Keresés

Részletes keresés

molandi Creative Commons License 2012.05.10 0 0 3223

Az előbb beszéltem a kertésszel, akitől vettem. Ő azt mondta, hogy az nem betegség, a levélváltásnak a folyamata ez, majd eldobálja lassan a leveleit, de hozza majd az újakat is. Nem kell permetezni, nem betegség. Hát, legyen igaza! Az a baj, hogy nincs tapasztalatom még vele, így lehet el kell fogadnom a tanácsát. Régóta foglalkozik velük, meg sok más egzotikus növénnyel, egyenlőre nincs okom nem megbízni benne. Csak hát a tavalyi 3 kipusztulásának az emléke mély nyomot hagyott bennem...:(

Veszek nekik rendes földet is.

Előzmény: bodpista (3221)
bodpista Creative Commons License 2012.05.10 0 0 3222

A 1554-es hozzászólásban ugyan az a gond mint nálunk.

bodpista Creative Commons License 2012.05.10 0 0 3221

Hogy használt e azt nem tudom megmondani vagyis rosszabb nem lett a helyzet, úgyhogy gondolom ért valamit. Amistarral fújtam le. De itt olvastam a topikban , régi hozzászólások között, hogy a Champion 50 WP is jó rá.

Én mindenképp vennék neki a helyedben megfelelő földet vagy tőzeget, így is elég kényesek. Szerintem nem éri meg spórolni, ha azt szeretnéd, hogy jól érezze magát. Persze én sem vagyok profi a témában, csak azt mondom amit itt olvastam. Nyugodtan ültesd ki , én 2 éve ősszel ültettem az enyémet és kibírta a telet. Minél korábban ülteted, annál több ideje lesz megerősödni télig.

Előzmény: molandi (3220)
molandi Creative Commons License 2012.05.09 0 0 3220

Használt neki a permetezés? Milyen szert használtál?

Mivel ők még újak, cserépben vannak, kedden vettem, át akarom ültetni nagyobb cserépbe. Ha nem veszek neki savanyú földet, vagy tőzeget, akkor elegendő esetleg fenyőtűlevéllel savanyítani a földjét? Vagy az nagyon házilagos és nem elegendő? Arra gondoltam, hogy azt keverném a földbe, jó sokat. Utána meg néha cirtomos vízzel öntözni? Vagy ez nagyon nem megfelelő megoldás lenne számára? Nem hiszem, hogy az idén ki merem ületni és kint hagyni télire, bár lehet, hogy az lenne a legjobb neki. Nem tudom. Nem szeretném, ha nem élné túl a telet! Alig tudtam túltenni magam a 3 elpuszult miatt.

Előzmény: bodpista (3218)
bodpista Creative Commons License 2012.05.09 0 0 3219

Találtam egy ilyet:

"A liliomfa gombás fertőzése a levél felületén bárhol elõfordulhat. Számos sötétbarna pecsétszerû folt jelenik meg a leveleken. A pöttyök a fõér irányába összpontosulnak. A fertõzött és egészséges részek között sárgulás figyelhetõ meg. A levél széléhez közeli fertõzés hatására a levélszélek megkeményednek, kiszáradnak. A gomba a levélnyeleket is megbetegítheti. A fertőzött részeket maradéktalanul el kell távolítani és megsemmisíteni."

Előzmény: molandi (3213)
bodpista Creative Commons License 2012.05.09 0 0 3218

2 éve ültettem, most kb 1-1,5 m magas. Idén tavaszra lett ilyen, mint a tiéd a képeiden, amúgy mellette virágozni is fog. Szépen növekszik rajta 2 bimbó, úgyhogy remélem nem nagy a baj. Eredetileg gombára gondoltam,úgyhogy már 2x permeteztem ellene.

Előzmény: molandi (3217)
molandi Creative Commons License 2012.05.09 0 0 3217

Hány éves a Te fád? Így vetted vagy később alakult ki?

