Keresés

Részletes keresés

kemese Creative Commons License 2005.09.27 0 0 92

Az elején te is és Chimney is irt valami finom salit, azokat variálgatom.

A mai: fejes saláta, kigyó uborka, lila hagyma, paradicsom, piros husú paparika. Erre kis bacon piritva, a zsirjában szezámmag, napraforgó szintén megpiritva, és még mindig volt egy kis zsir, abba dijoni mustár. Mellé piritósnak graham kenyér, mert ma nagyon éhes voltam :o)

 

A krumpli és a babsalátát azért is irtam, mert régi jó receptek, kár lenne megfeledkezni róluk :o)

Előzmény: magnum13 (90)
magnum13 Creative Commons License 2005.09.27 0 0 91
nem fogod elhinni,de ezt meg nem csinaltam,pedig azt hiszem ez tipikus magyar salata,nemreg kertek tolem itt a receptet es szegyenszemre nem tudtam.
Előzmény: kemese (89)
magnum13 Creative Commons License 2005.09.27 0 0 90
szia!nagyon koszi a recepteket,az ehsegemet csak fokozzak.
a kerdesem,nem irtad ,mi volt a vacsoratok?
Előzmény: kemese (87)
kemese Creative Commons License 2005.09.27 0 0 89

Krumpli saláta:

1 kg krumplit héjában megfőzni. Ha kihűlt karikákra vágni. Hagymát is 2-3 fejjel ki mennyire szereti, felkarikázni, enyhén lesózni, állni hagyni. Szintén a már jól ismert ecetes, cukros salátalébe betenni, összeérlelni.

Nálunk karácsonykor a rántott halhoz kötelező, de nagyon finom rántott májhoz is.  Aki szereti, tartármártással is nyakon öntheti.

Meg a maradék csak úgy magában :o)

Ez is úgy jó, ha sokáig érlelődhet.

kemese Creative Commons License 2005.09.27 0 0 88

Eszembejutott még egy saláta, amit a Nagyim csinált.

 25 dkg száraz babot babérleveles, fokhagymás, enyhén sós vizben puhára főzni. Mig fől, 1 nagyhagymát karikára vágni, gyűrűire bontani, enyhén lesózni. Ha kész a bab, meg kell várni mig kihűl. A tegnapi ecetes, cukros vizbe bele a bab, hagyma kicsavarva. Akkor jó, ha előző nap készited. Nagyim időnként virsli karikákat is tett bele, igy már elég kiadós vacsora.

kemese Creative Commons License 2005.09.27 0 0 87
Mai vacsi, csak hogy legyen már itt is kép :o)
magnum13 Creative Commons License 2005.09.27 0 0 86
ah mweg valami,minden ami nem koser azt megeszem,sajna itt a disznonak is koser ize van.
Előzmény: Zitka (82)
magnum13 Creative Commons License 2005.09.27 0 0 85
hat valasztek az van boven. nagyon jol hangzik a recepted,gondolom akarmelyikkel meg lehet csinalni.Egyszer  brinza turo vot itthon es azt tettem bele az elobb leirt salataba es nagy sikere volt,ez most jutott eszembe,ugy tudom az van nalatok,igaz?
Előzmény: Zitka (82)
magnum13 Creative Commons License 2005.09.27 0 0 84

bemasolom neked hogy tudsz megtalalni

 

eloszor probalj ide bemenni:

http://www.noklapja.hu/forumkifejt.php?forumid=63983&forumuser=magnum13

 

Keresés a fórumban
 
 
 A csoportok között
  
A hozzászólók között   ez alatt van hely ahova beirod azt.h magnum13,kinyilik egy ablak hogy melyik topicban szoltam hozza  es ranyomsz a megnezem gombra es ott lesznek a hozzaszolasaim,ranyomsz a nevemre es megjelenik a bemutatkozo oldal,de mindezek elott regisztralnod kell. 

Egy kicsoit bonyolitottam?remelem nem.
    

Előzmény: markusjud (81)
magnum13 Creative Commons License 2005.09.27 0 0 83
szia!
kozben eszembe jutott,h nem valaszoltam a zaataros kerdesedre.Honnan ismered ezt a fuszert?Lhet kapni nalatok?a recept a kovetkezo,szerintem hasonlit a gorog salatara,de lehet hogy lenyegeben ua.

uborka kockara,paradicsom kockara, lillahagyma vagy zoldhagyma,ahogy tetszik, nem tudom milyen turofelek vannak nalatok,itt nagyon sokfele van.Most megneztem a gorog salata milyen,hat ez hasonlo,csak egeszen mas,szoval a feta sajt vagy turonak nevezitek nagyon megfelel,oliva olaj,citromle es a zaatar.Egyebbkent ezt teszik pitara is ,mielott sutik megszorjak vele,a fiam imadja a gyroshoz ha nincs ez akkor mar el van rontva az ebedje.

