A lefektetett vessző simán a földön fekszik,majd ha a nemes már kihajtott akkor fogom betakarni kb 10 cm földel de előtte kivakítom az alsó szemet bekenem gyökereztető hormonnal és úgy földelem.
Végleges helyére tavasszal teszem mert első évben nyitva marad az ültető gödröm hogy csak a talpgyökér erősödjön és a vad máshol ne fejlesszen gyökeret az ültetés évében.
Az elképzelés jó de a kivitelezés kevésbé. Rövidek az alany részek és ha sikerül is kigyökereztetni nem tudod elégé mélyre ültetni.
Javaslom legközelebb úgy csináld hogy egy tavalyi alanyvesszőt lefektetsz és az ebből előtörő vesszőket oltsd be kb 40-45 cm magasságban. Ha az oltások megeredtek utána mehet a helyben gyökereztetés meglépni és őszre kész az oltványod valahogy így:
Akkor inkább innen szedjél majd csapot, és oltsd tovább. Én ilyenkor 40-50cm-s, 4-8mm-es alanyra oltok, aztán vagy helyben gyökereztetem (dróttal elkötöm, földdel fedem alul), vagy leszedem, és máshol - na ez utóbbi idén nem lett túl sikeres.
Amit tudok , azt majd bujtatom, amit nem azzal meg kiserletezek gyökereztetéssel, meg lehet a tőkén is hagyok oltást. Ez inkább amolyan kármentő oltás volt , mert láttam hogy úgyse fogom felhasználni a maradék csapokat úgyhogy adtam nekik egy esélyt.
Nem minden vad fog gyökeret ereszteni, így Alibá javaslata megfontolandó, de a kép alapján nekem az jön le, hogy ezek 10-20cm-es vékony darabok, a gyökereztetett vesszőnek 30, de inkább 40 cm-nek kéne lenni legalább, hogy a talpgyökerei mélyre kerüljenek.
Sziasztok! Mondtátok hogy majd számoljak be az oltásomról amihez a csapokat kicsit későn sikerült eltenni.
Március 27 én sikerült hűtőbe tenni. Áprilisba találtam két hajtást amibe lehetett oltani, mindkettő megindult.
A többi oltást tegnap csináltam , de sajnos még mindig volt olyan hajtás ami túl vékony volt (tavaly gyökereztetett alanyvessző)
Más, ez egy alanyszőlő, raktam bele 18 oltást magasan oltva. Szerintetek működhet hogy ősszel levágom a vesszőket, teleltem, és tavasszal az alany részüket meggyökereztetem?
Sziasztok! Tegnap kezemben maradt egy beoltott csap, letört. Élt, a rügy is mocorgott már. Mikor szétszedtem, az illesztés felülete össze volt tapadva, de kézzel szétjött azért. Tudja valaki véletlenül, hogy milyen az egészséges vágási felület ilyenkor? Nem volt túl nedves, büdös sem volt, inkább kicsit száraznak tűnt. Mennyire kell nedvesnek lennie az összeforráshoz a két felületnek? Gondolom lében ázni nem fog.
Nagyon szépen hajt az oltásod talán segít neki a téglafal is..nálam még alig hajtanak de bizakodó vagyok hogy ebben a jó időben szinte robbanás szerűen beindulnak.
A vesszőnek van orra, meg szája. A szem, ami az orr, és alatta van a lehullott levél sötét színű forradása, ami a száj. Én így magyarázom az unokáimnak.
Az oltócsap és gyökereztetni való vesszőt eleve úgy szedjük meg, hogy a 'felső' végét jó ferdén, az 'alsó' végét merőlegesen vágjuk a metsző ollóval. (Esetleg fordítva, de mindenképpen megjegyezzük, hogy hogyan.) Így kézbevételkor már látjuk és nem fordulhat elő tévedés.
Üdv! még egy buta kérdés, az oltócsap mindegy melyik felét helyezzük be vagy mindenképpen a szemnek felfelé kell állnia. persze próbálom majd felfele álljon, de van amit nem tudok eldönteni hogy is áll a szem. köszi a válaszokat.
Még a meleg időjárás végén kezdtem el oltani. Aztán bejött a hideg idő. A hideg idő első napján nem ment az oltás. A kötözőül használt fekete szik szalag nem fedett rendesen, nem nyúlt meg megfelelően. Aztán rájöttem, hogy a hideg volt az okozója. Ezután a szalagot előmelegítettem a radiátoron, a zsebemben tartottam az oltás alatt, nem az oltáskor használt vederben, amiben a többi oltásnál használt dolgaim voltak. Úgy érzem, döntően jól sikerültek az oltások.
Jobb, mint akármelyik 'gyári' kötöző, mert az alapanyaga speciális. Nyujtható, nem szakad, UV nem bántja,... Két évig is ott felejthetem az oltáson, nem vág be. Én 1 masnisra kötöm a tekerés végén a szallagot és leoldáskor azt meghúzva könnyen letekerhető. Van olyan amelyiket már harmadik éve használom. A szalag végére írom a fajta nevét (estleg dátumot, származást) lakk filctollal.
Egy darabig csak csipkedd vissza az uj hajtásokat, aztán, ha van 3-5 levele az oltásodnak bátran takaríts le a tőkéről minden más zöld hajtást. Nem lesz baja a tőkédnek, viszont az oltásod rohamosan nőni fog.
Vadalni milyen gyakran kell?És akkor mindent le kell törni?Attól félek hogyha nagyon levadalom kiszárad a tőke,ha meg megkések a vadalással elszárad az oltás.Ti hogy szoktátok csinálni?