Az elején te is és Chimney is irt valami finom salit, azokat variálgatom.
A mai: fejes saláta, kigyó uborka, lila hagyma, paradicsom, piros husú paparika. Erre kis bacon piritva, a zsirjában szezámmag, napraforgó szintén megpiritva, és még mindig volt egy kis zsir, abba dijoni mustár. Mellé piritósnak graham kenyér, mert ma nagyon éhes voltam :o)
A krumpli és a babsalátát azért is irtam, mert régi jó receptek, kár lenne megfeledkezni róluk :o)
1 kg krumplit héjában megfőzni. Ha kihűlt karikákra vágni. Hagymát is 2-3 fejjel ki mennyire szereti, felkarikázni, enyhén lesózni, állni hagyni. Szintén a már jól ismert ecetes, cukros salátalébe betenni, összeérlelni.
Nálunk karácsonykor a rántott halhoz kötelező, de nagyon finom rántott májhoz is. Aki szereti, tartármártással is nyakon öntheti.
Eszembejutott még egy saláta, amit a Nagyim csinált.
25 dkg száraz babot babérleveles, fokhagymás, enyhén sós vizben puhára főzni. Mig fől, 1 nagyhagymát karikára vágni, gyűrűire bontani, enyhén lesózni. Ha kész a bab, meg kell várni mig kihűl. A tegnapi ecetes, cukros vizbe bele a bab, hagyma kicsavarva. Akkor jó, ha előző nap készited. Nagyim időnként virsli karikákat is tett bele, igy már elég kiadós vacsora.
hat valasztek az van boven. nagyon jol hangzik a recepted,gondolom akarmelyikkel meg lehet csinalni.Egyszer brinza turo vot itthon es azt tettem bele az elobb leirt salataba es nagy sikere volt,ez most jutott eszembe,ugy tudom az van nalatok,igaz?
A hozzászólók között ez alatt van hely ahova beirod azt.h magnum13,kinyilik egy ablak hogy melyik topicban szoltam hozza es ranyomsz a megnezem gombra es ott lesznek a hozzaszolasaim,ranyomsz a nevemre es megjelenik a bemutatkozo oldal,de mindezek elott regisztralnod kell.
szia! kozben eszembe jutott,h nem valaszoltam a zaataros kerdesedre.Honnan ismered ezt a fuszert?Lhet kapni nalatok?a recept a kovetkezo,szerintem hasonlit a gorog salatara,de lehet hogy lenyegeben ua.
uborka kockara,paradicsom kockara, lillahagyma vagy zoldhagyma,ahogy tetszik, nem tudom milyen turofelek vannak nalatok,itt nagyon sokfele van.Most megneztem a gorog salata milyen,hat ez hasonlo,csak egeszen mas,szoval a feta sajt vagy turonak nevezitek nagyon megfelel,oliva olaj,citromle es a zaatar.Egyebbkent ezt teszik pitara is ,mielott sutik megszorjak vele,a fiam imadja a gyroshoz ha nincs ez akkor mar el van rontva az ebedje.
Nem tudom, milyen a sajtválaszték nálatok. Nekem abszolút kedvencem az alábbi öntet: 1 pohár (kb. 150 ml) natúr joghurtba belekeverek kb. 5 dkg gorgonzola sajtot (vagy ha nincs, akkor más "kékpenészeset"), megy bele 1-2 gerezd zúzott fokhagyma, pici só, bors, és ha van kéznél akkor aprított snidling is. Ez mindenféle zöld- vagy vegyes salátához nagyon finom, és ettől kicsit laktatóbb is lesz. Főleg ha még - úgy Stahl Judit módjára :-))) - egy kis pirított csirkemellet, vagy más húsfélét is keverünk hozzá. Persze nem tudom, hogy te mennyire tartod az étkezési előírásokat, azaz keverheted-e a tejest a hússal. De hús nélkül is finom. :-)
szia Kemese! Mar ez is jo kezdetnek,viszont szerintem,ha sok a le,el lehet tenni a hutobe.En egy ebedhez tobbfele salatat is szoktam csinalni,latni kellene a fiam tanyerjat,szep szines es alig fer el a tanyerjan,egyszer veletlenul a magyar szinek jottek ki erre azt mondtak a gyerekeim,ez a magyar salata.Egyebbkent az ubi salatat meg sem eszik pirospaprika nelkul.A paprikas krumplihoz is ezt adom. Ha valaki akarja latni milyen egy szombati ebed nalunk,ajanlom,menjen be a:
http://www.nlcafe.hu/forumkifejt.php?logoutaction=1&forumid=63983 es itt megnezheti a fotoalbumomat.
