SZIA!
Annyiféle fórumban folyik erről a vita, gondoltam nyitok 1 konkrét topikot ez ügyben.
Szóval ide jöhetnek a KOMPAKT vagy a DSRL előnyei, hátrányai.
Te miért választottad azt, amit?
Persze ez így van, csak az 'A1 ISO 100-on zajosabb mint a 300D 400-on' és 'ki lehet ragadni csak a vázat' egészen gyakori félrevezetésre válaszoltam. Különben tényleg igaz, hogy 'a sokkal drágább gép sokkal jobb minőségű képet készít, mint a sokkal olcsóbb' általánosítás, de akkor nincs értelme bizonygatni, hogy 'a sokkal drágább gépem sokkal jobb egy sokkal olcsóbbnál'.
mert mindenki azt hozza ki h a saját gépe a leg..leg...leg, vagy magas lóról beszél, miszerint "évekig hasznlátam mindettőt, én már csak tudom!".
Szerintem az utóbbi tapasztalaton alapul (akkor is ha téves következtetéssel), az elöbbi meg tulajdonosi érzelmeken.
Abból nem sokat lehet megtudni.
Ha megnézel "user review" oldalakat (mármint a jobbakat) ott felsorolják hogy a véleményezők milyen tapasztalattal rendelkeznek és eddig milyen eszközöket használtak.
viszont iso800-on még mindig szebb mint sok kompakt iso100-on.
szerintem itt töbszörösen elbeszélünk egymás mellett. mit akarunk összahasonlítani? az átlagos dslr-eket az átlagos digikompaktokkal? vagy egy két konkrét csúcskompaktot a legbelépőbb dslr-el? most mi konkrét gépekről beszélünk, vagy rendszerekről? lehet érdemes lenne minden hozzászólásban utalni erre, hogy épp milyen viszonyitási szempontok alapján osztjuk az eszünket, talán így kevésbé beszélünk el egymás mellett.
bát lehet, hogy semmi értelme nincs ennek a topicnak. akiknek dslr-jük van, összakacsintva dagonyáznak ebben az akolmeleg "nekem is dslr-em van" pocsolyában, akinek kompaktja az pedig minden leütött betü kákáján megkeresi a csomót, illetve azt az 1 - 2 szempontot ami alapján az ő gépe lekörözi a dslr-eket.
Nem kell ennyire pontosan nézni, az esetek többségében nem is lehet összehasonlíthatóakat találni, de a háromszoros árkülönbség már sok. Jellemzően azt szokták elhallgatni, hogy az F5.6 végű összehasonlítható árú objektívet érdemes F8-on használni F2.8 helyett, ezért kell ISO100 helyett ISO800-ra tekerni.
olvasom a topicot az eleje óta, de eddig nem tünt fel a peremfeltételek között - mármint a 2 rendszer összehasonlitásánál - hogy csak fillére azonos áru technikákat szabab összehasonlítani. de ha ez feltétel, akkor az egész összehasonlításnak nincs értelme, mivel a dslr-ek deklaráltan drágábbak a digikompaktoknál [különösen, ha az ember kiépít egy használható obiparkot]
Ez nem biztos, hogy így menni fog... Pl. a Sony 828 és a Canon Pro1 ugyanazzal a fizikai érzékelővel van szerelve (sőt még az Olya C8080WZ is), és mindháromnak teljesen más a zajkarakterisztikája...
dehogynem, ki lehet ragadni csak a vázat is, össze lehet hasonlítani csak zajkülönbség alapján is a két rendszert. miért ne? sőt őszintén szólva a zaj egyik paraméter, ahol legszignifikánsabb a különbség a 2 rendszer között. az, hogy ez benne van-e a leírásukban vagy nincs teljesen mind1.
A zajkülönbségen álnaív dolog csodálkozni, közvetve szerepel az adatlapon. Ahogyan az objektívek fényereje, további adatai, vagy az egész gép ára is. A korrekt összehasonlításhoz nem lehet csak a vázat kiragadni.