Előzmény: markusjud (70)
Zitka Creative Commons License 2005.09.27 0 0 82
Nem tudom, milyen a sajtválaszték nálatok. Nekem abszolút kedvencem az alábbi öntet: 1 pohár (kb. 150 ml) natúr joghurtba belekeverek kb. 5 dkg gorgonzola sajtot (vagy ha nincs, akkor más "kékpenészeset"), megy bele 1-2 gerezd zúzott fokhagyma, pici só, bors, és ha van kéznél akkor aprított snidling is. Ez mindenféle zöld- vagy vegyes salátához nagyon finom, és ettől kicsit laktatóbb is lesz. Főleg ha még  - úgy Stahl Judit módjára :-))) - egy kis pirított csirkemellet, vagy más húsfélét is keverünk hozzá. Persze nem tudom, hogy te mennyire tartod az étkezési előírásokat, azaz keverheted-e a tejest a hússal. De hús nélkül is finom. :-)
Előzmény: magnum13 (78)
markusjud Creative Commons License 2005.09.27 0 0 81
Nem talállak :(
Az nlc Izrael topicján nem vagy? Ott szokott előfordulni a barátnőm, ott főzőcskéznek is, meg mindenféle napi téma.
Előzmény: magnum13 (79)
magnum13 Creative Commons License 2005.09.27 0 0 80
szia!
bocsi,elfelejtettem kijavitani,az fenyomag,de jot nevettem az biztos.
Előzmény: markusjud (72)
magnum13 Creative Commons License 2005.09.27 0 0 79
szia Kemese!
Mar ez is jo kezdetnek,viszont szerintem,ha sok a le,el lehet tenni a hutobe.En egy ebedhez tobbfele salatat is szoktam csinalni,latni kellene a fiam tanyerjat,szep szines es alig fer el a tanyerjan,egyszer veletlenul a magyar szinek jottek ki erre azt mondtak a gyerekeim,ez a magyar salata.Egyebbkent az ubi salatat meg sem eszik pirospaprika nelkul.A paprikas krumplihoz is ezt adom.
Ha valaki akarja latni milyen egy szombati ebed nalunk,ajanlom,menjen be a:

http://www.nlcafe.hu/forumkifejt.php?logoutaction=1&forumid=63983
es itt megnezheti a fotoalbumomat.
Előzmény: kemese (67)
magnum13 Creative Commons License 2005.09.27 0 0 78
szia Zitka!
koszi neked,hogy megnyugtattal,igy sokkal jobb erzessel irogatok ide.
mivel itt nagyon sok nemzetisegu ember megtalalhato,mindegyik hozott valamit a fozesi kulturajabol es ezert mondhato,hogy nincs kimondottan izraeli kaja.
Annak ellenere,hogy itt rengeteg fele salata van,en akarok tanulni toletek is,mivel en lenyegeben itt tanultam meg fozni,viszont a salata nelkuli etkezest eleg sokaig oriztem,de mar igyekszem salatat is kesziteni.Volt,hogy probalkotam a majonez nelkuli ontetekkel,de valoszinu nem sikerult finomra,igy a salata sem lett finom,ezert varom a ti otleteiteket is.
Előzmény: Zitka (66)
markusjud Creative Commons License 2005.09.27 0 0 77
Jaj, bocsáss meg, most látom, hogy párral előrébb már válaszoltál nekem a még föl se tett kérdésre... Elkerülte a figyelmemet, de legalább jól tippeltem az ízvilágod alapján.
Előzmény: magnum13 (64)
Zitka Creative Commons License 2005.09.27 0 0 76
Rögtön gondoltam, hogy amiatt van probléma. Feuerfuchs. :-)))))
Előzmény: markusjud (75)
markusjud Creative Commons License 2005.09.27 0 0 75
Sikerült, köszi!
Az előbb valamit variált megint a tüzesfuchs :(((
Előzmény: Zitka (74)
Zitka Creative Commons License 2005.09.27 0 0 74
Ott van közvetlenül a "salatak" topikcím alatt apró betűkkel, hogy "hozzáadás a kedvencekhez". Ez nem működik nálad?
Előzmény: markusjud (73)
markusjud Creative Commons License 2005.09.27 0 0 73
Help!
Nagyon rég állítottam be a kedvenceket (napi rutin), és nem bírom hozzáadni a salit :(((
markusjud Creative Commons License 2005.09.27 0 0 72
"Lehel piritott cinoberrel is" - ammegmi? Én csak festéket ismerek ilyet :(
Előzmény: magnum13 (5)
markusjud Creative Commons License 2005.09.27 0 0 71
Én ezzel a lével, de lilahagymával, fokhagyma és tejföl nélkül csinálom az uborkasalit, és gyönyörű rózsaszín lesz a leve.
Előzmény: kemese (67)
markusjud Creative Commons License 2005.09.27 0 0 70
Sziasztok Mindenki itt is! :)

