, azonnal a kilövés, jobban mondva írtás párti el kezdi sértegetni azt az illetőt."

Én fordítva látom. A legtöbben engem kezdtetek el sértegetni, csak mert nem értetek egyet velem, és nem tetszik az érvelésem.
Előzmény: nozomi99 (685)
Munkanélküli seregély Creative Commons License 2007.01.16 0 0 724
Sehol sem pocskondiáztam a nőket. Tisztelem és szeretem őket. Bár vitázni nem sokukkal van értelme, ez tény. :-)
Előzmény: nozomi99 (683)
Munkanélküli seregély Creative Commons License 2007.01.16 0 0 723
Félreértés van. Szakember alatt nem kutyavédőket értek, hanem vadőrt, vadgazdálkodót, vagy vadgazdálkodási ismeretekkel is rendelkező vadbiológust.
Előzmény: kriseva (681)
Munkanélküli seregély Creative Commons License 2007.01.16 0 0 722
Te nem dolgozol ezen a területen. Nem vagy vadőr, sem vadgazdálkodó. Kutyavédő vagy.
Előzmény: Törölt nick (679)
ZsuR Creative Commons License 2007.01.15 0 0 721
Ne sertodj meg! Gondolj bele, ez a topik azert lett letrehozva, hogy ide jojjenek a lulak - a tobbit meg lehessen elvezni.

Mindig az nyer, aki megorzi a nyugalmat, es nem hagyja el a csatateret :))!
Előzmény: taormina1 (720)
taormina1 Creative Commons License 2007.01.15 0 0 720

hát.. ahogy gondoljátok. Én akkor búcsúzom:

1. Utálok folytonossági hiányokkal teletüzdelt topicot olvasni. Ha egyszer elvesztem a fonalat, képtelenség rekonstruálni, ki mit mondott, mire reagált, mi az álláspontja.

2.És ez a fö ok, ehhez a témához túl keveset értek. Az ámokfutós, jazzes, vagy (szinte bármelyik) növényes topic az más, ott bármikor "megmérközöm" bárkivel, de itt... kevés vagyok. sajnos.

Előzmény: cavecat (706)
ZsuR Creative Commons License 2007.01.15 0 0 719
Csak azert mert sokaig tart mire eredmenyt latunk, nem szabad lebecsulni az ismeretterjesztes erejet.

Ha meg teheto, akkor jo lenne valami jogszabaly surgetese is, ahol kicsit jobban szabalyoznak a kutya-macska tartassal jaro kotelezettsegeket.

Ahogy irtad, sok mulik az allatorvosokon. Ott is a gyerekcipoben jarokkal kellene kezdeni, az egyetemistakkal. Bevonni oket az allatvedo munkaba, megismertetni oket a gondokkal, lehetosegekkel, mert ha a mar praktizaloktol tanuljak, akkor meg tovabb lehet varni az eredmenyre.

Az itteni allatorvosok sorra ajanlanak ingyen munkat, partfogast az allatmenhelyeknek. Segitenek az ivartalanitasban, gyogyitasban - magam tapasztaltam a kicsilanyokkal, mennyire onzetlenul dolgoznak ertuk.

Sok sikert a munkahoz. . .mert a siker azon mulik, mennyire sikerul az embereket megnyerni. . .
Előzmény: kriseva (718)
kriseva Creative Commons License 2007.01.15 0 0 718
Tudod egy ilyen "ismeretterjesztés",mire hatása lesz,kb. 15 év,és akkor még nem mondtam sokat.Még a mostani gyerekek sem,mert ugyan mit látnak a szüleiktől?
Hogy az állattal bármit meg lehet tenni,büntetlenül:(((Addig meg hány kóbor eb gyártódik,hányat vernek,kínoznak,éheztetnek halálra?
A törvényt kéne módósítani,és ami a legfontosabb,nem látszat büntetéseket kiszabni,
hanem tényleges,letöltendő börtönbüntetést,ahogy az a nagykönyvben meg van írva.