Előzmény: bodpista (3216)
bodpista Creative Commons License 2012.05.09 0 0 3216

Ez engem is érdekelne, mert az enyémen is vannak ilyen tünetek.

Előzmény: molandi (3213)
artamira Creative Commons License 2012.05.08 0 0 3215

Sajna ezzel nem lettem sokal okosabb: "Amikor locsoltam a többi növényt is, ő is kapott,"

Kiültetés után  rendesen megkell locsolni, kb. 2 nagy vödör víz a tövéhez, majd. kb. 10 naponta egy vödör víz ha nem esik az eső.  

"Amikor a többi növény is kapott", míg gondolom a cserepeseket akár naponta is lehet locsolni 1-2 liter vizzel, addig a kiültetett növényeket, jóval ritkábban, de akkor kiadósabban, hogy leázzon a gyökeréhez kell locsolni. Az sem mindegy hogy mivel locsolod, mert ha nagyon kemény a víz felétek azt nem igazán szereti. Esővíz  a legjobb, ha tudsz gyüjteni. Egyébként csak az első évben a begyökeresedés alatt kell locsolni rendszeresen, utána maximum a nyári kániikulában. Én az enyéimet már egyáltalán nem szoktam locsolni. csak amit az égből kapnak.

Mindenestre, ha tudsz vegyél vasgálicot (egyébként is jó ha időnként teszel alá, meghálálja) és  10 liter vizben kb. 8-10 dkg-ot felodva locsold meg a növényt. 

Reméljük, hogy megerősődik és nem lesz semmi baja,  azt nem lehet várni, hogy 1 hét alatt rendbe jön.

Előzmény: Félholdacska (3214)
Félholdacska Creative Commons License 2012.05.08 0 0 3214

Amikor locsoltam a többi növényt is, ő is kapott, figyeltem, hogy ne nagyon száradjon, a kánikulában meg különösen figyeltem. Attól félek, hogy netán túllocsoltam az elején, mikor méf hidegebb volt, mert egy kertészeti újságban azt írták, h az első időkben könnyű kilocsolni is. Hát tudja a görcs, de egyre csehebbül néz ki sajnos :(

Előzmény: artamira (3212)
molandi Creative Commons License 2012.05.08 0 0 3213

Meg tudnátok mondani, hogy mi a baja (ha betegség) az örökzöld magnóliámnak? Kell permetezni? Mivel? A levélszéli barnulás (3. kép) zavar a legjobban, remélem nem fog mind bebarnulni és lehullani.

Esőmentes, szép napot mindenkinek!

artamira Creative Commons License 2012.05.06 0 0 3212

Szerintem ez nem klorózis, ilyen ültetőgödörben egyébként sem alakulhatott volna ki, főleg ennyi idő alatt. Mivel most ültetted el, milyen sűrűn és mennyi vizzel locsolod?

Valószínű, hogy mivel nincs rendesen még begyökerezve és rájött az elmúlt heti nyári kánikula, egy kicsit megégett, ha jól begyökerezik akkor  ilyen már nem fog előfordulni.

Mindenesetre  a válaszra azért kiváncsi lennék.  

Előzmény: Félholdacska (3208)
Félholdacska Creative Commons License 2012.05.05 0 0 3211

A kerítés rögtön odakerült, ültetés után. Két kan kutyám van, már semmit sem bízok a vélelenre :)

A trágyát a földbe kevertem, de tényleg nem sokat kevertem hozzá (de így akár találkozhatott a gyökérrel).

Azért nem gondoltam, hogy az utolsó fagyot, ami volt, zokon vette volna, mert még a virágok sem fagytak el rajta.

Tudok valamit akkor tenni érte, vagy csak várjak?

agicza Creative Commons License 2012.05.05 0 0 3210

Az a magnólia nem véletlenül egy (két) 'Leonard Messel' akart lenni? :P

Savanyítani kellene őt is, nálam az egyik legszebb (és valóban savanyú talajt igénylő) magnólia volt. :D

Előzmény: norika85 (3206)
agicza Creative Commons License 2012.05.05 0 0 3209

A kutty mennyire tudja ott jelölgetni illetve milyen régóta van odatéve az a kis kerítés? Mert ha nem közvetlenül a gyökérrel lapátoltál rá túladagolva a szerves trágyát, akkor ez leginkább kutyapisi + egy kis fagy... És mostanában egy kis 30 fok ráperzselve, szóval nem könnyű a növényeknek mostanában, az tuti....