Magnum! Ha nem vagyok indiszkrét, jól gondolom a receptjeid alapján, hogy Izraelben élsz? Az ott élő barátnőm szokott hasonlókat írni.
Van zataros recepted is?
Elolvastam a topicot az elejétől, és csak nyelek, nyeldeklek... :P
kemese Creative Commons License 2005.09.26 0 0 69

Sót én is csak akkor, ha fejes salit teszek bele. Akkor is picikét, hogy az izeket kihozza, ahogy a sütikbe is kell egy csiet. Persze lehet, hogy ez is a hókusz-pókuszhoz tartozik :o)

Nem szoktam meginni, de lehet, ez tény. Sokan szeretik.

Előzmény: Törölt nick (68)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.26 0 0 68

Én sót nem teszek bele, de a lényeg ugyanaz?

 

Mi az hogy kiöntöd? Én mindig megiszom, söt a saláta után is megiszom. szerintem jo nagyon. :)

Előzmény: kemese (67)
kemese Creative Commons License 2005.09.26 0 0 67

Erre szerintem nincs mérték. Addig amig az arányokban nem vagy biztos, csináld úgy, hogy egy tálba öntesz 1 l vizet, pici só, (de csak akkor, ha a zöldség nincs lesózva), 1-2 ek. cukrot,2 ek ecetet (sima 20%, nem borecet stb.) és kóstolás, addig, amig nem jó. Se nem túl édes, se nem túl savanyú legyen. Ha jó, a zöldséget nyakonöntöd annyi lével, hogy belepje. A többit kiöntöd :o)

Gyerekkoromban csak ilyen salátát csináltunk. Néha most is megkivánom, nosztalgiából. És a tojásos nokedlihez, csak és kizárólag ez a lé jó fejes salátával.

Ha teszel a lébe összenyomott fokhagymát, és karikára vágott uborkát, tetejét megszórod pirospaprikával, borssal, megkapod a hagyományos, magyar uborkasalátát. Néhány pötty tejföl is jár még rá. Ezt meg pörkölthöz szeretem.

Előzmény: magnum13 (65)
Zitka Creative Commons License 2005.09.26 0 0 66

OFF: ha valaki emiatt nem válaszol, akkor ne is bánkódj utána. Mindenhol akadnak fura emberek... :-( ON

Mindenesetre tényleg érdekes, hogy ennyire hasonló káposztasaláták léteznek egymástól ilyen távoli országokban.

Még egy picit visszatérve a majonézre, én sem szeretem túlzottan a tejfölös tartármártásban "úszó" hagyományos hidegkonyhai salátákat, de a csupa majonéz meg túl nehéz a gyomromnak. A leggyakrabban vagy joghurtos dresszingeket készítek, vagy pedig a mediterrrán konyhákban szokásos olívaolaj + borecet (balzsamecet) párosítást, persze variálva zöld fűszernövényekkel, egyebekkel.

A káposztasaláta nálunk inkább téli eledel, amikor már nincs annyiféle friss zöldség.

Előzmény: magnum13 (64)
magnum13 Creative Commons License 2005.09.26 0 0 65
szia vacakspany!
kb sem tudnad megmondani,hogy megis mennyi ecet,viz es cukor?Bocs,hogy ennyit lovagolok ezen,de ha lenne iranyom az aranyra ez segitene.

Előzmény: vacakspany (63)
magnum13 Creative Commons License 2005.09.26 0 0 64
szia!
nem nagyon szeretem bevallani,mert tortent mar,hogy utana nem kaptam valaszt.
Izraelben elek.
Előzmény: Zitka (62)
vacakspany Creative Commons License 2005.09.26 0 0 63
Szia Mindenkinek
Sokáig kerestem én is jó káposzta saláta receptet nekem a következők jöttek be:
V gyalun a káposztát 3-4 mm es kis kockákra szabdalom a maradékot késsel, hogy ne reszeljem le az ujjam, ugyanekkora kockákra vágom a hagymát majd nagy lyukú reszelőn rá reszelek sárgarépátmehet rá só és állni hagyom a hűtőben. Ha eldöntöttem mihez lesz kétféle képpen lehet befejezni
1. cukorral, ecettel és örölt köménnyel vagy
2. cukorral citromlével és ! nagyon pici ! tejföllel
mindkettő finom. Mérték egységek nálam 1/2 káposzta 3-4 répa 2 hagyma de ahány ház...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!