Üdvözlök mindenkit Padovából.Három hónapja élek itt férjemmel és kislányommal a nővérem lakásában.Aki a környéken lakik és szeretne kapcsolatot magyarokkal szívesen beszélgetnék veletek.Vagy ha esetleg tud valaki a közelben magyar céget vagy ahol magyarok dolgoznak legyetek szívesek szóljatok mert a férjem munkát keres és nem igen tudja még a nyelvet,és nem tudjuk milyen irányba induljunk tovább.Ha valaki tud ebben segíteni vagy más ötlet a munkaszerzésre szívesen fogadjuk.ha valakinek kérdése van mi is szívesen válaszolunk.
Sziasztok! A következő kérdéssel fordulok Hozzátok: 2011 nyarán Toszkánában (Firenzétől 40 km-re) tartjuk esküvőnket a vőlegényemmel. Ez egy szimbolikus szertartás lesz, amit egy pap fog celebrálni. A gondunk csak az, hogy a pap csak olaszul beszél, így hogy meg is értsük, hogy miről van szó, szükségünk lenne egy tolmácsra. Nem ragaszkodom hivatalos tolmácshoz, éppen ezért kutatok segítőkész emberek után, kinn élő magyarok személyében. Természetesen nem ingyen kérném mindezt. Illetve a másik dolog, szintén a szertartással kapcsolatban, keresünk olyan amatőr fotóst, aki megörökítené ezt a számunkra oly fontos eseményt. Aki tud segíteni, légyszi jelentkezzen!Előre is köszönöm!Anett
Kapcsolatot keresek Olaszországban élő magyarokkal. Hátha pont Ön az vagy valamelyik ismerőse, akit ez a lehetőség érdekel! Európa tíz országában sikeresen működő, Magyarország székhelyű cég Olaszországban partnert keres internetalapú értékesítésre. A forgalmazott termék Olaszországban konkurencia mentes tömegtermék. A kereskedelem csomagküldő rendszerű, a csomagolás az anyaországban történik, az ügyfélszerzést az anyacég végzi. A leendő partner feladata az ügyfelekkel való kapcsolattartás, és a szállítások ütemezése. Az olasz partnerünk számára finanszírozást nem igényel. Elvárásaink partnerünk felé: működő vállalkozás, uniós adószám, jó szintű számítógép, illetve internet felhasználási ismeret, magyar nyelv ismerete, vagy tolmács biztosítása rendszeres kapcsolattartás biztosítása. Jövedelem: kimagaslóan magas nyereség hányad. mottot2008@gmail.com
Sziasztok en piacenza mellett lakom jelenleg Arena Po -n egy kis faluba egy ismerosnel lakunk 3 an es most szeretnenk elkoltozni mert eleg messze van a munkahely 50 kilometerre azaz napi 100 km es eleg sok 2 ora elmegy 1 nap az utazassal ... tud e valaki kozel Pontenurehoz vagy Piacenzahoz alberletet esetleg lakik ezen a kornyeken valaki ? vagy keszul ide koltozni , dolgozni ? esetleg tudtok valami jo munkahelyet ? az is erdekelne hogy ti hol es mit dolgoztok es mennyiert ? az email cimem : djrolyroli@yahoo.com
Én Padovában élek és most új lakást/szobát keresek a következő 1 évre, ha valaki tud segíteni írjon: bunyesz@vipmail.hu Illetve ha valaki utazna Magyarországról Padovába augusztus 25-28 között vmikor és elfér nála egy utas becsatlakoznék. Előre is kösz!
