Csak kicsit kell lentebb tekerni és megnézni .ETNA linkelt videóját. A néni pontosan elmondja, hogy milyennek kell lennie a tésztának.
És lenne egy fogadásom, hogy nem tudja megmondani hány gramm liszt van a tésztában, nem is lényeges csak az arányok.
Pont a liszt és az élesztő minősége miatt. Igen, vagy a kovász.
Nem agysebészet, de ezeket meg kell tanulni, érezni kell, ezt grammban nem lehet leírni. Illetve mindenki megpróbálja, de a gyakorlott pékek/szakácsok/cukrászok tudják arányítani.
Mert itt sokan nem értik meg, hogy ez egy nyílt fórum és amit ide írnak annak lehet következménye, bármilyen csekély is az.
Ha hülye vagy IT fronton azt is szóvá fogom tenni, ahogy itt is megjegyzem, hogy a grammozás a kenyérnél a legnagyobb hülyeség otthon.
Illetve ipari körülmények között nincs vele gond, de ott a selejtet újragyártják következmények nélkül, ma is. Vagy megetetik veled, lényegileg mindegy.
Egyetlen dolog van, amit nem tudsz sem mérleg, sem érzés alapján megjósolni: hogy milyen a liszt. Hiába van ráírva bármi.
Talán írtam már, hogy jártam a múltkor: beraktam a szokásos adagot, aztán keverés közben lapátoltam bele a liszt, mert olyan volt, mint a takohny. :-s
Én is úgy szoktam, hogy grammra pontosan mérek, így garantált az állandó minőség, nekem így egyszerűbb is. Csak rá kell tenni a digitális mérlegre, úgy adagolom bele. Műszaki emberként is nekem így jobban tetszik, ez csak ennyi.
De nyilván elismerem, hogy sok háziasszony érzésre is meg tudja csinálni, kinek hogy jobb. Emiatt ostobaság lenne akadékoskodni, például egy fórumon.
Kötekedő Dagadt Macskával ne törődj, szövegértelmezési problémáival engem is megtalált már más témában, ismerős a neve sajnos.
Csak feleslegesen fáraszt, rabolja mások idejét, ezek ilyen negatív energiák. Visszaolvastam a szálat, ez egyértelmű kötekedés, trollkodás.
Senki nem vonja ketsegbe azt, hogy te aztan tudod a tutit ha kenyer keszitesrol van szo... de hat ez itt egeszen masrol szol.
Otthoni kenyerrol, nem nagyiparirol - es azert vannak otthoni kenyer keszitesek, mert a nagyipari hagy kivanni valot maga utan.
Ha meg nem - akkor elegge draga, mert a kezzel vegzett munkat azt meg kell fizetni rendesen - mert ezek a kenyerek altalaban kis peksegekbol jonnek.
Ugy erzem, szerinted senki nem tud kenyeret sutni, mert nincsenek olyan kivaltsagos helyzetben mint te. Ezt senki nem vitatja toled - de azert tovabbra is sutunk kenyeret masfelekepp is, mint ahogy azt te elvarod.
Most burgonyás-paradicsomos kenyeret sütöttem. :) Olyan, mint a burgonyás-diós (3636. hozzászólás), de dió helyett sűrített paradicsom van benne, illetve a víz mennyiségét kissé csökkentettem, míg a lisztét kissé megnöveltem. (A kép színhelyes!)
Te ettél rendes kemencében sült paraszt kenyeret? Pontosan hány darab mérleget láttál készítés közben ott?
Nem vagyok morcos, az arrogáns viselkedés zavar, meg a pék-cukrász bohóckodás.
A csésze, a teáskanál, evőkanál a főzési folyamatok 95%-hoz elégséges pontosságúak, az arányok megtartásához tökéletes eszközök. Leírhatsz nyugodtan grammozott receptet, de már az első sütésnél át fogom szerkeszteni a saját ízlésem szerint.
Előadod a nagy szakértőt, amivel nincs gond, segíts ahol tudsz. Pl. mondj nekem 5 magyarországi nagyüzemet ahol rendes kovászt használnak. Csak ötöt...