Nekem 4 kutyám van,de mindig van nálam ideiglenes kutya,többnyire viselkedés problémás,akiket helyre kell rázni,mert úgy nem lehet örökbeadni őket.
Nem kell mondanom,hogy a válogatott sz@r helyzetekből kikerült kutya,milyen lelki megrázkódtatásokon ment keresztül.És hogy milyen jó kutyákat lehet csinálni belőlük,
ha méltó módon bánunk velük.Engem pl. teljesen kiborít lelkileg,mikor naponta olvasom,
milyen kínzások közül szabadítanak meg kutyákat.
Sokszor szégyellem magam,hogy ehhez a fajtához tartozom:(((
Előzmény: ZsuR (716)
kriseva Creative Commons License 2007.01.15 0 0 717
Hát ugye itt csak annyi az ellentmondás,hogy a szaporítóktól is fajtatiszta kutyát vesznek,kérdés egészséges-e.És mivel általában törzskönyv nélkül veszik,nincs nyilvántartva a MEOE-nél.Ebből következik,hogy nem viszik eü. szűrésre,se tenyészszemlére.És ugye a hobbikutyásokról beszéltem,ők azok,természetesen,
és ők azok,akik mindenképpen le akarnak hozni egy 1 almot,az alant említett okok miatt.Ez itt a gond,ezen nem tud senki változtatni.
Egy tenyésztőtől jó pénzért vásárolt,törzskönyves kutyásnak eszébe sem jutna,hogy szűrés,tenyészszemle,kiállítási eredmények nélkül,max. 30 ezer ft.-ért eladható kutyát
"gyártson".Neki az a fontos,hogy ha már tenyészteni akar,akkor az minőségi kutya legyen,még ha csak az a cél vezérli is,hogy keressen rajta.
A hobbikutyások ugye meg nem tudni,hogy egészséges almot hoznak-e le.Többnyire nem figyelnek az ilyesmire,csak követik az orvos javaslatát.Na most legyen 6-8 kölyök..
azt eladja potom pénzért,bárkinek,és folytatódik a lánc,mert valszeg ott is le akarnak hozni egy almot.És így gyűrűzik tovább a rengeteg,esetleg beteg kutyák sora.

kb. 2 hete olvastam egyik topicban,hogy egy kutyás beírt,gyorsan-gyorsan segítsünk neki,mert épp tüzel a kutyája,és ő úgy gondolta,hogy áhívta a szomszédból az ugyanolyan fajta kutyát,és összeeresztette őket.Majd minket kérdezett,hogy vajon sikerült-e a párzás,mivel nem ragadtak össze.Valahogy nem tudtam finom,és nőies lenni,amikor ekkora tudatlanságot vélek felfedezni egy kutyásnál.Azt sem tudta,hogy tüzelt a kutya,véletlen vette észre,aztán átrántja a Józsi bácsi kutyáját,fogalma nem volt,hogy mikor fogamzóképes a kutya.....és sorolhatnám a felelőtlenségek skáláját.
És még ő volt megsértődve,hogy többen ledorongoltuk.Hiába próbálod neki érvekkel bizonyítani,hogy ez nem így megy,köti az ebet a karóhoz.

Egyébként a MEOE szabályozásához csak annyit,hogy ők aztán magasról.....
Bemész a kutya adataival,és simán törzskönyvet állítanak ki,bárhányról.
Fogalmuk sincs,milyen kutyáról van szó.

Amerikában úgy oldják meg a tenyésztést,hogy a tenyésztő kizárólag ivartalanítás után adja el a kiskutyát.Kivételt képez az a kutya,amelyiket tenyésztésre szánnak,de az szigorúan ellenőrzött.Ezért kevés a kóbor állat.Ott ha valaki házi kedvencet akar,bemegy a menhelyre,és kihoz egyet.
/más kérdés,hogy én nem értek egyet azzal,hogy 2-3 hónaposan ivartalanítanak/
Előzmény: Törölt nick (714)
ZsuR Creative Commons License 2007.01.15 0 0 716
Megertelek - nem konnyu a dolog, eppen ezert az "ismeretterjesztest" mindenhol kell tenni - ennek a topicnak is fo celja kell legyen (mert a tobbi. . .khm. elhanyagolhato. . .)

