Egyáltalán: miért vitatkoznék bkivel, akit nem akarok meggyőzni smiről? Akinek érdekel az álláspontja, akit tanulhatok olyan dolgokról, amik nem tartoznak a szakterőletemhez, akinek szívesen válaszolok, ha vmi a adolgaim, tudásom közül érdekli?! :-)
Na, ezt gyorsan közlöm a párommal, hadd örüljön. :) Legalább egy ember legyen a családban, aki "viszi valamire", nekem ugyebár erre nincs esélyem... :))
Koszonom szepen az irast a legzesrol. Hogy oszinte legyek, anno csak az abrakat neztem meg, de mivel kezdonek talaltam a poziciokat, igy nem is neztem tovabb. Most atfutottam a 4.-ik legzesig.
Hmmm, vegul is nem rossz, biztos van jo hatasa. Ha szerinted azonban ez a legjobb, akkor nem ismersz mas stilusokat, pl. joga iskolakat.
Amit itt ir Hanish mester, az nem mas, mint a joga, kicsit lecsupaszitva, beleugorva a kozepebe, a joga teljes megertese nelkul. Lehet, hogy valakinek voltak jo tapasztalatai, aki osszeallitotta ezeket a gyakorlatokat, neki lehet, hogy bejott, es ezek voltak azok a gyakorlatok, amikkel fejlesztette es karbantartotta kepessegeit, azonban igy ranezesre ez nem tunik olyannak, ami mindenkinel bejon.
Azt hiszem az evek folyaman kifejlesztettem egy gyakorlatias hozzaallast a spiritualis dolgokkal szemben...
Azt irja Hanish, hogy a legzes az, ami legjobban hajlekonnya teszi a testet. Van benne igazsag, de menj oda, es mond ezt egy szertornasznak. Harry letud menni spargaba? A hasat vigyazallasban ratudja hajlitani a combjara? Mint Lí Brúsz pl..
Igazabol az olyan iranyzatok, ahol kulonos kepesseget velnek a gyakorlastol kapni, de mindezt evtizedek mulva, azokat mar eleve kicsit gyanusan fogadom.
Harrynek milyen kulonleges kepessege van? Ha van, emailben megirhatnad.
Szoval, ha osszevetem ezt egy jogairassal (no nem mindegy melyikkel), akkor nyilvanvalo, hogy a ket dolog ugyanarrol szol, csak nekem ugy tunik, a jogik sokkal jobban tudjak mirol beszelnek, es szisztematikusabban probaljak azt elerni. Amik itt vannak legzogyakorlatok, azok olyanok, mintha a joganak kihagynam az elso 6-7 evet, es a 7-ik evnel kezdenem el gyakorolni, es ezt csinalnam 20 evig. Szerintem ez igy nagyon keves embernek fog mukodni, ha egyaltalan mukodik. Masreszt a kulonbseg, hogy a jogi a 7-ik evben nem szeken ulve fog pranayamat csinalni, vagy allva, hanem lotuszulesben vagy pl. sidhaszanaban, amiben az energia aramlas jobban mukodik.
Itt a kulonbozo legzesekhez kapcsolnak kulonbozo kepessegeket. Ez szinten ugy tunik, hogy nincsenek annyira tisztaban azzal, hogy mirol beszelnek, mint egy jogaiskola. A jogaban nem csak legzes van, hanem egyeb kiegeszito gyakorlatok, kovetendo cselekvesek, tisztitasok. Ezek kihagyasa nelkul a gyakorlas veszit a hatekonysagabol. Nincsenek titkos legzesek. Kemeny munka van, ami jo szokasok kialakitasabol all, aszanakbol, tisztito kurakbol, pranayamabol, amik megerositik a testet, es rugalmassa teszik, ez a hatha joga. Ezutan, az a keves, aki oda eler, az elkezdheti a kundalini jogat, ami a nadik kitisztitasabol all. Ha ez megvan, ami idaig jonehany ev volt, akkor lehetne eredmenyt varni a legzo gyakorlatoktol amiket irtal, no de nem szeken ulve, meg vigyazz allasban. A jogaban egyebkent ezen a szinten van ertelme elkezdeni a meditaciot komolyabban, amivel sok joga iskola kezd. Itt kezdodhetnenek olyan tapasztalatok, meg tulajdonkeppen mar a nadik kitisztitasa alatt, amiben a tudatossag kiszelesedik, es az addig nem tudatos dolgokat is elkezdi tapasztalni a gyakorlo. Azonban nem lehet azt gondolni, hogy vki ezen a szinten van, csak legzogyakorlatot csinalni, es varni a messiast. Igy tenyleg kell evtizedeket gyakorolni, amig az ember ra jon, hogy vmi nem koser.
És az apának nem kell szűznek lennie a Krisztussághoz? Érdekes módon a zsidóknál is fabatkát sem számít ki az apa, mert az úgysem ellenőrizhető hitelesen. Zsidó az, akinek az anyja zsidó .. látják hogy terhes, látják, hogy szüli a gyereket. Nagyon egy gyakorlatias meghatározás. A héroszokban sosem lehetünk biztosak.
Ha szerinted nem szabadna szülési szövődményeknek fellépniük, akkor te mit csinálnál pl. olyan esetben, amikor egy egyébként tökéletesen panaszmentes terhesség végén a tökéletesen egészséges gyereknek akkora a feje, hogy nem fér ki? Hagynád az anyát és a gyereket is meghalni?
"De a légzésgyakorlatok hatása csak évtizedek múltán mutatkozik meg. "
Szia Zorro! Milyen szintu hatasa?
Ha jol elo van keszitve, akkor mar az elso alkalommal lehet erezni a legzesek hatasat. Nyilvan en itt a jógára gondolok. Pl. azt, hogy lenyugszik a test, a tudatossag novekszik, az ember erzi az energiat a testeben, ezt egy sportosabb delikvens par honapos gyakorlas utan kell, hogy erezze, szerintem, ha szorgalmasan gyakorol.