szia Zitka! koszi neked,hogy megnyugtattal,igy sokkal jobb erzessel irogatok ide. mivel itt nagyon sok nemzetisegu ember megtalalhato,mindegyik hozott valamit a fozesi kulturajabol es ezert mondhato,hogy nincs kimondottan izraeli kaja. Annak ellenere,hogy itt rengeteg fele salata van,en akarok tanulni toletek is,mivel en lenyegeben itt tanultam meg fozni,viszont a salata nelkuli etkezest eleg sokaig oriztem,de mar igyekszem salatat is kesziteni.Volt,hogy probalkotam a majonez nelkuli ontetekkel,de valoszinu nem sikerult finomra,igy a salata sem lett finom,ezert varom a ti otleteiteket is.
Jaj, bocsáss meg, most látom, hogy párral előrébb már válaszoltál nekem a még föl se tett kérdésre... Elkerülte a figyelmemet, de legalább jól tippeltem az ízvilágod alapján.
Magnum! Ha nem vagyok indiszkrét, jól gondolom a receptjeid alapján, hogy Izraelben élsz? Az ott élő barátnőm szokott hasonlókat írni. Van zataros recepted is? Elolvastam a topicot az elejétől, és csak nyelek, nyeldeklek... :P
Sót én is csak akkor, ha fejes salit teszek bele. Akkor is picikét, hogy az izeket kihozza, ahogy a sütikbe is kell egy csiet. Persze lehet, hogy ez is a hókusz-pókuszhoz tartozik :o)
Nem szoktam meginni, de lehet, ez tény. Sokan szeretik.
Erre szerintem nincs mérték. Addig amig az arányokban nem vagy biztos, csináld úgy, hogy egy tálba öntesz 1 l vizet, pici só, (de csak akkor, ha a zöldség nincs lesózva), 1-2 ek. cukrot,2 ek ecetet (sima 20%, nem borecet stb.) és kóstolás, addig, amig nem jó. Se nem túl édes, se nem túl savanyú legyen. Ha jó, a zöldséget nyakonöntöd annyi lével, hogy belepje. A többit kiöntöd :o)
Gyerekkoromban csak ilyen salátát csináltunk. Néha most is megkivánom, nosztalgiából. És a tojásos nokedlihez, csak és kizárólag ez a lé jó fejes salátával.
Ha teszel a lébe összenyomott fokhagymát, és karikára vágott uborkát, tetejét megszórod pirospaprikával, borssal, megkapod a hagyományos, magyar uborkasalátát. Néhány pötty tejföl is jár még rá. Ezt meg pörkölthöz szeretem.
OFF: ha valaki emiatt nem válaszol, akkor ne is bánkódj utána. Mindenhol akadnak fura emberek... :-( ON
Mindenesetre tényleg érdekes, hogy ennyire hasonló káposztasaláták léteznek egymástól ilyen távoli országokban.
Még egy picit visszatérve a majonézre, én sem szeretem túlzottan a tejfölös tartármártásban "úszó" hagyományos hidegkonyhai salátákat, de a csupa majonéz meg túl nehéz a gyomromnak. A leggyakrabban vagy joghurtos dresszingeket készítek, vagy pedig a mediterrrán konyhákban szokásos olívaolaj + borecet (balzsamecet) párosítást, persze variálva zöld fűszernövényekkel, egyebekkel.
A káposztasaláta nálunk inkább téli eledel, amikor már nincs annyiféle friss zöldség.
szia vacakspany! kb sem tudnad megmondani,hogy megis mennyi ecet,viz es cukor?Bocs,hogy ennyit lovagolok ezen,de ha lenne iranyom az aranyra ez segitene.
Szia Mindenkinek Sokáig kerestem én is jó káposzta saláta receptet nekem a következők jöttek be: V gyalun a káposztát 3-4 mm es kis kockákra szabdalom a maradékot késsel, hogy ne reszeljem le az ujjam, ugyanekkora kockákra vágom a hagymát majd nagy lyukú reszelőn rá reszelek sárgarépátmehet rá só és állni hagyom a hűtőben. Ha eldöntöttem mihez lesz kétféle képpen lehet befejezni 1. cukorral, ecettel és örölt köménnyel vagy 2. cukorral citromlével és ! nagyon pici ! tejföllel mindkettő finom. Mérték egységek nálam 1/2 káposzta 3-4 répa 2 hagyma de ahány ház...