Előzmény: Félholdacska (3208)
Félholdacska Creative Commons License 2012.05.05 0 0 3208

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Április elején kaptam egy Magnolia Stellatat, egészen mostanáig szépen fejlődött, de most a levelek és az új hajtások sárgulnak, száradnak. Nagyjából átfutottam az első oldalt és persze rögtön megakadt a szemem a klorózison, lehet nálunk is ez áll fent?

Nagyrész tőzeg, kisrész virágföld és némi érett marhatrágya került az ültető földbe.

Így néz ki szegényke:

Lehet kicsit mélyen van, esetleg túlöntöztem?

Van egy Soulangianam is, ő gond nélkül megvan 2. éve, virágzott is.

Minden tanácsot köszönettel fogadok. Meg szeretném menteni ezt a kicsikét :(

artamira Creative Commons License 2012.05.04 0 0 3207

A magnoliák nem szeretik ha metszik őket, csak végszükség esetén metszd, ha valami ág nem tetszik. Ez nem őszibarack, ami akkor egészséges, ha minden tavasszal rendesen megmetszik.

Több oka lehet, hogy miért nem virágoznak. Ezért inkább azt mondanám, hogy mit tegyél, mit szeretnek, ill. mit nem. A savanyú talajt szereti, meszes talajban nem érzi magát jól, leáll a virágzás és akár el is pusztulhat. Amennyiben kivan ültetve már legalább egy éve akkor ne bolygasd mert a húsos gyökérzete nehezen ered újbol, megviseli az átültetés. A felső rétegbe, de inkább csak kapával, hogy ne nagyon sértsd meg a gyökerét dolgozz be savanyú tőzeget + vasgálicot. Mindkettőt nagyon szereti és  akkor fog szépen fejlődni, és persze sokat virágozni, ha megfelelő a talaja. Gondolom legalább félnapot éri a nap, mert a nagyon árnyékos helyet sem szereti.

Előzmény: norika85 (3206)
norika85 Creative Commons License 2012.05.04 0 0 3206

Sziasztok!

Nigra nevezetű magnóliám elvirágzott rengetek virág volt rajta idén is!Ilyenkor le kell metszeni? Vagy ami kis bibe rajta marad az elvirágzás után le kell szedni?

Sajnos a nagy virágúból nem lett semmi, kértem tőletek segítésget, pár levél megjelente az alján és 2 ágán , ami nem él levágtam, jól tettem?Úgy fájt a szívem érte tavaly annyira szép volt!!!!!!!!!!!!!!Kitudja mikor fog újra virágozni...............

Illetve van még 2 db Messi neveztű magnóliánk azt már 2 éve ültettük nagy növény levelei nagyon szépek látszanak a frris hajtások de nem akar virágozi mi lehet a gond????

Szép napot!

Béni bátyám Creative Commons License 2012.05.01 0 0 3205

KÖSZÖNÖM SZÉPEN A SEGÍTSÉGET!!!

Előzmény: artamira (3204)
artamira Creative Commons License 2012.04.27 0 0 3204

Mivel gondolom konténeres, virágcserepes, igy természetesen el lehet ültetni minden további nélkül.

Míre figyelj?  A kissé savanyú talajt szereti ( Magyarország 80-85 %-án nem savanyú a talaj, hanem inkább meszes ) ezért mindenképpen jó ha savasítod a talaját ültetés elött. Erre a legjobb a savanyú tőzeg bedolgozása az ültetőgödörbe. Kb. 1 méter átmérőjű körben és kb. 60-80 cm mélyen kidobálod a földet. A kitermelt földet összekevered minimum egy vödör, de nem árt ha több, savanyú tözeggel ezt visszatemetve elülteted a növényed.  Első évben rendszeresen locsolni kell, de azért ne álljon az iszapban mert akkor megrothad. És még egy nagyon fontos, mivel hajlamos a klorózisra a vashiány miatt, ezért szerezzél be vasgálicot és évente adogoljál  neki, vagy öntözővízbe feloldva, vagy kiszórva a talajra a törzse körül.  