Szia Én 3 éve élek kint egy Verona melletti kisvárosban.Észak fele érdemesebb menni mert sokkal fejlettebb és igényesebb régió mint a déli félteke Olaszországnak,még munka szempontjából is jobb.Lakni olcsóbb bárhol mint Milano vagy Roma hiszen ezek O. legdrágább helyei,albérlet szempontjából,de kivételek vannak itt is. Én személy szerint a közvetlen környezetemben ismerek néhány magyart de máshol nem igazán,erre az oldalra is pár hónapja járok fel. Igen az probléma ha mind 2 szülő dolgozik mivel sokkal problémásabb a gyerek ellátás mint máshol,ugyanis kevés óvoda,bölcsőde van,magán meg sokba kerül.A húgomnak is van egy kislánya,ő is dolgozik,férje is ,és a nagymama van kint és vigyáz a kisgyerekre mert ők sem tudták megoldani.Még ha találsz helyet oviban akkor ki viszi el ,utánna kell menni mert délig van csak program,stb stb. helyi buszjárat nincsen mint otthon,ezért külön autóval kéne valakinek hordani.Ez a húginak is pill. megoldás de hosszútávon ez gond,sajnos egész Olaszországban jellemző ez a probléma.Babysitter az van elég,rengetegen hirdetik magukat az újságban ,csak legyen pénz megfizetni. Röviden ennyi. Üdv Detroitman
Elöször is szeretném meg kérdezni,hogy te miota élsz kint és,hogy merre felé? Mi Májusban szeretnénk ki menni Olaszországba pontosaban Veronába láttam,hogy írtad észak felé érdemes ki menni mert,hogy ott nem nincs annyira drágaság mint akkár Romába Vagy Milánoba.esetleg nem tudsz nekünk abba segiteni,hogy vannnak e ott élő Magyarok?És még egy olyan kérdésem lenne ha gyerekkel megyünk ki akkor nagyon nehéz bár mit is megoldani kint ha mind a két szülö dolgozik még csak 2éves a gyerek.
Előre is köszönöm a segitségedet és válaszaidat!:)
Igen, ettől féltem. Ezért is próbáltam olyan személyt keresni, aki nem tud hazajárni és tudnék neki én is cserébe bármit küldeni, ami nálunk van, de Olaszba nincsen.
Szia Ha egyszeri szívességről lenne szó arra még talán akadna jelentkező de hogy "hosszú távon is" valószínűnek tartom hogy nem érdeke senkinek az ilyenfajta üzlet. Üdv
Keresek olyan személyt, aki tudja azt vállalni, hogy pár dolgot elintéz/vesz nekem kinnt Olaszba, majd elküldi nekem,amit természetesen kifizetek. Az előző mondat tükrözi, hogy ez bizalmi alapon működik , ezért kérem csak az írjon nekem - ha lehet privit - aki tudná ezt vállalni akár hosszú távon is.
Cserébe azt tudom felajánlani, hogy itthonról bármire, amire szüksége lenne én is kipostáznám neki.
Üdv Ha van vendéglátós papirod akkor azzal érdemes elindulni mert mint tűzoltó picit bonyolultabb.A tűzoltói végzetséged le kell forditatni,hitelesiteni ,állami alkalmazásban nem is mehetsz dolgozni csak ha van olasz állampolgárságod,mint magán társaságoknál igen de oda nagyon jó nyelvtudás kell és szerencse hogy elkapni egy ilyen posztot.Mondjuk cégeknél,gyáraknál tüzvédelmi,tűzoltói alkalmazottként még lehet probálni.Treviso környékén lehet munkát találni vendéglátos múltal,tapasztalattal. Feleséged szakmája keresett szakma,le kell fordíttatni és hitelesitení a végzettséget igazoló okiratot.www.subito.it oldalt bőngészni,lehet régió és szakma szerint