Funkciókban az A1 megver szinte mindent, de a képét nem lehet összehasonlítani még a 300D vel sem, nincs is értelme. Ha elegendő fény van az A1-el is lehet jó képet csinálni, de ha nincs.... Az A1 ISO 100-on zajosabb mint a 300D 400-on. Aki nem hassznált DSLR-t ugyse érti miről beszélünk.
Én mindig a játékpuska és az igazi fegyver különbségét érzem. Persze ez is csak 1 vélemény, szégyellem 1 kicsit de ez "CSAK" saját tapasztalat :)
Csak kérdezem, miért lenne az magas lo, ha valaki a saját tapasztalatai alapján ir véleményt - mivel használt ilyet is olyat is - és nem az alapján osztja az észt amit másoktol hallot, máshol olvasott, de gyakorlati tapasztalata =0? Vagy sokkal hitelesebb az olyan vita, aminek az alapjai: "azt hallottam a ..."; "olvastam a..."; "láttam képen ..."; "nekem ugyan nincs és nem is láttam még közelröl, de akkor is..."? Megjegyzem, amig nem voltam napi kapcsolatba dslr-el addig én is azt hittem csak flancolás az egész, meg annál jobb nem kell mint amit tud az enyém, mindenre jo, ... blabla... És aztán jött az a bizonyos személyes tapasztalat. Pl. olyanok, hogy ahol én nem tudok elkésziteni egy épkézláb képet a csucskompaktommal, ott az accony kellemes kis fotokat összehoz. Ahol az én csucskompaktom tökéletes körülmények közöt csak picit zajos, ott az ocso akcios dslr olyan képeket gyárt, mint az álom. Mindezek mellett viszont fenttartom, hogy sok aproságban jobb az A1-em mint a 300D, csak sajnos a legfontosabban - a KÉPben - gyengébb látványosan. Most akkor magas lorol beszélek?
Nem is mondtam, hogy bárki is alsobb-felsöbb kategoriába sorolna bárkit is, te hoztál fel igényességi szintet " ...ha valaki fényképet készít, akkor valamelyest igényesen tegye..." , én meg elmondtam a véleményem, miszerint az igényesség nem feltétlen csak olyan megközelitésben létezik ahogy a te hozzászolásodbol nekem következett. Egy bélyeggyüjtö igénytelennek találhat minden, postán bélyeget boritékra nyalo ügyfelet, miközben elsödlegesen az a bélyeg funkcioja, hogy fel legyen nyalva a boritékra. És van aki komolyabban veszi a dolgot, neki többet jelent ennél. Mint ahogy a fotozás is van akinek "igénytelen" automatázást, másnak meg a fotomüvészet mélységeibe merülést. Ettöl még - szerintem - nem igénytelen egyik csapat se, aki csak az alapfunkciokat használja külön tanulás nélkül.
Tényleg kezd ez a topic elmenni afelé, hogy komolyan átgondolandó, vajon miért keveredik egyfajta túlzott önérzetesség vagy sértődöttség a hozzászólásokba ?
A fényképezést kizárolagosan müvészi önkifejezésnek tarto csölátoktol mentsen meg minden normális embert/fotos topicot a sors. Részemröl müvésztéma OFF
Na és? A versenyautokba meg egyedileg készitik az alkatrészeket, akkor az már alsobrendü aki sorozatgyártott opellel jár? A fényképezögép eszköz, amit lehet müvészi célra müvészi hozzáállással is használni, ipari célra tucatportrékat elöállitani, meg háztartási kelléknek is nagyit cicával-unokával fotozni.
persze apa, de ez itt kezd egyrészt lerágott csonttá válni, nomeg offtopikká is. ez a topic most a 2 rendszer [dslr kontra digikompakt] összehasonlitásáról szól.
:)) egyet értek veled. kivéve a kajában, mert van egy harmadik verzió, aki ugyan leszékeli hogy hol van a kiskanál, melyik oldalon van a szalvéta, de azért egy jó csülkös bablevest sokkal többre értékel mint a fasztfúdokat.