Nem olyan egyszerű kenyeret sütni
Nos, ezen nevettem a legjobbat. A kenyérnél egyszerűbb étel nincs, még a leghülyébb parasztlány is megtanulta sütni.
Az hogy a fehér kenyéren kívül is van élet az más, de azt az itt írogatók és érdeklődők pontosan tudják, ezért vannak itt. És ezért segítenek egymásnak, osztják meg a receptjeiket és nem okoska törpöt játszanak, hogy szerintük mi a kenyér.
Olvass majd vissza azért néha mielőtt morcos leszel!
Ezzel mi is a gond? Ha bögrének hívják a mértékegységet akkor rossz, ha kg akkor jó?
Azért nem jó,mert maga a tészta készítési, érlelési, kelési folyamatok olyan kényesek és nehezen befolyásolhatók (legtöbb esetben a liszt paramétereinek változása, különbözősége miatt, hogy ha pontosan mérjük ki az alapanyagokat még akkor sem biztos, hogy a kívánt végeredményt kapjuk.
Ha pedig csak bögrézünk, kávéskanalazunk, akkor már végképp nehéz rájönni, hogy a frissen sütött kenyerünk vajon azért lett más mert a sóból kicsivel több szaladt bele (kis mennyiségben 1-2 gramm is befolyásolhatja a végeredményt) vagy a liszt paraméterei másabbak mint a legutóbb használt.
Az teljesen mindegy, hogy évek óta ugyan azt a lisztet veszem a boltban, mert a malmok különböző időben őrölt termékei között is óriási a különbség.
Tehát ha valaki szeret kísérletezni, akkor pontosan mérjen mindent, mert akkor tudja majd levonni a következtetéseket, hogy jó irányba halad-e vagy sem, mert mérés nélkül tényleg ne fogja tudni, hogy a kísérletező kedve miatt lett jobb a kenyere, vagy csak éppen a megvásárolt liszt minősége jobb.
Nem olyan egyszerű kenyeret sütni és sokan saját kárukon jönnek rá, vagy ne adj isten a kedvük is elmegy tőle, az ajándékba kapott gép pedig a garázs sarkában porosodik, pedig ha valaki tudja, ki tudja használni és van türelme akkor nagy örömét lelheti benne az egész család.
Ezt meg tényleg ne keverjük ide, teljesen más előírások vonatkoznak az élelmiszeriparra és a háztájira. Nem véletlenül.
Ezt sem véletlenül írtam le...
Vannak olyan járulékos anyagok, melyeket nem véletlenül vizsgál a hatóság, nyilván háztájiban nem annyira fontos, de sok múlik a hatóság által vizsgált paramétereken, hogy mennyi ideig eltartható a kenyér, mennyire lesz foszlós a kalács, stb.. ezek ugyan olyan fontosak otthon is csak éppen nem kell büntetést fizetni miattuk.
A margarin mennyisége befolyásolja a tészta szerkezetet, hogy az csak egy kifli vagy briós tészta lesz, itt is csak pár dekán múlik kis adagban. Ha kovász keveset érik, akkor nem lesz a kenyérnek úgy nevezett savfoka, nem lesz tartós (főleg nyáron) és kovász nélkül nem is kenyér, hanem csak zsemle cipó.
A végére meg csak annyit, hogy nyugodtan meg lehet sértődni azért mert valaki nem ért egyet azzal amit írtam.
Meg is lehet fogadni egy pár tanácsot, nekem mindegy. Lehet szakmai beképzeltségnek, nagyképűségnek is értelmezni, meg segítségnek is. Ezt hogy ki hogyan értelmezi én arra bízom aki olvassa.
Régebben is leírtam, hogy bármilyen kérdésre szívesen válaszolok, amiről még vannak ismereteim.
Viszont ilyen hozzászólásra most válaszoltam először és utoljára, mert ez nagyon elkanyarodik a fórum témájától és nem is építi azt.
Szerencsére abban a helyzetben voltam, hogy részt vehettem olyan termékek kifejlesztésében, melyek akkoriban az országban egyedül álló technológiát, csomagolás technikát képviseltek. (tartósító szer nélkül 90 napi eltartható termékek) Az ország számos pontján, kisebb üzletektől a hipermarketekig nagyon sok helyen jártam az ott dolgozókat betanítani és a ismereteiknek bővítést elősegíteni. Minőségi reklamációkat vizsgáltam, szakvásárokon sütöttem. Én nem ellenkezem akkor sem ha tesztek fel kérdéseket, de akkor sem ha nem.