keresni.Ez az egyik legnagyobb olasz álláskereső portál. Nekem a tapasztalatom az hogy nyelvtudás nélkül itt Olaszországban nehéz állást ,mivel nem annyira rugalmasak nyelv szempontjából mint Anglia,Ausztria,Hollandia stb ezeken a helyeken ha tudsz angolul és picit saját nyelven akkor boldogulsz,itt más a helyzet .Az olasz ha tud 3 nyelven akkor is csak olaszul hajlandó beszélni,persze vannak kivételek de ritka.Ez az én tapasztalatom de lehet más másképp látja. Üdülőhelyeken ,turizmus és vendéglátós ágakban el lehet helyezkedni így-úgy ha beszélsz picit de más szektorokban nagyon kérik a nyelvtudást. Üdv Detroitman
Üdv Virág Nem vagyok mindig internet közelben ezért nem válaszoltam. Albérletnél a rezsi költség magasabb télen természetesen,pont mint máshol is,de véletlen sem a duplája,ilyen nincsen sehol.Sok helyt egész évben átlagot kell fizetni,télen,nyáron attól függ hogy egyezel ki a tulajjal,és ha túlfogyasztasz akkor kifizeted természetesen. A húgomnak van egy másfél éves kislánya de még nem volt bölcsiben sem,óvodáról sem tud érdemlegeset mondani.Elég nehézkes annyit tudunk mert sokat kell várni mindenhol,zsúfoltak az állami intézmények. Hogy mennyi pénzel érdemes elindulni,ez talán a legnehezebb kérdés amire válaszolni lehet hiszen ez sok mindentől függ és az egyéntől is.De egy 3 havi lakbér,és ellátás,autó vagy közlekedés ,kell számolni.3 hónap alatt eldől hogy lesz munka vagy sem.Legjobb lenne egy ismerősnél lenni az elején mert ismeretség nélkül jó nyelvtudásra és elszántságra lesz szükségetek,némi induló tőke és szerencse de aki igazán akarja az el is éri amit akar.Persze nem garancia semmi az életben szinte de ha akarod az már egy jó kezdés.:) Üdv
Üdvözlök mindenkit!Azt szeretném kérdezni tőled,hogy nem tudod-e véletlen mi kell ahoz hogy tűzoltó lehess Olaszországban?Itthon én is hivatásos tüó. vagyok de szernénk kimenni a párommal dolgozni jövőre.A nyelvet kicsit beszélem de ez nem jelent tudást most szernék beíratkozni tanárhoz hogy tényleg meg tanuljam a nyelvet.A kedvesemnek gyógypedagógiai aszisztens iskolája van és Ő is tanul olaszul.Nem tudom tudnál ötleteket adni mi lenne az esélye oda kinn munka szempontjából?Nekem van vendéglátói papírom is most is dolgozok benne de nics sok kilátásom itthon hogy egyszer jobb lessz.Északra szeretnénk menni Treviso-ba ott lakik egy barátnőm és esetleg nála laknánk egyrövid ideig.
Mi is hárman mennénk jövő május-júniusban, nekünk 2 és fél éves kislányunk van. Adj már meg egy e-mail címet légyszi, mert jó lenne tapasztalatokat cserélnünk, meg érdekelne, hogy van e már valami fogalmatok az óvodai ellátásról, vagy nem akarjátok majd beadni a picit? Mi északi részre készülünk, de jó lenne nekem is többet tudni. Ti munka miatt mentek ki, vagy csak lépni akartok innen? Köszi Viry
Sziasztok! Mi jövő májusba szeretnénk ki költözni Veronába azt szeretném meg kérdezni elöször is,hogy lakik valaki Veronába és ha igen merre?A másik kérdésem,hogy mit kell itthon elintézni,hogy minden rendben legyen kint.Mi 3 mennénk ki mert van egy 2éves kislányunk.Előre is köszönöm e segítségeket.