Idobe fog telni, igaz, de ha ez a felvilagositas nem kerul annyiba mint uj menhelyek letesitese es fenntartasa - meg hosszabban tarto eredmenyt hoz. Addig meg remeljuk, sok Stiglinchez hasonlo alatbarat segit be a nem kivantak befogadasahoz :))!

Szivem szakad meg az ilyen allatokert. Kolleganom most fogoadott orokbe egy kicsifiu kutyat, hat a ket gyereke meg ok is boldogok!!!
Masik kollegamnak 6 kutyaja van. . .es rendszeresen patronal menhelyi kutyakat - kihozza oket egy-egy hetvegere, ha kevesebb az ideje egy-egy setara. "Szocializacios gyakorlat" - segit a kutyanak nem elfelejteni, milyen az amikor emberek kozott van. . .konnyebb az orokbefogadas.

Szoval lehet sokat tenni az allatokert, es akkor az o kicsi eletuk gazdagitja a mienket, es nem kellenek guszrustalan topikok a modszereikkel, hogy hogyan szabaduljunk meg toluk.
Sokat kell meg embersegbol tanulni az emberisegnek.
Előzmény: kriseva (713)
caterina3 Creative Commons License 2007.01.15 0 0 715

És azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az állatorvosokon túl a MEOE-ben sem csak gáncs nélküli lovagok vannak... Szóval kérdés, mennyire reális valójában az ő elbírálásuk... :-((

Előzmény: Törölt nick (714)
kriseva Creative Commons License 2007.01.15 0 0 713
Szia ZsuR!

Ez volna a legelső dolog,amire nagyon rá kéne hajtani,az ivartalanítás.Németországban,és még jó pár országban,kötelező az ivartalanítás.
És én ezt nagyon természetes dolognak tartom.A menhelyek,az Illatos út már ki sem ad úgy kutyát,hogy ne ivartalaníták elötte.És ezt az elvet kéne követni mindenkinek.
De az emberekkel -egyenlőre-nem lehet mit kezdeni.Amíg él az a tévhit,és ráadásul orvosok hangoztatják,nagyon sokan,hogy a szukának 1x ellenie kell,addig minden
hobbikutyás összehoz egy almot,szinte hiába beszélsz nekik.Próbálhatod érvekkel meggyőzni,hogy mielőbb ivartalanítson,nem kell alom,ráadásul egy csomó lehetséges betegségtől kíméled meg vele a kutyát,ha a doki azt mondja az 1 éves kutyára,hogy ideje volna egy almot lehozni,mert arra szüksége van:(((Nyilván a dokira fog hallgatni.
A téves elképzelések másika,hogy nem fogja szegény kutyának elvenni a nőiességét!!!!:(((Néha megdöbbenek az emberi tudatlanságon:((Hogy emberek ezrei úgy vesznek kutyát magukhoz,hogy nincsenek tisztában semmivel,van a kutya ,és kész.Tudod hányszor hallok olyat,hogy szegény kutyának is joga van megismerni az "anyai örömöket"?Ha csak egy kicsit is utána olvasna,-nézne,tudhatná,hogy kutyánál ilyen nincs.A kutyánál van egy erős ösztön,ami által felneveli,védi a kölykeit,de ez nem lelki dolog,mint az embernél.És milyen sokan nem értik ezt meg.
Na most ha azt mondom,hogy én csak egyetlen fajtánál,a labradornál,rongyosra beszélem a számat,és naponta "veszek össze"képletesen valakivel,aki csak 1 almot akar lehozni,ezen indokok alaján,akkor még hol a többi fajtatiszta kutya,nem beszélve a keverék kutyákról.

Az igaz,hogy emberek felvilágosításával kell kezdeni a dolgot,és a mostani gyerekeknél kell a szájbarágós tanítás elkezdeni,de ez nagyon nehéz,és időigényes,nem hoz gyors eredményt.Annál is inkább,mert talán az orvosokkal kéne kezdeni,mivel még ők is ellenkező állaspontot képviselnek sokan...nagyon sokan...
Előzmény: ZsuR (712)
ZsuR Creative Commons License 2007.01.15 0 0 712
Kriseva, szia! Olvastam amit a nemetorszagi koborkutyakrol irtal. . .

