Szóljon ez a topic csak a MANDOLINról. Nem igaz, hogy az egész országban 3 év alatt nem sikerül 2-3 embernél többel találkoznom, akinek van ilyen hangszere. Úgyhogy írjatok bármiről, a mandolinotokról, kedvenc zenéről, példaképekről, itthoni koncertekről, tapasztalatokról.
A koncert isteni volt. Ezek teljesen allatok, de ezt tudtuk. Piszkosul jo a banda. S meg annal is jobb. A hangzas az nem volt 100as (bar igy is jobban szoltak mint a zenekarok nagy resze). 5 mikrofonos felallas volt csiptetos hangszer miksikkel. Meg a szinhaz hangcucca nem volt a helyzet magaslatan. A Loarnak is meg van hova nyilni :) Magyarul a mely tartomany hianyzott ugy amblokk... Mas negativumot nem igazan tudok felhozni. Jatszottak tobb notat ami nincs lemezen. Volt Radiohead feldolgozas is. Nem volt viszont klasszikus zene :(
A terem egy kozepes meretu plaza mozira emlekeztetett. A is szekek tok olyanok voltak. Nem volt rossz szek a teremben.
Este ugy dontottunk hogy satorozunk. 2000 meter felett a Helena Tajvedelmi Erdoben talaltunk egy Kempinget. A cuccunk az eleg amator. Nem felteteleztem hogy paromnak egy alkalmon tul be fog jonni a satorozas, ezert nem ruhaztam be. Ezt meg is szoptuk rendesen mert egesz ejjel szakadt az eso. A hideg kevesbe volt gaz. Arra felkeszultunk. Csakhogy a sator hossza nem volt teljesen kompatibilis az en hosszommal es a labam nyomta a sator szelet. Na ott szepen be is aztunk. Elosszor a halozsak azott teljesen el. Aztan meg a zoknim. Mondanom sem kell hogy nem volt kenyelmes. De ugy nez ki megusztam megfazas nelkul.
Masnap Helena varosnezes. Aztan megneztunk egy kozeli szellemvarost (ami nem is volt szellemvaros, csak a regi belvarost hagytak meg es azota egy egesz szepen mukodo falu volt. Aztan 40 kilometer a tajvedelmi erdok. Szukseg volt a 4x4-re :) De gyonyoru volt. Nem sok olyan hely van Europaban ahol 40 kilometeren at mehetsz a fold uton az erdobe a terepjaroval. :) Hazafele meglatogatunk meg egy ezustbanya varost. Jo kis kirandulas volt!
Eppen azt szamoltam hogy ennyit meg nem utaztam szinte kizarolag egy koncert miatt. A Pragai Ricky Skaggs jott a kozelebe de ez ravert jocskan. Megerte! Aki tudja latogassa meg oket.
Mas: Old Crow Medicine Show Europaba turnezik. Aki arra jar vagy teheti nezze meg oket.
nabammeg, akkor most kiölted a szetiszfeksön-élményemet:) én a dallamalkotói képességeiket figyeltem, az nagy hatással volt rám, főként a hegedűsé. jóval a kénylemes és biztonságos dúrpentatonon túl mutató dallamocskákat kreált, azt a régies jazz tájszólást használta, amit a magyar romák is annyira szeretnek, és itthon ezért elég fülbemászó a megszokottsága miatt.
Így kb. elmondhatom, hogy a zenekarnak 2 állapota van: a zenélés és a hegesztés. A zenélős része nekem jobban tetszett, ott több zenei mondanivalót találtam a művekben, mintha vezetett volna valahova a dolog.
Ádám pont a hegesztős koncertet kapta ki a szállóban, ami önmagában nem rossz, de azért az jobb, amikor zenélnek szépen a csépelés helyett. A keddi hoteles buli határozottan jobb volt szerintem.
Abaligeten is megkaptuk mindkét változatot a 2 nap alatt.
De azért persze le a sapkával, mert különben lerepül...
A nyersanyag a 28ezer forintos Hora buzuki: <a href="Nyíregyházáról rendelhető" target="_blank">http://www.opushangszer.hu/index.php?c=default_controller&m=index&category=114</a> <a href="Ez egy felugró ablak a hangszerről" target="_blank">http://www.hora.ro/popup/bouzouki.htm</a> <a href="Ez meg a gyártó választéka" target="_blank">http://www.hora.ro/pages/mandolins.htm</a> Az átalakítás (teljes beállítással) egy huszas volt, plusz a húrok ára.
Beszúrom ide is, ha már egyszer a mandolinosuk agyhalál...
Egy kis ajánló:
Jelenleg az országban tartózkodik a Hickory Project (USA), az abaligeti fesztiválra érkeztek hozzánk. A hét folyamán 2 koncertet adnak Budapesten is, amiből az első tegnap volt (jókor szólok, mi?), a második csütörtökön lesz 7-től a Ramada Plaza Hotel lounge részén. Nagyon keményen tolják az úriemberek a bluegrass muzsikát, műfajtól függetlenül is magas szintű zenét művelnek, szóval egy meghallgatást mindenképp megér.
Zenészeknek: mandolin, gitár, bőgő, hegedű felállásban érkeztek hozzánk, a bendzsósuk a La Roche fesztivál után sajnos kénytelen volt visszamenni az USÁ-ba. Viszont ez a négyes is nagyon büntet, szóval zenészek, tessék jönni tátani szájat! :)
Aha. Vagy tul sok diakot, meg konferencian megismert tagot igazoltam vissza. Felerol azt sem tudok kik (talan ez forditva is igaz). De B+ boldog szulinapot szoktak kivanni. :) Utalom. Van akitol jol esik, de az aki hozzam se szol egesz evben az kapja be... Az kivanjon Boldog Szulinapot aki tudja mikor van Facebook es Skype manko nelkul... (Biztos nagyon kocsognek tudok most... :)