Lehet, hogy egy kicsit macerásnak tűnik, de ha megfogadod, sok örömed lesz ebben a nagyszerű növényben, bár Én inkább a soulangiana fajtákat részesítem elönyben. Annyit még jó ha tudsz a nigráról, hogy hajlamos a lisztharmatosodásra, ezt figyelni kell.

Előzmény: Béni bátyám (3203)
Béni bátyám Creative Commons License 2012.04.26 0 0 3203

Sziasztok! El lehet-e még ültetni május elején egy kb. egyméteres magnolia nigrát? Illetve mire figyeljek az ültetéskor és a kezdeti időszakban? Előre is köszönöm a válaszokat.

mohl72 Creative Commons License 2012.04.24 0 0 3202

Köszönöm szépen a választ még ma meg is nézem

Szép napot

bodpista Creative Commons License 2012.04.24 0 0 3201

Szia!

A X. kerületben, a keresztúri úti Viris-ben tuti találsz!

Előzmény: mohl72 (3200)
mohl72 Creative Commons License 2012.04.23 0 0 3200

Sziasztok kérlek ha tudtok segitsetek sárga  magnoliát szeretnék venni olyat amin már van virág de nem nagyon találok ha valaki tud ilyet kérlek írjon budapesti vagyok olyan hely érdekelne ahol megtudom nézni  előre is köszönöm

Hörpi Creative Commons License 2012.04.18 0 0 3199

Szia! Ha esetleg sikerül felvenned vele a kapcsolatot és vásárlásra kerül a sor, megírnád az e-mail címemre (publikus), hogyan? Pár éve én is belelkesedtem, de tőlünk nagyon messze lakik, nem tudom, Tőled mennyire, így kénytelen voltam lemondani róla.

Előzmény: MHeléna (3190)
Dió4 Creative Commons License 2012.04.18 0 0 3198

Meg a saját címkéjén is, amit adnak hozzá.

A fényképező halványítja, mint írtam, a virág ennél sárgább, de csak kicsit. Olyan vajszínűnek mondanám, semmiképpen sem citromsárga, s ahogy nézelődtem, talán olyan magnolia nem is létezik.

Előzmény: wieder (3197)
wieder Creative Commons License 2012.04.18 0 0 3197

Nos igen, mintha S... katalógusban sokkal sárgább lenne, dehát a photoshop csodákra képes)).

Előzmény: Dió4 (3196)
Dió4 Creative Commons License 2012.04.17 0 0 3196

Még néhány kép róla.

Az első képeken szinte fehér, mert automatikán volt a gép, de sárgább valójában, amásik két képnél állítottam a fényérzékenységen és a fehéregyensúlyon, s az jobban megközelíti a valóságot.

Dió4 Creative Commons License 2012.04.17 0 0 3195

Nálunk is virágzik a Yellow bird, most először.

Fura, hogy ilyen halvány, bár a kép csalós, ennél sárgább, de csak egy leheletnyit.

Néztem a neten, és különféle színű képek jönnek be egy fajtánál, de a Yellow River vagy az Elizabeth se sárgább általában.

Ti mit tudtok erről? Van valamilyen tapasztalat?

Másik kérdésem, hogy miért ilyen gyűrött a virág? Ez valamilyen probléma, amivel fogllakozni kell, vagy nincs jelentősége?

sirrra Creative Commons License 2012.04.04 0 0 3194

A kis "barna"  River:((( Jól elintézte a hideg,,minden virága bebarnult kinyílás előtt:(

Csókoltatom az időjárásfelelőst....:((((((

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!