Szia! Szerintem számlanyitáshoz kell lakcím, mert különben hová küldenék az egyenlegértesítőt? Az innen küldött pénz kb három munkanap alatt rajt lesz az otthoni devizaszámládon, költsége is van, kb 5 euro.
tudna nekem segíteni valaki abban, hogy hogyan tudok Olaszországban bankszámlát nyitni, úgy hogy nem lesz kint bejelentett lakcímem? milyen papírokra,okmányokra lesz szükségem? illetve, ha nem lehetséges így a számla megnyitása,akkor hogyan tudok eurot utalni kintről magyar bankszámlaszámra? mennyi az átfutási idő, elég e a személyimet vinnem, vagy útlevélre is szükség van? köszi, Nóri
Sziasztok most 2 tanpja vagyok Olaszorszagban es keresek magyarokat csak nem igazan talalok Milano alatt , Piacenzatol 20 kilometerre lakom van e valaki aki ezen a kornyeken lakik ? az irjon ide vagy az email cimemre : djrolyroli@yahoo.com
Te annyira pozitív vagy, ez olyan jó! Nem hátráltatsz, nem lebeszélsz, hanem optimistán biztatsz és tanácsokat adsz! Ezért külön köszönet! Amit még elfelejtettem megkérdezni, hogy mennyi pénzt kellene összegyűjtenünk itthon ahhoz, hogy kint biztonsággal megélhessünk addig amíg nem találok munkát? Tehát mennyi az az összeg ami nélkül el sem érdemes indulni itthonról? Nekem nagyon tetszik az albérlettel kapcsoltban az, hogy hosszú távra adják ki! Itthon pont az a probléma, hogy a tulajdonosoknak nem tetszik valami és már ki is paterolnak sec-perc, nem még hogy ők javítgassanak, meg TV-t hozzanak pluszba! Az apartman bérlésekről mi a véleményed? Mert azt mondják ott már benne van a rezsi az árban, csak ott szept-május között kb. 500 Euro mindennel együtt, aztán főszezonban meg a dupláját is elkérhetik. Erről tudsz valamit? Írod, hogy tesódék kint élnek. Ha esetleg van gyereke, kérdezd már meg légyszi hogy az óvoda hogy működik! Köszi! Várom válaszod! Szia Virág
Szia Virág Az albérlet valóban berendezett lakásokra vonatkozik,itt üres lakást nem nagyon divat kiadni mert nincsen rá kereslet.Az olasz albérlet teljesen külömbözik az otthoni és más példáktól,pozitiv értelemben.Törvény védi az albérlőt,ha valami elromlik akkor a tulaj köteles megjavíttatni vagy kicserélni.Ha valami berendezésre igényt tartasz a tulajnak meg kell probálnia azt teljesiteni.pl. kell egy tv pluszban,vagy egyéb háztartási cikk.Én sem hittem pedig így van.Albérletet sajnos vagy épp ellenkezőleg hosszú távra adnak ki,pl. min 1 év de sok helyt min. 4 év.Felmondási idő 6 hónap.Nem elirtam ez így van,de persze vannak esetek hogy eltekintenek ettől de ez a tulajtól függ.Másrészt pedig ha rendeltetés szerűen használod az albérletet a tulajdonos nem dobhat ki onnan míg le nem jár a szerződésben foglalt idő.Sőt ha lejár az albérleti szerződés ideje ha a tulaj nem kéri hivatalosan hogy nem szeretné tovább kiadni az albérletet automatikusan meghosszabodik a szerződés.Egyszóval az albérlőt a törvény és az Olasz állam védi. Sajnos hivatalos albérleteknél kérhetnek munkaszerződést vagy egyéb anyagi védelmet hiszen több évre szól a szerződés,neked meg biztositani kell hogy van miből fizetni az albérletet.Van egyéb törvény kerülő megoldás,rövid távú albérlet,ahova nem kell semmi de ilyet nehéz találni,mert ha beköltöztél akkor már nehezen rakhat ki a tulaj,ezért kérnek ezt-azt.Kaució általában nincsen ha hosszútávra veszed ki az albérletet és munkaszerződéssel és bankszámlakivonatokkal igazolod hogy van bevételi forrás,máskor viszont van.