Szep a szakmai buszkeseg - de nem egeszseges, ha kizarja az otthonit. A kis adagokban keszitest... az ujitasokat, azt, hogy merjen valami mas lenni.
Kell a hagyomanyorzes - de nem allhat meg a vilag a hagyomanyoknal, foleg ha a haziasszony/haziember dolgozo no/ferfi, mert akkor az emberek csak gyari dagasztasu kenyeret ennenek, ami nagyon sokszor, hogyismondjam... nem a legjobb minoseg.
Én azt gondolom, teljesen felesleges összehasonlítani a nagyipari kenyérkészítést a családi konyhában készült házival, még akkor is ,ha alapjaiban hasonlítanak a folyamatok, hiszen szinte minden körülmény, kellék, adott esetben alapanyag más. Teljesen másképp fog működni. Dagasztás vagy csupán keverés ide vagy oda, a végeredmény magáért beszél. A ZsuR által sütött, korábbi fotókon meg is szegett kenyér pl. olyan amit bárki büszkén letehet az asztalra a család vagy a vendégei elé, mércéktől, fogalmaktól függetlenül. Ugyanúgy a kisebb-nagyobb pékségekben készült kenyér is tud megfelelő ízélményt adni, bárhogyan is hívják a mértékegységeket, a különböző folyamatokat vagy épp a Péket magát.
Amit nem dagasztanak, az már nem pékség, hanem cukrászat, de kenyér biztos nem. :-)
Ti is min. 50 éves kovászt használtok és végig imádkozzátok a folyamatokat, hogy az ősöknek tetsszen és jó legyen a kenyér?
Engem még egyetlen dolog tud a sírba tenni a "bögrés" receptek, ha én is úgy dagasztottam volna a pékségben, hogy mondjuk az arányokat figyelembe véve nem bögrét hanem vödröt használtam volna
Ezzel mi is a gond? Ha bögrének hívják a mértékegységet akkor rossz, ha kg akkor jó?
Elég pár deka margarint elmérni ahhoz, hogy a büntetés milliós nagyságrendű legyen, elég a kovásznak egyetlen órával kevesebbet érnie ahhoz, hogy rátegyék a lakatot a pékség ajtóra, elég a diabetikus kenyeret a normál házi kenyér után dagasztani, ahhoz hogy börtön legyen a vége!
Ezt meg tényleg ne keverjük ide, teljesen más előírások vonatkoznak az élelmiszeriparra és a háztájira. Nem véletlenül.
Nagyon koszonom a tajekoztatodat - de az igazsag, nem banom, akarhogy is irjak - ez a kenyer dagasztas nelkuli, es eleg neki, ha fakanallal eppen csak osszekeverem a lisztet, elesztot, sot, vizet... igy aztan...
Egyetertek az Apukaddal... menyem most kezdi felfedezni az ontottvasban fozest - aradozik rola!!! Es megertem.
Szivesen sutok hosszadalmasan is ha a recept ugy kivanja, de a hazi sutesu kenyer igenyemet ez a kenyer kielegiti, igy hat... no meg az en kezem sem fiatal es eros :)). Fiatal volt, eros soha :))
Én pék vagyok (voltam több mint 10 évig), a tészta képzés az egyenlő a dagasztással, mindegy milyen tészta típusról van szó.
Amit nem dagasztanak, az már nem pékség, hanem cukrászat, de kenyér biztos nem. :-)
Én vagy kézzel dagasztok, vagy konyha gépben, vagy dagasztógépben (régebben) ( 200 kg-ot)
2-3 perc lassú, majd 6-8 perc gyors.
Ha szabadnapos leszek írok egy pár sort, hogy milyen folyamatot minek neveznek, mert már tele van a net is félrevezető megfogalmazással, sőt múltkor szárított élesztőn olvastam, hogy dagasztás nélküli kenyérhez!!!
