Nálunk reggel -4 volt, ma az árnyékos részeken fagyos volt a föld, tehát 0 c°-nál nem volt több. A banán le is fagyott, de nem bánom, mert már legalább 3 hete le kellett volna takarnom, a pálmák felett már korábban megcsináltam a csap védelmet.
Ma én is megcsináltam a wagnerianus takarását. Valószínűleg az utolsó pillanatban, mert holnapra havat ígér, s aztán kemény mínuszokat. A pálmámnak csak csapadékvédelmet nyújt a házikó, hiszen körben geotextília van rajta, ami hideg ellen nem igazán véd. Viszont a szelet is felfogja, ezért valamivel enyhébb az idő alatta, mintha szabadon állna.
Korábban ígértem, hogy teszek fel képeket, hogyan szoktam téliesíteni a pálmáimat. A mai nap megtörtént a téliesítés. Nekem ezzel a módszerrel még sosem gombásodott be a takarás alatt, mivel azért járja a levegő, de az üreges nádak igencsak jól szigetelnek és fagyás kár sem szokott jelentekezni.
Nálunk ma szép napos idő volt, igaz +7 c°-nál nem volt több, éjszakára -4 c°-et mutat az előrejelzés, akkor holnap le tudom vágni a Musa basjoo-t, idén karácsonykor még nem kellett hozzányúlnom, mert nem fagyott még le a levele. Holnapra viszont +2 c° nappali hőmérsékletet mutat.
F@cebook-on van a télálló kaktuszos csoport ott csatlakozhatsz magrendeléshez, most januárban lesz feltéve az új lista a Mes@ garden honlapján. Én sem szoktam rendelni, hanem egy ismerősöm ismerőse, így csak átutalom a pénzt amikor kell.
Igazad van!Vettem a Vateráról különböző eladóktól,30magból egy szem sem kelt ki.Nagyon mérges vagyok,hogy ezer éves magokat értékesítenek nem olcsón.Sajnos külföldről meg nem tudom hogy kell rendelni.Esetleg a közeljövőben nem tervezed a rendelést?
Magyarországon megbízhatót sajnos nem! Ha szokott lenni abból általában semmi sem kell ki, illetve igen borsos áron mérik azt a semmit érő magot az eladó. Szerintem a google keresőbe beírva kiadhatja.
Ezzel a kártevő és hideg dologgal én úgy vagyok, hogy nem igazán hiszek benne. A mediterrán területeken sincs farkasordító hideg, s még sincs több kártevő, mint nálunk. Ha nagy a hideg, akkor lejjebb húzódnak a férgek, illetve avar alatt, kéregrepedésekben bármekkora hideget átvészelnek. Inkább az számít, hogy év közben mennyire kedvez az időjárás a felszaporodásuknak. Ezért inkább ne legyen kemény tél, s éljék túl a pálmák, mediterrán növények ez előttünk álló hónapokat.
Nagyon kár lenne értük, bár látom, hogy szép nagy az utánpótlás is. Én is gőzerővel készítem a wagneriánus téliesítését. Reméljük, azért nem lesz annyira durva a lehűlés.