ált.2-3 havi. Műkörmös végzettség az jó,sokszor keresnek főleg városokban.(jobrapido.it vagy adecco.it ezek a legnagyobb álláskereső portálok)Angol nyelvtudás is jó,azt is sok helyt kérnek.De ha legjobb ha olaszul fogsz tudni egy középszintet :) az már jó. Nyáron el lehet helyezkedni szezonmunkára,az üdülőhelyeken.Sokszor látom hogy keresnek pl.itt -ott felszolgálot,stb de az olaszokra különösen jellemző hogy általában a fiatalos,dekorativ hölgyeket részesitik előnyben hotel,vendéglős munkákra.Idősgondozás,baby-szitter sokan keresik,de ki lehet fogni,szerencse kérdése.Sok jelentkező van. Őszeségében egyedül nekivágni nagy bátorság és elszántság szükségeltetik,ehhez szükség van még némi szerencsére ,kezdő tőkére,egy kis olasz nyelvtudásra is.De semmi sem lehetetlen,igaz most a válság miatt nagyon nagy hátránnyal indul bárki is.Olaszország nem egy bezárt ország,szinte mindent lehet,szabadság van,külföldieket nem nézik le ha tisztességesen élsz.Közel 1 millió román állampolgár jött ki az elmúlt években,és rengeteg más külföldi is,gondolj erre,neked miért ne lenne egy hely ebben a nagy országban? :) Az biztos hogy nagyon nehéz elkezdeni de nem lehetetlen. Ami engem illet,én 2008 -ban jöttem ki,nekem a húgom kint lakik,ő náluk laktam az elején.A szakmámban én nem tudtam elhelyezkedni de ez érthető is mivel tüzoltó vagyok,és ehhez sok minden más is szükségeltetik ahhoz hogy egy külföldi állampolgár itt dolgozhasson állami szférában.Én is vendéglőben kezdtem ,most sofőrködöm.Jó hosszúra sikeredett a mondandom,remélem sikerűl posztolni. :) Üdv
Nagyon köszi a felvilágositást, jó bőven kifejtetted a témákat, aminek külön örülök. Én Padova és környékében gondolkodom, vagy Velence és környéke, úgy hallottam, olvastam, hogy ezeken a helyeken is olyan 400 euró körül mozognak a lakbérdíjak. Gondolom ez berendezett albérletekre vonatkozik, mivel itthonról bútorszállítót nemigen tudnánk megfizetni. Nekem műkörmös végzettségem van, ez mennyire keresett szakma?Vannak szépségszalonok ahol lehet erre igény? Számítógép kezelői középfokúm van még, plusz angolt beszélem középszinten, de nincs középfokú nyelvvizsgám. Gondolom asszisztensi, illetve adminisztratív munkára csak az olaszt anyanyelvi szinten beszélőket alkalmaznak, ami érthető is. Itthon adminisztrátorként dolgozom már elég régóta, de ott ez szóba sem jöhet ha csak nem fejlesztem profi szintre a nyelvtudásomat. Tehát maradna a "körmözés", mint megélhetési forrás, agy valami más. Bébiszitterkedésben is gondolkodtam, de mint írod az már telített piac. Takarítani is elmennék szívesen, hotelekbe, szállodákba vagy magánházakhoz is, erre mennyire van kereslet? Valaki(egy fórumozó) azt mondta nekem, hogy lakást csak akkor lehet bérelni ha már van munkahelyed és ezt igazolni is tudod, ez igaz? Mert nekem ez furcsának tűnik, itthon pl. ha lakást bérelsz senkit nem érdekel, hogy van e melód, csak tedd ki havonta a pénzt és ennyi. Egyébként kaució, ilyesmi kint is van? Amúgy te vagy eddig az első aki nem akar lebeszélni a kimenetelről, ezért külön hálás vagyok! Majd írd le te mit dolgozol és miként kerültél ki! Köszi mindent Virág