Az teljese jó lehet, bele egy kondérba a lisztet, vizet, sót, élesztőt, egy kis cukrot, oszt úgy ahogy van mehet s ütőbe :-)
Sokat írtam már ide, ha a felhasználói nevemre rákeresel, akkor vissza tudsz olvasni.
Szakmámnál fogva van egy pár dolog ami bosszant, de örömmel olvasom, hogy előbb utóbb kivétel nélkül rájön mindenki a legjobb "igazi kenyér" receptre. Engem még egyetlen dolog tud a sírba tenni a "bögrés" receptek, ha én is úgy dagasztottam volna a pékségben, hogy mondjuk az arányokat figyelembe véve nem bögrét hanem vödröt használtam volna, akkor most nem írnék ide, mert kb. most szabadulnék. Elég pár deka margarint elmérni ahhoz, hogy a büntetés milliós nagyságrendű legyen, elég a kovásznak egyetlen órával kevesebbet érnie ahhoz, hogy rátegyék a lakatot a pékség ajtóra, elég a diabetikus kenyeret a normál házi kenyér után dagasztani, ahhoz hogy börtön legyen a vége!
Az összes rokonom nagyvárosi, így ebből az élményből kimaradtam, de olyan kedves videók vannak a neten, az egyiken egy kb. 80 éves néni dagasztja a nagy dagasztóteknőben a kenyeret, méghozzá olyan elánnal, hogy le a kalappal előtte. Ahogy mondani szokták, látszik, hogy "benne van a kezében" a technika :-)
Egyetértek, én sem szeretek "extrázni" (a pikk-pakk sütiket, tésztákat szeretem), egyrészt lusta is vagyok hozzá, másrészt a csuklóm tényleg nem bírja, ez utóbbi, valóban nem csak kifogás:-)
Igen, köszi, segít, hasonló űrtartalmű csészét szoktam én is használni pl. a rizsa kiméréséhez.
Az én öntöttvas lábasomat Anyukámtól kaptam kb. 22 évvel ezelőtt, kívül zöld, belül vajszínű, neki volt fekete is, Édesapám a mai napig abban főzi a pörköltöt, mert szerinte, az igazi pörkölt "vaslábasban" készül :-)
Általában jó a gyorssütés progi is ... én pl. a Hausmeisteremnél nem érzek jelentős különbséget az alap vagy a gyors programon sült kenyér között, de azért én is inkább a hosszabb, alap programon szoktam sütni:-)
Ó, köszi, ez már - a videóban látott, komoly csukló-munkához képest - sokkal jobban hangzik :-)Le is mentem a gépre a receptet, majd kipróbálom egyszer. Ez a kis laza keverés még belefér :-)
Öntöttvas lábasom (bár talán nem ilyen magasfalú) nekem is van ... erről jut eszembe, azt hittem lehidalok a minap, amikor egy boltban láttam, hogy mennyibe is került manapság ... a Tiedhez hasonló kb. 10-15ezer között mozog :-)
Egyébként, van forgó keverőtálas robotgépem, amihez dagasztókarok is vannak, de ezek aligha bírnának el a kenyértésztával (túl sűrű), csak lazább tészták dagasztásához, illetve a habverős résszel, a bekevert módival készülő sütikhez, na és persze habverésre stb. használom.
Az igazi kenyérdagasztás, a régi öregek (és a régi mondás) szerint olyan, hogy mire a kenyér elkészül "izzad a padlás" (gyöngyözik az izzadtság a homlokon), eleve akkor van készen a kenyér, ha a kenyérsütést végző háziasszony jól elfárad, leizzad a kenyértészta "gyömöszölésében", na EZ az, amit az én csuklóm nem bír ! Eszem ágában sincs kísérletezni. Persze, régen nem egy kilós kenyeret dagasztottak be, de a csuklóm (ízület) szempontjából pont tök mindegy, hogy egy kilónyi egy keverőtálban, vagy 2-3 kilónyi egy "teknőben" (amiben régen dagasztottak a nagyik).
Sosem láttam még "élőben" kenyérdagasztást, de videókat láttam már a youtube-on, hááát, szerintem ez nem semmi meló! S ez - a komoly erőkifejtés - tisztán látszik az anfanger által beszúrt videóban is!