Amikor az Amokfuto macskakban felmerult a kobormacska kerdes, ott is mondtam, a megelozessel kell kezdeni.
Nemetorszagban azert van keves kobor kutya, (es valoszinuleg macska is), mert az emberek idoben ivartalanitanak. . .nem eleg megoldas a menhelyek szamanak novelese - az embereket kell ranevelni arra, hogy gondoskodjanak a kedvenceikrol es ha nem tudnak tobb kiskutyat, kiscicat vallalni, ivartalanitsak oket. Az egyetlen humanus megoldas, megakadalyozni a tulszaporulatot.

Igaz, ez nem azonnali megoldas, de mindenfelekepp celnak kellene lennie.
Előzmény: kriseva (711)
kriseva Creative Commons License 2007.01.15 0 0 711
Németországot,és egyébb ilyen szinvonalú országot azért nem hasonlítanám össze
Mo.-val,egyszerű okból...lényegében alig van kóbor kutyájuk.Ha nekik is annyi kóbor ebbel kéne küzdeniük,mint nekünk,azért ott sem volna olyan tökéletes a rendszer.

A chip...hogy a petvetdata nyilvántartásába bekerüljön a regisztráció,az nem az állatvédők feladata,erre ott van elvileg a Merial,de ha olyannak adja ki hogy nyomassa,akinek a munkája sz@rt sem ér,akkor necces a dolog.
Nincsenek 3 évvel lemaradva,mert a befogott,chippes kutyák adatait lényegében le lehet szedni onnan,de pl. ha egy kutya az Anivetnél van regisztrálva,ami ugye a MEOE
által chippelt kutyákat regisztrálja,akkor az csak a tenyésztőig vezethető vissza.
Ilyenkor ugye vagy megtalálod a gazdit,mert a tenyésztő nyilvántartja,hogy kinek adta el,vagy nem.
Azért az már egy nagy előrelépés,hogy pl. az Illatos útról már chippelt kutyák kerülnek gazdihoz.Köszönhetően pár segítőszándékú egyesületnek,embereknek.

Rengeteg a kóbor a kutya,és hiába látszik úgy,hogy sokan vagyunk,mégis kevés az ember.Nem tudunk minden kutyát megmenteni,mert nincs hely,hogy hova tegyük őket.
Zsúfoltak a menhelyek,az Illatos,a többi gyepmesteri telep,és nagyon kevés az a jószándékú ember,aki bevállalja,hogy ideiglenes befogadó legyen.

Esetleg akit érdekel,az részben csak,mert mindenről ott sincs regisztráció,de a netboard.hu-n,eléggé kemény,és szervezett munka folyik,bár ez csak töredéke az állatmentésnek.De azért ennek ellenére szervezett a dolog.
Tudjátok többen, sokan vagyunk úgy,hogy 5-6 kutya nyüzsög a lakásban,még a csilláron is lógva,mert életveszélyből volt mentve,és nem lehetett hova tenni.
Vagy súlyos pénzeket fizetnek a kutyák panzióztatásáért,hogy egy beteg,műtött kutya mégse az Illatoson lábadozzon.
És ráadásul a pénztelenség,a helyhiány mellett.A kidobott 2 napos kutyák,akiket
bevállalnak állatvédők,és 2 óránként cumiztatják,hogy életben tartsák őket.
Természetesen adakozásból,vagy zsebből.
És valóban,leginkább magánkézben vannak a menhelyek,és szomorú,de olyan is.
Hiába szereted az állatot,ha nincs pénz a menhely fenntartására,a kutyák etetésére,az ott dolgozók fizetésére.
Sokat nem tudsz tenni,csak elővenni a józan eszed,és racionálisan gondolkozni.
Ami azt jelenti,hogy sok kutyát el kell engedni,fájó szívvel ugyan,de hova teszed már?
Előzmény: nozomi99 (705)
caterina3 Creative Commons License 2007.01.14 0 0 710
Bizony jólesik! :-)
Előzmény: cavecat (709)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!