Szia Viry80 Néhány mondatban összefoglalnám akkor a dolgokat.Nagyon jó dolog ha rendelkezel majd olasz nyelvtudással mert itt Olaszországban nem nagyon beszélnek vagy inkább nem hajlandóak más idegen nyelven beszélni.Ha javasolhatom akkor csak kizárolag észak Olasz valamelyik régióját szemeld ki mint cél,(Lombardia,Emilia.Romagna)ezek tapasztalatok szerint a legfejlettebb régiók,közép és dél Olaszországban szegénység van,minden téren.Mentalitás,munkához való hozzáállás,bér, stb. Lakás: nagy városok vagy vidék,kisváros.Ugyanis nagyon változó.De pl. Mantova,Verona,itt 400 euroért már jó 55 m2,2 szobás lakást lehet bérelni.Milano az felejtős,a legdrágább hely szinte,Romával vetekszik.Itt átlag lakásbérek 700 euro-tól felfele.persze lehet olcsóbbat is kifogni de az már nem jó környék,afgán és marokkói,és többi menekültel kellene lakni . Rezsiköltség elfogatható,semmivel sem drágább viz,gáz,villany,internet stb mint nálunk.kb 200 euro összesen havonta.Persze ez átlag,mehet feljebb vagy lejebb,igény függő. Étkezés-vannak megfelelő üzletláncok itt is,mindent meg lehet venni olcsón is mint akár otthon.Van Lidl,Coop,Familla stb ugyan azok az árak mint otthon,sőt rengeteg dolog olcsóbb.Tehát étkezéssel sem lesz gond. Ami negatívum,autópálya díj,benzinköltség,autónak a fenntartása,orvosi ellátás,fogászat,egyéb szolgáltatások,ez mind nagyon drága. Munka ez talán a legkényesebb kérdés.Nagyon nagy a munkanélküliség,rengeteg a képzetlen ember aki munkát keres,román,bolgár,ukrán és a sok EU kivüliek.Régebben nagyon kerestek itt idősgondozási,Baby-sitter stb de ez betelt ,vagyis megfordult a kocka sokkal több a keresés mint az ajánlat.Egyéb szakképzett munkák aszisztens,asztalos,autószerelő,továbbá mérnök,adminisztrativ munkára stb keresettek még ahogy.Nyári szezonmunka akad,pincér,felszolgáló tengerparti és egyéb üdülőhelyeken. Ősszefoglalva,2 átlagfizetésből is jól meglehet élni,házrészlet,2 autó,stb.Egy fizetéssel viszont csak vegetálni lehet,főleg ha albérletet kell fizetni. Ha esetleg valami érdekel még kérdezz szívesen válaszolok. Üdv
A kötődésem csak annyi, hogy már jártam ott és nagyon tetszett, az emberek temperamentuma, a légkör, a pörgés, szóval régi nagy vágyam visszajutni, akár ott élés, dolgozás céljából is. Valóban nincsenek ismereteim, helyhez nem kötődöm csak az országhoz. Családdal mennénk, van egy 3 éves kislányom is. A nyelvet most kezdtem el tanulni, jövő májusban már szeretnénk kiutazni, addig kellene elsajátítanom olyan szinten, hogy meg tudjam értetni magam, a többi már remélem rámragad majd az ottani szövegkörnyezetben. Ami nagyon érdekelne, az a lakás illetve házbérlés díja, rezsiköltség, étkezés mennyiből jönne ki egy hóra, mik a nagyon keresett szakmák...stb. Egyszóval minden érdekel, de most előljáróban ezek lennének a legfontosabbak. Érdekelne, hogy Te hogyan jutottál ki, milyen ismereteid voltak előtte mielőtt kimentél...stb.? Köszi előre is a válaszokat! Viry
Szia Van valami kötödésed Olaszországhoz(nyelvtudás,rokon,országszeretet) stb vagy miért pont Olaszország? Mindezt azért kérdem mert látom nincsenek ismereteid az országról. Utána válaszolok a kérdéseidre én is.Én 3 éve lakom Lombardia tartományban(észak Olaszo.) Üdv